Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Για την αντιμετώπιση της αστυνομικής αυθαιρεσίας

Τα τελευταία χρόνια, έχουμε γίνει μάρτυρες ενός ολοένα οξυνόμενου ανταγωνισμού μεταξύ Η.Π.Α. και Ε.Ε. για το μοίρασμα του πλούτου που παράγει ο πλανήτης. Αλλά και μιας συνεπούς αμοιβαίας μεταξύ τους συνεργασίας για την καταλήστευση και καταστολή των παραγωγών αυτού του πλούτου.

Από την Ευρωπαϊκή συνθήκη του Σένγκεν που θεσμοθέτησε τις λίστες των ευρωπαίων «υπόπτων», ως τη διεθνή συνθήκη του Παλέρμο που ποινικοποίησε το φρόνημα του «υπόπτου». Από τον ευρωστρατό και την ευρωαστυνομία, στον ευρωτρομονόμο που αποτέλεσε την απάντηση συμπαράστασης της Ε.Ε. στις Η.Π.Α, μετά την επίθεση της 11ης Σεπτέμβρη. Πόλεμος κατά της «τρομοκρατίας» ποιων Σύμφωνα με το κείμενο του νόμου, αυτών που «επιχειρούν τη σοβαρή μετατροπή των κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών δομών της χώρας ή διεθνούς οργανισμού». Άλλωστε τα μέτρα αυτά είχαν αποφασιστεί μετά τα γεγονότα του Γκέτεμποργκ και της Γένοβα!

Πόλεμος κατά της τρομοκρατίας ποιων Σύμφωνα με το πόρισμα που ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν δικαιολογείται η τέλεση κανενός αδικήματος για πολιτικούς λόγους αφού τα κράτη μέλη διέπονται από δημοκρατικές και συνταγματικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων! Η οικονομική ανέχεια, η κρατική βία, η απαξίωση και περιθωριοποίηση πολιτών, η όξυνση των ανισοτήτων γιατρεύονται, άμεσα αναβαπτιζόμενα μέσω της κάλπης. Οποίος αντιδρά και παραβαίνει τις επιταγές της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης είναι τρομοκράτης!!

Στην ισχυρή Ελλάδα του εκσυγχρονισμού, μέσα από την δίκη της 17Ν, ξεπλένονται τρομονόμοι, αστυνομική ασυδοσία, μυστικές υπηρεσίες και συνεργάτες της χούντας και κατασυκοφαντείται κάθε κίνημα ανατροπής, από τη χούντα μέχρι σήμερα. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση απαγγέλλει αντιπολεμικές κορώνες στα Μ.Μ.Ε., συμμετέχει στον πόλεμο και την κατοχή του Ιράκ, στην κατοχή των Βαλκανίων με τον Ευρωστρατό και χρησιμοποιεί τα χημικά αέρια και τις ανεξέλεγκτες ομάδες των Μ.Α.Τ. ως όργανα άσκησης κυβερνητικής πολιτικής. Κατακλείδα του νέου πνεύματος του Ευρωπαϊκού «νομικού πολιτισμού», το υπό θέσπιση ευρωσύνταγμα, κεντρικός άξονας του οποίου αποτελεί η «εγγύηση της ασφάλειας» της Ε.Ε. και των κρατών μελών της, σε ευθεία αντίθεση με την βασική αρχή των μέχρι σήμερα γνωστών συνταγμάτων, που ως αρχή είχαν την «εγγύηση της ελευθερίας των πολιτών».

Ο μεγάλος αριθμός συλλήψεων των τελευταίων μηνών, επιβεβαιώνει το τέλος της ποινικής ασυλίας των κοινωνικών αγώνων. Η σύγχρονη αστική κοινοβουλευτική «δημοκρατία», δηλώνει πλέον ανελαστική σ’ αυτούς που την αμφισβητούν και ποινικοποιεί την πολιτική δράση στα πλαίσια της. Το ίδιο συλλογικά ανελαστικοί οφείλουμε να σταθούμε υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματά μας. Σ’ αυτούς τους καιρούς, καθένας από μας, σε κάθε στιγμή της «μάχης», από τη διαδήλωση, μέχρι τα αστυνομικά τμήματα και τα δικαστήρια, δεν παύει να είναι ενεργό κομμάτι του κινήματος που ορθώνει το ανάστημα του και αναμετράται μ’ αυτούς που αποφασίζουν για τις ζωές μας κρυμμένοι πίσω από κιγκλιδώματα!

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΡΟΣΑΓΩΓΗΣ Η ΣΥΛΛΗΨΗΣ:

••   Απαίτησε να μάθεις για ποιο συγκεκριμένα αδίκημα σε συλλαμβάνουν ή σε προσάγουν (δεν έχουν δικαίωμα να σε προσάγουν αν έχεις πάνω σου ταυτότητα).

••   Δήλωσε στους αστυνομικούς ότι παρανομούν, παραβιάζουν τα συνταγματικά σου δικαιώματα.

••   Ζήτησε τα ονόματα των αστυνομικών που σε συλλαμβάνουν ώστε να γνωρίζεις ποιους θα καταγγείλεις για παράνομη σύλληψη και παράνομη κατακράτηση.

