Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας - www.epda.gr
εκτύπωση

πολιτική επικαιρότητα


14 Ιανουαρίου 2021

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Ανακοίνωση της Εναλλακτικής για την απεργία πείνας του κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα


Σταματά την απεργία πείνας ο Κουφοντίνας | ΕΛΛΑΔΑ | iefimerida.gr

Ανακοίνωση της Εναλλακτικής Παρέμβασης – Δικηγορικής Ανατροπής για την απεργία πείνας του κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα (14/1/2021)

Η μεταχείριση του κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα υπερβαίνει κάθε έννοια κράτους δικαίου και πρέπει να αποδοκιμαστεί από το σύνολο του νομικού κόσμου και από κάθε δημοκρατικό πολίτη.

Ο κρατούμενος Δημήτρης Κουφοντίνας εκτίει ποινή πολλαπλής ισόβιας κάθειρξης, όντας έγκλειστος επί δεκαοκτώ συναπτά έτη από τον Σεπτέμβριο του 2002, οπότε και αυτοβούλως παραδόθηκε. Σύμφωνα με το ποινικό μας σύστημα και τον σωφρονιστικό κώδικα, οι όροι του εγκλεισμού και τα δικαιώματα ενός κρατούμενου δεν εξαρτώνται από το είδος των αδικημάτων που αυτός έχει τελέσει.

Παρά την γενική αυτή αρχή, που κάθε κράτος δικαίου συνομολογεί, ο συγκεκριμένος κρατούμενος έχει τύχει μιας εκδικητικής αντιμετώπισης που δεν έχει όμοιά της στα ποινικά και σωφρονιστικά χρονικά.

  • Αν και θεμελίωσε δικαίωμα άδειας από το 2010, το στερήθηκε επί επτά συναπτά έτη, με την πρώτη άδεια να του χορηγείται το 2017.
  • Αν και δεν παραβίασε καμία υποχρέωση κατά τις χορηγηθείσες άδειες τα έτη 2017 έως 2019, δικαιώνοντας απόλυτα τους έξι διαφορετικούς εισαγγελικούς λειτουργούς που υπέγραψαν τη χορήγησή τους, εντελώς αυθαίρετα στερείται εκ νέου το δικαίωμα της άδειας από τον Μάρτιο του 2019.
  • Αν και η μεταγωγή του στις αγροτικές φυλακές του Βόλου δεν διατάραξε σε τίποτα την έκτιση της ποινής του και κανένα πειθαρχικής ή άλλης φύσης παράπτωμα του αποδόθηκε, η κυβέρνηση μεθόδευσε την ψήφιση φωτογραφικής διάταξης (άρθρο 3 του ν.4760/2020) για την απομάκρυνσή του από τις αγροτικές φυλακές και την επαναμεταγωγή του στο αρχικό κατάστημα από το οποίο μετήχθη. Με τον ίδιο νόμο προστίθεται ως κώλυμα για την λήψη άδειας η εκκρεμής δίωξη για πλημμέλημα, στα πλαίσια της ίδιας μεθόδευσης.

Και σαν να μην έφταναν όλες αυτές οι υπερβάσεις και οι καταφανώς φωτογραφικές νομοθετικές μεταβολές, ο κρατούμενος Δημήτρης Κουφοντίνας μετήχθη την προπαραμονή των Χριστουγέννων, στις 23/12/2020, στις φυλακές Δομοκού, κατά παράβαση ακόμα και αυτού του νόμου που η ίδια η κυβέρνηση ψήφισε, σύμφωνα με τον οποίο ο κρατούμενος θα έπρεπε να μεταχθεί στον Κορυδαλλό. Πρόκειται για το τέλος μιας μακρόχρονης εκστρατείας της Νέας Δημοκρατίας, πριν αυτή γίνει κυβέρνηση, καθώς και μερίδας ΜΜΕ, που επί χρόνια πολιτικοποιούν την έκτιση της ποινής ενός κρατουμένου του οποίου η δίκη και καταδίκη έχει λήξει αμετάκλητα εδώ και χρόνια..

Κατόπιν τούτων ο κρατούμενος ξεκίνησε απεργία πείνας από 8/1/2020, ζητώντας να επαναμεταχθεί στις αγροτικές φυλακές Βόλου, άλλως στον Κορυδαλλό όπως και ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση ορίζει. Η ζωή του διατρέχει κίνδυνο, καθώς έχει ήδη απολέσει σημαντικό βάρος (5,5 κιλά μέσα σε 5 ημέρες) και έχει μεγάλη απώλεια δυνάμεων δεδομένης και της ηλικίας του.

