Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Ο απολογισμός μας

Δεν μιλάμε μόνο με το πρόγραμμά μας. Μιλάμε και με τα πεπραγμένα μας. Ο απολογισμός μας, καθώς και πληθώρα κειμένων, αναλύσεων, εισηγήσεων και δημοσιευμάτων  που θα διαβάσετε και στην ιστοσελίδα μας, μαρτυρούν αδιάψευστα ότι η δραστηριότητά μας δεν εξαντλείται στις εκλογές.

Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΑΘΗΝΑΣ λοιπόν, την περασμένη τριετία μεταξύ άλλων:

Δημοσιοποίησε το ύψος και την προέλευση των εκλογικών της δαπανών, έφερε το θέμα στο Δ.Σ. και ζήτησε το ίδιο από τις άλλες παρατάξεις και υποψηφίους, όπως και τις προηγούμενες φορές είχε κάνει, με ελάχιστη ανταπόκριση.

Στήριξε τη λειτουργία της «Επιτροπής Συνταγματικών Δικαιωμάτων μελών του Δ.Σ.Α.», η οποία δραστηριοποιήθηκε σε όλο το επόμενο χρονικό διάστημα με ανακοινώσεις, επίκαιρες παρεμβάσεις σε ζητήματα παραβιάσεων δικαιωμάτων κορυφαίου ενδιαφέροντος: διοργάνωση εκδήλωσης με θέμα «Οχι άλλη δικαστική βαρβαρότητα στο βωμό της κάθαρσης» τον Μάρτιο 2005,  καταγγελίες για τις συνθήκες στις φυλακές, για τις κάμερες στους δρόμους, για το σκάνδαλο των υποκλοπών, για τις απαγωγές Πακιστανών, την αστυνομική καταστολή στις διαδηλώσεις, τις συλλήψεις των 49 φοιτητών διαδηλωτών, την επέμβαση των Μ.Α.Τ. στα δικαστήρια της Ευελπίδων, την υποστήριξη των φοιτητών στα αστυνομικά σκάνδαλα της «ζαρντινιέρας» και των «πράσινων παπουτσιών»,  κ.α., έφερε δε όλα αυτά τα θέματα προς συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου.

Με εισηγήσεις στο Δ.Σ. (υπάρχουν και στην ιστοσελίδα μας, www.epda.gr), συμμετοχή και ομιλίες σε εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις και με κάθε πρόσφορο τρόπο κατήγγειλε και αντιπάλεψε σθεναρά την υποταγή στον εντεινόμενο διεθνώς αυταρχισμό, σε κάθε αντιδημοκρατικό νομοθέτημα και μεθόδευση, όπως το ευρωσύνταγμα, οι νόμοι για το ηλεκτρονικό φακέλλωμα, οι συνθήκες κράτησης και η σύγχρονη «ανακριτική» του Γκουαντανάμο κ.λπ.

• Συμμετείχε με τους ίδιους τρόπους στην αντίσταση ενάντια σε κάθε αυταρχική εκτροπή στην Ελλάδα, όπως οι κάμερες, ο νόμος για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, η αστυνομική βία και αυθαιρεσία, ο δικαστικός αυταρχισμός κλπ, καλώντας το Δ.Σ. του Δ.Σ.Α. να εναντιωθεί.

Συνέβαλε στην αντίσταση του Δ.Σ. του Δ.Σ.Α. στον εκφυλισμό της δημόσιας ζωής με τις τηλεδίκες, την παραβίαση του δημοσιογραφικού απορρήτου, τη μετατροπή των δικηγόρων σε τηλεδικαστές, την απροκάλυπτη και πολύμορφη παραβίαση των προσωπικών δεδομένων κ.λπ.

Συνέβαλε με εμπεριστατωμένη εισήγηση, πρόταση και στάση στην απόφαση του Δ.Σ. του Δ.Σ.Α. για τον ορισμό κατωτάτων ορίων αποδοχών των δικηγόρων συνεργατών σε ποσοστό 75% επί της αμοιβής που προβλέπει ο ν. 1093/80  με 14 μισθούς και επιδόματα (κατώτερο σήμερα με επίδομα χρήσης Η/Υ 945 ευρώ) και ασκουμένων 600 ευρώ, άσχετα αν και αυτή η απόφαση αφέθηκε στην τύχη της από τους αρμόδιους.

Στήριξε τη δραστηριότητα και λειτουργία της «Πρωτοβουλίας για τη σύσταση σωματείου ασκουμένων και συνεργατών δικηγόρων» και συμμετείχε στις εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις της για τους έμμισθους συνεργάτες, το ασφαλιστικό κ.λπ.

• Υποστήριξε τη μόνη δυνατή λύση για το πρόβλημα των Κ.Ε.Σ. και την οδηγία 2005/36 που εξομοιώνει τα πτυχία των Νομικών Σχολών με τα πτυχία των λειτουργούντων με franchising Ι.Ε.Κ.: κατάργηση της άσκησης, εγγραφή των πτυχιούχων της ημεδαπής χωρίς εξετάσεις και καθιέρωση εξετάσεων για τους πτυχιούχους της αλλοδαπής.

Εξέφρασε με πολλούς τρόπους την έμπρακτη συμπαράστασή της σε σειρά πολιτικών κρατουμένων, διαδηλωτών, «συνήθων υπόπτων» κ.λπ.

Πρωτοστάτησε στην προσπάθεια για τη σύγκληση γενικής συνέλευσης για την οργάνωση κινητοποιήσεων ενάντια στη διάλυση του Ταμείου Νομικών.

Αντιστάθηκε στις προσπάθειες περαιτέρω αυταρχικής ρύθμισης του χώρου της δικαιοσύνης (νέος πτωχευτικός κώδικας -όπου κατόπιν εισήγησής μας αντέδρασε και ο Δικηγορικός Σύλλογος- τροποποίηση διατάξεων διοικητικής δικονομίας).

Έδωσε τη μάχη ενάντια στη Συνταγματική Αναθεώρηση του άρθρου 16 και όχι μόνον,  συμμετέχοντας σε όλες τις κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις.

Συμπαραστάθηκε στον σύλλογο υπαλλήλων προσωπικού του Δ.Σ.Α. και τις κινητοποιήσεις του για τα δίκαια αιτήματά του.

Πάλεψε στο μέτρο του δυνατού για τα καθημερινά προβλήματα (ενδεικτικά η προσπάθεια για βελτίωση συνθηκών λειτουργίας του αυτόφωρου) και παρενέβη σε σειρά συνδικαλιστικών ζητημάτων με εισηγήσεις και προτάσεις στο Δ.Σ, όπως οι δικηγορικές εταιρίες.

Μετείχε στην αντίσταση ενάντια στη Νέα Τάξη πραγμάτων με συμμετοχή στο αντιπολεμικό συνέδριο της Βηρυττού τον Νοέμβριο 2006 (μετείχαν οι Κ. Παπαδάκης και Γ. Ραχιώτης), με θέμα την καταγγελία και την αναζήτηση διεθνών νομικών κυρώσεων κατά του Ισραήλ για τον πόλεμο στον Λίβανο.

Δημοφιλή