Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Επιστολή στον Υπουργό Δικαιοσύνης

ΠΡΟΣ  

 τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης

  

Κοινοποίηση

κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

ΑΝΟΙΧΤΗ  ΕΠΙΣΤΟΛΗ  ΤΟΥ  Δ.Σ.Α.

Κύριε Υπουργέ,

Αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών επισκέφθηκε προ μηνός τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Δημήτριο Παπαγγελόπουλο και του έθεσε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα ζητήματα :

1ον) Το γεγονός ότι χιλιάδες συμπολίτες μας καθημερινά συλλαμβάνονται και οδηγούνται στα αστυνομικά τμήματα όπου κρατούνται για αρκετές ώρες ή και ημέρες, εξαιτίας ερήμην τους καταδικαστικών αποφάσεων των οποίων την ύπαρξη στις περισσότερες περιπτώσεις αγνοούν. Η κράτηση αυτή παρατείνεται χωρίς αποχρώντα λόγο στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι άνθρωποι αυτοί :

α) είτε έχουν την πρόθεση και τη δυνατότητα να πληρώσουν άμεσα προς εξαγορά των ποινών τους

β) είτε έχουν την πρόθεση να ασκήσουν άμεσα ένδικα μέσα κατά των ερήμην αποφάσεών τους

γ) είτε οι υποθέσεις τους έχουν απολέσει τον αξιόποινο χαρακτήρα τους, δυνάμει ηπιότερων νεότερων νόμων – όπως ενδεικτικά ο ν. 3346/2005, στη ρυθμιστέα ύλη του άρθρου 32 του οποίου, όπως γνωρίζετε, αφού θεσπίστηκε επί των ημερών σας, έχουν υπαχθεί όλες οι μη αμετάκλητες καταδικαστικές αποφάσεις με τις οποίες έχουν επιβληθεί ποινές φυλάκισης έως έξι (6) μήνες και χρηματικές ποινές.

Η άσκηση των ανωτέρω δικαιωμάτων των συμπολιτών μας, κατά περίπτωση, αποβαίνει αδύνατη κατά περίπτωση, είτε διότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα δημόσια ταμεία ανοικτά κατά τις απογευματινές ώρες και τα Σαββατοκύριακα, είτε διότι δεν υπάρχει Εισαγγελέας Υπηρεσίας όλες τις ώρες στο Πρωτοδικείο Αθηνών, είτε διότι, και όταν υπάρχει Εισαγγελέας Υπηρεσίας δεν υπάρχει η γραμματειακή υποστήριξη η οποία να τον βεβαιώσει μέσω ενημέρωσης από τον Η/Υ της Εισαγγελίας ότι ο προσαγόμενος δεν καταζητείται ή διώκεται για άλλες φυγόποινες αποφάσεις, ώστε να βεβαιωθεί ότι πρέπει να τον αφήσει ελεύθερο, είτε διότι είναι αδύνατη η άμεση προσαγωγή των δικογραφιών, συνήθως παλαιών ετών, στο χώρο της Εισαγγελίας, ώστε να ασκηθούν έγκαιρα τα απαιτούμενα ένδικα μέσα και να αποτραπεί η περαιτέρω κράτηση.

Χαρακτηριστικότερο σημείο όλων των περιπτώσεων αυτών είναι οι συλλήψεις συμπολιτών μας τις τελευταίες ημέρες της εβδομάδας (π.χ. Παρασκευή), οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την κράτησή τους μέχρι την επόμενη εργάσιμη ημέρα, συνήθως Δευτέρα.

Για τους ίδιους λόγους καθημερινά παρατείνεται άσκοπα η κράτηση επί αρκετές ώρες εκατοντάδων συμπολιτών μας επειδή, όταν έχουν «ξεμπερδέψει» με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες εκδίκασης των αιτήσεων ακυρώσεών τους, εκκαθάρισης και εξαγοράς των ποινών τους κ.λ.π., έχει κλείσει (για μεσημβρινή ανάπαυση) η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και έτσι καθίσταται αδύνατη η χορήγηση ανακλητικού, και συνεπώς η διακοπή της προσωρινής τους κράτησης, μέχρι την επανέναρξη της Εισαγγελίας, στις 17.00΄.

Τα ζητήματα αυτά τέθηκαν στον κ. Παπαγγελόπουλο, ο οποίος διαφωνεί κάθετα στην επαύξηση των ωρών λειτουργίας της Εισαγγελίας και στη συνεχή παρουσία Εισαγγελέα στην Εισαγγελία του Πρωτοδικείου Αθηνών με το αιτιολογικό των οργανικών κενών και της έλλειψης ικανού αριθμού Εισαγγελέων.

Κύριε Υπουργέ, θεωρούμε απαράδεκτη στα σημερινά δεδομένα την υποταγή σε οποιεσδήποτε γραφειοκρατικές σκοπιμότητες ή οργανωτικές αδυναμίες του ελληνικού Δημοσίου των στοιχειωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, όπως είναι οι αναιτιολόγητες κρατήσεις, και θεωρούμε επίσης αδιανόητο το ελληνικό Δημόσιο να λειτουργεί μόνο ως προς τα κρατητήριά του τις μη εργάσιμες ημέρες και ώρες αλλά να μην λειτουργεί ως προς τα ταμεία, τις Εισαγγελίες και τις Γραμματείες του.