Απευθυνόμαστε σε κάθε νομικό και σε κάθε δημοκρατικό πολίτη: η θανατική ποινή έχει πάψει να εφαρμόζεται στην Ελλάδα από το 1972 και καταργήθηκε οριστικά το 1993. Στόχος του σωφρονιστικού συστήματος δεν είναι η εξόντωση ή η εκδίκηση. Η τόσο ωμή καταπάτηση του νόμου και των δικαιωμάτων από την κυβέρνηση και το κράτος είναι κάτι που δεν αφορά αποκλειστικά τον συγκεκριμένο κρατούμενο ή τους ομοϊδεάτες του, αλλά τον κάθε πολίτη. Το αίτημα του κρατούμενου είναι δίκαιο και συντασσόμαστε με την ικανοποίησή του.

Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή

 
   
   
   
   
14 Ιανουαρίου 2021

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Επιστολή της Εναλλακτικής προς τον Δικηγορικό Σύλλογο Ορεστιάδας


Η εικόνα ίσως περιέχει: δέντρο, ουρανός, φυτό, γήπεδο μπάσκετ, σπίτι, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

Επιστολή της ΕΠ-ΔΑ προς τον Δικηγορικό Σύλλογο Ορεστιάδας.

Αθήνα, 13/1/2021.

Κοινοποίηση: Πρόεδρο και μέλη ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Ορεστιάδας

Θέμα: Περιεχόμενο ψηφίσματος για "ακύρωση δημιουργίας Hot Spot"

Αγαπητές/οι συνάδελφοι,

Ως Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή* θέλουμε να απευθυνθούμε στους/στις συναδέλφους/συναδέλφισσες του Δικηγορικού Συλλόγου Ορεστιάδας, με αφορμή τη δημοσιοποίηση καλέσματος από τον Σύλλογό σας, μέσω της πλατφόρμας AVAAZ, με σκοπό την συγκέντρωση υπογραφών για την «ακύρωση δημιουργίας HOT SPOT» -στην πραγματικότητα επέκτασης του υπάρχοντος- στο Φυλάκιο Ν. Έβρου.

Ως δημοκρατικοί πολίτες, συνάδελφοι/ισσες και υπερασπιστές ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών εκπλαγήκαμε και σοκαριστήκαμε με την επιχειρηματολογία του εν λόγω ψηφίσματος σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης για επέκταση του ΚΥΤ/ΠΡΟΚΕΚΑ στο Φυλάκιο. Δυστυχώς το εν λόγω κάλεσμα, αν και προέρχεται από δικηγόρους, που κατά τεκμήριο - αναμένεται να - υπερασπίζονται το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, φλερτάρει με την ακροδεξιά ρητορική. Αναπαράγει τον κυρίαρχο λόγο, που αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες/μετανάστες ως εξωτερικό εχθρό που αποτρέπεται/ επαναπροωθείται για να μην γίνει εσωτερικός, αφήγημα από το οποίο απορρέει άλλωστε και το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής περί «κλειστών» κέντρων,«αποτροπής» εισόδου και διαρκούς παραβίασης της αρχής της μη επαναπροώθησης [1].

Σήμερα στο Φυλάκιο λειτουργεί Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης και Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης πολιτών τρίτων χωρών που εισέρχονται παράτυπα στην Ελλάδα από τα βόρεια χερσαία σύνορα. Πέρα από το ότι θα αναμέναμε μια ανακοίνωση του ΔΣ Ορεστιάδας για τα ανθρώπινα δικαιώματα που πλήττει ο παρατεταμένος εγκλεισμός στις γνωστές συνθήκες κράτησης, θέλουμε να αναλύσουμε πού κατατείνει αυτή η κυβερνητική πολιτική, αλλά και για ποιο λόγο πρέπει (και) ο νομικός κόσμος σύσσωμος να την απορρίψει και να την αντιπαλέψει.

