21 О‘ПЂПЃО№О»ОЇОїП… 2021
 
 
σελίδα υποδοχής
ταυτότητα
αρχείο υλικών
θέσεις - απόψεις
έμμισθοι συνεργάτες   και ασκούμενοι
εισηγήσεις ημερίδαςσυνδικαλιστική   επικαιρότητα
πολιτική επικαιρότητα
ημερολόγιο
σύνδεσμοι
επικοινωνίαΣυμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε το μηνιαίο newsletter:
rss

πολιτική επικαιρότητα 2014

ПѓП„ОµОЇО»П„Оµ О±П…П„О® П„О· ПѓОµО»ОЇОґО± εκτύπωση

13 Νοεμβρίου 2014

εκτύπωση του άρθρου pdf
   ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ Γ. ΡΑΧΙΩΤΗ


Ανακοίνωση της Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων Αθήνας σχετικά με την επίθεση στο συνάδελφο Γ. Ραχιώτη

                                                                                                               13.11.2014

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ο σύντροφος και συνάδελφος  Γ.Ραχιώτης έγινε ο  άμεσος δέκτης μιας ανήθικης, βρώμικης και τρομοκρατικής επίθεσης που έχει ως απώτερο στόχο  την κατασίγαση της φωνής των δικηγόρων που αγωνίζονται  διαμέσου του επαγγέλματός τους για την υπεράσπιση όσων έχουν βρεθεί στο στόχαστρο του κρατικού αυταρχισμού.

Το απόγευμα της 4.10.2014  ο συνάδελφός μας δέχθηκε επίθεση από τρία άγνωστα  άτομα, την ώρα που έτρωγε αμέριμνος με φίλους, σε κατάστημα κοντά στην πλατεία Εξαρχείων. Φυσικά οι δράστες της άνανδρης επίθεσης είχαν φροντίσει μεν να κρύψουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, όμως με τα λόγια και τις βρισιές που εξαπέλυσαν κατέστησαν σαφή την ταυτότητά τους και επιχείρησαν να δώσουν έναν  τόνο δήθεν «μασκοφόρου εκδικητή του κινήματος». Στη συνέχεια, με κείμενο «ανάληψης  ευθύνης» που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο προσπάθησαν να «δικαιολογήσουν» πολιτικά και ηθικά την επίθεση αυτή με χυδαία ψεύδη και λασπολογία που στόχο είχαν την επαγγελματική και ηθική απαξίωση του συνάδελφου μας.

Δυστυχώς γι’ αυτούς, διάλεξαν  να επιτεθούν στον πιο ακατάλληλο στόχο. Ο συνάδελφος και σύντροφος Γ. Ραχιώτης εδώ και 30 σχεδόν χρόνια με ακλόνητη επιμονή, προσωπικό και πολιτικό θάρρος και χωρίς να χάσει ούτε μια στιγμή τη μαχητικότητά του, έχει υπερασπιστεί αγωνιστές από ολόκληρο το φάσμα των πολιτικών και κοινωνικών χώρων. Έχει βρεθεί μαζί με πολλούς ακόμη συναδέλφους στο επίκεντρο όλων σχεδόν των μεγάλων δικαστικών διώξεων, που κορύφωσαν τον αστυνομικό και δικαστικό αυταρχισμό, υπερασπιζόμενος  πάντοτε με πλήρη συναίσθηση της στοχοποίησης και του κινδύνου, και το τελευταίο  δημοκρατικό δικαίωμα των διωκόμενων, χωρίς διάκριση για την πολιτική τους ταυτότητα, την κατηγορία την οποία αντιμετώπιζαν ή την οικονομική τους κατάσταση.

Μια επίθεση όπως αυτή που στρέφεται ενάντια σε ανθρώπους με δημόσια και συνεπή αγωνιστική στάση δεν αντέχει σε καμία πολιτική ή άλλη δικαιολόγηση. Η αναπαραγωγή πρακτικών παρακράτους, ακροδεξιών και λοιπών τραμπούκων, πολλώ δε μάλλον όταν αυτή γίνεται δήθεν στο όνομα του διωκόμενου και αγωνιζόμενου κόσμου, ενισχύει  ακόμη περισσότερο τον αντιδραστικό εκτροχιασμό και προσφέρει εξαιρετικά «βολική» νομιμοποίηση για την όξυνση της κρατικής καταστολής και του αυταρχισμού.

