Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Καταγγελία για σύλληψη συναδέλφου στη Θεσσαλονίκη

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

            Η Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας καταγγέλλει την απαράδεκτη, αντισυνταγματική και ολωσδιόλου παράνομη σύλληψη και επί τετράωρο κράτηση του δικηγόρου Θεσσ/νίκης, Ζήση Κλεισιάρη, από όργανα της Δ/νσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης.

            Ειδικότερα σήμερα, κατόπιν προσκλήσεως της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας Δικηγόρων Θεσσαλονίκης της οποίας μέλος -και αντιπρόσωπος στο Δ.Σ. του ΔΣΘ για μια περίοδο- είναι και ο παραπάνω συνάδελφος, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην τοποθέτηση καμερών παρακολούθησης, εντός του κτιρίου των Διοικητικών Δικαστηρίων της Θεσσαλονίκης. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν περίπου 50 δικηγόροι -μεταξύ των οποίων και ο συλληφθείς- οι οποίοι προχώρησαν, συμβολικά, στην αποκαθήλωση -και όχι καταστροφή- μίας από τις κάμερες, προκειμένου να καταστήσουν σαφές ότι η παρακολούθηση, καταγραφή και προληπτική ενοχοποίηση του συνόλου των πολιτών, υπαλλήλων και δικηγόρων που προσέρχονται καθημερινά στα δικαστήρια, αποτελεί εκδήλωση περιφρόνησης σε κάθε έννοια δημοκρατίας και ως τέτοια δεν θα γίνει αποδεκτή. Μία ώρα μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης, αστυνομικοί με πολιτικά μπήκαν σε παρακείμενο café όπου βρισκόταν ο συνάδελφος και αφού ζήτησαν και πήραν την ταυτότητά του, τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν στη Δ/νση Ασφαλείας Θεσσ/νίκης, προκειμένου, όπως του ανακοινώθηκε, «να διερευνηθεί εάν(!) είχε διαπράξει κάποιο αδίκημα»!!! Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι ο συνάδελφος αφέθηκε ελεύθερος μετά από τετράωρη κράτηση και παρέμβαση του ΔΣΘ και συνδικαλιστών, στους οποίους ανακοινώθηκε ο σχηματισμός δικογραφίας «κατ’ αγνώστων, για… άγνωστο αδίκημα»!!!

Υπενθυμίζουμε στην κυβέρνηση και τους απεσταλμένους της πως, παρά τις προσπάθειές τους, η ηλεκτρονική παρακολούθηση εντός ιδιωτικών ή κρατικών υπηρεσιών παραμένει παράνομη και αντισυνταγματική, όπως επίσης και οι συλλήψεις που προηγούνται του καταλογισμού συγκεκριμένου αδικήματος.

            Η εν λόγω σύλληψη και παράνομη κατακράτηση αποτελεί το πιο πρόσφατο επεισόδιο στη σειρά των  ποικιλόμορφων αλλά όμοιων στην ουσία τους περιστατικών που έχουν καταγραφεί τον τελευταίο μήνα, με επιθέσεις σε σωματεία εργαζομένων, συνδικαλιστές, κινήσεις πόλης και δικηγορικά γραφεία. Η κυβέρνηση, μέσω των κρατικών οργάνων, προσπαθεί να εμπεδώσει κλίμα τρομοκρατίας σε όλους όσους συγκρούονται με την πολιτική της προκειμένου να υπερασπίσουν κοινωνικά, πολιτικά, εργασιακά ή δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες. Σ’ αυτό το πλαίσιο, με τη σύλληψη του συναδέλφου αποστέλλεται το μήνυμα ότι η υπεράσπιση των συνταγματικών και εν γένει δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών, μπορεί να είναι νόμιμη -ακόμη(;)- αλλά όχι ανεκτή από την ελληνική κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της.

            Τα μέλη της Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων Αθήνας, συντασσόμενοι με τους συναδέλφους μας στη Θεσσαλονίκη, «ομολογούμε συνενοχή» στις κινητοποιήσεις τους και δηλώνουμε στην κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της πως αν θέλουν να μας συλλάβουν «για να διερευνήσουν εάν διαπράττουμε αδικήματα», θα μας βρουν στους δρόμους του αγώνα για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

Δημοφιλή