Για τους λόγους αυτούς παρακαλούμε να δώσετε λύση στα ζητήματα αυτά, τα οποία άλλωστε επανειλημμένα έχουν απασχολήσει – και δίκαια – τις στήλες του Τύπου και των Μ.Μ.Ε. (ενδεικτικά επισημαίνουμε την περίπτωση καρκινοπαθούς συλληφθείσας για απόφαση παράβασης Κ.Ο.Κ. παραγεγραμμένης κατ άρθρο 32 ν. 3346/2005, η οποία παρέμεινε άσκοπα κρατούμενη από το Σαββατο 31/12/2005 έως τη Δευτέρα 2/1/2006), τερματίζοντας έτσι ένα καθεστώς απαράδεκτης λειτουργίας του ελληνικού Δημοσίου, όσον αφορά εν τέλει τη χρηστή διοίκηση και τον σεβασμό των στοιχειωδών συνταγματικών ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

2ον) Μεταξύ των ζητημάτων που θέσαμε στον κ. Παπαγγελόπουλο και το οποίο είναι συναφές με το προηγούμενο, είναι και το γεγονός ότι εξαιτίας της μη ύπαρξης φωτοτυπικού μηχανήματος σε λειτουργία στο χώρο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών μετά τις 15.00΄ όλες τις εργάσιμες ημέρες καθώς επίσης και τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, για τον ίδιο λόγο παρατείνεται άσκοπα η προσωρινή κράτηση προσαγόμενων.

α) είτε κατηγορούμενων για αυτόφωρα αδικήματα – πλημμελήματα, οι οποίοι προσάγονται απογευματινές ώρες και αδυνατούν να λάβουν γνώση της δικογραφίας, η οποία θα τους επέτρεπε να προετοιμάσουν την υπεράσπισή τους μέχρι την επόμενη ημέρα που θα οδηγηθούν στο αυτόφωρο, αναγκαζόμενοι κατ’ αυτόν τον τρόπο να ζητούν τριήμερες αναβολές, να ταλαιπωρούν ξανά τα δικαστήρια, τις Εισαγγελίες, τους αστυνομικούς κ.λ.π. και βεβαίως σε πολλές περιπτώσεις να παρατείνεται άσκοπα η προσωρινή τους κράτηση ενόψει εκδίκασης της υπόθεσής τους, μέχρι την καλύτερη προετοιμασία της υπεράσπισής τους, και

β) ακόμη σοβαρότερα, σε περιπτώσεις προσαγόμενων για κακούργημα, οι οποίοι παραπέμπονται στον εκάστοτε ανακριτή υπηρεσίας προς απολογία, αναγκάζονται και εκείνοι να παρατείνουν τον χρόνο απολογίας τους πέραν των σαράντα οκτώ (48) ωρών, που είναι ο ελάχιστα προβλεπόμενος από τον ΚΠοινΔ, έτσι ώστε η απολογία τους να συμπέσει σε ημέρα πριν από την οποία προηγούνται μία ή δύο εργάσιμες ημέρες, δεδομένου ότι δεν καθίσταται δυνατή η λήψη αντιγράφων της δικογραφίας ενωρίτερα  και συνεπώς η έναρξη προετοιμασίας της υπεράσπισής τους πριν από την επαναλειτουργία των φωτοτυπικών μηχανημάτων, τη Δευτέρα το πρωί της επόμενης εβδομάδας.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι κατηγορούμενοι αναγκάζονται, με την αναγκαστική παραίνεση των δικηγόρων τους, να συναινούν στην παράταση της προσωρινής τους κράτησης ενόψει απολογίας, προκειμένου να έχουν καλύτερη υπερασπιστική δυνατότητα, και η συναίνεση αυτή παρέχεται διότι δεν υπάρχει ένα έστω φωτοτυπικό μηχάνημα στο χώρο της σχολής Ευελπίδων τα απογεύματα και τις αργίες, προκειμένου να εξυπηρετεί τις ανάγκες αυτές και να καθιστά ταχύτερα δυνατή την υπερασπιστική τους προετοιμασία και συνεπώς να σμικρύνει το χρόνο της προσωρινής τους κράτησης, ενόψει της απολογίας.

Θεωρούμε αδιανόητο σε μία Εισαγγελία Πρωτοδικών η οποία εποπτεύει και ευθύνεται ποινικά για τη τύχη πέντε εκατομμυρίων ανθρώπων που διαβιούν στο λεκανοπέδιο της Αττικής  να λειτουργεί με ωράριο επαρχιακού φαρμακείου ή να μην διαθέτει ένα υπηρεσιακό φωτοτυπικό ή να μη διαθέτει έναν υπάλληλο για τον χειρισμό του υπηρεσιακού φωτοτυπικού όπως ο κ. Παπαγγελόπουλος μας είπε, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι ανάγκες αυτές και να αποφεύγονται αναιτιολόγητες   παραβιάσεις δικαιωμάτων κατηγορουμένων και κρατουμένων.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος πιστός στα πλαίσια της θεσμικής και κοινωνικής του αποστολής προτίθεται να αναδείξει το θέμα σε κάθε αρμόδια αρχή και να αγωνιστεί μέχρι τη τελική του επίλυση.

Παρακαλούμε για μία συνάντηση στην οποία να έχουμε τις θέσεις σας για το ζήτημα αυτό το συντομότερο δυνατόν.

Αθήνα, 10/3/2006

Για τον Δ.Σ.Α

Δημοφιλή