Η δε υιοθέτηση του ρόλου του αυτόκλητου «τιμητή» των πάντων, και μάλιστα με όρους της πιο επικίνδυνης κρατικής και μιντιακής προπαγάνδας, δεν έχει κανένα πολιτικό και ηθικό έρεισμα στο χώρο των λαϊκών αγώνων, της πάλης για δημοκρατία και ελευθερία.

Φυσικά, δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά για άλλο ένα περιστατικό μιας σειράς βίαιων επιθέσεων και προβοκατσιών απέναντι σε συναδέλφους αγωνιστές τα προηγούμενα χρόνια. Αποτελεί ακραία τρομοκρατική πρακτική απέναντι σε κάθε δικηγόρο που «τολμά» να υπερασπιστεί τα δικαιώματα  του αγωνιζόμενου κόσμου, θέτοντας σε αμφισβήτηση το δικαίωμα  κάθε κατηγορουμένου, ιδιαίτερα όσων διώκονται ποινικά εξαιτίας της αγωνιστικής πολιτικής τους στράτευσης. Ταυτόχρονα, είναι μια επίθεση ενάντια γενικότερα στο λειτούργημα του υπερασπιστή απέναντι στο ασφυκτικό αστυνομικό και δικαστικό αυταρχισμό, αφού με το περιεχόμενό της, προεξοφλεί  την ηθική και επαγγελματική απαξίωση του δικηγόρου παρουσιάζοντάς τον ως «κοράκι»-εκμεταλλευτή της αδυναμίας του υπερασπιζόμενου.

Στο πρόσωπο του Γιάννη Ραχιώτη  χτυπήθηκε ο δικηγόρος υπερασπιστής των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών  ελευθεριών, κάθε αγωνιστής που αταλάντευτα στέκεται  στο πλευρό των διωκόμενων από το αυταρχικό κράτος και παλεύει ακόμη μέσα στο ολοένα  συρρικνούμενο νομικό και δικονομικό πλαίσιο να σπάσει αυτόν τον αυταρχισμό.

Το ίδιο το λαϊκό κίνημα είναι στην ουσία στο στόχαστρο όταν οι αγωνιστές του στοχοποιούνται κατ’ αυτό τον τρόπο, σε μία περίοδο μάλιστα που η πάλη για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ανάγκες της τεράστιας πλειοψηφίας των εργαζόμενων βρίσκει απέναντί της το σκληρότερο πρόσωπο της κρατικής και φασιστικής βίας.Τώρα, που κάθε απεργία σχεδόν εκ των προτέρων κηρύσσεται παράνομη, τώρα που η πολιτική επιστράτευση έγινε διοικητική ρουτίνα, τώρα που οι προληπτικές προσαγωγές και το τρομοκρατικό χτύπημα κάθε αγωνιστικής έκφρασης είναι η συνήθης αντιμετώπιση των αγωνιζόμενων, τώρα που η αστυνομία και ο δικαστικός  μηχανισμός είναι πιο πολύ από ποτέ οι πραιτοριανοί  της  κρατικής  πολιτικής  της  κοινωνικής καταστροφής, σ’ αυτή τη στιγμή επέλεξαν να χτυπήσουν  ξανά και το δικηγόρο – υπερασπιστή, επιδιώκοντας να αναιρέσουν μακροπρόθεσμα ακόμα και αυτό το ανθρώπινο δικαίωμα (και την υπαρκτή δυνατότητα) στην υπεράσπιση.

Η επίθεση αυτή, όχι μόνο δεν πέτυχε τον εμφανή  στόχο της, να τρομοκρατήσει, να σιωπήσει το σύντροφο και συνάδελφο Γιάννη Ραχιώτη, αλλά  κατέδειξε  ολοφάνερα και ποιος  ήταν  ο  κρυφός της στόχος: αφ’ ενός να αποθαρρυνθούμε, να σιωπήσουμε, να τρομοκρατηθούμε όλοι εμείς που θα μπορούσαμε να βρισκόμαστε στην ίδια θέση, αφ΄ετέρου να απαξιωθεί το λειτούργημά μας ως υπερασπιστές των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Διάλεξαν λάθος στόχο.