••   Άρχισε να φωνάζεις δυνατά το ονοματεπώνυμο σου, τον φορέα στον οποίο τυχόν ανήκεις, και ότι σε συλλαμβάνουν άδικα (π.χ. Με λένε Γιάννη Παπαδόπουλο, είμαι μέλος του συλλόγου φοιτητών νομικής και με συλλαμβάνουν άδικα!). Να επαναλαμβάνεις τα παραπάνω συνέχεια, απευθυνόμενος στον κόσμο γύρω σου, μέχρι να σε μεταφέρουν στο περιπολικό.

••   • Αρνήσου να δώσεις αποτυπώματα (αποτυπώματα μπορούν να πάρουν μόνο από κατηγορούμενο).

Όσο διαρκεί η προσαγωγή, πίεσε για την άμεση απελευθέρωση σου, ως εξής

Σε κάθε αστυνομικό που περνά από μπροστά σου καθώς στέκεσαι και περιμένεις, επαναλαμβάνεις απαιτητικά τα παρακάτω. 1. Διαμαρτύρομαι για την παράνομη κατακράτηση μου και απαιτώ να αφεθώ αμέσως ελεύθερος. 2. Απαιτώ να επικοινωνήσω με το δικηγόρο μου τώρα αμέσως. (ΤΗΛ. ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ 6978-580507) 3. Γνωρίζω τα δικαιώματα μου και σκοπεύω να τα ασκήσω. Απαιτώ το όνομα των υπευθύνων για την παράνομη κατακράτηση μου προκειμένου να υποβάλω μήνυση. 4.Παρακίνησε και τους υπόλοιπους προσαχθέντες να κάνουν το ίδιο.

Μη θεωρήσεις δεδομένο ότι η «υπομονετική» στάση σου κατά τις ώρες της αναμονής θα σε βοηθήσει να ξεμπερδέψεις. Θεώρησε δεδομένο, ότι καθώς εσύ θα πιέζεις μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα για την απελευθέρωση σου, έξω από αυτό θα διαμαρτύρονται δικηγόροι για τον ίδιο λόγο και θα οργανώνονται εκδηλώσεις συμπαράστασης από τους υπόλοιπους διαδηλωτές. ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟΣ.

Σε περίπτωση απαγγελίας κατηγοριών, δεν απαντάς σε άλλες ερωτήσεις, πέραν των στοιχείων ταυτότητας (π.χ. ούτε καν αν έχεις αδέλφια, πού εργάζεσαι κλπ.) και γενικά διατηρείς μία αποστασιοποιημένη στάση (αρνήσου κέρασμα καφέ κλπ.). Απαίτησε την επικοινωνία σου με συνήγορο.          Είναι χρήσιμο, σε κάθε περίπτωση, να δώσεις προανακριτική κατάθεση με το παρακάτω περιεχόμενο: «Συμμετείχα σε ειρηνική διαδήλωση όπως δικαιούμαι από το ελληνικό σύνταγμα. Δεν διέπραξα καμία παράνομη πράξη, Η σύλληψη μου είναι απολύτως παράνομη, το ίδιο και η κράτηση μου. Προτίθεμαι να υποβάλω μήνυση και γι’ αυτό ζητώ να μου ανακοινωθούν τα ονόματα των υπευθύνων. Αναλυτικά θα απολογηθώ ενώπιον των δικαστικών αρχών». Αρνήσου να απαντήσεις σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη ερώτηση, πλην των παραπάνω αναφερόμενων ως εξής: «Αρνούμαι να απαντήσω δεδομένου ότι μετά την παράνομη σύλληψη μου για δήθεν αδικήματα τα οποία ουδέποτε διέπραξα, αμφιβάλω για την νόμιμη διεξαγωγή προανάκρισης από την αστυνομία. Επιφυλάσσομαι και πάλι να απαντήσω ενώπιον των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών.»

Αν έχεις τραυματιστεί, απαίτησε: 1) Την άμεση μεταφορά σου σε νοσοκομείο, ακόμη και στην περίπτωση φαινομενικά ελαφρού τραυματισμού. Ποτέ δεν μπορείς να γνωρίζεις την εξέλιξη μιας σωματικής βλάβης και επιπλέον περιφρουρείς τη σωματική σου ακεραιότητα από τυχόν νέες επιθετικές διαθέσεις κάποιου αστυνομικού. 2) την εξέταση σου από ιατροδικαστή.

Σε περίπτωση που σου ζητηθεί από την αστυνομία να καταθέσεις ως μάρτυρας, δεν αρνείσαι, καθιστάς όμως σαφές ότι δεν γνωρίζεις τίποτα σχετικά με το γεγονός για το οποίο σου ζητείται κατάθεση.

Σκοπός τους είναι να μας τρομοκρατήσουν. Απέναντι στα αντι-συντάγματα και την κρατική καταστολή, το παγκόσμιο κίνημα, το συλλογικό «εμείς» που αναδείχθηκε πραγματικά ως άλλος πόλος και αντίπαλο δέος κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ, παίρνει μέτρα. Αυτό το συλλογικό «εμείς», που ενσωματώνεται σε κάθε διαδηλωτή, θα βρεθεί στους δρόμους, μέσα και έξω από τα αστυνομικά τμήματα, στα δικαστικά κτίρια, για να δηλώσει, ότι δεν θα χαμηλώσει τους στόχους. Δεν θα ξεχάσει την ανεργία, την εργασιακή περιπλάνηση, τη νέα φτώχεια. Θα συνεχίσει να διεκδικεί τη διεύρυνση των κοινωνικοπολιτικών του δικαιωμάτων, να εργάζεται εν τέλει για την ανατροπή του πλέγματος της εκμετάλλευσής του.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

Δημοφιλή