Η έναρξη του παραπάνω καλέσματος του Δ.Σ. Ορεστιάδας με την ανέξοδη διακήρυξη του σεβασμού στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια αποτελεί την μία άκρη του σχήματος που εξελίσσεται σε οξύμωρο, με την κινδυνολογία παρακάτω περί των μεταναστών/στριών-προσφύγων ως εξωτερικού – εσωτερικού εχθρού. Αντιλαμβανόμαστε την ιδιαιτερότητα της τοπικής κοινωνίας, που είναι εν πολλοίς περισσότερο εξοικειωμένη με τη στρατιωτικοποίηση και τη ρητορική περί εθνικής ασφάλειας, ωστόσο ουδείς μπορεί να αρνηθεί ότι οι μετανάστες-πρόσφυγες αποτέλεσαν όλα αυτά τα χρόνια πηγή κέρδους για τις τοπικές οικονομίες και την εθνική οικονομία εν γένει και δεν δικαιολογείται με κανένα τρόπο έτσι κι αλλιώς η «έκπτωση» στα δικαιώματα και μάλιστα από νομικούς. Είναι γνωστό άλλωστε και θλιβερό ότι τα γεγονότα του Φλεβάρη-Μάρτη 2020 που συγκλόνισαν όλους μας, κυρίως με την εργαλειοποίηση των προσφύγων και από τις δύο πλευρές των συνόρων, έδωσαν το περιθώριο σε ακροδεξιές ομάδες εγχώριες και διεθνείς, να εκμεταλλευτούν την επίσημη κυβερνητική πολιτική ώστε να αποκτήσουν πολιτική υπεραξία κυνηγώντας «εισβολείς».

Από θέση αρχής, η δημιουργία και επέκταση δομών εγκλεισμού (που μάλιστα διαφημίζονται από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου ως «κλειστές δομές») με τις ευλογίες και τη χρηματοδότηση της Ε.Ε., συνιστά πολιτική θεσμικού ρατσισμού, καταπάτησης κάθε ατομικού δικαιώματος και εν τέλει άσκησης μιας βιοπολιτικής περιορισμού και ελέγχου με πιο ωμό τρόπο. Ήδη τα Προ.Κε.Κ.α. ανά τη χώρα είναι γεμάτα με ανθρώπους που για ποικίλους λόγους δεν γίνεται να απελαθούν, οι οποίοι παραμένουν κρατούμενοι για διάστημα άνω του έτους. Αν αναλογιστούμε για ποια ποινικά αδικήματα θα παρέμενε κάποιος κατάδικος υπό κράτηση για διάστημα άνω του έτους, γίνεται αντιληπτός ο τιμωρητικός χαρακτήρας της κράτησης, ο οποίος και μόνο εξ αυτού του λόγου την καθιστά παράνομη.

Τα υπέρογκα χρηματικά ποσά που επενδύονται σε χώρους εγκλεισμού, φράχτες και τεχνολογίες επιτήρησης συνόρων, κατασκευάζουν δυστυχώς έναν εχθρό που βολεύει κυβερνητικές πολιτικές και στρατιωτικοποιούν την προσφυγική/μεταναστευτική πολιτική. Αν τα χρήματα αυτά επενδύονταν στην πραγματική υποδοχή, ένταξη και στην αξιοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού, η ζωή όλων μας θα ήταν πραγματικά καλύτερη. Όσο αναπαράγουμε αυτή την ακροδεξιά – και κυβερνητική – ρητορική, τόσο θα επεκτείνονται χώροι κράτησης και θα επεκτείνεται η δημιουργία τρίτης και τέταρτης κατηγορίας διοικουμένων χωρίς δικαιώματα.

Εξάλλου η ρητορική του φόβου που σχετίζεται με τις ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις, που δεν είναι άλλο παρά παζάρεμα επέκτασης κρατικής κυριαρχίας και εκμετάλλευσης φυσικών πόρων, συγκαλύπτει την πραγματικότητα της κοινής μοίρας των λαών και επιδιώκει να τους καθηλώσει σε μια κοντόφθαλμη διαπραγμάτευση των όρων εκμετάλλευσής τους.

Οι χώροι κράτησης προσφύγων και μεταναστών δεν είναι εθνικός κίνδυνος, είναι εθνική ντροπή.

Ευελπιστούμε ότι με αυτές τις σκέψεις, βοηθούμε τον Δικηγορικό Σύλλογο Ορεστιάδας να αναπτύξει μια συνολική τοποθέτηση αντίθεσης στις απάνθρωπες δομές κράτησης, σε σύζευξη με τον θεσμικό μας ρόλο ως δικηγόρων και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Συναδελφικά,

Οι συναδέλφισσες και συνάδελφοι της παράταξης "Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή".

* Η Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή είναι παράταξη των δικηγόρων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και εκπροσωπείται στο ΔΣ με μία (1) έδρα.

[1] Σύμφωνα με το άρθρο 33 παρ. 1 της Σύμβασης της Γενεύης (1951) για το Καθεστώς των Προσφύγων, η οποία έχει κυρωθεί με το ν.δ. 3989 της 19/26.9.1959, καμιά συμβαλλομένη χώρα δεν θα απελαύνει ή θα επαναπροωθεί, καθ' οιονδήποτε τρόπον, πρόσφυγες, στα σύνορα εδαφών όπου η ζωή ή ελευθερία αυτών απειλούνται για λόγους φυλής, θρησκείας, εθνικότητος, ιδιαίτερης κοινωνικής ομάδας ή πολιτικών πεποιθήσεων.