Δε θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω.

Δεν τρομοκρατούμαστε – Δε σιωπούμε!

Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας.

 
   
   
   
   
3 Ιουλίου 2014

εκτύπωση του άρθρου pdf
   ANAKOΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΕΝΤΑΛΜΑΤΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΤΟΥΡΚΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

H Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας καταγγέλλει  το συνεχιζόμενο εδώ και  ένα περίπου χρόνο πογκρόμ κατά των αριστερών Τούρκων και  Κούρδων Πολιτικών προσφύγων που ζούν στην Ελλάδα .  Δεκάδες έχουν συλληφθεί μέχρι τώρα, αρκετοί κρατούνται σε φυλακές , ορισμένοι υπέστησαν βασανιστήρια  επειδή αρνήθηκαν το ξεγύμνωμα και ταπεινωτικούς σωματικούς δήθεν «ελέγχους», ένας απήχθη από το κέντρο της Αθήνας και παραδόθηκε αυθημερόν στις Τουρκικές Αρχές.  

Σαν τελευταίο επεισόδιο αυτού του διωγμού , εκδόθηκε μεγάλος αριθμός  ενταλμάτων  σύλληψης από τον ειδικό Εφέτη Ανακριτή Βορείου Αιγαίου  που ορίστηκε για την υπόθεση διακίνησης όπλων προς την Τουρκία  πριν ένα χρόνο. Τα πρώτα εντάλματα εκτελέστηκαν και  ήδη έχουν συλληφθεί τρείς Τούρκοι πολιτικοί πρόσφυγες , πολύ γνωστοί για τη δημόσια και νόμιμη δράση τους μέσα από την «Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Τούρκους και Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες» και αναμένονται και άλλες συλλήψεις των πιο δραστήριων Τούρκων πολιτικών προσφύγων. Οι συλληφθέντες είναι αγωνιστές γνωστοί σε όλα τα αριστερά πολιτικά κόμματα , στις συνδικαλιστικές οργανώσεις αλλά και στην ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης από τα επανειλημμένα διαβήματα για τις συνθήκες κράτησης των συμπατριωτών τους.

 Είναι  προφανές ότι η  Ελληνική Κυβέρνηση   παρέχει κάθε διευκόλυνση στο Τουρκικό αυταρχικό ακροδεξιό κράτος για την εξουδετέρωση των διεθνών αντιδράσεων εναντίον του.

Ιδιαίτερα επισημαίνουμε ότι προκειμένου να «εγκληματοποιηθεί» η καθ’ όλα νόμιμη δράση των τριών  Τούρκων αγωνιστών που έχουν ήδη συλληφθεί, χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά  οι διατάξεις της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας  που ποινικοποιούν την «παροχή πληροφοριών για …μελλοντική αξιοποίηση με σκοπό διευκόλυνσης εγκλήματος από τρομοκρατική οργάνωση»  άσχετα από το γεγονός ότι μπορεί να μην τελέστηκε ποτέ κανένα έγκλημα ούτε να έγινε οποιαδήποτε  προπαρασκευαστική πράξη καθώς και οι διατάξεις για παροχή υλικής συνδρομής σε τρομοκρατική οργάνωση. Πρόκειται για διατάξεις που ποινικοποιούν το φρόνημα και είναι βαθειά αντισυνταγματικές.

 Για το χαρακτηρισμό της οργάνωσης DHΚP-C σαν «τρομοκρατικής»  γίνεται επίκληση – επίσης για πρώτη φορά- του καταλόγου «τρομοκρατικών» οργανώσεων της ΕΕ, στον οποίο  καταχωρεί  ένοπλες οργανώσεις που στρέφονται εναντίον των δυτικών συμφερόντων , ενώ φυσικά δεν καταχωρείται ούτε μία που να τα υπηρετεί. Η κυβέρνηση αποδέχεται έτσι  ως «ποινικό νομοθέτη» διάφορα κοινοτικά όργανα που δεν έχουν καμία δημοκρατική νομιμοποίηση και επιπλέον εισάγει στον ποινικό χώρο «τεκμήρια» εγκληματικής δράσης καίτοι αυτό απαγορεύεται από το Σύνταγμα.

