21 О‘ПЂПЃО№О»ОЇОїП… 2021
 
 
σελίδα υποδοχής
ταυτότητα
αρχείο υλικών
θέσεις - απόψεις
έμμισθοι συνεργάτες   και ασκούμενοι
εισηγήσεις ημερίδας


θεματικές ενότητες:
1990
1992
1993
1994
- Νοέμβριος
1995
1996
1997
1998
1999
2000
2001
2002
2003
2004
2005
2006
2007
2008
2011
2019
2020
2021συνδικαλιστική   επικαιρότητα
πολιτική επικαιρότητα
ημερολόγιο
σύνδεσμοι
επικοινωνίαΣυμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε το μηνιαίο newsletter:
rss

θέσεις - απόψεις 1994

ПѓП„ОµОЇО»П„Оµ О±П…П„О® П„О· ПѓОµО»ОЇОґО± εκτύπωση

24 Νοεμβρίου 1994

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Συνέλευση 1994


Η κοινωνία που ονειρεύονται είναι μια κοινωνία τυφλή και άλαλη.

Ο δικηγόρος που «προγραμματίζουν» είναι ο επαγγελματίας του κέρδους, μια κλειστή κοινωνική ελίτ, και όχι ο υπερασπιστής των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων....

Δύο μήνες μετά την τελευταία μας Γενική Συνέλευση καλούμασε για άλλη μια φορα να συμμετάσχουμε σε μια Γ.Σ. όπου τίποτα δεν αποφασίζεται πραγματικά, αλλά απλά μας ζητείται με την παρουσία μας να νομιμοποιήσουμε τις πρακτικές, τις λογικές και τις επιλογές του Δ.Σ. για τον εν λευκώ χειρισμό των προβλημάτων του κλάδου μακρυά από τις αγωνίες και τις πραγματικές μας ανάγκες

Σε ποια Γ.Σ. μας καλεί να συμμετάσχουμε το Δ.Σ. όταν:·

- Δεν έχει κάνει τίποτα μέχρι σήμερα για την έμπρακτη αντιμετώπιση των συνεπειών του φορολογικού, που ήδη μας πλήττει άμεσα, και αγνοεί τη θύελλα του ασφαλιστικού που επέρχεται.

- Δεν έχει εφαρμόσει μέχρι σήμερα την απόφαση της τελευταίας Γ.Σ. για σύσταση ανοιχτών επιτροπών, που με την συμμετοχή των ίδιων των δικηγόρων θα μελετήσουν και θα προτείνουν λύσεις στα οξυμμένα προβλήματα του κλάδου. (Το πρόσφατο κάλεσμα - παρωδία αποσκοπούσε στη δημιουργία επιτροπών - άλλοθι).

- Προωθεί ερήμην του σώματος τροποποίηση του Κώδικα περί Δικηγόρων πάνω σε βάσεις που θα συρρικνώνουν ακόμη περισσότερο την συνδικαλιστική μας λειτουργία.

- Το Δ.Σ. ως εκλεγμένο όργανο των δικηγόρων της Αθήνας και οι σύμβουλοι στάθηκαν ανίκανοι να προασπίσουν τους δικηγόρους και το λειτούργημα από τις ενορχηστρωμένες επιθέσεις που δέχονται καθημερινά με πρόσφατο κρούσμα τις εκλογές του Οκτωβρίου.

- Οι σύμβουλοι είναι απόντες από την πραγματικότητα της καθημερινής άσκησης της δικηγορίας (συμπεριφορά δικαστικών λειτουργών και γραμματέων, αλλοπρόσαλλα ωράρια, ουρές κλπ) και βέβαια από την παρέμβαση για την οποιαδήποτε βελτίωση τους.

- ΟΤΑΝ αδυνατώντας να αντιμετωπίσει όλα τα παραπάνω ουσιαστικά μας προβλήματα, το Δ.Σ. υπερθεματίζει (με την εξαίρεση δύο συμβούλων) τις κυβερνητικές και Εοκικές. επιλογές για την συρρίκνωση του κλάδου, αναμασώντας την καραμέλα του πληθωρισμού και προωθώντας προτάσεις "αποπληθωρισμού", αναμόρφωσης σπουδών και numerous clausus.

ΑΝΤΙ να κατοχυρώσει την αξιοπρεπή παραμονή στην δικηγορία όλων των εργαζομένων συναδέλφων και να αντιμετωπίσει την άνιση κατανομή της δικηγορικής ύλης, την εκμετάλλευση των συνεργατών κλπ.

Συνάδελφοι,

Σε μια περίοδο σκληρής δοκιμασίας, με την απειλή της περιθωριοποίησης και της εντεινόμενης επαγγελματικής και προσωπικής μας υποβάθμισης, εμείς ζητάμε και θα αγωνιστούμε για:

Άμεση σύσταση ανοιχτών επιτροπών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Αντίσταση σε κάθε ισοπεδωτικό μέτρο (τεκμήρια) όχι γιατί δεν υπάρχει φοροδιαφυγή, αλλά γιατί με τη λογική του φορολογικού νόμου αυτή αναπαράγεται προς όφελος των μεγαλοδικηγόρων. Κατοχύρωση των ελάχιστων ορίων αμοιβής μας με βάση την αναλογία προς το επίδικο αντικείμενο, επέκταση της δικηγορικής παράστασης σε εξωδικαστικές υποθέσεις.

Δημοκρατική μεταρρύθμιση του Δικηγορικού Κώδικα, με κατάργηση των απαρχαιωμένων ιεραρχιών και προνομίων στη λειτουργία του συλλόγου, εκλογή των μελών του Πειθαρχικού Συμβουλίου και λειτουργία του με ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες.

Απάντηση σε όλα τα παραπάνω προβλήματα μας με κριτήρια:

Την προστασία των οικονομικά ασθενέστερων συναδέλφων

Την εξασφάλιση της δυνατότητας προσφυγής στη δικαιοσύνη των οικονομικά και κοινωνικά ασθενέστερων στρωμάτων της κοινωνίας.

ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ

Γιατί ...η κοινωνία που ονειρευόμαστε είναι μια κοινωνία με αλληλεγγύη, με αισθήσεις και φωνή, με ανεξάρτητους δικηγόρους και δικαστές. Μια κοινωνία όπου όλοι θα μπορούν να αναζητούν τη γνώριμη φιγούρα του δικηγόρου - συμπαραστάτη, φτωχοί και πλούσιοι, ντόπιοι και ξένοι, οι εντός και εκτός ορίων της κοινωνίας.

Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 1994

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