 
   
   
   
   
14 Ιανουαρίου 2021

εκτύπωση του άρθρου pdf
   2η Σύσκεψη για τα πρόστιμα των συγκεντρώσεων της 17 Νοεμβρίου και 6 Δεκεμβρίου


Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, χορεύει, στέκεται, περπατάει, δέντρο, πλήθος, ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες

2η Σύσκεψη για τα πρόστιμα των συγκεντρώσεων της 17 Νοεμβρίου και 6 Δεκεμβρίου

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8/1/21 η δεύτερη διαδικτυακή συνάντηση δικηγόρων για το ζήτημα των καταχρηστικών προστίμων της 17ης Νοέμβρη και της 6ης Δεκέμβρη.

Μετά τη δημοσιοποίηση της πρώτης σύσκεψης και σχετικές επικοινωνίες που ακολούθησαν, έχουμε πλέον εικόνα για επιβολή καταχρηστικών προστίμων σε 12 πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Ξάνθη, Καλαμάτα, Καρδίτσα, Μυτιλήνη, Κέρκυρα, Ηγουμενίτσα.

Οι δικηγόροι που συμμετείχαμε ανταλλάξαμε πληροφορίες για τον αριθμό των προστίμων, τις υποβληθείσες αντιρρήσεις, τις προσφυγές που ετοιμάζονται να υποβληθούν στα διοικητικά δικαστήρια και συνακόλουθα νομικά ζητήματα. Ήδη στη Θεσσαλονίκη κατατέθηκαν τα πρώτα δικόγραφα και έπονται τις επόμενες μέρες καταθέσεις σε διάφορες πόλεις. Κοινή ήταν η πεποίθηση ότι τα πρόστιμα πρέπει να αμφισβητηθούν δικαστικά όσο γίνεται πιο γρήγορα – πέραν της απαραίτητης πολιτικής και κινηματικής καμπάνιας για την ακύρωσή τους. Στα πλαίσια των δικαστικών ενεργειών, θα κατατεθεί αίτημα για πιλοτική δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ως δικηγόροι συντονιζόμαστε με κάθε πρωτοβουλία που επιδιώκει την ακύρωση των προστίμων και οργανώνει την αλληλεγγύη στους πολίτες στους οποίους υπεβλήθησαν, για τον λόγο αυτό συμμετείχαν στη συνάντησή μας και αντιπρόσωποι της Επιτροπής πολιτικών συλλογικοτήτων, σωματείων, κοκ, που έχει δημιουργηθεί.

Να μην μείνει κανένας και καμία μόνη απέναντι στην κρατική αυθαιρεσία, τις διώξεις και τα καταχρηστικά πρόστιμα! Να υπερασπιστούμε σε όλα τα επίπεδα τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες!

Για δικηγόρους που επιθυμούν επικοινωνία μαζί μας, αποστολή email στη διεύθυνση: antidoto17@yahoo.co.uk.

 
   
   
   
   
17 Δεκεμβρίου 2020

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Σύσκεψη για τα πρόστιμα των συγκεντρώσεων της 17 Νοεμβρίου και 6 Δεκεμβρίου


Πολυτεχνείο 2020: Μαχητικές συγκεντρώσεις και άγρια καταστολή σε  Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Ρέθυμνο και Ηράκλειο - elaliberta.gr

ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ - ΠΡΟΣ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Σύσκεψη για τα πρόστιμα των συγκεντρώσεων της 17 Νοεμβρίου και 6 Δεκεμβρίου

Την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή σύσκεψη δικηγόρων για το ζήτημα των εκατοντάδων προστίμων που επιβλήθηκαν σε ανθρώπους που συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις την 17 Νοέμβρη και 6 Δεκέμβρη ανά την Ελλάδα.

Σκοπός της σύσκεψης ήταν να συγκεντρωθούν πληροφορίες για τα επιβληθέντα πρόστιμα και να χαραχτεί μια κοινή γραμμή αντιμετώπισης του ζητήματος σε νομικό επίπεδο.

Οι δικηγόροι που συμμετείχαν συμφωνούν στην αναγκαιότητα πανελλαδικής κινητοποίησης που να θέτει το πολιτικό αίτημα της ακύρωσης αυτών των προστίμων, που πλήττουν τον πυρήνα του δημοκρατικού δικαιώματος της συνάθροισης, αφού εξοντώνουν οικονομικά τους πολίτες που επιχειρούν να το ασκήσουν. Είναι δε αυταπόδεικτο, από βιντεοληπτικό και φωτογραφικό υλικό, ότι οι πολίτες που συμμετείχαν σε συναθροίσεις την 17Ν και 6Δ ουδόλως διακινδύνευσαν τη δημόσια υγεία, καθώς τήρησαν όλες τις υγειονομικές προφυλάξεις (μάσκες, αποστάσεις, αποφυγή συνωστισμού, κλπ).