Στεκόμαστε στο πλευρό των διωκόμενων Τούρκων και Κούρδων πολιτικών Προσφύγων.

Ζητάμε να σταματήσουν οι διώξεις εναντίον τους.

Ζητάμε από όλα τα πολιτικά κόμματα , τις συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις που για πολλά χρόνια στάθηκαν στο πλευρό τους να δείξουν ξανά την αλληλεγγύη τους.

Αθήνα 3 Ιούλη 2014.

Γιάννης Ραχιώτης
 
   
   
   
   
22 Ιανουαρίου 2014

εκτύπωση του άρθρου pdf
   ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΥΤΑΡΧΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΪΚΑ -ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ, ΤΕΤΑΡΤΗ 2/1/14, 6 μ.μ. -ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟ, ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ, ΠΕΜΠΤΗ 22/1/14, 9 π.μ. -ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ, ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ, ΑΘΗΝΑΣ 67, ΤΡΙΤΗ 28/1/14, 1 μ.μ.


ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΛΑΪΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ!

Η ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΥΤΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΪΚΑ ΘΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ!

ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ, ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 22 /1/14, ΣΤΙΣ 6 μ.μ. ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟ, ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ, ΠΕΜΠΤΗ, 22/1/14, 9 π.μ.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ, ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ, ΑΘΗΝΑΣ 67, ΤΡΙΤΗ 28/1/14, 1 μ.μ.

Εργαζόμενοι και εργαζόμενες, νέοι και νέες

Το αυταρχικό μαστίγιο που κρατά στα χέρια της η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μαζί με τους τροικανούς επιτρόπους της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, σφυρίζει όλο και πιο δυνατά, όλο και πιο στυγνά πάνω από τους εργαζόμενους  και νέους που αγωνίζονται συλλογικά, αλλά και πάνω από κάθε ξεχωριστό κεφάλι που σηκώνεται για να προασπίσει το μισθό, τη θέση εργασίας, τον ελεύθερο χρόνο, τη σύνταξη, το εισόδημα, τη δημόσια παιδεία και υγεία, το σπίτι, το μαγαζί, το χωράφι και το περιβάλλον από το τσεκούρι των μνημονίων. Σε μια εποχή πρωτόγνωρου κοινωνικού πλούτου, ο νέος εργασιακός μεσαίωνας των αγορών, των τραπεζιτών, των πολυεθνικών μονοπωλιακών ομίλων, σέρνει μαζί του μια σύγχρονη απολυταρχία που ρίχνει βαριά τη σκιά της στις παλιές ιστορικές κατακτήσεις και στις νέες ανάγκες των εργαζομένων και του λαού για δημοκρατία και ελευθερία. Στη χώρα μας, ο αντιδημοκρατικός κυβερνητικός παροξυσμός φτάνει σε σημείο κορύφωσης:

  • Αφού εξαπέλυσαν χημικό πόλεμο με τις ορδές των ΜΑΤ και της ΔΙΑΣ κατά των εργατικών λαϊκών συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων, στις πλατείες, στις Σκουριές, στους υπό διαθεσιμότητα καθηγητές, στους σχολικούς φύλακες και αλλού, κι αφού κατήργησαν το πανεπιστημιακό άσυλο κι εφάρμοσαν τη βιομηχανία των «προληπτικών» προσαγωγών φοιτητών, έφτασαν στο αποκορύφωμα της απαγόρευσης των συγκεντρώσεων κατά της ελληνικής Προεδρείας και της ΕΕ με χουντικής έμπνευσης διάταγμα. Συνέλαβαν και δικάζουν τον καθηγητή Παύλο Αντωνόπουλο, για «συμμετοχή σε παράνομη συγκέντρωση» την οποία απαγόρευσε ο διευθυντής της ΓΑΔΑ, κατ’ εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Στη δίκη αυτή δικάζεται η συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία του συνέρχεσθαι και το δημοκρατικό αγωνιστικό φρόνημα.
  • Αφού συκοφάντησαν κι έσπασαν με τα ΜΑΤ μαχητικές απεργίες, όπως στην Ελληνική Χαλυβουργία, απέλυσαν ή απείλησαν με απόλυση αγωνιστές συνδικαλιστές και εργαζόμενους, όπως στους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ, κι αφού καταδίκασαν σχεδόν κάθε απεργία ως «παράνομη και καταχρηστική», σέρνουν στα δικαστήρια τους χαλυβουργούς και ολόκληρη την ΕΕ της ΠΟΕ-ΟΤΑ, εφάρμοσαν και τη βιομηχανία των επιστρατεύσεων, όπως στην ΟΛΜΕ και τους ναυτικούς, με αποκορύφωμα την πολιτική επιστράτευση διαρκείας επί ένα χρόνο των εργαζομένων στο Μετρό.
  • Αφού έστησαν ένα αντιδημοκρατικό νομικό, ελληνικό και ευρωπαϊκό οπλοστάσιο στο όνομα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», εφαρμόζουν την τηλεοπτική και επικοινωνιακή τρομοκρατία ενάντια σε κάθε πολιτική και κοινωνική δύναμη και φωνή που εναντιώνεται στην πολιτική τους με τη συκοφαντία του «συνοδοιπόρου της τρομοκρατίας». Αποκορύφωμα η στοχοποίηση αγωνιστών, όπως ο συνταγματολόγος Δημ. Μπελαντής, που η ΝΔ έχει το θράσος να ζητά τη διαγραφή από το κόμμα του.
  • Κι αφού ανέχτηκαν, υπέθαλψαν και ενίσχυσαν τη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή και τη δολοφονική εγκληματική δράση της, τώρα την αποστρατεύουν για να εκσυγχρονίσουν αποδεχόμενοι πλευρές της αντεργατικής, φασιστικής και ρατσιστικής πολιτικής της, αφήνοντας στο απυρόβλητο επιχειρηματίες, εφοπλιστές, μιντιάρχες και τις διασυνδέσεις τους στον κρατικό μηχανισμό, ενώ το φάντασμα της Ακροδεξιάς απλώνεται πάνω από όλη την Ευρώπη. Με το δόγμα των «δυο άκρων», η κυβέρνηση, ταυτίζοντας το λαϊκό ανυποχώρητο αγώνα με το νεοφασισμό, στρέφεται κατά του «εχθρού λαού».

Εργαζόμενοι και εργαζόμενες,

Η μόνιμη προσφυγή της αντιδραστικής πολιτικής στην καταστολή είναι επίδειξη δύναμης αλλά δεν αποτελεί ένδειξη δύναμης της κυβέρνησης. Το μαστίγιο είναι απόδειξη αδυναμίας ενός συστήματος που σε εποχή βαθιάς κρίσης του δεν μπορεί να πείσει, δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί το καρότο της συναίνεσης. Ωστόσο, η αδυναμία τους δεν σημαίνει ότι οι κυρίαρχοι γίνονται λιγότερο επικίνδυνοι. Χρειάζεται για αυτό να ορθώσουμε ένα ενωτικό μέτωπο πάλης για τις εργατικές λαϊκές ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα, ένα μέτωπο αλληλεγγύης και κοινής δράσης, ανεξάρτητα από πολιτική τοποθέτηση, σε κάθε κλάδο και εργαζόμενο που αγωνίζεται και διώκεται, για να νικήσει ο καθένας χωριστά και όλοι μαζί.

