Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας - www.epda.gr
εκτύπωση

θέσεις - απόψεις - Ιανουάριος 1990


25 Ιανουαρίου 1990

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Ιδρυτικό 1990


ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

Η Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων συμμετέχει στις εκλογές για να θυμίσει ότι υπάρχουν και κάποιοι που δεν εκφράζονται από τις «οικουμενικές» ενότητες και συμβιβασμούς και απορρίπτουν τη συναίνεση της λιτότητας και της καταστολής... Ότι ο ΔΣΑ, εκτός από ΝΠΔΔ και χώρος ανάδειξης φερέλπιδων πολιτευτών, αποτελεί (ή θα έπρεπε να αποτελούσε αν οι κυρίαρχες δικηγορικές παρατάξεις δεν το είχαν ξεχάσει) και συνδικαλιστικό όργανο των δικηγόρων... Ότι ο συνδικαλισμός δεν είναι το μέσο για πολιτικά παιχνίδια, αλλά ο δρόμος για την προσέγγιση και επίλυση των προβλημάτων μας και για το ζωντάνεμα του κοινωνικού μας χώρου μέσα από συλλογικές, αντιπροσωπευτικές διαδικασίες στη θέση των υπερεξουσιών του Προέδρου και των μεθοδεύσεων κορυφής... Ότι η υποκριτική αυταρέσκεια του «Πρώτου Επιστημονικού Σύλλογου της Χώρας» ανέχεται την ύπαρξη δύο κατηγοριών δικηγόρων στο απόγειο της εκμετάλλευσης της μιας από την άλλη (δικηγόροι - εργοδότες και δικηγόροι - «συνεργάτες»)... Ότι ως νομικοί, αλλά και σαν ευαισθητοποιημένοι πολίτες δεν μένουμε αδιάφοροι απέναντι στα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, το σωφρονιστικό σύστημα και τα κυκλώματα των φυλακών, την αυθαιρεσία των μηχανισμών της εξουσίας.

Στον διάχυτο συντεχνιασμό των καιρών, αντιπαραθέτουμε τη σταθερή μας άρνηση σε κάθε αντίληψη που θέλει το επάγγελμα κλειστό, ελιτίστικο και μακριά από τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου. Στη φιλολογία του «επαγγελματικού πληθωρισμού» οφείλουμε να υπενθυμίσουμε την άνιση κατανομή της δικηγορικής ύλης, τα κυκλώματα και τις ποικίλες κοινωνικές κατηγορίες στο δικηγορικό χώρο, αίτια σημαντικά της κρίσης, που οδηγεί πολλούς σε αποχώρηση από το επάγγελμα. Τα συμφέροντα των ασκούμενων και νέων δικηγόρων, των μαχόμενων και των «συνεργατών» δεν είναι δυνατό να υποτάσσονται για πάντα στο όνομα της ενότητας του κλάδου για να εξυπηρετούν τελικά τα ακριβώς αντίθετα τους. Αυτή τη συνδικαλιστική υποκρισία οφείλουμε να την αποκαλύψουμε και να την αντιπαλέψουμε.

Στη λαίλαπα των δικηγορικών εταιριών και της υπαλληλοποίησης μεγάλου αριθμού δικηγόρων, αναζητούμε τις εγγυήσεις που θα επιτρέψουν σε κάθε συνάδελφο την προσωπική επαγγελματική και οικονομική του κατοχύρωση. Αναζητούμε τις ρυθμίσεις που θα σπάσουν τους μηχανισμούς ανισοκατανομής της δικηγορικής ύλης ώστε να υπάρχει δουλειά για όλους. Απέναντι στο πρότυπο του ανερχόμενου τεχνοκράτη δικηγόρου του μέλλοντος είναι αναγκαίο να αναδείξουμε το δικηγόρο με κοινωνικές ευαισθησίες και κριτική στάση στο ρόλο του.

Στο συνδικαλισμό της εκπροσώπησης των λίγων, αντιπαραθέτουμε τις συλλογικές, αντιπροσωπευτικές λειτουργίες μέσα από διαδικασίες βάσης. Την ενδυνάμωση των ΓΣ, των ειδικών επιτροπών του ΔΣΑ και κάθε άλλης μορφής που ενεργοποιεί τους ίδιους τους δικηγόρους για την επίλυση των προβλημάτων μας. Ζητάμε κατάργηση των υπερεξουσιών του προέδρου και έμμεση εκλογή του. Κατεβαίνουμε χωρίς υποψήφιο πρόεδρο. Αυτονόητα ψηφίζουμε λευκό στην αντίστοιχη κάλπη και στους δύο γύρους.

Δεν σπέρνουμε εκλογικές αυταπάτες. Η ανάδειξη μας στο ΔΣ είναι αναγκαία για τη συγκρότηση της κοινωνικής και πολιτικής αντιπολίτευσης στο δικηγορικό κατεστημένο. Δεσμευόμαστε για την εναλλαγή και την ανακλητότητα των συμβούλων μας που θα εκλεγούν. Αλλά χωρίς τη δική σας συμμετοχή και ενεργοποίηση δεν αρκεί η ψήφος για να λύσει τα προβλήματα. Η δραστηριοποίηση μας δεν σταματάει με τις εκλογές· αντίθετα, με αυτές ουσιαστικά αρχίζει.

•- Κατοχύρωση των δικηγόρων - «συνεργατών» με θέσπιση από τον ΔΣΑ πάγιας μηνιαίας αντιμισθίας στο ύψος που καθορίζει ο ν. 1093/1980 για τους έμμισθους του δημόσιου τομέα. Ασφαλιστική κάλυψη και προστασία κατά τη λύση της σχέσης (προειδοποίηση, αποζημίωση). Απαγόρευση απασχόλησης σε βοηθητικές και εξωδικηγορικές εργασίες.

•- Αποκλεισμό από την εγγραφή στο ΔΣΑ των πρώην δικαστικών και εισαγγελέων. Αναστολή δικηγορίας για τους βουλευτές και καθηγητές ΑΕΙ.

•- Κατάργηση του αναχρονιστικού πλέον θεσμού της άσκησης με τη σημερινή της μορφή. Αναζήτηση άλλων τρόπων επιστημονικής κατάρτισης.

•- Διαχωρισμό εμμίσθων δικηγόρων του δημόσιου τομέα και μαχόμενων.

•- Κατάρτιση επετηρίδας για τις προσλήψεις δικηγόρων στο δημόσιο τομέα με διαφανείς διαδικασίες.

 
   
   
   
   
3 Ιανουαρίου 1990

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Κάλεσμα για μια Εναλλακτική Παρέμβαση στο ΔΣΑ


Εμείς, που υπογράφουμε αυτό το κείμενο και που αγανακτήσαμε να βλέπουμε τον ΔΣΑ να γίνεται προθάλαμος υπουργών και δουλευτών.

Δεν υιοθετούμε την οικουμενική ευφορία της πολιτικής ζωής του τόπου.

Ούτε έχουμε την οικουμενική αντίληψη να εκφράσουμε όλους τους δικηγόρους της Αθήνας, που έχουν και διαφορετικά ανταγωνιστικά συμφέροντα.

Θεωρούμε, ότι η τριετία που πέρασε ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτική για το ρόλο του ΔΣΑ κοκ τα όρια του να εκφράσει συνδικαλιστικά όλες τις κατηγορίες ran διαστρωματώσεις στο χώρο των δικηγόρων.

Πιστεύουμε ότι οι εκλογές του ΔΣΑ μπορούν να αξιοποιηθούν για την συσπείρωση όλων όσων επιμένουν να θεωρούν, ότι ο συνδικαλισμός δεν είναι το μέσον για πολιτικά παιχνίδια, αλλά το μέσον για την προσέγγιση και αντιμετώπιση των προβλημάτων μας μέσα από αυτόνομες, συλλογικές διεργασίες και μαχητικές διεκδικήσεις και για το ζωντάνεμα του κοινωνικού μας χώρου.

Η πρωτοβουλία μας για παρέμβαση στις εκλογές της 25ης Φεβρουαρίου 1990 με συνδυασμό χωρίς υποψήφιο Πρόεδρο - Μεσσία δεν εξαντλείται σε μας, γιατί πιστεύουμε, ότι η αγωνία για το σήμερα και το αύριο του επαγγελματικού μας χώρου και της κοινωνίας υπερβαίνει όσους υπογράφουμε αυτό το κείμενο.

Διγενόπουλος Βασίλης                              Πάλλας Φώτης Αν.

Ζορμπαλά Αλέκα                                       Παπαδόπουλος Κώστας

Καραΐνδρου Βάσω                                    Πολιτάκη Αννίτα

Κατσαμπάνης Σωτήρης                             Σιταρίδου Γεωργία

Κοκκινάκης Μανώλης                              Σοφοκλέους Νίκος

Κούρτοβικ Γιάννα                                     Στεργίου Ολυμπία

Κριτσίνη Βιολέτα                                      Φίλη Μαρία

Μήλιου Ζωή                                              Χατζηδημητρίου Κάτια

Μπακιρτζή Νανά                                       Χριστοδουλοπουλου Τασία

Μπελαντής Δημήτρης                                      

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΔΣΑ, ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, 2 Μ.Μ.

 
   
   
   
   
εκτύπωση