Πέραν όμως της ανάγκης πολιτικής κινητοποίησης με αίτημα την ακύρωση των προστίμων, ως νομικοί θα προσπαθήσουμε να αμφισβητήσουμε και δικαστικά τη νομιμότητά τους.

Έτσι, από τη σύσκεψη και τις παρεμβάσεις συναδελφισσών και συναδέλφων, προέκυψαν τα ακόλουθα:

α. Όσον αφορά τα επιβληθέντα πρόστιμα

Από παρεμβάσεις προέκυψε η επιβολή προστίμων σε πολίτες που συμμετείχαν σε συναθροίσεις της 17Ν και 6Δ σε εννιά πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Μυτιλήνη, Ξάνθη, Γιάννενα και Καλαμάτα. Αναφέρθηκαν οι εξής περιπτώσεις (τα πρόστιμα είναι περισσότερα, αλλά εδώ αναφέρονται αυτά για τα οποία εισφέρθηκαν πληροφορίες στη σύσκεψη):

Στις 17 Νοεμβρίου:

- Στην Αθήνα, 3 πρόστιμα.

- Στη Θεσσαλονίκη 94 πρόστιμα τριακοσίων ευρώ, το 1 σε “οργανωτή” (δικηγόροι και οργανώσεις γνωρίζουν για περίπου 70 από αυτά, υποβλήθηκαν αντιρρήσεις, γίνανε δεκτές αντιρρήσεις για 4 + 1 διαδηλωτές).

- Στο Ηράκλειο 11 διπλά πρόστιμα των εξακοσίων ευρώ (υποβλήθηκαν αντιρρήσεις και απορρίφθηκαν).

- Στη Μυτιλήνη 2 πρόστιμα (αφορούν γιατρούς, υποβλήθηκαν αντιρρήσεις και απορρίφθηκαν).

- Στην Ξάνθη 26 πρόστιμα (υποβλήθηκαν αντιρρήσεις και απορρίφθηκαν).

- Στα Γιάννενα 11 πρόστιμα.

- Στο Ρέθυμνο 2+1 πρόστιμα (υποβλήθηκαν αντιρρήσεις και απορρίφθηκαν, γνωρίζουμε ότι συνολικά τα πρόστιμα για τα οποία έχουν απορριφθεί οι αντιρρήσεις είναι 50).

Στις 6 Δεκεμβρίου:

- Στην Αθήνα 18 πρόστιμα [3 πρόστιμα (υποβλήθηκαν αντιρρήσεις, αναμένεται η απάντηση της αστυνομίας) + 2 πρόστιμα + 13 πρόστιμα]. Επιβλήθηκε και ένα πρόστιμο σε δικηγόρο, για το οποίο έγιναν δεκτές οι αντιρρήσεις και ακυρώθηκε.

- Στο Ηράκλειο 3 πρόστιμα.

- Στα Χανιά 8 πρόστιμα. Υπάρχουν όμως και πρόστιμα (ίσως 10-12) τα οποία επιβλήθηκαν μεταχρονολογημένα και καλούνται παντελώς παράτυπα (με τηλεφωνικές κλήσεις) πολίτες να τα παραλάβουν από την ασφάλεια (είτε για τις 6Δ είτε για κινητοποίηση στις 10 Δεκεμβρίου).

- Στην Καλαμάτα 3 πρόστιμα (υποβλήθηκαν αντιρρήσεις και απορρίφθηκαν).

Πρόστιμα επιβλήθηκαν επίσης για συναθροίσεις στις 25 Νοεμβρίου (παγκόσμια ημέρα κατά της βίας σε βάρος των γυναικών) σε 11 άτομα (δεκτές οι αντιρρήσεις για τις 9 γυναίκες στο Σύνταγμα) και για την απεργία της 26 Νοεμβρίου στα Γιάννενα σε 10 άτομα και στην Πάτρα σε δύο άτομα (έγιναν δεκτές οι αντιρρήσεις και ακυρώθηκαν).