Η τρομοκρατική, αυταρχική και κατασταλτική επιδρομή της κυβέρνησης και της τρόικα μπορεί να ανατραπεί!  Στην κατεύθυνση αυτή, διεκδικούμε κι απαιτούμε άμεσα από την κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και από κάθε κυβέρνηση, από τη δικαστική εξουσία και το μιντιακό κατεστημένο:

  • Την αθώωση του Παύλου Αντωνόπουλου. Την παραίτηση του αστυνομικού διευθυντή της ΓΑΔΑ Κ. Μαχαιρίνα και του υπουργού Προ.Πο. Ν. Δένδια ως άμεσα υπεύθυνων για τις απαγορεύσεις των συγκεντρώσεων. Την κατάργηση κάθε νόμου και αστυνομικής πρακτικής που απαγορεύει ή περιστέλλει το δικαίωμα στην ελεύθερη συγκέντρωση και διαδήλωση. Την κατάργηση των χημικών, της οπλοφορίας κατά των λαϊκών διαδηλώσεων και τη διάλυση των ΜΑΤ και των ομάδων ΔΙΑΣ. Την επαναφορά του πανεπιστημιακού ασύλου.
  • Την άρση της επιστράτευσης των εργαζόμενων στο μετρό, την κατάργηση των νόμων που επιτρέπουν την επιστράτευση και κάθε νόμου που περιστέλλει το δικαίωμα στην απεργία. Το σταμάτημα της δικαστικής βιομηχανίας κατά των απεργιών. Την άρση των πειθαρχικών και δικαστικών διώξεων κατά των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ.
  • Την ανάκληση των συκοφαντικών στοχοποιήσεων πολιτικών δυνάμεων και αγωνιστών από τη ΝΔ και τα αντίστοιχα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, την κατάργηση των ελληνικών και ευρωπαϊκών τρομονόμων, που βαφτίζουν «τρομοκρατία» το μαχητικό λαϊκό κίνημα.
  • Την αντιμετώπιση της φασιστικής απειλής και του ρατσισμού με την πλήρη πολιτική απομόνωση και άμεση σύλληψη, παραπομπή σε δίκη και παραδειγματική τιμωρία όλων των εγκληματιών και δολοφόνων της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής και των συνεργατών τους σε αστυνομία, στρατό, μέσα ενημέρωσης και επιχειρηματίες χορηγούς της.

Επιτροπή Πρωτοβουλίας δημοκρατικών αντιφασιστικών κινήσεων, συνδικάτων και λαϊκών φορέων

 
   
   
   
   
10 Ιανουαρίου 2014

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Ανακοίνωση για την απαγόρευση της πορείας (8/1/2014) με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε.


 

 

 

 

ANAKOINΩΣΗ

 

Η  ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΑΘΗΝΑΣ δηλώνει την απόλυτη αντίθεση της στην σημερινή ανακοίνωση του Γ.Α.Δ.Α., με την οποία απαγορεύεται η εξαγγελθείσα για την 8/1 πορεία που καλούν δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς (ΑΝΤΑΡΣΥΑ κλπ) με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από τη χώρα για το πρώτο εξάμηνο του 2014. Η με κυβερνητική εντολή απαγόρευση της πορείας και κυρίως η δικαιολόγηση της στη σχετική ανακοίνωση, με εύγλωττο τρόπο δείχνει ποιοι είναι οι πραγματικοί στόχοι αυτής της αντιδημοκρατικής – αυταρχικής επιλογής.

Ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής απαγορεύει τη διαδήλωση διότι αυτή καλείται «ενάντια στον σκοπό» των  εκδηλώσεων ανάληψης της ελληνικής προεδρίας, διότι «είναι δυνατόν να δημιουργηθεί σοβαρός κίνδυνος για την δημόσια ασφάλεια»,  διότι «σύμφωνα με τις εξαγγελίες των διοργανωτών και τις πληροφορίες των υπηρεσιών επιδιώκουν να  εκφράσουν την αντίθεσή τους» στην ελληνική προεδρία και τέλος διότι ο «κίνδυνος για την δημόσια ασφάλεια δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αλλιώς, λόγω της εκτιμώμενης συμμετοχής μεγάλου αριθμού πολιτών σε αυτές»!!.

