Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Ολομέλεια για… κλάματα!!!

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΓΙΑ… ΚΛΑΜΑΤΑ!!!

Θλιβερή και απογοητευτική ήταν η εικόνα της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, που συνεδρίασε με τη νέα σύνθεση – δηλαδή τους προέδρους που εκλέχθηκαν στις πρόσφατες αρχαιρεσίες – το Σάββατο 15/3/2008 στην Αθήνα. Και τούτο γιατί σε μία κρίσιμη λόγω ασφαλιστικού συγκυρία για τη δικηγορία, 62 εκπρόσωποι δικηγορικών συλλόγων έφτασαν από όλη την Ελλάδα όχι για να διαβουλευθούν, αλλά για να ανέχονται βουβοί τον μονόλογο Παξινού και τους χαιρετισμούς των εκπροσώπων άλλων φορέων (Ένωσης Δικαστών & Εισαγγελέων, Ένωσης Εισαγγελέων, Συμβολαιογραφικός Σύλλογος, ΤΕΕ κλπ.), που κατέλαβαν περίπου τη μιάμιση από τις τρεις ώρες που διήρκεσε. Ο υπόλοιπος χρόνος διατέθηκε :

 α) στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Απασχόλησης κ. Γεράσιμο Μαμμωνά, ο οποίος αφού «χαιρέτησε», απάντησε σε σωρεία διευκρινιστικών ερωτήσεων για το νομοσχέδιο, το οποίο φυσικά παρουσίασε ως ευνοϊκό για τα συμφέροντα των δικηγόρων.

β) Στην παρουσίαση της εξέλιξης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού του ζητήματος της νομιμότητας της απαγόρευσης παράστασης δικηγόρου από άλλη πόλη σε αστικές δίκες, από τον κ. Ιωάννη Δρυλλεράκη, που έχει αναλάβει την νομική εκπροσώπηση του Δ.Σ.Α. στην υπόθεση.

 Ετσι λοιπόν για το ασφαλιστικό καμμία συζήτηση για κινητοποίηση πέρα από την προαποφασισμένη πενθήμερη αποχή. Αντίθετα ο κ. Παξινός ξεκαθάρισε από την αρχή ότι «δεν θα πάμε σε αποχή διαρκείας» χωρίς η απαγόρευση αυτή να συναντήσει αντιδράσεις. Αλλά καμμία συζήτηση, έστω και για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και τις διεκδικήσεις των δικηγόρων.

Μάλιστα, στο ντοσιέ των συνέδρων υπήρχε και ένα κείμενο της Ολομέλειας Προέδρων (που συνεδρίασε 15/3/08), με ημερομηνία 14/3/2008, απευθυνόμενο στην Υπουργό Απασχόλησης κ. Φάνη –  Πάλλη Πετραλιά και με τίτλο «Βελτιωτικές προτάσεις στο Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο». Το κείμενο αυτό, που όπως μάθαμε δόθηκε στην Υπουργό στις 14/3/2008, κινούμενο απόλυτα στο πνεύμα της φιλοσοφίας του νομοσχεδίου ζητά αρχικά την απόσυρση του, αλλά επικουρικά διατυπώνει επιμέρους «εποικοδομητικές» προτάσεις σε μέρος των διατάξεων του ν/σ. Όπως φαίνεται λοιπόν το μεν ν/σ θα ψηφιστεί με πιθανές τροπολογίες μικροαλλαγών, ώστε η κυβέρνηση να δείξει ότι εκπληρώνει το δημοκρατικό της καθήκον, η δε αποχή θα ολοκληρωθεί στις  21/3/2008 ώστε και οι εκπρόσωποι των Δικηγορικών Συλλόγων να δείξουν ότι έκαναν τη δουλεία τους και μετά την ψήφιση … «τα κεφάλια μέσα».

Για το δεύτερο θέμα, που όπως φαίνεται εξελίσσεται σε βραδυφλεγή βόμβα στις σχέσεις δικηγορικών συλλόγων κέντρου και περιφέρειας, οι εκπρόσωποι των τελευταίων άσκησαν έντονη πίεση στους νεοεκλεγέντες προέδρους Θεσσαλονίκης και Πειραιά κ.κ. Εμμ. Λαμτζίδη και Στ. Μανουσάκη να πάρουν θέση. Οι τελευταίοι επιφυλάχθηκαν να το θέσουν σε συζήτηση στα Δ.Σ. τους. Η συνεδρίαση έκλεισε με την εκλογή συντονιστικής επιτροπής.

Τέλος ο κ. Παξινός βρήκε την ευκαιρία να ξιφουλκήσει κατά του Υπουργού Δικαιοσύνης για την αγένειά του να μην παραστεί στην Ολομέλεια, αν και το είχε υποσχεθεί, ή έστω να ειδοποιήσει. Απέδωσε την απουσία του στην δήλωση Παξινού την προηγούμενη ημέρα ότι η εξαγγελία για ίδρυση περιφερειακών πρωτοδικείων στην Αθήνα αποτελεί casus belli.

Και πράγματι αποτελεί casus belli αλλά με ποια αξιοπιστία θα τα αντιμετωπίσουμε όταν «συμμορφωνόμαστε» στο ασφαλιστικό ;

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αίθουσα κυκλοφορούσε επιστολή της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ προς την Ολομέλεια των προέδρων με την οποία ζητούσαν να πάρει θέση :

α) Για την παρέμβαση Σανιδά κατά της νομιμότητας της απεργίας και β) Για την συνοπτική διαδικασία προσδιορισμού δικασίμου της διοίκησης ΔΕΗ κατά της ΓΕΝΟΠ / ΔΕΗ για να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία, με τηλεφωνική ειδοποίηση της εναγομένης προ μιας ώρας, και χωρίς καν επίδοση δικογράφου της αγωγής !!!

Αλλά η Ολομέλεια σιώπησε.

Συμπερασματικά, η Ολομέλεια των Προέδρων επιβεβαίωσε τη συγκεντρωτική, αντιδημοκρατική, παραγοντίστικη και προεδροκεντρική δομή και λειτουργία της. Αποδείχθηκε αναντίστοιχη των περιστάσεων. Οργανο χειροκροτητών και όχι βουλευομένων εκπροσώπων. Η κατάργησή της και η θέσπιση αντιπροσωπευτικού πανελλαδικού οργάνου των δικηγόρων εκλεγόμενο από πανελλαδικό συνέδριο που συγκροτείται από εκπροσώπους όλων των συλλόγων με απλή αναλογική, αποτελεί επιτακτική συνδικαλιστική ανάγκη.

Το μόνο που υπό τις σημερινές συνθήκες απαιτούμε είναι η άμεση σύγκληση πανελλαδικού συνεδρίου των δικηγόρων, που αν και προβλέπεται ανά τριετία (άρθρο  206Α κώδικα δικηγόρων) έχει να συγκληθεί από το 1997, για μια προσπάθεια πανελλαδικού συντονισμού των δικηγορικών αντιστάσεων στο ασφαλιστικό, και όχι μόνο.

Αθήνα, 15/3/2008

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

Εκπρόσωπος της Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων Αθήνας στο Δ.Σ. του Δ.Σ.Α.

Δημοφιλή