Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Απολογισμός 1999-2000

Η Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας εκπροσωπήθηκε μετά τον Μάρτιο 1999, αμέσως δηλαδή μετά τις τελευταίες εκλογές, στο Δ.Σ. του  ΔΣΑ από τον Κώστα Παπαδάκη. Μετά τη συμπλήρωση ενός έτους, ο Κ. Παπαδάκης παραιτήθηκε σε εφαρμογή της πάγιας αρχής της εναλλαγής, που εφαρμόζουμε από το 1990 που υπάρχουμε, και στη θέση του την έδρα στο Δ.Σ. ανέλαβε ο Δημήτρης Σαραφιανός, που θα μετέχει μέχρι τον Μάρτιο 2001 και στη συνέχεια θα αναλάβει ο Δημήτρης Μπελαντής (οι τρείς πρώτοι κατά σειρά σταυρών προτίμησης στο ψηφοδέλτιο) μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Χρέος όλων μας είναι να θέσουμε υπόψη του εκλογικού σώματος έστω και συνοπτικά και ενδεικτικά τις δραστηριότητές μας στο Δ.Σ. του Δ.Σ.Α., όπως τις παρουσίασε σε αντίστοιχη συνεδρίαση της Εναλλακτικής Παρέμβασης ο απελθών εκπρόσωπός μας Κώστας Παπαδάκης. Αντίστοιχη διαδικασία ακολουθείται σε κάθε περίοδο εναλλαγής των συμβούλων μας καί αντίστοιχα δημοσιεύματα υπήρχαν σε προηγούμενα τεύχη μας και θα υπάρξουν και σε μελλοντικά.

Ο απολογισμός μας, (16 Μαρτίου 1999 – 16 Μαρτίου 2000) :

Γενικά :

Συμμετοχή στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. : 43 σε 44 συνεδριάσεις.

Εγγραφες αιτήσεις για ένταξη θεμάτων στην ημερήσια διάταξη : 25

Συμμετοχή σε επιτροπές του Δ.Σ. :

1. Επιτροπή για το φορολογικό (Απρίλης 1999)

2. Διαχειριστική επιτροπή (Σεπτέμβρης – Νοέμβρης 1999).

3. Επιτροπή προεισπράξεων, αμοιβών και φορολογικού (Γενάρης -Μάρτης 2000).

4. Επιτροπή καθημερινών προβλημάτων (Γενάρης – Μάρτης 2000).

5. Επιτροπή για την κατοχύρωση της αμοιβής του έμμισθου συνεργάτη – δικηγόρου (Ιούνιος – Ιούλιος 1999).

Εκπροσώπηση του ΔΣΑ :

1. Στον διαγωνισμό υποψήφιων δικαστικών επιμελητών (Μάιος 1999)

2. Στην επιτροπή πρόσληψης δικηγόρου στο ΕΚΕΠΙΣ

3. Σε επιτροπή παρακολούθησης της δίκης Οτσαλάν με τους συμβούλους Δ. Φίλη και Π. Γαλετσέλη (Μάιος 1999, δεν επιτράπηκε από τις τουρκικές αρχές).

4. Σε επιτροπή επίσκεψης διαμαρτυρίας στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Ματθία με τους συμβούλους Δ. Φίλη και Δ. Βερβεσσό (Μάιος 1999) για την περιβόητη εγκύκλιό του στους δικαστές να είναι λιγότερο… φιλεργατικοί.

5. Σε επιτροπή επίσκεψης μαζί με τους κ.κ. Ρουπακιώτη και Σχινά στον Δ/ντή Κ.Β.Σ. του Υπουργείου Οικονομικών κ. Αργυρό για τον τρόπο τήρησης των φορολογικών βιβλίων των δικηγόρων (Σεπτέμβρης 1999).

6. Στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΔΣΑ

Παρουσία σε εκδηλώσεις

1. …. της Εναλλακτικής Παρέμβασης, της Σ.Α.Κ.Δ.Α. και της παράταξης Γαλετσέλη για τον πόλεμο στη Σερβία (Μάιος 1999), καθώς και σε συνεντεύξεις τύπου για το ίδιο θέμα.

2.  …… του συμβούλου κ. Δημητρόπουλου για τον κανονισμό λειτουργίας του ΔΣΑ (Οκτώβρης 1999).

3. ……της Εναλλακτικής Παρέμβασης και άλλων κινήσεων για τα πριν και τα μετά της επίσκεψης Κλίντον στην Αθήνα (Οκτώβρης – Νοέμβρης 1999).

4 …Της (αντίστοιχης με την παράταξή μας) Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας Δικηγόρων Θεσσαλονίκης στη Θεσσαλονίκη (26.1.2000) μαζί με τον (ήδη εναλλαγέντα επίσης) εκπρόσωπό της στο Δ.Σ. του Δ.Σ.Θ. Χρήστο Μπακέλα για τις προεισπράξεις, το φορολογικό και τις αμοιβές.

Εγγραφες εισηγήσεις στο Δ.Σ.

1. ” Δικαιοσύνη για ποιόν” , με αφορμή την εγκύκλιο Ματθία.

2. Αξιολόγηση – πρόταση για διατάξεις νομοσχεδίου (μετέπειτα ν. 2721/1999).

3. Κατοχύρωση αμοιβής έμμισθου συνεργάτη

4. Κανονισμός λειτουργίας Δ.Σ.

5 Προτεινόμενες αμοιβές προεισπράξεων.

Θέματα που ζητήθηκε να συζητηθούν με έγγραφη αίτηση στο Δ.Σ. (ενδεικτικά):

– Προεκλογικές δαπάνες δικηγορικών παρατάξεων και υποψηφίων συμβούλων (δεν συζητήθηκε)

– Εκδοση ανακοίνωσης για την εγκύκλιο Ματθία (δεν εκδόθηκε)

– Η κατάσταση στην κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων και την προσωρινή διαταγή (συζητήθηκε τέσσερις μήνες μετά)

– Εκδοση ανακοίνωσης διαμαρτυρίας για την αστυνόμευση και το κλίμα των ημερών της επίσκεψης Κλίντον και την αντιμετώπιση της διαδήλωσης της 19.11.1999.

– Ενημέρωση για το περιεχόμενο των αλλαγών στον κώδικα δικηγόρων.

– Καταγγελία συμπεριφοράς αστυνομίας σε αλλοδαπούς, ” επιχειρήσεις – σκούπα” κλπ

– Καταγγελία πράξης νομοθετικού περιεχομένου για ποινικοποίηση μαθητικών κινητοποιήσεων.

– Αίτημα απόσυρσης δυσμενούς τροποποίησης διατάξεων για τη χρήση ευαίσθητων δεδομένων.

Άλλες δραστηριότητες :

– ” Υποδοχή” κ. Πάγκαλου με πανώ και συνθήματα σε εκδήλωση του κ. Ρουπακιώτη (Μάρτιος 1999)

– Συμμετοχή σε πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις  διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στη Σερβία, κοινή συνέντευξη τύπου με Ελληνες στρατιώτες που αρνήθηκαν να πάρουν μέρος στις αποστολές του ΝΑΤΟ.

– Οργάνωση νομικής συμπαράστασης συλληφθέντων στη διαδήλωση κατά της επίσκεψης Κλίντον.

– Παρέμβαση με διανομή ανακοίνωσης και ομιλίες στη Γενική Συνέλευση του ΔΣΑ της 7.2.2000 για το φορολογικό και τις προεισπράξεις.

Ολοκλήρωσα τη θητεία μου στο Δ.Σ. με 43 συμμετοχές σε 44 συνεδριάσεις, 25 αιτήσεις (έγγραφες) προς ένταξη στην ημερήσια διάταξη, συζήτηση και λήψη πρωτοβουλιών για διάφορα ζητήματα συνδικαλιστικά, κοινωνικά, πολιτικά, συμμετοχή ενεργή σε όποια επιτροπή ή ομάδα εργασίας μου ζητήθηκε από το Δ.Σ. ή τον ίδιο τον πρόεδρο και εφόσον η συμμετοχή μου δεν κωλυόταν από λόγους αρχής, και μάλλον ευδόκιμη παρουσία όποτε χρειάστηκε να εκπροσωπήσω τον σύλλογο (δεν ομιλώ φυσικά για ” τιμητικές” εκπροσωπήσεις, διότι τέτοιες δεν μου ανατέθηκαν ποτέ, αλλά για διεκπεραιωτικές). 

Μένω με την εντύπωση ότι έχω διεκπεραιώσει όσα έχω αναλάβει, μεταξύ των οποίων και η εισήγησή μου για τον έμμισθο συνεργάτη, η οποία παραμένει από τις 6/12/1999 στα συρτάρια του κ. προέδρου και την οποία δεν θα έχω την τιμή να υποστηρίξω στο Δ.Σ, πράγμα που θα κάνουν όμως με την ίδια επιτυχία οι επόμενοι σύμβουλοι της παράταξής μου.

Μένω επίσης με την εντύπωση ότι υπήρξα κόσμιος έστω πάντως όχι εριστικός, εποικοδομητικός και γόνιμος στις αντιπαραθέσεις μου, δεκτικός στις αντίθετες με τις απόψεις μου αποφάσεις, καλόπιστος στις αντίθετες απόψεις και ότι σεβάστηκα τις διαδικασίες των συνεδριάσεων, καθώς δεν θυμάμαι να πήρα ποτέ τον λόγο αυτόβουλα, να διέκοψα ομιλητή, να έκανα κατάχρηση του λόγου ή οποιουδήποτε διαδικαστικού μου δικαιώματος (δεν μου αναγνωρίστηκε άλλωστε και κανένα ποτέ) ή να δημιούργησα διαδικαστική εκτροπή ή εμπόδιο στη λειτουργία του Δ.Σ. ή στη λήψη ή την υλοποίηση απόφασης που δεν ήμουν σύμφωνος.

Και ακόμη ότι δεν επιδίωξα την αξιοποίηση της ιδιότητάς μου για να ζητήσω οτιδήποτε εκτός των ορίων της εντολής εκείνων που με κατέστησαν εκπρόσωπό τους στο Δ.Σ..

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Δημοφιλή