Πραγματικός στόχος είναι η πάταξη κάθε ιδέας αλλά και δράσης που θα κινείται εκτός του καταστροφικού για τους εργαζόμενους και το λαό πλαισίου πολιτικής της Ε.Ε., του ευρώ, του Δ.Ν.Τ., των πολυεθνικών και των κυβερνήσεών τους. Όλοι αυτοί που επί τέσσερα χρόνια με συστηματικό τρόπο μας οδηγούν στην κοινωνική οπισθοδρόμηση και αναιρούν με την πολιτική τους κάθε έννοια δικαιώματος δεν μπορούν παρά να συνοδεύουν τη βάρβαρη πολιτική τους με ένα παροξυσμό αυταρχισμού και αντιδημοκρατικού κατήφορου, να διαμορφώνουν ένα πλαίσιο ολοκληρωτικής αντίληψης βάζοντας στο «γύψο» ακόμα και τα βασικότερα αστικοδημοκρατικά δικαιώματα.

Η Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας θα διαδηλώσει σήμερα και  καλεί κάθε δημοκρατικό πολίτη, κάθε θύμα της βάρβαρης πολιτικής των μνημονίων, κάθε εργαζόμενο, άνεργο, νεολαίο, κάθε κοινωνική και πολιτική συλλογικότητα που αντιστρατεύεται την πολιτική της κυβέρνησης, του κεφαλαίου και της Ε.Ε. να διαδηλώσει την Τετάρτη 8/1 στις 6.μ.μ. στα Προπύλαια, σπάζοντας έμπρακτα και τη «χουντικής» έμπνευσης κατάργηση του δικαιώματος στη διαδήλωση και στον αγώνα. Καλεί επίσης το Δ.Σ.Α. και όλους τους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας, κάθε κοινωνική – πολιτική συλλογικότητα και οργάνωση που προασπίζεται το δημοκρατικό πολίτευμα να εκφράσει με δημόσιο και έμπρακτο τρόπο την καταδίκη του στην  απαγόρευση της συγκέντρωσης και πορείας της 8/1.

  ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

 

           

 

 
   
   
   
   
10 Ιανουαρίου 2014

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Ανακοίνωση στήριξης στο συνάδελφο Δημήτρη Μπελαντή


ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ

ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΕΛΑΝΤΗ

 

 Ήδη από τις πρώτες κιόλας μέρες της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα και την κυβέρνησή της, ο Αντώνης Σαμαράς εγκαινίασε το νέο του ρόλο με έναν οχετό αυταρχισμού απέναντι στον αγωνιζόμενο λαό κι απέναντι στους πολτικούς του αντιπάλους: την Αριστερά, χαράσσοντας παράλληλα και τη βασική προεκλογική γραμμή του κόμματός του, καταστολή και λάσπη.

Μέσα σε δύο μόλις μέρες, ο «φρουρός της μνημονιακής νομιμότητας», η Ελληνική Αστυνομία, συλλαμβάνει παντελώς αναιτιολόγητα, εκδικητικά, εκβιαστικά και παράνομα τον υπόδικο (και όχι καταδικασμένο) Κ.Σακκά που  τάχα παραβίασε τους περιοριστικούς του όρους επειδή ένα βράδυ δεν κοιμήθηκε στο σπίτι τη διεύθυνση του οποίου έχει δηλώσει ως κατοικία του. Φυσικά, το αυτόφωρο δικαστήριο στο οποίο ο Κ.Σακκάς παραπέμφθηκε τον αθώωσε πανηγυρικά. Επίσης,  απαγόρευσε για πρώτη φορά από την Ολυμπιάδα ακόμη και τη διεξαγωγή της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας ενάντια στην Ε.Ε. και διέλυσε με τα ΜΑΤ  απ’ αρχής την προσπάθεια αυτή να πραγματοποιηθεί και συνέλαβε ακόμη έναν συναγωνιστή επειδή, άκουσον άκουσον, η συνέντευξη τύπου στην οποία θα προέβαινε, ήταν «απαγορευμένη». Ο αντιδημοκρατικός όμως κατήφορος δεν σταματά εκεί.