β. Όσον αφορά την αντιμετώπιση των προστίμων στο νομικό πεδίο

Μετά την απόρριψη των αντιρρήσεων, προβλέπεται η υποβολή προσφυγών στα διοικητικά δικαστήρια ανά πόλη επί τη βάσει της αντισυνταγματικότητας των απαγορεύσεων συναθροίσεων της 17Ν και 6Δ. Προτείνεται η σώρευση προστίμων (ανά 50) σε κάθε δικόγραφο και η υπογραφή από συνήγορο. Σ' αυτό το πλαίσιο θα υποβληθεί και αίτημα για πιλοτική δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Για τον λόγο αυτό, δημοσιοποιούμε την ενημέρωση της σύσκεψης και καλούμε δικηγόρους που συνδράμουν πολίτες στους οποίους επιβλήθηκαν πρόστιμα, καθώς και οργανωμένες συλλογικότητες, να επικοινωνήσουν μαζί μας για ενημέρωση και συντονισμό. Η ηλεκτρονική διεύθυνση στην οποία μπορείτε να απευθυνθείτε είναι (μέχρι να υπάρξει νεότερη ενημέρωση): antidoto17@yahoo.co.uk (Θ. Καμπαγιάννης).

 
   
   
   
   
16 Δεκεμβρίου 2020

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Ο Μανώλης Κοκκινάκης αποχαιρετά τον Γιώργο Παριανό


Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, άτομα που στέκονται, παπούτσια και υπαίθριες δραστηριότητες

Δημοσιεύουμε παρακάτω τον επικήδειο χαιρετισμό του συναδέλφου δικηγόρου Μανώλη Κοκκινάκη στην κηδεία του Γιώργου Παριανού στις 07-12-2020. Τον ευχαριστούμε θερμά που μας τον διέθεσε.

Γιώργος Παριανός: Ο συμμαθητής, ο φίλος, ο σύντροφος.

Αγώνας, Συνέπεια, Εντιμότητα, ΄Ηθος και Δύναμη. Αυτά ήσαν τα κύρια χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Γιώργου Παριανού, που «έφυγε» το απόγευμα της Κυριακής 6 Δεκεμβρίου 2020. Τον διέκριναν και τον ακολούθησαν από τότε που τον ‘γνώρισα, στην πρώτη τάξη του ΙΓ΄ Γυμνασίου αρρένων στην Γούβα (Αγ. Αρτέμιος). ΄Ημασταν συμμαθητές μέχρι το τέλος, σε άλλο τμήμα, στο Β΄ εκείνος, στο Α΄ εγώ, αλλά κάναμε όλοι μαζί παρέα. Από τότε ήταν σοβαρός, μετρημένος, πολιτικοποιημένος, συνειδητοποιημένος και απλός. Μετά βρεθήκαμε μαζί στην Νομική Σχολή Αθηνών. Ιδεολόγος και συνεπής κομμουνιστής, ο Γιώργος, μπροστάρης στον αντιδικτατορικό αγώνα, μέσα από τις τάξεις του ΚΚΕ και της αντι-ΕΦΕΕ. Πάντα εμφανής και πάντοτε έτοιμος να αντιμετωπίσει τα χειρότερα για να υποστηρίξει τις ιδέες του. Λιτός, με σταράτες και μετρημένες κουβέντες και στέρεες απόψεις, που τις διετύπωνε πάντα με πραότητα και πειστικότητα, αλλά δεν δίσταζε να εκφράσεις τις όποιες διαφωνίες του με σθένος και αδιαφορώντας για τις συνέπειες, όσον επώδυνες κι’ αν ήσαν... Αλλά ήταν και λάτρης της ζωής και της καλής παρέας και του …γνήσιου λαϊκού τραγουδιού.

Τον θυμάμαι, σαν τώρα, στην κατάληψη της Νομικής, 21- 22 Φεβρουαρίου 1973. Ο Γιώργος, μέλος της συντονιστικής επιτροπής, ήταν περιφρούρηση στην είσοδο της Σχολής στην οδό Σίνα. Απέξω το «Σπουδαστικό» της Ασφάλειας, με γνωστούς βασανιστές; Καραπανα-γιώτης, Καλύβας, Μπάμπαλης, Μάλλιος, Κραββαρίτης, Σμαΐλης, Μπαρκονίκος κ.α. και Εσατζίδες με πολιτικά, αλλά και διάφορα φασιστοειδή στοιχεία, υποστηρικτές της χούντας. ΄Οποιος φοιτητής ξεχνιόταν και κατέβαινε από τά σκαλοπάτια στο πεζοδρόμιο, τον περίμενε η σύλληψη. Και μετά ο εγκλωβισμός μας στην ταράτσα της Νομικής. Και τα τραγούδια των φοιτητών, στον ρυθμό του γιούπι για – για , «για ελευθερία», «για την απόλυση των στρατευμένων φοιτητών» και το «……Στην Ελλάδα δεν περνάει ο φασισμός. Με αγώνες και θυσίες, θα’ χουμε δημοκρατίες και κυρίαρχος θα είναι ο λαός.» Ακολούθησε η έξοδος από την Σχολή και η πρωτοφανής σε μαζικότητα και μεγαλειώδης διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας με αντιχουντικά συνθήματα, συγκρούσεις με την αστυνομία και πολλοί τραυματισμοί. Ο Γιώργος συλλαμβάνεται και κρατείται στο ΕΑΤ- ΕΣΑ, στο ΚΕΣΑ, και στην Ασφάλεια και υφίσταται ανηλεή βασανιστήρια. Τα υπέμεινε όλα πιστός στην ιδεολογία και στις απόψεις του. Ακολούθησε η υποχρεω-τική στράτευσή του με το ΝΔ 1347/1973 και η αναβολή της στράτευσής του την περίοδο «Μαρκεζίνη» τον Οκτώβριο του 1973. Εκείνος απτόητος συνέχισε αμέσως τον αντιδικτατορικό αγώνα και συμμετείχε ενεργώς στην εξέγερση του Πολυτεχνείου. Μετά, βρέθηκε στην «παρανομία»˙ και μετά την νέα σύλληψή του, βρέθηκε πάλι στο ΕΑΤ-ΕΣΑ τον Δεκέμβριο του 1973. Γι΄ αυτά, όμως, τα συμβάντα της ζωής του Γιώργου έχουν ήδη ειπωθεί και γραφεί πολλά, από πολλούς άλλους. Εγώ, θέλω να αναφερθώ σε προσωπικές μου εμπειρίες για τον άνθρωπο, φίλο, σύντροφο και αγωνιστή Γιώργο. Πρωτίστως, όλους αυτούς τους αγώνες του, τις διώξεις και τα βασανιστήριά του δεν τα αντάλλαξε ποτέ – και θα μπορούσε, αν ήθελε - με θέσεις και εξουσία και δεν επένδυσε σε αυτά, όπως έκαναν, δυστυχώς, άλλοι. Παρέμεινε πιστός και ανιδιοτελής στις απόψεις του για τον σοσιαλισμό και την ευημερία των πολλών και κυρίως παρέμεινε ανθρώπινος. Του άρεσε να αγγίζει τις ιστορίες ζωής των παλαιών και να τις εντάσσει στην δική του. Δεν ξεχνώ, μετά την μεταπολίτευση, όταν μου ετηλεφώ-νησε και μου επρότεινε να επισκεφθούμε μαζί και μ΄ έναν άλλον συμμαθητή μας, τον Χρήστο Κυριαζή (έχει «φύγει» κι’ αυτός), έναν Καθηγητή Μαθηματικό, που είχαμε στο Γυμνάσιο – μας έκανε Κοσμογραφία - παλαιό αγωνιστή, εξαιρετικό επιστήμονα και αυστηρό, αλλά δίκαιο δάσκαλο, τον Μανώλη Δρανδάκη, γεροντάκι πλέον, που έμενε απομονωμένος σ’ ένα μικρό διαμέρισμα κάπου στις παρυφές του Παγκρατίου. ΄Όταν επήγαμε, ο γέρων καθηγητής μας εγνώρισε και έκλαψε – ήμασταν οι μόνοι μαθητές που τον είχαν θυμηθεί ποτέ - κι’ ο Γιώργος - δεν θα μου φύγει ποτέ αυτή η εικόνα από το μυαλό μου - όσην ώρα εκείνος μας έλεγε τις ενθυμήσεις του, τού χάδευε συνεχώς το κεφάλι και του κρατούσε τα χέρια, σάν να ήθελε με το άγγιγμα αυτό να μεταγγίσει μέσα του την ιστορία αυτού του απόμαχου και ξεχασμένου αγωνιστή.

Δικηγόρος. μετά, πάλευε μαχόμενος της ποινικής δικηγορίας, με συνέπεια, εντιμότητα, ήθος και γνώση. Και συγχρόνως δεν έπαψε να αγωνίζεται για τις ιδέες του και τα ιδανικά του για περισσότερη δημο-κρατία και δικαιοσύνη για τους πολλούς και όχι για τους λίγους.

Μαχόμενος δικηγόρος και μαχόμενος συνδικαλιστής. Προσπα-θούσε, μαζί με άλλους συντρόφους δικηγόρους, να δοθεί μια νέα πνοή στο αριστερό συνδικαλιστικό κίνημα των δικηγόρων, πάντοτε δίπλα και μαζί με τους εργαζομένους και τους αδικημένους. Είχα την τύχη να είμαστε μαζί σε αυτές τις προσπάθειες και γνωρίσαμε επιτυχίες, αλλά και αποτυχίες και απογοητεύσεις μέσα απ’ αυτές. Δεν τον ενδιέφερε η εκλογή του στα συνδικαλιστικά όργανα, τον ενδιέφερε να επιτύχει η προσπάθειά μας. Κι’ όταν είχε εκλεγεί στο Δ.Σ. του Δ.Σ.Α. είχε υπηρετήσει με συνέπεια τις θέσεις του. ¨Ηταν πάντα παρών και έτοιμος σε κάθε κάλεσμα για την ευρύτερη συγκρότηση της αριστεράς συνδικαλιστικής παράταξης. Και, όταν βρισκόμαστε σε αδιέξοδο, ανελάμβανε εκείνος να βάλει τα πράγματα στην θέση τους, με απλά, σταράτα, αλλά μεστά και πειστικά λόγια. Απέπνεε εμπιστοσύνη και εντιμότητα. Και όταν διαφωνούσε, δεν έκρυβε τα λόγια του. Μαζί με τον αείμνηστο φίλο και σύντροφο Κώστα Κούτρα, ως αδελφοποιτοί, συμφωνήσαμε να συνταιριάξουμε τις απόψεις μας και πορευθούμε μαζί στις συνδικαλιστικές αυτές προσπάθειες και αυτήν την συμφωνία, το «Π.Κ.Κ.», όπως το λέγαμε μεταξύ μας, χαριτολογώντας, από τα αρχικά των επωνύμων μας, την εκρατήσαμε και μας ακολούθησε μέχρι σήμερα. Πάντα μαζί, χωρίς να ανταλλάξουμε έστω και μία πικρή κουβέντα, με διαφωνίες κάποιες φορές, αλλά μαζί. Και όταν ακόμη μείναμε οι δύο μας, μετά τον θάνατο του Κώστα, στον Γιώργο άρεσε να μιλάμε για το «Π.Κ.Κ.». Δυστυχώς, τώρα, απέμεινα ο τελευταίος από τους τρείς μας.

Τον τελευταίο καιρό και ιδίως την εποχή της πανδημίας, δεν βρισκόμαστε συχνά. Ξέραμε, όμως, ο ένας για τον άλλον, ότι είμαστε σταθεροί φίλοι και σύντροφοι.

Αγωνιστής παντού ο Γιώργος, ακόμη και στην ασθένειά του. Την αντιμετώπισε με αξιοπρέπεια, όρθιος, στητός, επίμονος και δυνατός μέχρι το τέλος. ΄Ηθελε να ζήσει όσον μπορούσε, να περπατήσει, να πάει στα στέκια μας, να βρεί τους φίλους, να τραγουδήσει. Και είχε δίπλα του, πραγματική συντρόφισσα και γυναίκα, την ακούραστη και πολύτιμη αγαπημένη του Αμαλία και το βλαστάρι τους, τον Ελισσαίο, για τον οποίον μού έλεγε με καμάρι πόσο ώριμος είναι.

Την περασμένη Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου, εμίλησα μαζί του στο τηλέφωνο, ήταν στο Νοσοκομείο. Κατάλαβα από την ξέπνοη φωνή του, ότι το τέλος πλησιάζει. Μού είπε: «φίλε δεν είμαι καλά, τώρα μού λένε ότι είναι καρδιακό το πρόβλημα και όχι το άλλο..» Του είπα: «αρχηγέ του ΠΚΚ είσαι δυνατός και θα το ξεπεράσεις κι’ αυτό». ¨Ακουσα σαν να αχνογέλασε, δεν είμαι σίγουρος. Του είπα ακόμη, ότι τον αγαπώ και έτσι πράγματι ένοιωθα.

Και έδωσε τον τελευταίο αγώνα του, δυνατός μέχρι το τέλος, μα ελύγισε.

Σύντροφε και φίλε στο καλό. Σ’ ευχαριστώ για την φιλία σου και για όσα βιώσαμε μαζί.

Άφησες στον Ελισσαίο πλούσια παρακαταθήκη. Να είσαι υπερήφανος παιδί μου για τον πατέρα σου.

Και στην Αμαλία σου, άφησες μια ζωή γεμάτη με αγάπη και ομορφιά και τον γιό σας.

Αμαλία, ο Γιώργος σου σας αγαπούσε πολύ και είμαι βέβαιος ότι η προστατευτική σκιά του θα ακολουθεί πάντα εσένα και τον Ελισσαίο.

07-12-2020

Μανώλης Κοκκινάκης.

 
   
   
   
   
εκτύπωση