Με αφορμή την επιλογή του Χρ.Ξηρού να μην επιστρέψει στη φυλακή μετά την νόμιμη άδεια που έλαβε, βρήκε ευκαιρία το επιτελείο της κρατικής τρομοκρατίας να επιτεθεί με τον πλέον χυδαίο, αντιδραστικό και λαϊκίστικο τρόπο στον συνάδελφο και σύντροφο Δημήτρη Μπελαντή, επειδή τόλμησε να είναι μέλος του ηγετικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ έχοντας υπάρξει υπερασπιστής «τρομοκρατών»! Επιχείρησε η ίδια η Ν.Δ. από το επίσημο σάιτ της να κατασυκοφαντήσει έναν συνάδελφο που  έχει δώσει εδώ και δεκαετίες τεράστιους αγώνες, τόσο με την επαγγελματική του δραστηριότητα όσο και με τις δημόσιες πολιτικές του παρεμβάσεις και επιλογές, και ως Συμβούλου του Δ.Σ.Α. μέσα από τις γραμμές και της Εναλλακτικής Παρέμβασης στο παρελθόν, υπερασπιζόμενος  δημοκρατικά κεκτημένα και δικαιώματα δεκαετιών, που ανάγονται ακόμη και στα διδάγματα του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού και αφορούν την δικαιοσύνη και τη δικαστηριακή πρακτική και αλλά και το σύγχρονο δίκαιο γενικότερα. Η εργασία του έχει αποτελέσει ορόσημο ενάντια στο σύνολο των αντιδραστικών νομοθετικών κατασκευασμάτων στην Ελλάδα και την Ευρώπη που αφορούν στην καταπολέμηση της «τρομοκρατίας» και η υπερασπιστική  του δράση  οδηγό για κάθε συνάδελφο. Αντιστάθηκε από τη σκοπιά του νομικού στον οδοστρωτήρα δικονομικών και ουσιαστικών παρανομιών της Αστυνομίας και των δικαστικών λειτουργών στις δίκες της «17Ν» και με αυτή την αφορμή στοχοποιείται τώρα από τη ΝΔ.

Στο πρόσωπο του συναδέλφου Δημήτρη Μπελαντή στοχοποιείται και καταδικάζεται από τους ταγούς των μνημονίων και του αυταρχισμού κάθε συνάδελφος που δεν επιλέγει να σιωπήσει απέναντι  στις καθημερινές παραβιάσεις στοιχειωδών ανθρώπινων και δημοκρατικών δικαιωμάτων από πλευράς των αστυνομικών και δικαστικών λειτουργών.

Η επίθεση αυτή στον Δημήτρη Μπελαντή δείχνει το δρόμο για έναν ακόμα μεγαλύτερο περιορισμό όχι απλώς στην άσκηση δημοκρατικών δικαιωμάτων, αλλά ακόμη και στην υπεράσπισή τους από τους νομικούς, καθώς  συρρικνώνει ακόμη περισσότερα τα όρια της «νόμιμης» έκφρασης των δικαιωμάτων αυτών που θυσιάζονται στο βωμό της υπέρβασης της κρίσης προς όφελος των εγχώριων και ξένων καπιταλιστών και του κρατικού αυταρχισμού, ενώ προωθεί με σαφή τρόπο ένα νομικό σκεπτικό ταύτισης  του δικηγόρου-υπερασπιστή με τον υπερασπιζόμενο-κατηγορούμενο ως προς τις πολιτικές τους απόψεις, τις πράξεις και την «νομιμότητά» τους. Για την κυβέρνηση και την αστυνομία δεν είναι μακριά η γνωστή πρακτική των τουρκικών αρχών (είναι γνωστές οι αγαστές σχέσεις ελληνικής και τουρκικής αστυνομίας στην παραβίαση των δικαιωμάτων των αιτούντων και εχόντων πολιτικό άσυλο), οι οποίες έχουν φυλακίσει και βασανίζουν για μήνες και χρόνια δεκάδες δικηγόρους επειδή «τόλμησαν» να υπερασπιστούν Κούρδους ή Τούρκους κατηγορούμενους με τον αντίστοιχο «αντιτρομοκρατικό» νόμο. Και φυσικά, την ίδια στιγμή εξαγγέλλεται η ακόμη μεγαλύτερη σκλήρυνση του ήδη αυταρχικού πλαισίου κράτησης των καταδικασμένων με τον τρομονόμο.

 

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΕΛΑΝΤΗ

ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΩΡΑ ΘΕΣΗ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ Ο ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ

 

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΑΘΗΝΑΣ