21 О‘ПЂПЃО№О»ОЇОїП… 2021
 
 
σελίδα υποδοχής
ταυτότητα
αρχείο υλικών
θέσεις - απόψεις
έμμισθοι συνεργάτες   και ασκούμενοι
εισηγήσεις ημερίδαςσυνδικαλιστική   επικαιρότητα
πολιτική επικαιρότητα
ημερολόγιο
σύνδεσμοι
επικοινωνίαΣυμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε το μηνιαίο newsletter:
rss

συνδικαλιστική επικαιρότητα 2008

ПѓП„ОµОЇО»П„Оµ О±П…П„О® П„О· ПѓОµО»ОЇОґО± εκτύπωση

7 Δεκεμβρίου 2008

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Για την εν ψυχρώ δολοφονία του 16χρονου στα Εξάρχεια


ΠΡΟΣ τον κ. Πρόεδρο και το Δ.Σ. του Δ.Σ.Α.

  ΑΙΤΗΣΗ Κωνσταντίνου Παπαδάκη, μέλους του Δ.Σ, εκπροσώπου της «Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων Αθήνας».

.............................

Η χθεσινή εν ψυχρώ δολοφονία του 16χρονου στα Εξάρχεια αποτελεί το αποκορύφωμα μιας διάχυτης ογκούμενης καθημερινής αστυνομοκρατίας, η οποία με την πολιτική ανοχή  της κυβέρνησης τρομοκρατεί, συλλαμβάνει, καταστέλλει, αυθαιρετεί, βασανίζει, ξεγυμνώνει και τελικά δολοφονεί.

Η κυβέρνηση των ιδιωτικοποιήσεων και των σκανδάλων, γίνεται τώρα και κυβέρνηση δολοφόνων. Και θα εξακολουθήσει να παραμένει όσο έχει τη στήριξη των μηχανισμών καταστολής και μιάς αντιπολίτευσης (όχι μόνο της «αξιωματικής») που αρνείται να κινητοποιήσει τον λαό εναντίον της.

Ελάχιστο χρέος του Δ.Σ.Α. είναι να καταγγείλει τη δολοφονία καθώς και την κυβερνητική πολιτική στο σύνολό της μετέχοντας στην πανεργατική απεργία της Τετάρτης 10/12/2008.

Για αυτό ζητώ έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δ.Σ.Α. αύριο Δευτέρα 8/12/2008 για να λάβει αποφάσεις για τα παραπάνω.

Παρακαλείται ο κ. Δ/ντής του συλλόγου να μεριμνήσει για την πρωτοκόλληση της παρούσας και τη διανομή της στα λοιπά μέλη του Δ.Σ. και στον Σύλλογο Υπαλλήλων του Δ.Σ.Α.  Επίσης ζητώ να δημοσιευθεί η παρούσα στο προσεχές «Βήμα του Δικηγόρου» και στην ιστοσελίδα του Δ.Σ.Α.

Αθήνα, 7.12.2008                                                    Ο αιτών          

 
   
   
   
   
23 Οκτωβρίου 2008

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Για το θέμα των προθεσμιών


Π Ρ Ο Σ    Τον κ. Πρόεδρο και το Δ.Σ. του Δ.Σ.Α.

Α Ι Τ Η Σ Η

Κωνσταντίνου Παπαδάκη, μέλους του Δ.Σ, εκπροσώπου της «Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων Αθήνας».

Προσερχόμενος σήμερα να καταθέσω προσθήκη - αντίκρουση στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών (τακτική διαδικασία) για υπόθεση συζητούμενη στις 6/11/2008, της οποίας η προθεσμία (15 ημέρες πριν τη συζήτηση) έληγε χθές, ημέρα αποχής του Δ.Σ.Α., προσέκρουσα στην άρνηση του γραμματέα της έδρας να την παραλάβει, και στην από κοινού με όλους τους γραμματείς του τμήματός του εμμονή στην πρακτική ότι όταν πρόκειται για προθεσμίες προκατάθεσης, η αποχή, όπως και η αργία δεν παρατείνουν την προθεσμία για την επόμενη εργάσιμη ημέρα, αλλά την συντέμνουν σε βάρος του διαδίκου για την προηγούμενη.

Προσέφυγα αμέσως στο Τριμελές Συμβούλιο Διοίκησης του Πρωτοδικείου, όπου το παριστάμενο μέλος κ. Πουρνάρας, μετά και από τηλεφωνική συνεννόηση και με τον προϊστάμενο κ. Κράνη, έδωσαν την αντίθετη ερμηνεία, ότι δηλαδή σε κάθε περίπτωση απεργίας η προθεσμία παρατείνεται για την επόμενη ημέρα και μέσω του προϊσταμένου της γραμματείας κ. Φούτζουλα έδωσαν εντολή στον γραμματέα να παραλάβει την προσθήκη με τη σημείωση ότι κατατέθηκε σήμερα (την οποία άλλωστε μόνος μου είχα θέσει με μνεία της αποχής Δ.Σ.Α. ως αιτίας του χρόνου κατάθεσης), ώστε να κριθεί εν τέλει το εμπρόθεσμο η μη από το δικαστήριο, καθότι το θέμα δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του γραμματέα, ούτε αυτός δικαιούται να αρνείται να παραλάβει.

Ωστόσο και πάλι η παραλαβή έγινε με κλίμα έντονης και ομαδικής δυσφορίας εκ μέρους των γραμματέων του τμήματος λόγω ανατροπής της πάγιας αντίθετης πρακτικής τους.

Αντιπαρερχόμενος προσωπικές συμπεριφορές ορισμένων εξ αυτών σε βάρος μου, στις οποίες και δεν επιθυμώ προς το παρόν να δώσω συνέχεια, θεωρώ ότι το μείζον είναι να διατυπωθεί εκ μέρους του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Πρωτοδικείου εγγράφως πάγια οδηγία προς τις γραμματείες ως προς την παράταση της προθεσμίας προκατάθεσης ιδίως σε περίπτωση αποχής του Δ.Σ.Α. και να αναρτηθεί σε όλους τους χώρους κατάθεσης προτάσεων ώστε να σταματήσουν οι σχετικές δικονομικές ερμηνείες εκ μέρους αναρμοδίων και οι συνακόλουθες αυθαιρεσίες.

Παρακαλείται ο Δ.Σ.Α. να προβεί στα απαιτούμενα διαβήματα.

Παρακαλώ όπως έχω δικαίωμα κατ άρθρο 234 του κώδικα περί δικηγόρων για την ένταξη του θέματος αυτού στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης.

Παρακαλείται ο κ. Δ/ντής του συλλόγου να μεριμνήσει για την πρωτοκόλληση της παρούσας και τη διανομή της στα λοιπά μέλη του Δ.Σ. Επίσης ζητώ να δημοσιευθεί η παρούσα στο προσεχές «Βήμα του Δικηγόρου» και στην ιστοσελίδα του Δ.Σ.Α.

Αθήνα, 22.10.2008

Ο αιτών

(σημ. Εναλλακτικής Παρέμβασης: επισημαίνεται ότι τελικά ο ΔΣΑ ανταποκρίθηκε και έστειλε σχετικό έγγραφο στη Διοίκηση του Πρωτοδικείου)

 
   
   
   
   
23 Οκτωβρίου 2008

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Για την παρεμπόδιση συνδικαλιστών


Π Ρ Ο Σ      Τον κ. Πρόεδρο και το Δ.Σ. του Δ.Σ.Α.

Α Ι Τ Η Σ Η

Κωνσταντίνου Παπαδάκη, μέλους του Δ.Σ, εκπροσώπου της «Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων Αθήνας».

Σας επισυνάπτω δημοσίευμα της εφημερίδας «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» της 17/10/2008, στο οποίο αναφέρεται ότι μέλη δικηγορικής παράταξης επιχείρησαν να διανείμουν ανακοίνωση συνδικαλιστικού περιεχομένου στα γραφεία κατονομαζόμενης δικηγορικής εταιρίας, αλλά εμποδίστηκαν και απωθήθηκαν από την ασφάλεια των γραφείων της.

Ανακύπτει μείζον θέμα παρεμπόδισης συνδικαλιστικής δραστηριότητας, η οποία θα πρέπει να καταγγελθεί, και  ενδεχομένως και πειθαρχικά ελεγκτέας συμπεριφοράς.

Παρακαλώ για τη συζήτηση του θέματος στην προσεχή συνεδρίαση και την πρόσκληση εκπροσώπων της «Κίνησης Ασκουμένων και Νέων Μισθωτών και Μαχόμενων Δικηγόρων» για περισσότερες διευκρινήσεις ως προς τα διαδραματισθέντα.

Παρακαλώ όπως έχω δικαίωμα κατ άρθρο 234 του κώδικα περί δικηγόρων για την ένταξη του θέματος αυτού στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης.

Παρακαλείται ο κ. Δ/ντής του συλλόγου να μεριμνήσει για την πρωτοκόλληση της παρούσας και τη διανομή της στα λοιπά μέλη του Δ.Σ. Επίσης ζητώ να δημοσιευθεί η παρούσα στο προσεχές «Βήμα του Δικηγόρου» και στην ιστοσελίδα του Δ.Σ.Α.

Αθήνα, 22.10.2008

 Ο αιτών

 
   
   
   
   
30 Σεπτεμβρίου 2008

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Ενημερωτικό σημείωμα για την επιτροπή "Συνεργασία για το Περιβάλλον"


Π Ρ Ο Σ ΤΟΝ κ. ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ Δ.Σ.Α.

Ενημερωτικό Σημείωμα

Παπαδάκη Κωνσταντίνου, μέλους του Δ.Σ.

Συνεδρίασε δύο φορές μέχρι σήμερα (2.09.2008 και 16.09.2008) η «Συνεργασία για το Περιβάλλον», την οποία έχουν συστήσει, ύστερα από πρωτοβουλία της Υπερνομαρχίας Αττικής, δώδεκα φορείς  μεταξύ των οποίων και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.

Τον Δ.Σ.Α. εκπροσωπεί κατ' εντολή του Προέδρου ο γράφων.

Στις προαναφερόμενες συνεδριάσεις συζητήθηκαν τα εξής :

Α) Στην πρώτη (2.09.2008) οριστικοποιήθηκαν οι συμμετοχές, έγινε καταγραφή των κυριότερων μητροπολιτικών χώρων πρασίνου του Λεκανοπεδίου και συμφωνήθηκε η υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων που έχουν απομείνει. Στη συνέχεια, προγραμματίστηκε η παρουσίαση των κυριότερων ελεύθερων και διεκδικούμενων χώρων της Αττικής, με όλες τις νομικές και περιβαλλοντικές πτυχές τους στις επόμενες συνεδριάσεις, η διερεύνηση των ιδιαιτεροτήτων τους (σε επαφή και με φορείς και επιτροπές πολιτών) και η εκπόνηση προτάσεων.

Β) Κατ' ακολουθία, στην επόμενη συνεδρίαση (1.09.2008) παρουσιάστηκε, από τον εκπρόσωπο του Ε.Μ.Π. και αντιπρύτανη, μέλος της επιτροπής κ. Ιωάννη Πολύζο, με έντυπο, οπτικό και ηλεκτρονικό υλικό ο χώρος «Πάρκο Γουδή - Ιλισσός». Κατά την παρουσίαση, η οποία ήταν διεξοδική και αναλυτική, καθώς το θέμα έχει επεξεργασθεί ομάδα εργασίας του Ε.Μ.Π. καταγράφτηκαν ως σημαντικότερα προβλήματα που απειλούν περιβαλλοντικά τον χώρο αφενός η συνεχιζόμενη και μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες λειτουργία (όχι για αθλητικούς σκοπούς) του γηπέδου Μπάντμιγκτον, το οποίο έχει στην πράξη ρυμοτομήσει και διαιρέσει το πάρκο και έχει γίνει παράγοντας υποβάθμισής του (ασφαλτόστρωση, αυτοκινητόδρομοι, χώροι στάθμευσης - όλα αυθαίρετα) και αφετέρου η πρόσφατα εγκριθείσα χωροθέτηση κτιρίου 28.000 τ.μ. για αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. περίπου στη συμβολή των οδών Μεσογείων και Κατεχάκη.

Συμφωνήθηκε να εκδοθεί ανακοίνωση της επιτροπής, το σχέδιο της οποίας θα συνταχθεί από τον παρουσιάσαντα και στη συνέχεια θα δοθεί στους εκπροσωπούμενους φορείς προς έγκριση.

Στην επόμενη συνεδρίαση θα παρουσιαστεί ο χώρος «Ποικίλον Όρος».

Άλλοι χώροι που έπονται προς συζήτηση στην επιτροπή: Πάρκο Τρίτση, Ελληνικό, Ελαιώνας, Υμηττός, Τουρκοβούνια κλπ.

Επισυνάπτονται ενημερωτικά έντυπα από τη λειτουργία της επιτροπής.

Η επιτροπή συνεδριάζει κάθε δύο φορές το μήνα (κάθε μεθεπόμενη Τρίτη). Θα ακολουθεί η απαιτούμενη εκ μέρους μου κατά καιρούς ενημέρωση και

Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση.

Παρακαλείται ο κ. Δ/ντής να μεριμνήσει για την πρωτοκόλληση και διανομή στους συμβούλους.

Αθήνα, 23/9/2008

 
   
   
   
   
1 Ιουλίου 2008

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Αίτηση για λειτουργία του Α' αυτοφώρου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού


Π Ρ Ο Σ τον κ. Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ του Δ.Σ.Α

Γ Ν Ω Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η  - Α Ι Τ Η Σ Η

Κωνσταντίνου Παπαδάκη, μέλους του Δ.Σ, εκπροσώπου της Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων Αθήνας

................

      Κατά την εκπλήρωση των καθηκόντων μου ως εποπτεύοντος Συμβούλου στο Πρωτοδικείο Αθηνών σήμερα 1/7/2008 διαπίστωσα και θέτω υπόψη σας τα παρακάτω :

     1. Όπως είναι γνωστό, από 1/7 - 15/9/2008 υπολειτουργούν τα ποινικά ακροατήρια (είναι η επιτάχυνση της δικαιοσύνης που λέγαμε) και συγκεκριμένα λειτουργούν :

Α) Από τα Τριμελή Πλημμελειοδικεία το ΙΑ΄ και Β΄ Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο,

Β) Από δε τα Μονομελή Πλημμελειοδικεία, το Δ΄ Μονομελές και το Β΄ Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο καθημερινά, καθώς και το Ζ΄ Μονομελές κάθε Δευτέρα και Πέμπτη.

Τα ανωτέρω ισχύουν για τον μήνα Ιούλιο και για το χρονικό διάστημα 1 - 15 Σεπτεμβρίου.  Τον Αύγουστο λειτουργούν μόνο τα Αυτόφωρα.

      Όπως προκύπτει από τα παραπάνω η Διοίκηση του Πρωτοδικείου εξακολουθεί να εμμένει στην διακοπή λειτουργίας του Α' Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου και του  Α'  Αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εκδικάζονται από τα αντίστοιχα Β' Αυτόφωρα εκτός των υποθέσεων που εισάγονται με την επ' αυτοφώρω διαδικασία και όλες οι άλλες μη αυτόφωρες υποθέσεις (αναστολές, συγχωνεύσεις, αντιρρήσεις κ.λ.π).

      Συνέπεια όλων αυτών είναι ο προσδιορισμός δεκάδων και συχνά εκατοντάδων υποθέσεων καθημερινά στα δικαστήρια αυτά, ιδίως τις ημέρες που γίνονται από την αστυνομία «σκούπες», πράγμα το οποίο καθιστά αβίωτες τις συνθήκες της πολύωρης παραμονής και αναμονής των διαδίκων και δικηγόρων, η οποία συχνά, όπως είναι γνωστό, από τις περασμένες χρονιές, φτάνει ως τα μεσάνυχτα η τα ξημερώματα της επόμενης μέρας.

      Κατά συνέπεια, ο Δ.Σ.Α. οφείλει το συντομότερο δυνατόν να προβεί στα αναγκαία διαβήματα στον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Αθηνών και όχι μόνο (δεδομένου ότι υπάρχουν και ανώτερα στην ιεραρχία πρόσωπα στα οποία προσφάτως προστρέξαμε σε εθιμοτυπικές επισκέψεις) και να απαιτηθεί η άμεση και για όλο το καλοκαίρι επαναλειτουργία των Α΄ Αυτοφώρων Τριμελούς και Μονομελούς Πλημμελειοδικείου αντίστοιχα.

2. Για λόγους επίσης ανεξήγητους, η Διοίκηση του Πρωτοδικείου μετέφερε και πάλι για το χρονικό διάστημα από 1/7 - 15/9/2008 τη λειτουργία των παραπάνω ακροατηρίων και συγκεκριμένα :

Α)  Το ΙΑ΄ Τριμελές από το κτίριο 9 στο κτίριο 7 (όπου θα λειτουργεί και το  Β' Αυτόφωρο Τριμελές).

Β)  Τα δε Ζ΄ και Δ΄ Μονομελή από τα κτίριο 9 και 5 αντίστοιχα, στο κτίριο 2 (όπου θα λειτουργεί και το  Β' Αυτόφωρο Μονομελές).

Η επιλογή του κτιρίου 2 για την ταυτόχρονη στέγαση τριών ακροατηρίων είναι τουλάχιστον ατυχής δεδομένου ότι το κτίριο αυτό και πολυσύχναστο είναι ούτως ή άλλως λόγω του ότι στεγάζει την κατάθεση αγωγών στον πρώτο και το δεύτερο όροφο. Και μικρό διάδρομο έχει και εκτεθειμένο στον ήλιο είναι, ενώ είναι γνωστό ότι η αίθουσα στην οποία στεγάζεται το Β΄ Αυτόφωρο Μονομελές είναι ανεπαρκής από πλευράς χωρητικότητας και συνθηκών στοιχειώδους άνεσης ακόμη και κατά την περίοδο που δεν φιλοξενεί και τις υποθέσεις του Α΄ Αυτόφωρου.

Τα ίδια κατ' αναλογία ισχύουν και για το κτίριο 7 στο οποίο στριμώχνεται και το αυξημένης αρμοδιότητας Β΄ Τριμελές, αλλά και το ΙΑ΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο.

Αντίθετα παραμένει αναιτιολόγητη η απομάκρυνση όλων αυτών των ακροατηρίων από το κτίριο 9 που είναι το ιδανικότερο για λειτουργία ακροατηρίων τους θερινούς μήνες διότι διαθέτει ευρύτατο διάδρομο, κλιματιζόμενο, και πολύ ευρύχωρες αίθουσες οι οποίες μάλιστα στεγάζουν ακροατήρια τα οποία δεν λειτουργούν το καλοκαίρι.

Η γνωστή δημοσιοϋπαλληλίστικη αντιμετώπιση («έτσι τα βρήκαμε») απλώς επαυξάνει την αγανάκτηση όσων την υφίστανται.

Θεωρώ συνεπώς άμεσα αναγκαίο να πραγματοποιηθεί διάβημα στον προϊστάμενο της Διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών προκειμένου, εφόσον η Διοίκηση εμμείνει στην λειτουργία των ακροατηρίων που έχει καθορίσει και μόνο το καλοκαίρι να στεγαστεί η λειτουργία όλων αυτών στο κτίριο 9. 

Παρακαλείται ο κ. Διευθυντής του Δ.Σ.Α. να μεριμνήσει για την πρωτοκόλληση της παρούσας και τη διανομή της στα μέλη του Δ.Σ.

Αθήνα, 1.7.2008

 
   
   
   
   
12 Ιουνίου 2008

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την συνθήκη της Λισσαβώνας


Π Ρ Ο Σ τον κ. Πρόεδρο και το Δ.Σ. του Δ.Σ.Α.

Α Ι Τ Η Σ Η

Κωνσταντίνου Παπαδάκη, μέλους του Δ.Σ, εκπροσώπου της «Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων Αθήνας».

Όπως είναι γνωστό επίκειται στην Βουλή μετά την κύρωση της «Ευρωπαϊκής Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης» της Λισσαβώνας, η συζήτηση για την πρόταση δημοψηφίσματος. Ο Δ.Σ.Α. από το 2005, στα πλαίσια της τοποθέτησης του για το Ευρωσύνταγμα, του οποίου αντίγραφο αποτελεί η «Ευρωπαϊκή Μεταρρυθμιστική Συνθήκη» είχε ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος.

Η ανάγκη αυτή καθίσταται ιδιαίτερα επιτακτική αν ληφθεί υπόψη ότι η μετονομασία του Ευρωσυντάγματος σε «Σύμβαση» και η φαινομενική υποβάθμιση της θεσμικής σημασίας της γίνεται σκόπιμα για την παράκαμψη των δημοψηφισμάτων που επιτάσσουν πολλές από τις συνταγματικές τάξεις των χωρών μελών. Για τον λόγο αυτό ζητώ από τον Δ.Σ.Α. να επαναλάβει τη θέση που είχε πάρει το 2005 για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την Ευρωσυνθήκη.

Παρακαλώ όπως έχω δικαίωμα κατ άρθρο 234 του κώδικα περί δικηγόρων για την ένταξη του θέματος αυτού στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης.

Παρακαλείται ο κ. Δ/ντής του συλλόγου να μεριμνήσει για την πρωτοκόλληση της παρούσας και τη διανομή της στα λοιπά μέλη του Δ.Σ. Επίσης ζητώ να δημοσιευθεί η παρούσα στο προσεχές «Βήμα του Δικηγόρου» και στην ιστοσελίδα του Δ.Σ.Α.

Αθήνα, 12.6.2008

 
   
   
   
   
5 Ιουνίου 2008

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Ο ΔΣΑ απέκτησε προεδρείο


Έληξε επιτέλους σήμερα 5/6/2008 το σήριαλ της συγκρότησης του προεδρείου του Δ.Σ. του Δ.Σ.Α. Ήταν η πρώτη φορά που εμφανίστηκαν και τα 25 μέλη του Δ.Σ. μετά τις εκλογές, καθώς ούτε καν στις συνεδριάσεις για το ασφαλιστικό προσήλθαν ποτέ όλοι. Γεμάτοι φούρια, ένταση, αγωνία, παρασκήνιο, μυστικά κ.λ.π.

Κυριότερο στοιχείο των ψηφοφοριών ήταν η άνετη και με τρόπο που θύμιζε ομοφωνία σοβιέτ επανεκλογή του Θόδωρου Σχινά στη θέση του Α' αντιπροέδρου με ψήφους ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ και διαφόρων ανταρτών. Σύνολο ψήφων 20, 3 λευκά και 2 άκυρα.

Η ομοφωνία της εκλογής Σχινά στη θέση του αντιπροέδρου μετά από ένα τρίμηνο γύρο παρασκηνιακών διαβουλεύσεων αντιστοιχεί φυσικά προγραμματικά στη σύγκλιση του με τις παρατάξεις Παξινού και Βερβεσού δικαιώνοντας για άλλη μία φορά τις σχετικές επικρίσεις μας, αλλά θα πρέπει να βάλει επιτέλους σε πολύ σοβαρό προβληματισμό του δικηγόρους υποστηρικτές της παράταξης τους και αυτούς που μέχρι πρόσφατα διατηρούσαν αυταπάτες ότι είναι δυνατόν από την δραστηριοποίηση των δικηγόρων του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. να υπάρξει μια διαφορετική κατεύθυνση της οικόσιτης αριστεράς του ΣΥΝ στον Δ.Σ.Α.

Κατά τα λοιπά οι λοιπές ψηφοφορίες ανέδειξαν τον Δημήτρη Βερβεσό σε Β΄ Αντιπρόεδρο. Αυτόν όμως μόνον με τις ψήφους των «δημοκρατικών δυνάμεων» και συγκεκριμένα με ψήφους 12 αντί 11 του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου και αφού χρειάστηκαν 3 ψηφοφορίες για να εκλεγεί με σχετική πλειοψηφία (υπήρχαν και 2 άκυρα), ενώ Γενική Γραμματέας εκλέχθηκε η Ιωάννα Καλατζάκου της παράταξης Παξινού με 17 ψήφους έναντι 6 του Παναγιώτη Γαλετσέλη και 2 άκυρων.

Την συμφωνία μεταξύ των «δημοκρατικών δυνάμεων» για την εκλογή του Ν. Κανελλόπουλου (του «Δικαιοράματος») στην θέση του ταμία έσπασε ο Παναγιώτης Γαλετσέλης στην ψηφοφορία για την εκλογή Ταμία και με τη στάση του (αρχικά έθεσε υποψηφιότητα σε 2 ψηφοφορίες παίρνοντας από 3 ψήφους στην κάθε μία και τελικά αποσύρθηκε) απέτρεψε την εκλογή του, με αποτέλεσμα να εκλεγεί με σχετική πλειοψηφία στην τρίτη ψηφοφορία ταμίας ο Γιώργος Μπουλούκος της παράταξης Παξινού με 11 ψήφους έναντι 10 του Νικόλα Κανελλόπουλου από το Δικαιόραμα, 2 λευκών και 2 άκυρων.

Τα 2 μόνιμα άκυρα για την ιστορία ανήκαν σε εμένα και στον Μανόλη Κοκκινάκη σε όλες τις ψηφοφορίες.

Θλιβερό ήταν και το γεγονός ότι η ατραξιόν αυτή ήταν το μοναδικό θέμα στη σημερινή ημερήσια διάταξη. Την ώρα που το ασφαλιστικό εφαρμόζεται, το ν/σ για τον Κ.Πολ.Δ. που καταργεί τα ασφαλιστικά μέτρα για τους εργαζόμενους σέρνεται από συνεδρίαση σε συνεδρίαση και δεν συζητιέται, σωρεία καταπατήσεων δικαιωμάτων μένει ασχολίαστη (ιδιωτικοποίηση Α.Ε.Ι. και παράκαμψη άρθρου 16, ευρωσυνθήκη, παρεμβάσεις Σανιδά για γάμους ομοφύλων κλπ), την ώρα που ο κόσμος καίγεται, το Δ.Σ... συγκροτείται.

Κώστας Παπαδάκης

 
   
   
   
   
31 Μαϊου 2008

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Για το κουβούκλιο στο κτίριο 9


Π Ρ Ο Σ Τον κ. Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ του Δ.Σ.Α

Α Ι Τ Η Σ Η

Κωνσταντίνου Παπαδάκη, μέλους του Δ.Σ, εκπροσώπου της Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων Αθήνας.

......................................

Όπως είναι γνωστό εδώ και χρόνια μέσα στο κτίριο εννιά (9) λειτουργεί υπηρεσία προεισπράξεων του ΔΣΑ, η οποία στεγάζεται στο γνωστό κουβούκλιο που βρίσκεται περί το κέντρο του.

Όπως έχω διαπιστώσει σε επανειλημμένες επισκέψεις μου στο χώρο αυτό (δεν θα τον ονόμαζα αίθουσα) δεν υπάρχει τηλεφωνική γραμμή σταθερού τηλεφώνου με αποτέλεσμα οι τρεις υπάλληλοι, οι οποίες υπηρετούν εκεί να είναι αναγκασμένες, όχι μόνο για προσωπικά τηλεφωνήματα, αλλά και για πληθώρα υπηρεσιακών τηλεφωνημάτων που είναι αναγκαίο κατά την διάρκεια της ημέρας να γίνονται προς τον Δικηγορικό Σύλλογο να τηλεφωνούν από τα κινητά τους τηλέφωνα και να χρεώνονται, ενώ θα ήταν εφικτή η τοποθέτηση σταθερής γραμμής τηλεφώνου.

Επίσης, το δάπεδο δεν είναι στρωμένο με λείο σκληρό υλικό, με αποτέλεσμα σε συνδυασμό με την πληθώρα των ογκωδών κιβωτίων, επίπλων και άλλων αντικειμένων που βρίσκονται στον χώρο, να υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια των υπαλλήλων, ο οποίος επιτείνεται και από το γεγονός ότι ο χώρος διατρέχεται και από πληθώρα γυμνών καλωδίων.

Παρακαλώ πολύ να δoθούν οι σχετικές εντολές στις τεχνικές υπηρεσίες του Δ.Σ.Α. να μεριμνήσουν το συντομότερο δυνατόν για την αποκατάσταση των παραπάνω, έχοντας υπόψη σας ότι εκτός από τις τρεις υπαλλήλους αψευδείς μάρτυρες και θεατές όλων  των παραπάνω ελλείψεων είναι και  εκατοντάδες δικηγόροι, οι οποίοι προσέρχονται και εξυπηρετούνται καθημερινά στον χώρο αυτόν για την έκδοση προεισπράξεων και παραστάσεων.

Αθήνα, 30/5/2008       

 
   
   
   
   
31 Μαϊου 2008

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Για τον διορισμό δικηγόρων ως δικαστικών αντιπροσώπων στις εκλογές σωματείων κλπ.


Π Ρ Ο Σ Τον κ. Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ του Δ.Σ.Α

Α Ι Τ Η Σ Η

Κωνσταντίνου Παπαδάκη, μέλους του Δ.Σ, εκπροσώπου της Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων Αθήνας.

Όπως είναι γνωστό από τις διατάξεις των νόμων 1264/1982 άρθρο 11 παρ 3, 1712/1987 άρθρο 7 παρ. 2,   άρθρο 15 παρ. 1 εδ. 3 ν. 2810/2000 και άρθρο 5 παρ. 7 ν. 1667/1986 κ.α    προβλέπεται ο διορισμός δικαστών (Ειρηνοδικών και Πρωτοδικών) ως δικαστικών αντιπροσώπων στις αρχαιρεσίες που διενεργούν τα σωματεία και οι συνεταιρισμοί που υπάγονται στις διατάξεις αυτές.

Αιτία της ύπαρξης της παραπάνω ρύθμισης είναι η διασφάλιση του ανόθευτου των εκλογών και του όλου κύρους της διαδικασίας και του αδιάβλητου των εκλογών με την παρουσία αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής. Οι ίδιες προτεραιότητες ισχύουν όπως είναι γνωστό και στις εθνικές και δημοτικές εκλογές στις οποίες εκτός από δικαστές στις θέσεις των δικαστικών αντιπροσώπων διορίζονται και δικηγόροι οι οποίοι έχουν αποδείξει επί σειρά δεκαετιών ότι διαθέτουν και διατηρούν τα εχέγγυα θεσμικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας που επιτρέπουν την περιβολή του λειτουργήματος τους με το απαιτούμενο κύρος για την πλήρωση των θέσεων των δικαστικών αντιπροσώπων.

Στις εκλογές των νομικών προσώπων που υπάγονται στους παραπάνω νόμους διορίζονται δικαστές των οποίων τα προσόντα και η ιδιότητα ορίζονται με Υπουργικές Αποφάσεις, εσχάτως δε επιτρέπεται ο διορισμός μόνο σε Ειρηνοδίκες, Πταισματοδίκες, Παρέδρους Πρωτοδικών και Πρωτοδίκες, ενώ έχουν αποκλειστεί οι Πρόεδροι Πρωτοδικών όχι μόνο που προΐστανται τμημάτων, αλλά και αυτοί που ασκούν χρέη Προέδρων στην έδρα.

Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι στο Πρωτοδικείο Αθηνών να υπάρχουν, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσα από επιτόπια επίσκεψή μου στο τμήμα διορισμών Δικαστικών Αντιπροσώπων, 120 μόνον διαθέσιμοι δικαστές των ανωτέρω κατηγοριών, ενώ ο αριθμός των αιτήσεων δικαστικών αντιπροσώπων ο οποίος ικανοποιήθηκε το έτος 2007 ανήλθε σε 795.

Μεταξύ των αιτήσεων αυτών υπήρχαν και αιτήσεις για διορισμό δικαστικών αντιπροσώπων σε πολυήμερες εκλογές σωματείων με μεγάλο αριθμό μελών, ενδεικτικά σύλλογοι τραπεζών ΕΘΝΙΚΗΣ, ALPHA BANK κλπ. Υπήρξαν δε περιπτώσεις κατά τις οποίες ζητήθηκε  ο διορισμός ακόμη και 80 δικαστικών αντιπροσώπων.

Η δυσαναλογία ανάμεσα στην παραπάνω προσφορά και στην ζήτηση έχει οδηγήσει σε πολύ μεγάλη απροθυμία του δικαστές σχετικά με την ανάληψη των καθηκόντων διορισμού τους ως δικαστικών αντιπροσώπων, η οποία φυσικά επικουρείται και από το γεγονός ότι παρεμβάλλει εμπόδια στην άσκηση των κύριων δικαιοδοτικών καθηκόντων τους είτε αυτά συνίστανται σε υπηρεσία δικαστική είτε σε χρόνο αναγκαίας μελέτης για έκδοση αποφάσεων και συνεπικουρείται και από τις απαράδεκτα χαμηλές αμοιβές, οι οποίες παραμένουν στα επίπεδα της απόφασης Φ Ια  /50511/ 2002 του υπουργού εργασίας, η οποία προβλέπει αμοιβή 85 Ευρώ maximum για επτάμισυ ώρες απασχόληση.

Έτσι έχουν παρουσιαστεί φαινόμενα δυσχέρειας διορισμών δικαστικών αντιπροσώπων ακόμη και άρνησης διορισμών και δήλωσης αδυναμίας εκ μέρους της αρμόδιας Γραμματείας του Πρωτοδικείου όταν οι σχετικές αιτήσεις δεν υποβάλλονται αρκετό χρόνο πριν από τις αρχαιρεσίες.

Όλοι οι παραπάνω λόγοι καθιστούν ώριμη και επιτακτική την διεκδίκηση των σχετικών νομοθετικών τροποποιήσεων, έτσι ώστε να είναι δυνατός ο διορισμός δικηγόρων ως δικαστικών αντιπροσώπων στις εκλογές των ανωτέρω σωματείων, συνεταιρισμών και συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Η λύση αυτή αφενός θα απέκλειε την περίπτωση αδυναμίας ανεύρεσης δικαστικών αντιπροσώπων για διορισμούς και αφετέρου θα αποτελούσε μια από τις δυνατές λύσεις στο πρόβλημα αναδιάταξης της δικηγορικής ύλης, χωρίς να υπηρετεί συντεχνιακά συμφέροντα σε βάρος του κοινωνικού συνόλου και χωρίς να δημιουργεί οποιονδήποτε κίνδυνο ανασφάλειας δικαίου, δεδομένου ότι όπως προανέφερα η συμπεριφορά των δικηγόρων ως αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής έχει δώσει πλήρη εχέγγυα αδιάβλητης συμπεριφοράς λειτουργικά ανεξάρτητης.

Ο σχετικός διορισμός θα μπορούσε να γίνεται από κατάλογο που θα καταρτίζει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις ένταξης στον οποίο (προαπαιτούμενος χρόνος δικηγορίας, σχετική εμπειρία κλπ)., θα μπορούσαν να είναι αντικείμενο ιδιαίτερης συζήτησης.

Παρακαλώ για την ένταξη του θέματος στην ημερήσια διάταξη της προσεχούς συνεδρίασης του Δ.Σ.

Παρακαλείται ο κ. Δ/ντής του συλλόγου να μεριμνήσει για την πρωτοκόλληση της παρούσας και τη διανομή της στα λοιπά μέλη του Δ.Σ.

  Αθήνα, 30/5/2008

 
   
   
   
   
30 Μαϊου 2008

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Για τις τεράστιες ουρές στο κτίριο 12


Π Ρ Ο Σ Τον κ. Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ του Δ.Σ.Α.

Γ Ν Ω Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η  - Α Ι Τ Η Σ Η

Κωνσταντίνου Παπαδάκη, μέλους του Δ.Σ, εκπροσώπου της Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων Αθήνας.

......................................

Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας μου ως εποπτεύοντος εκ μέρους του Δ.Σ.Α. στο Πρωτοδικείο στις 27/5/2008, μεταξύ άλλων υπέπεσε στην αντίληψή μου ότι εξακολουθεί να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τεράστιες ουρές στην υπηρεσία της Δ.Ο.Υ. για την εξαγορά των ποινών και την έκδοση δικαστικού ενσήμου και τελών απογράφου (κτίριο 12 1ος όροφος). Καταγράφτηκαν αναμονές έως και μιας ώρας, αφού όλες οι ανωτέρω λειτουργίες εξυπηρετούνται από πολλές φορές από έναν μόνο υπάλληλο το πρωί και εύλογη αγανάκτηση. Προκλήθηκε διαμαρτυρία ακόμη και από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας.

Είναι αναγκαίο να λυθεί το θέμα με προσωπική παρέμβαση του προέδρου του Δ.Σ.Α. στον Υπουργό Οικονομικών, αφού οι έως τώρα παρεμβάσεις του Διευθυντή στην ΙΘ΄ Δ.Ο.Υ. δεν είχαν αποτέλεσμα, ώστε να υπάρχουν πάντοτε τουλάχιστον δύο υπάλληλοι τις πρωινές ώρες εκεί. Άλλωστε ο κ. Υπουργός, θιασώτης των ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων οφείλει να λειτουργεί σωστά ένα «μαγαζί» (έτσι βλέπει τη δικαιοσύνη) που του εξασφαλίζει τόσο τζίρο ακατέβατα κάθε μέρα.

Αθήνα, 29/5/2008

 
   
   
   
   
8 Μαϊου 2008

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Ενημέρωση από το ΔΣ στις 8 Μαΐου


του Κώστα Παπαδάκη, εκπροσώπου της Εναλλακτικής Παρέμβασης στο ΔΣ 

Συνεδρίασε στις 8/05/2008 για πρώτη φορά μετά το Πάσχα ξανά το Διοικητικό Συμβούλιο του Δ.Σ.Α. Δεν έγινε καμμιά συζήτηση για το ασφαλιστικό ούτε και η συγκρότηση σε σώμα. Θέματα σημαντικά τα οποία συζητήθηκαν είναι τα εξής:

1) Νέο νομοσχέδιο για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Μετά τα νομοθετικά εκτρώματα των νόμων 2331/1995 και 3472/2006, η ελληνική κυβέρνηση προχωρεί σε νέο νομοσχέδιο μαμούθ (76 σελ.), το οποίο εναρμονιζόμενο προς τις διατάξεις της οδηγίας 2005/60/ΕΓ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μέσα από σειρά ρυθμίσεων και διατάξεων, αφενός διευρύνει την ποινικοποίηση πράξεων φρονηματικού χαρακτήρα με πολύ μεγάλο κίνδυνο ανασφάλεια δικαίου λόγω της αοριστίας των κατηγοριών που θεσπίζει, αφετέρου αλλοιώνει και διαστρέφει την θεσμική αποστολή των δικηγόρων καθιστώντας τους χαφιέδες του κράτους. Συγκεκριμένα:

α) Τροποποιεί το άρθρο 187 Α του Ποινικού Κώδικα, διευρύνοντας τον αξιόποινο χαρακτήρα πράξεων διαχείρισης χρημάτων για υποβοήθηση τέλεσης τρομοκρατικών πράξεων, το εύρος των οποίων επίσης διευρύνει κατά τρόπο αόριστο. Πλέον, και όποιος διαχειρίζεται κεφάλαια με σκοπό την υποβοήθηση της τέλεσης τρομοκρατικών πράξεων, ακόμα και από μεμονωμένο τρομοκράτη, τιμωρείται με κάθειρξη 10 ετών, ενώ η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας προστίθεται στα βασικά εγκλήματα του άρθρου 187Α

- τροποποιείται το άρθρο 253 Κ.Ποιν.Δικ. και διευρύνεται η δυνατότητα διενέργειας έρευνας σε περίπτωση προκαταρκτικής εξέτασης, οδηγώντας έτσι στην αυτοφοροποίηση όλων των διαδικασιών και στην κατάλυση των δικονομικών εγγυήσεων σε βάρος του ανακρινόμενου

- υποχρεώνει τους δικηγόρους να καταγγείλουν τους πελάτες τους για κάθε συναλλαγή και διαχείριση χρημάτων άνω των 15.000 ΕΥΡΩ, σύσταση εταιρειών κ.λ.π., όταν έχουν υποψίες ότι η προέλευση των χρημάτων είναι παράνομη, η ότι πρόκειται με τις νομικές ενέργειες που του ζητούνται να τελεστούν από τους πελάτες τους παράνομες πράξεις - υποχρεώνονται να καταγγείλουν στην αρμόδια αρχή ό,τι υποπίπτει στην αντίληψη τους, υποχρεούμενοι μάλιστα να αποκρύπτουν από τους πελάτες τους την ενημέρωση της αρμόδιας αρχής, μετατρεπόμενοι έτσι σε ρουφιάνους του κράτους σε βάρος των συμφερόντων των εντολέων τους (βλ. άρθρα 5 παρ. ιγ εδ. β, 12, 13, 31)

- οι δικηγόροι απειλούνται με πειθαρχικές και διοικητικές κυρώσεις από το Υπουργείο Δικαιοσύνης (άρθρο 6 παρ.3 εδ. β), για πρώτη φορά δηλαδή από φορέα διαφορετικό από τους φυσικούς πειθαρχικούς τους δικαστές σε περίπτωση παραβίασης των υποχρεώσεων τους που θεσπίζει ο νόμος

- κάμπτεται το επαγγελματικό απόρρητο έναντι της αρχής καταπολέμησης της νομιμοποίησης χρημάτων από παράνομη δραστηριότητα (άρθρο 7 παρ. 11) ενώ υποχρεούνται επί πενταετία οι δικηγόροι (άρθρο 35) να διαφυλάσσουν και να τηρούν κάθε στοιχείο σχετικά με ύποπτες δραστηριότητες των πελατών τους, ακόμα και ηλεκτρονική αλληλογραφία, και να την έχουν στην διάθεση της αρχής όποτε τους ζητηθεί - απειλεί με ποινικές κυρώσεις σε βαθμό κακουργήματος τους παραβάτες των υποχρεώσεων αυτών, ενώ θεσπίζει ιδιαίτερη ποινική μεταχείριση για το αδίκημα της νομιμοποίησης χρημάτων που προέρχεται από παράνομη δραστηριότητα, η οποία σε πολλές περιπτώσεις η απειλούμενη ποινή είναι βαρύτερη από εκείνη που προβλέπεται για το βασικό έγκλημα. Κι αυτό παρά το γεγονός, όπως ξέρουμε χρόνια από την θεωρία του ποινικού δικαίου, η ανάλωση του προϊόντος της παράνομης πράξης αποτελεί μη τιμωρητή ύστερη πράξη της οποίας η ποινική απαξία είναι ενσωματωμένη στο βασικό έγκλημα.   

Το νομοθετικό αυτό έκτρωμα, κινούμενο στα χνάρια της τρομοϋστερίας, η οποία μετά τις πολιτικές συμπεριφορές επιχειρεί να ελέγξει και τις οικονομικές, υποτάσσοντας τις στους κρατικούς και ιδιωτικούς επιχειρησιακούς σχηματισμούς, και στην εξυπηρέτηση των πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων του κατεστημένου και της εξουσίας, ουσιαστικά εκτός του ότι ποινικοποιεί φρονηματικές συμπεριφορές, τυποποιεί αξιόποινες πράξεις με τεράστιο μέγεθος αυθαιρεσίας, αοριστίας και ανασφάλειας δικαίου ενώ ουσιαστικά αλλοιώνει τον κοινωνικό και θεσμικό ρόλο των δικηγόρων, καθιστώντας τους ουσιαστικά υπαλλήλους του κράτους και υποχρεώνοντας τους με απειλή ποινικών, διοικητικών και πειθαρχικών κυρώσεων να λειτουργούν ως καταδότες των πελατών τους, καταλύοντας έτσι κάθε έννοια εμπιστοσύνης που μπορεί να υπάρχει προς το πρόσωπο και τον θεσμό τους.

Πρόταση μου ήταν στο Δ.Σ σε αντίθεση με διάφορες απόψεις που εκφράστηκαν για προσπάθεια συστολής των δυσμενών για τους δικηγόρους διατάξεων να εκφραστεί η αντίθεση επί της αρχής του Δ.Σ.Α στο νομοσχέδιο αυτό, να καταγγελθεί στο σύνολο του και να προχωρήσει ο Δ.Σ.Α σε κινητοποιήσεις.

2) Στην συνεδρίαση εγκρίθηκε η εισήγηση σχετικά με την οδηγία 2006/123/ΕΚ του Ευρωκοινοβουλίου για τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά η οποία περιέχει κατευθύνσεις για την ενάσκηση της δικηγορίας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ευχή για θέσπιση ενιαίου Κοινοτικού Δικηγορικού Κώδικα για όλες τις χώρες - μέλη. Η διάταξη αυτή νομιμοποιεί έστω και με περιορισμούς την διαφήμιση των δικηγόρων την οποία όπως είναι γνωστό ο ελληνικός Κώδικας Δικηγόρων και ο Κώδικας Δεοντολογίας την απαγορεύει και ορθώς. Για τους λόγους αυτούς καταψήφισα την εισήγηση η οποία ζητούσε την αποδοχή των ρυθμίσεων αυτών, αλλά όπως ήταν φυσικό η πλειοψηφία του Δ.Σ είχε αντίθετη γνώμη. 

 
   
   
   
   
14 Απριλίου 2008

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Προκήρυξη της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης ενόψει της νέας Γενικής Συνέλευσης


ΑΠΟΧΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ!

ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ

ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ! ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!

       Η Γενική Συνέλευση του Δ.Σ.Θ. της Τρίτης 1.4.2008 αποφάσισε με 800 ψήφους έναντι 600 τη συνέχιση του αγώνα μας και έστειλε μηνύματα σε πολλές κατευθύνσεις. Μήνυμα στην κυβέρνηση ότι ο ασφα-ληστρικός της νόμος σκοντάφτει στην ενεργή αντίσταση του 80% που ζητάει την απόσυρσή του. Μήνυμα αισιοδοξίας προς όλους τους συναδέλφους και τους εργαζόμενους ότι δεν δεχόμαστε τετελεσμένα. Μήνυμα προς την συνδικαλιστική ηγεσία μας ότι βρίσκεται πολύ πίσω από τις ανάγκες των συναδέλφων και τις απαιτήσεις του αγώνα που ξεκινήσαμε. Η κατάληψη του δικαστικού μεγάρου τη Δευτέρα 7.4.2008 έφερε αυτό το μήνυμα σε πλατειά στρώματα εργαζομένων σε όλη την Ελλάδα.

      Δυστυχώς, η πλειοψηφία του Δ.Σ. αποδείχτηκε ανίκανη να λάβει το μήνυμα. Αντί να οργανώσει και να διαδώσει το μήνυμα συνέχισης του αγώνα, επιδόθηκε σε μια προσπάθεια κατασυκοφάντησης και πραξικοπηματικής ακύρωσης των αποφάσεων της Γ.Σ., καλλιεργώντας κλίμα εμφυλίου πολέμου μεταξύ των συναδέλφων. Το μόνο που κατάφερε ήταν να βαθύνει το χάσμα που τη χωρίζει από τις αγωνίες και τις διαθέσεις της πλειοψηφίας των δικηγόρων της Θεσσαλονίκης. Δεν είχαν καν το θάρρος να καταδικάσουν τον απρόκλητο ξυλοδαρμό συναδέλφων από τα ΜΑΤ μέσα στα δικαστήρια το πρωί της Δευτέρας. Η βασική τους προσπάθεια είναι να τρομοκρατήσουν το σώμα και να προεξοφλήσουν την ήττα του αγώνα που δίνουμε εδώ και ενάμισι μήνα.

       Τα επιχειρήματα κατά της αποχής διαρκείας ήταν και παραμένουν σαθρά και ουσιαστικά ακυρώνουν όλο τον μέχρι τώρα αγώνα μας.

Μας λένε: Είμαστε μόνοι μας. Οι υπόλοιποι δικηγορικοί σύλλογοι δεν θα ακολουθήσουν. Η συντονιστική αποφάσισε αναστολή των κινητοποιήσεων. Απαντάμε: Απομονωμένη είναι η κυβέρνηση του 41,8% (ποσοστό που ούτε δήμαρχο δεν εκλέγει) και όχι τα εκατομμύρια των εργαζόμενων που δίνουν τη μάχη να μην εφαρμοστεί ο ασφα-ληστρικός νόμος. Μόνο αν επιμείνουμε στον αγώνα μπορούμε να ανοίξουμε δρόμο για πραγματικό αγωνιστικό συντονισμό και όχι για συντονισμό επιτροπών που, όπως μέχρι σήμερα, θα αποδειχτούν ανίσχυρες και αναποτελεσματικές, αν όχι ηττοπαθείς και συμβιβαστικές. Είναι ολοφάνερο, ότι ο υποσχόμενος συντονισμός τους ήταν προσχηματικός.

Μας λένε: Η πρόταση για συνέχιση του αγώνα είναι τυχοδιωκτισμός, επαναστατική γυμναστική (sic),  δεν είναι ρεαλιστική, δεν έχει στρατηγική και αποτέλεσμα. Απαντάμε: Μόνο η διάρκεια και η συνέχεια θα φέρουν αποτελεσματική πίεση στην κυβέρνηση και την άρχουσα τάξη, τις τράπεζες, τους εργολάβους, τη στεγαστική αγορά. Οι εργαζόμενοι στην τράπεζα της Ελλάδας που επέμειναν και μετά την ψήφιση του νόμου αξιοποιώντας τη δύναμη που είχαν κατάφεραν να ανοίξουν μια πρώτη τρύπα στο ασφαλιστικό έκτρωμα της κυβέρνησης. Οι απόψεις για αναστολή το μόνο που θα καταφέρουν είναι να εξανεμίσουν την πίεση που έχουμε συσσωρεύσει μέχρι σήμερα και να παραπέμψουν κάθε άλλη κινητοποίηση στις καλένδες. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι προεκλογικά πολλές ήταν οι παρατάξεις της πλειοψηφίας που υπόσχονταν αποχή διαρκείας...τι άλλαξε τώρα;

Μας λένε: Θα πρέπει να σταματήσουμε τώρα τον αγώνα και να ξεκινήσουμε «αντάρτικο» το καλοκαίρι (όχι στα βουνά, αλλά μάλλον στις παραλίες) μαζί με άλλους κλάδους. Να συνεχίσουμε με δικαστικές προσφυγές και βελτιωτικές προτάσεις. Απαντάμε: Κύριοι της πλειοψηφίας είχατε 5 ολόκληρους μήνες να εκπονήσετε τη στρατηγική σας, τα επιχειρήματα σας, τις μελέτες και τις προτάσεις. Οι συμβολικές όμως κινητοποιήσεις που προτείνατε και όλες σας οι επαφές με την κυβέρνηση απέτυχαν σχεδόν ολοκληρωτικά. Γιατί να σας εμπιστευθούμε και πάλι ότι μπορείτε να πείσετε τους δομημένους κουμπάρους και τους Ζαχόπουλους με διαπραγματεύσεις, ύστερα από κατάθεση αναλογιστικής μελέτης...; Η ελπίδα και η νίκη είναι στους αγώνες. Η δικαστική οδός μπορεί να λειτουργήσει μόνο συμπληρωματικά και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποκαταστήσουν το συλλογικό αγώνα διαρκείας. Σταματήστε επιτέλους τα παχιά λόγια και οργανώστε τον αγώνα μας. Κι αυτός ο αγώνας κρίνεται μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού και όχι μετά.

Μας λένε: Οι συνάδελφοι δεν αντέχουν. Οι μόνοι που πλήττονται από τη συνέχεια του αγώνα είναι οι δικηγόροι της Θεσσαλονίκης. Απαντάμε: Τους (επί πάγια αντιμισθία δικηγόρους τραπεζών) ενδιαφέρουν τάχα τα οικονομικά προβλήματα που έχουν οι συνάδελφοι από τον αγώνα διαρκείας. Το ενδιαφέρον τους είναι υποκριτικό. Τι θα έχουν να απολογηθούν άραγε στους συναδέλφους αν από τον Σεπτέμβριο αρχίζουν να ανεβαίνουν κατακόρυφα οι εισφορές και να πέφτουν οι παροχές; Μία οργανωμένη αποχή με απεργιακό ταμείο που θα ενισχύεται και από την περιουσία του ΔΣΘ μπορεί να στηρίξει κάθε συνάδελφο που έχει ανάγκη. Ας αξιοποιηθούν επιτέλους τα χρήματα του συλλόγου γι' αυτήν τη μάχη, που όλοι παραδέχονται ότι αφορά το μέλλον μας, αλλά και την επιβίωση και τη δυνατότητα παραμονής στο επάγγελμα των νέων συναδέλφων και όχι μόνο.

         Το δίκαιο είναι με το μέρος μας! Οι εργαζόμενοι σε κάθε κλάδο διψάνε για συνέχιση και κλιμάκωση της αντίστασης άσχετα από τις υποχωρητικές συνδικαλιστικές ηγεσίες. Σε κάθε χώρο (ΟΤΕ, λιμάνια, νοσοκομεία κτλ) αποφασίζονται απεργίες και μετά τις 19 Μάρτη, τη μεγαλύτερη πανεργατική απεργία από την μεταπολίτευση, ενάντια στις επιθέσεις. Είναι επιτακτική ανάγκη να συνεχίσουμε και εμείς! Γι' αυτό καλούμε κάθε συνάδελφο πέρα από πολιτική ταυτότητα να συνεχίσουμε μαζί ενάντια στη λεηλασία των ταμείων μέσα από ένα μαζικό, ενωτικό και πλειοψηφικό δικηγορικό κίνημα.

Παλεύουμε για στρατηγική πολιτική ήττα της κυβέρνησης στο μέτωπο του ασφαλιστικού.

Διεκδικούμε

* Συνολική απόσυρση του νόμου Πετραλιά * Όχι στην ενοποίηση των ταμείων. Πλήρης αυτοδιοίκηση. * Κάτω τα χέρια από τα αποθεματικά των ταμείων μας. * Να μη διαλυθεί το ΤΠΔΘ. * Κατάργηση διάκρισης παλιών και νέων ασφαλισμένων

Η μόνη ρεαλιστική πρόταση που μπορεί να φέρει τη νίκη του αγώνα μας είναι η κλιμάκωση του:

1) Αποχή από 17.4 έως και 9.5.2008 και νέα Γ.Σ. την Τετάρτη 7.5 και Πέμπτη 8.5.2008

2) Επαναφορά του Πλαισίου χορήγησης αδειών, όπως ίσχυε πριν τις 3.4.2008

3) Πραγματική περιφρούρηση της αποχής σε δικαστήρια, υποθηκοφυλακεία και δημόσιες υπηρεσίες με τη συμμέτοχη  στις απεργιακές φρουρές συναδέλφων με εξουσιοδότηση του Δ.Σ.

4) Δημιουργία Απεργιακού Ταμείου, ως εξής:

α) Απόδοση σε όλους τους συναδέλφους του μέχρι τώρα μερίσματος, β) Έκτακτη ενίσχυση όλων των δικαιούχων του ειδικού διανεμητικού λογαριασμού με το ποσό των 200 €, ποσό που θα διανεμηθεί από λογαριασμό του Συλλόγου, γ) Έκτακτη απεργιακή ενίσχυση 300 € σε όσους συναδέλφους υποβάλλουν αίτηση, ποσό που θα διανεμηθεί από λογαριασμό του Συλλόγου. Δικαιούχοι: - Συνεργάτες Συνάδελφοι (δικηγόροι μετά το 1993), - Νέοι Συνάδελφοι 7ετίας, - Σε άλλους συναδέλφους μετά από αίτηση τους, αλλά με δυνατότητα ενδεικτικού ελέγχου εκκαθαριστικού εφορίας. Καταβολή του συνολικού ποσού μέχρι τη Δευτέρα 21.4.2008.

5) Μαζική κινητοποίηση του συλλόγου την Πέμπτη 17.4.2008 έξω από το υπουργείο απασχόλησης στην Αθήνα και κάλεσμα στους συναδέλφους του ΔΣΑ και άλλων συλλόγων για κοινή διαδήλωση διαμαρτυρίας.

6) Κοινή εκδήλωση ΔΣΘ και συναφών ταμείων μηχανικών, γιατρών την Τρίτη 6.5.2008 με θέμα τον συντονισμό των περαιτέρω κινητοποιήσεων και ενεργειών με στόχο τη μη εφαρμογή του νόμου.

7) Μη απόδοση του παρακρατούμενου φόρου 15%.

8) Μη απόδοση εισπραττομένων ποσών και ασφαλιστικών βιβλιαρίων στο Ταμείο Νομικών.

9) Διαγραφή από τα μητρώα του ΔΣΘ του Κ. Καραμανλή και όσων βουλευτών ψήφισαν τον ασφα-ληστρικό νόμο.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

 
   
   
   
   
10 Απριλίου 2008

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Αίτηση για καταγγελία της αστυνομικής καταστολής σε βάρος συναδέλφων απεργών της Θεσσαλονίκης


Π Ρ Ο Σ

Τον κ. Πρόεδρο και το Δ.Σ. του Δ.Σ.Α.

Α Ι Τ Η Σ Η

Κωνσταντίνου Παπαδάκη, μέλους του Δ.Σ, εκπροσώπου της «Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων Αθήνας».

Α.Π.: 3983/10.4.2008

..............................

Όπως είναι γνωστό σε σας και στο πανελλήνιο από την τηλεόραση, την Δευτέρα έγινε επέμβαση των Μ.Α.Τ. στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης με χρήση βίας και δακρυγόνων και με απειλή συλλήψεων κατά δικηγόρων οι οποίοι περιφρουρούσαν την αποχή σε εφαρμογή της πρόσφατης απόφασης της Γενικής Συνέλευσης.

Απέναντι σε αυτήν την πρωτοφανή αγριότητα ο πρόεδρος του Δ.Σ.Α. και η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων έχουν μέχρι σήμερα σιωπήσει.

Παρακαλώ το Δ.Σ. να λάβει θέση και να καταγγείλει την αστυνομική καταστολή σε βάρος των συναδέλφων απεργών της Θεσσαλονίκης, που αποτελεί αδιάσπαστη συνέχεια της όλης κυβερνητικής πολιτικής για το ασφαλιστικό.

Παρακαλείται ο κ. Δ/ντής του συλλόγου να μεριμνήσει για την πρωτοκόλληση της παρούσας και τη διανομή της στα λοιπά μέλη του Δ.Σ. και στον Σύλλογο Υπαλλήλων του Δ.Σ.Α.

Επίσης ζητώ να δημοσιευθεί η παρούσα στο προσεχές «Βήμα του Δικηγόρου» και στην ιστοσελίδα του Δ.Σ.Α.

Αθήνα, 9.4.2008

 
   
   
   
   
7 Απριλίου 2008

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Δελτίο τύπου κατά της επίθεσης εναντίον δικηγόρων


Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

     Κωνσταντίνου Παπαδάκη, μέλους του Δ.Σ, εκπροσώπου της «Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων Αθήνας».

..............................

Η Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας καταδικάζει την απροκάλυπτη εισβολή των Μ.Α.Τ. στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, την απειλή συλλήψεων και τη χρήση βίας κατά δικηγόρων που περιφρουρούσαν την αποχή των δικηγόρων που έχει αποφασισθεί από τη Γ.Σ. του Δ.Σ.Θ. μέχρι τις 16/4/2008.

Εκτιμά ότι οι αυταρχικές αυτές ενέργειες ενθαρρύνονται από την εγκληματική ανοχή της διοίκησης Παξινού και του Δ.Σ. του Δ.Σ.Α. (με πλήρη στήριξη Ν.Δ.  ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ΣΥΝ και δορυφόρων) στην εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου και την απαγόρευση κάθε συζήτησης για σύγκληση Γ.Σ. του Δ.Σ.Α. και συνέχιση των κινητοποιήσεων, που εκπέμπουν προς κάθε κατεύθυνση μήνυμα στήριξης του κυβερνητικού αυταρχισμού, παρά το ότι η επανειλημμένα εκφρασμένη διάθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας των δικηγόρων και όλης της κοινωνίας ζητά συνέχιση της αποχής μέχρι την κατάργηση του ασφαλιστικού νόμου.

Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους αγωνιζόμενους δικηγόρους Θεσσαλονίκης και ζητάμε από το Δ.Σ. του Δ.Σ.Α. να καταδικάσει την αστυνομική βία εναντίον τους.

Αθήνα, 7.4.2008

 
   
   
   
   
3 Απριλίου 2008

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Για τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΣΑ


Για μια ακόμα φορά η πλειοψηφία του Δ.Σ του ΔΣΑ αρνήθηκε να θέσει σε συζήτηση οποιαδήποτε περαιτέρω κινητοποίηση για το ασφαλιστικό παρά το γεγονός ότι οι δικηγορικοί σύλλογοι Θεσσαλονίκης και Πειραιά συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις.

Αίτηση μου για αλλαγή σειράς της ημερήσιας διάταξης, ώστε το ασφαλιστικό υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων να τοποθετηθεί δεύτερο στη σειρά των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης αντί της έκτης θέσης στην οποία το είχε θέσει ο πρόεδρος, όχι απλώς απορρίφθηκε αλλά ούτε καν τέθηκε σε ψηφοφορία.

Έκτος από το σύμβουλο κ. Μανώλη Κοκκινάκη ουδείς άλλος υποστήριξε το αίτημα αλλαγής των θεμάτων στην ημερήσια διάταξη, αλλά αντίθετα τόσο οι συνδικαλιστές του ΠΑ.ΣΟ.Κ όσο και του Συνασπισμού συντάχθηκαν ενεργά με τον πρόεδρο.

Η συνεδρίαση επιβεβαίωσε για μια ακόμα φορά την απόφαση να προταθεί αύξηση των ορίων απαρτίας για την Γενική Συνέλευση του ΔΣΑ σε 2.000 για την πρώτη συνέλευση και 1.000 για την επαναληπτική με την στήριξη του ίδιου μπλοκ δυνάμεων.

Ενώ, αφού συζήτησε τα πρώτα πέντε θέματα της ημερήσιας διάταξης, όταν έφτασε σειρά του ασφαλιστικού να συζητηθεί έστω και 6ο , ο πρόεδρος σηκώθηκε και διέλυσε τη συνεδρίαση, ενώ στις διαμαρτυρίες μας γιατί δεν συζητείται το ασφαλιστικό απάντησε επί λέξει : 

«Για το ασφαλιστικό σας είπα. Κινητοποιήσεις άλλες δεν θέλω, ότι είχα να σας πω σας ενημέρωσα. Τελειώσαμε.»  

Και σηκώθηκε και έφυγε.

Η παραπάνω συμπεριφορά αποτελεί ακόμη ένα δείγμα αυταρχισμού, στον οποίο δυστυχώς ο πρόεδρος δεν είναι μόνος του, αλλά απολαμβάνει τη στήριξη των περισσοτέρων παρατάξεων και συμβούλων.

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέσα και έξω από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Κώστας Παπαδάκης

3/4/2008

 
   
   
   
   
2 Απριλίου 2008

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Αίτηση στο ΔΣ αναφορικά με το θέμα της Γενικής Συνέλευσης


Π Ρ Ο Σ

Τον κ. Πρόεδρο και το Δ.Σ. του Δ.Σ.Α.

Α Ι Τ Η Σ Η

Κωνσταντίνου Παπαδάκη, μέλους του Δ.Σ, εκπροσώπου της «Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων Αθήνας».

Α.Π.:3643/3.4.2008

Οι εξελίξεις στο ασφαλιστικό και ιδίως οι αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων Πειραιά, που αποφάσισε στις 31/3/2008 αποχή για τις 8/4 και 16/4/2008 και Θεσσαλονίκης, που αποφάσισε στις 1/4/2008 αποχή διαρκείας από σήμερα 2/4/2008 έως 16/4/2008 με νέα συνέλευση στις 16/4/2008,  παρά την επιδεικτική απροθυμία του Δ.Σ. του Δ.Σ.Α. και της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων να κλιμακώσουν τον αγώνα των δικηγόρων, δίνουν νέες προοπτικές στον αγώνα για την κατάργηση του ασφαλιστικού νόμου και καθιστούν αναγκαία την κατά προτεραιότητα συζήτηση του ασφαλιστικού στην αυριανή συνεδρίαση του Δ.Σ. (Πέμπτη 3/4/2008 ώρα 15.00΄) με σκοπό τη συνέχιση των κινητοποιήσεων και την άμεση σύγκληση Γενικής Συνέλευσης του Δ.Σ.Α. για να πάρει τον αγώνα στα χέρια της.

Ζητώ λοιπόν την αλλαγή της σειράς των θεμάτων στην ημερήσια διάταξη, ώστε το ασφαλιστικό να συζητηθεί αμέσως μετά τα υπηρεσιακά (2ο θέμα) και όχι 6ο όπως το έχετε.

Παρακαλείται ο κ. Δ/ντής του συλλόγου να μεριμνήσει για την πρωτοκόλληση της παρούσας και τη διανομή της στα λοιπά μέλη του Δ.Σ. και στον Σύλλογο Υπαλλήλων του Δ.Σ.Α.

Επίσης ζητώ να δημοσιευθεί η παρούσα στο προσεχές «Βήμα του Δικηγόρου» και στην ιστοσελίδα του Δ.Σ.Α.

Αθήνα, 2.4.2008                                                                                  Ο αιτών

 
   
   
   
   
1 Απριλίου 2008

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Προκήρυξη της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας Δικηγόρων Θεσσαλονίκης (κάλεσμα στη Γενική Συνέλευση)


ΑΠΟΧΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ!

ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ

Στη συνέλευση της 18 Μάρτη παρευρέθηκαν 1151 δικηγόροι για να εκφράσουν την αγωνία τους για το ασφαλιστικό και να αποφασίσουν τα μέσα αντίστασης κατά της κυβερνητικής επίθεσης στα ασφαλιστικά ταμεία. Η μειοψηφούσα πρόταση  στο διοικητικό συμβούλιο για αποχή διαρκείας (πρόταση εναλλακτικής με την οποία συντάχθηκαν η αγωνιστική κίνηση και ο δικηγορικός παλμός) εξέφρασε το 48 % των συναδέλφων και δεν πέρασε μόλις για 40 ψήφους  απέναντι στην πρόταση που κατέθεσε η πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου από τους συνδικαλιστές των ΣΥΡΙΖΑ,  ΝΔ, και  ΠΑΣΟΚ για  48ωρες αποχές.

Μόνο αυτό το αποτέλεσμα δείχνει ότι η πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου δεν έχει καμία απήχηση στους δικηγόρους. Δείχνει ποια είναι η διάθεσή μας απέναντι στην ασφα-ληστρική κυβέρνηση και την συνειδητοποίηση ότι το μόνο μέσο για τη νίκη και τη διάσωση των ταμείων μας είναι η αποχή διαρκείας.

Τα επιχειρήματα κατά της αποχής διαρκείας ήταν και είναι σαθρά: τούς (επί πάγια δικηγόρους τραπεζών)  ενδιαφέρουν τάχα τα οικονομικά προβλήματα που θα έχουν οι συνάδελφοι από τον αγώνα διαρκείας, ότι πρέπει να υπάρχει συντονισμός με τους υπόλοιπους δικηγόρους της χώρας, ότι μπορούμε να πείσουμε τους δομημένους κουμπάρους και τους Ζαχόπουλους με διαπραγματεύσεις, ύστερα από  κατάθεση αναλογιστικής μελέτης... Όμως η ελπίδα  και η νίκη είναι στους αγώνες. Μία οργανωμένη αποχή με απεργιακό ταμείο που θα ενισχύεται και από την περιουσία του ΔΣΘ ( φεύγουν χιλιάδες ευρώ σε μοναστήρια, νεοσύστατα αθλητικά σωματεία και αλλού...) μπορεί να στηρίξει κάθε συνάδελφο που έχει ανάγκη. Μόνο η αποχή διαρκείας μπορεί να πιέσει πραγματικά την κυβέρνηση παγώνοντας τα έσοδα των τραπεζών με την παύση έκδοσης διαταγών πληρωμής και προσημειώσεων. Εμείς μπορούμε να βάλουμε φρένο στη στεγαστική αγορά αφού δεν θα γίνονται συμβόλαια. Αυτές οι πιέσεις δεν μπορούν να ασκηθούν με 48ωρες, διότι οτιδήποτε  δεν γίνεται τη μία μέρα αποχής θα γίνεται την επόμενη εργάσιμη. Μόνο η διάρκεια και η συνέχεια θα φέρουν αποτελεσματική πίεση στην άρχουσα τάξη και την κυβέρνηση. Όσο για το συντονισμό των αγώνων, αυτός εφαρμόζεται στην πράξη:  Η απόφαση των δικηγόρων της Θεσσαλονίκης για 48ωρες αποχές καθώς και άλλων συλλόγων (Πειραιά, Πάτρα, Κόρινθο) ανάγκασαν το ΔΣΑ και τη Συντονιστική της Ολομέλειας να αποφασίσουν πανελλαδική αποχή την 31/1 και 01/04. Αν  δεν υπήρχε αυτή η κινητοποίηση  τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα για τους ναρκοθέτες των αναγκών μας και δήθεν μπροστάρηδες. Οι προθέσεις τους φαίνονται από  γεγονότα όπως τη διάλυση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΣΑ την 20.03.2008 από τους συνδικαλιστές των Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ με ηγέτη τον Παξινό ώστε να μην συζητηθεί πρόταση που κατατέθηκε για 5ημερη αποχή στην Αθήνα και σύγκληση γενικής συνέλευσης. Αντίθετα αποφάσισαν την τροποποίηση του Κώδικα για αύξηση της απαρτίας γενικών συνελεύσεων του ΔΣΑ με σκοπό να μην μπορεί να συγκληθεί ποτέ. Η Συντονιστική Επιτροπή  της Ολομέλειας συνεδρίασε την Παρασκευή 28/03 και αποφάσισε την παύση των αγώνων μας. Είναι ολοφάνερο, ότι ο υποσχόμενος συντονισμός τους ήταν προσχηματικός. Εμείς όμως μπορούμε να συντονίσουμε τους αγώνες μας. Οι δικηγόροι Θεσσαλονίκης μπορούμε να βγούμε μπροστά να αποφασίσουμε για αποχή διαρκείας και να απευθυνθούμε σε κάθε σύλλογο για να αποφασίσει και  τη δική του συνέχεια.

Οι εργαζόμενοι σε κάθε κλάδο διψάνε για συνέχιση και κλιμάκωση της αντίστασης άσχετα από τις υποχωρητικές συνδικαλιστικές ηγεσίες. Σε κάθε χώρο μεμονωμένα αποφασίζονται απεργίες και μετά τις 19 Μάρτη, τη μεγαλύτερη πανεργατική από την μεταπολίτευση. Είναι επιτακτική ανάγκη να συνεχίσουμε και εμείς!

Το δημοψήφισμα, η πρόταση μομφής και η δικαστική οδός  μπορούν να λειτουργήσουν μόνο συμπληρωματικά και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποκαταστήσουν το συλλογικό αγώνα διαρκείας.

Η αντιπολίτευση  πρέπει να σταματήσει τη σιωπηρή συναίνεση και την βροντερή επαναστατική φρασεολογία  στηρίζοντας τους αγώνες μας με οργάνωση αποτελεσματικών διαρκών μορφών αγώνα.

Γι' αυτό καλούμε κάθε συνάδελφο πέρα από πολιτική ταυτότητα να πορευθούμε μαζί  ενάντια στη λεηλασία των ταμείων μέσα από ένα μαζικό, ενωτικό και πλειοψηφικό δικηγορικό κίνημα. 

ΟΛΕΣ-ΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 31.3/ ΤΡΙΤΗ 01.04 ΩΡΑ 8 Μ.Μ. ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΚΑΨΗΣ

να αποφασίσουμε για:

- αποχή διαρκείας και νέα γενική συνέλευση

- να μην αποδοθεί η προείσπραξη του φόρου στο κράτος

- κατάληψη δικαστηρίων

 
   
   
   
   
28 Μαρτίου 2008

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Νέο κρούσμα συνδικαλιστικής αυθαιρεσίας


Από το μέλος του Δ.Σ. του Δ.Σ.Α. κ. Παναγιώτη Γαλετσέλη πληροφορούμαι ότι μόλις πριν λίγο σήμερα 28/3/2008 ώρα 18.30΄ του απαγορεύθηκε από τον πρόεδρο του Δ.Σ.Α. κ. Παξινό να παρακολουθήσει τη συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία συνεδρίαζε στο γραφείο του κ. Παξινού στον Δ.Σ.Α. για το κρίσιμο ζήτημα του ασφαλιστικού και την εξέλιξη των κινητοποιήσεων.

Κλειστό κλαμπ λοιπόν και το ανώτατο πανελλαδικό συνδικαλιστικό όργανο των δικηγόρων.

Ποιοι και γιατί φοβούνται τη δημοσιότητα;

Κώστας Παπαδάκης

28/3/2008, ώρα 21.00΄

 
   
   
   
   
27 Μαρτίου 2008

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Πραξικοπηματική διάλυση του ΔΣ από τον Παξινό στις 20/3


Με ειλημμένη την απόφαση να λυθεί η αποχή των δικηγόρων και μάλιστα να ανακοινωθεί  πριν καν τεθεί σε ψηφοφορία το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και χωρίς καν να έχει γίνει δεκτή καμμία από τις έστω επιμέρους τροπολογίες που ζητούσε, ο πρόεδρος του Δ.Σ.Α. με τη σύμπραξη των συμβούλων της παράταξής του καθώς και εκείνων της παράταξης του Μ. Ζαφειρόπουλου, και με την (σκόπιμη) απουσία των περισσοτέρων συμβούλων της παράταξης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ψήφισαν να μην γίνει Γενική Συνέλευση του Δ.Σ.Α. προτού καν ακουσθεί η σχετική πρόταση, και όταν αυτή διατυπώθηκε από τον υπογράφοντα, αρνήθηκε να την θέσει σε ψηφοφορία.

Αντί αυτής μάλιστα, χωρίς να έχει θέσει τέτοιο θέμα στην ημερήσια διάταξη, προχώρησε σε φανερά προσχεδιασμένη με τους συμβούλους του «απόφαση» του Δ.Σ., με την οποία το Δ.Σ. του Δ.Σ.Α. ζητά να τροποποιηθεί ο κώδικας δικηγόρων στη σχετική διάταξη για τα όρια απαρτίας Γ.Σ. και αυτά να είναι το 1/10 των εγγεγραμμένων μελών (δηλαδή με τα σημερινά δεδομένα 2.020 μέλη) αντί του ισχύοντος ορίου απαρτίας των 800 μελών.

Στη συνέχεια και πάντα με τη σύμπραξη των συμβούλων του και εκείνων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. διέλυσε αυθαίρετα τη συνεδρίαση και ενώ εκκρεμούσε να συζητηθεί και να τεθεί σε ψηφοφορία η πρότασή μας για συνέχιση της αποχής όλη την επόμενη εβδομάδα και σύγκληση Γενικής Συνέλευσης του Δ.Σ.Α., αρχικής στις 26/3/2008 και επαναληπτικής στις 27/3/2008 για να αποφασίσει το σώμα για την περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεων.

Τα παραπάνω ανήκουστα συνέβησαν μπροστά στα μάτια δεκάδων, κυρίως νέων δικηγόρων, που είχαν κατακλύσει την αίθουσα του Δ.Σ. εκφράζοντας δυναμικά την αγωνία τους για τις ρυθμίσεις του ασφαλιστικού και για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, όπως ήδη με μαζικές Γ.Σ. αποφάσισαν οι δικηγορικοί σύλλογοι Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Κορίνθου κ.α. Ήδη μάλιστα είχαν συγκεντρωθεί περισσότερες από 200 υπογραφές δικηγόρων που ζητούσαν τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης, ενώ από το πρωί λειτουργούσε μικροφωνική εγκατάσταση στα γραφεία του Δ.Σ.Α. μέσω της οποίας η παράταξή μας ενημέρωνε τους συναδέλφους για το ασφαλιστικό και ζητούσε τη σύγκληση Γ.Σ.

Όμως οι επιλογές των συνδικαλιστών Ν.Δ. και ΠΑ.ΣΟ.Κ ήταν διαφορετικές. Επιμερίζοντας τους ρόλους και το συνδικαλιστικό κόστος προκάλεσαν την αυθαίρετη λήξη των κινητοποιήσεων, ξεπουλώντας την αγωνία και τον αγώνα χιλιάδων συναδέλφων, που στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις την αποχή, καθώς και των συλλόγων που βρίσκονται ήδη σε αποχή την επόμενη εβδομάδα και έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα συμπαράστασης στην κυβέρνηση για την πολιτική της.

Επιπλέον βρήκαν την ευκαιρία να επιδιώξουν και θεσμικά την κατάργηση των γενικών συνελεύσεων του Δ.Σ.Α., τις οποίες άλλωστε στην πράξη έχουν καταργήσει επί πολλά χρόνια. Και τέλος διέλυσαν και το Δ.Σ., παρά την άνετη πλειοψηφία που διαθέτουν δείχνοντας ότι φοβούνται όχι μόνο την επικράτηση της αντίθετης άποψης, αλλά ακόμη και την ίδια την έκφρασή της.

Η απαξίωση και ο ευτελισμός των συνδικαλιστικών διαδικασιών στον Δ.Σ.Α. προχωρεί ακάθεκτος. Μόνη δύναμη αντίστασης ο αγώνας των δικηγόρων.

Αθήνα, 20.3.2008

 Κώστας Παπαδάκης, εκπρόσωπος της «Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων Αθήνας» στο Δ.Σ του Δ.Σ.Α.  

 
   
   
   
   
27 Μαρτίου 2008

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Νέα αποχή υπό πίεση


Υπό την εμφανή πίεση των συναδέλφων, που έφθασε τα όρια της κατακραυγής, και ιδίως της αποχής των δικηγορικών συλλόγων Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Κορίνθου κλπ, η πλειοψηφία του Δ.Σ. του Δ.Σ.Α. αναγκάστηκε να αποφασίσει νέα διήμερη αποχή των δικηγόρων στις 31/3 και 1/4/2008, ημέρα που προβλέπεται η τελική ψήφιση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό στο σύνολό του.

Η πρόταση του γράφοντος να απόσχουμε και την Παρασκευή 28/3/2008 απορρίφθηκε. Το ίδιο και η πρόταση για τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης, η οποία αντιμετωπίστηκε από τον πρόεδρο του Δ.Σ. σχεδόν ως.... παράνομη.

Η επιμονή του προέδρου να αρνείται να θέσει την πρόταση σε ψηφοφορία οδήγησε σε αγανάκτηση δεκάδες παρευρισκομένους στη συνεδρίαση συναδέλφους, οι οποίοι γνώρισαν από πρώτο χέρι τι σημαίνει αυθαιρεσία και αλαζονεία της εξουσίας. Ο πρόεδρος δεν άντεξε τις διαμαρτυρίες τους, διέκοψε τη συνεδρίαση και κλείστηκε στο γραφείο του.

Με τις παραινέσεις των συμβούλων επανήλθε και έθεσε σε ψηφοφορία την πρόταση, η οποία απορρίφθηκε με ψήφους 12 κατά και 10 υπέρ. Στους 10 υπέρ περιλαμβάνονται και 5 πλασματικοί, αυτοί των συμβούλων της «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ», οι οποίοι ψήφισαν τελευταίοι και εκ του ασφαλούς, αφού είχαν εκδηλώσει την αντίθεσή τους στη σύγκληση γενικής συνέλευσης προηγουμένως, αφού διαπίστωσαν ότι η πρόταση θα απορριπτόταν, ψήφισαν «ΝΑΙ» για να μην χρεωθούν το ΟΧΙ.

Τα «ΟΧΙ» στη σύγκληση  Γενικής Συνέλευσης ανήκαν στους συμβούλους των παρατάξεων Παξινού, Χατζημιχάλη, Ζαφειρόπουλου και Ν. Κανελλόπουλου.

Κατά τα λοιπά η συνεδρίαση αναλώθηκε σε αυτοσχέδιες προτάσεις εναλλακτικών μορφών κινητοποίησης και στην επιχειρηματολογία πόσο κακή είναι η αποχή, και ιδίως η γενική συνέλευση, την οποία προφανώς η πλειοψηφία του Δ.Σ. φοβάται περισσότερο από το ίδιο το ασφαλιστικό. Μάλιστα ο κ. Παξινός αφού επιχείρησε ανεπιτυχώς να καθησυχάσει στο Δ.Σ. ότι δεν θα θιγούν οι επικουρικές συντάξεις, παραδέχθηκε τελικά ότι δεν έγινε δεκτή καμία από τις βελτιωτικές προτάσεις που είχαν υποβληθεί από την Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του ν/σ.

Η πλειοψηφία του Δ.Σ. του Δ.Σ.Α. διαμηνύει με κάθε τρόπο ότι κατευθύνει έναν αγώνα, τον οποίο δεν πιστεύει, έτσι για την τιμή των όπλων.

Μόνη λύση ο αγώνας στα χέρια των δικηγόρων. Η συλλογή υπογραφών για σύγκληση Γ.Σ, συνεχίζεται.

Αθήνα, 27.3.2008

Κώστας Παπαδάκης, εκπρόσωπος της «Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων Αθήνας» στο Δ.Σ του Δ.Σ.Α.

 
   
   
   
   
19 Μαρτίου 2008

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Ενημέρωση για τις κινητοποιήσεις άλλων δικηγορικών συλλόγων


Στη Γενική Συνέλευση στην Θεσσαλονίκη αποφασίστηκε η συνέχιση της αποχής για δύο διήμερα (τις ημέρες Δευτέρα 24 Μαρτίου, Τετάρτη 26 Μαρτίου, Δευτέρα 31 Μαρτίου και Τρίτη 1 Απριλίου), με πρόταση όλων σχεδών των παρατάξεων, με 485 ψήφους. Μειοψήφισε με 440 ψήφους η άποψη της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας (η οποία στηρίχθηκε και από άλλες παρατάξεις) για αποχή διαρκείας.

Επίσης στον Πειραιά, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, αποφασίστηκε η συνέχιση της αποχής μέχρι και την Τετάρτη 26/3, και νέα Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 26 στα γραφεία του ΔΣΠ.

Στην Αθήνα; Ο επανεκλεγείς πρόεδρος του ΔΣΑ Παξινός δεν έχει συγκαλέσει ούτε Διοικητικό Συμβούλιο (για την πρωτοβουλία της Εναλλακτικής παρέμβασης για Γενική Συνέλευση ούτε κουβέντα φυσικά...)

 
   
   
   
   
18 Μαρτίου 2008

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Για την ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου


 

Π Ρ Ο Σ

Τον κ. Πρόεδρο και το Δ.Σ. του Δ.Σ.Α.

                               Α Ι Τ Η Σ Η                              

Κωνσταντίνου Παπαδάκη, μέλους του Δ.Σ, εκπροσώπου της «Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων Αθήνας».

Α.Π.: 2981/20.3.2008 

..............................

Στην από 17/3/2008 ανακοίνωσή της, ευρύτατα ήδη δημοσιοποιημένη, η «Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος», στα πλαίσια έκφρασης της αντίθεσής της με το νομοσχέδιο για το «Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης», χαρακτηρίζει επί λέξει : «Η εκκλησία δέχεται και ευλογεί κάθε παραδεδομένη τέλεση του γάμου κατά το Ορθόδοξο τυπικό, ενώ θεωρεί πορνεία κάθε άλλη «συζυγική σχέση» εκτός αυτού.

Με την παραπάνω φράση, η οποία υπερβαίνει κάθε όριο οξείας κριτικής αντιπαράθεσης, η Δ.Ι.Σ. υβρίζει απρόκλητα  και απροσχημάτιστα εκατοντάδες χιλιάδες συμπολιτών μας, που είτε συμβιώνουν χωρίς γάμο, ως έχουν δικαίωμα, είτε έχουν τελέσει πολιτικό γάμο και παραδίδει στη διαπόμπευση εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά, των οποίων οι μητέρες συλλήβδην βαπτίζονται «πόρνες» από τους «ηθικούς και πνευματικούς ταγούς του Εθνους».

Απέναντι σε αυτήν την πρωτοφανή βαρβαρότητα ο Δ.Σ.Α. θα καταστεί συνένοχος εάν σιωπήσει. Οφείλει στα πλαίσια των θεσμικής και κοινωνικής του αποστολής (κώδικας δικηγόρων άρθρο 199) και να καταδικάσει ανεπιφύλακτα αυτού του είδους τα νέα ήθη και να πάρει θέση επί της ουσίας για τη στήριξη του υπό θέσπιση συμφώνου.

Παρακαλώ όπως έχω δικαίωμα κατ άρθρο 234 του κώδικα περί δικηγόρων για την ένταξη του θέματος αυτού στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης.

Παρακαλείται ο κ. Δ/ντής του συλλόγου να μεριμνήσει για την πρωτοκόλληση της παρούσας και τη διανομή της στα λοιπά μέλη του Δ.Σ. και στον Σύλλογο Υπαλλήλων του Δ.Σ.Α.

Επίσης ζητώ να δημοσιευθεί η παρούσα στο προσεχές «Βήμα του Δικηγόρου» και στην ιστοσελίδα του Δ.Σ.Α.

Αθήνα, 18.3.2008

                                                                                  Ο αιτών

 
   
   
   
   
17 Μαρτίου 2008

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Εκλογικές δαπάνες 2008


Π Ρ Ο Σ

Τον κ. Πρόεδρο και το Δ.Σ. του Δ.Σ.Α.

Γ Ν Ω Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η   -   Α Ι Τ Η Σ Η

Κωνσταντίνου Παπαδάκη, μέλους του Δ.Σ, εκπροσώπου της «Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων Αθήνας».

Α.Π.: 2982/20.3.2008

..............................

Όπως είχε πράξει και μετά τις εκλογές του 1999 και του 2002 χωρίς να βρεί μιμητή (βλ. αριθμ. πρωτ. 2821/22.3.1999 και 2996/27.3.2002 αιτήσεις στο Δ.Σ.) καθώς και μετά τις εκλογές του 2005 (βλ. αριθμ. πρωτ. 2907/21.3.2005 αίτηση), συναντώντας ανταπόκριση από μία παράταξη μόνο, η Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας αισθάνεται την ηθική και συνδικαλιστική υποχρέωση να γνωστοποιήσει και πάλι στο δικηγορικό σώμα (συμβολικά μέσω του Δ.Σ. αλλά και άμεσα) το ύψος, την κατανομή και την προέλευση των εκλογικών της δαπανών.

Επειδή όπως γνωρίζετε το απελθόν Δ.Σ. για άλλη μία φορά απέφυγε να θέσει οποιουσδήποτε κανόνες στην προεκλογική περίοδο, με αποτέλεσμα την αποδέσμευση από κάθε νομικό και δεοντολογικό φραγμό της προεκλογικής συμπεριφοράς παρατάξεων, υποψηφίων προέδρων και υποψηφίων συμβούλων, πιστεύουμε ότι όλοι οι παραπάνω έχουν την ίδια υποχρέωση και ότι η άρνηση ή παράλειψη ανταπόκρισής τους, στην οποία ως τώρα μας έχουν συνηθίσει θα εκτιμηθεί δεόντως από το δικηγορικό σώμα.

Διότι το σώμα δικαιούται να γνωρίζει πόσο έχει κοστίσει κάθε ψήφος σε κάθε συνδυασμό και υποψήφιο. Διότι οι συνδυασμοί και οι υποψήφιοι υποχρεούνται -χάριν και της δικής τους αξιοπιστίας- να δημοσιοποιούν το ύψος των δαπανών τους. Και διότι ο Δ.Σ.Α. υποχρεούται επιτέλους να ελέγχει και να θέτει όρια και μέτρα στον τρόπο της προεκλογικής δραστηριότητας.

Ισως εάν το «Βήμα του Δικηγόρου», αντί να δημοσιεύει κυρίως φωτογραφίες και λιβανωτούς του προέδρου, προέβαλε σε όλη τη διάρκεια της τριετίας ισότιμα όλες τις παρατάξεις, όπως με επιτυχία κάνει επί σειρά ετών το αντίστοιχο δελτίο του Τ.Ε.Ε. και όπως επανειλημμένα έχουμε προτείνει χωρίς να έχει τύχει αποδοχής η πρότασή μας, θα συνέβαλε στην εμπέδωση μιάς διαφορετικής συνδικαλιστικής κουλτούρας στον χώρο.

Διότι και αυτές οι εκλογές ένα σημαντικό ερέθισμα συζήτησης που προκάλεσαν στους δικηγόρους (και όχι μόνο) ήταν το που βρίσκονται τόσα χρήματα και (ακόμη χειρότερα) το γιατί «επενδύονται».

Αναδείχθηκε ακόμη από την προεκλογική περίοδο ως επιτακτικό και άμεσο καθήκον του Δ.Σ. η αποτίμηση του επιπέδου της προεκλογικής εκστρατείας, του τρόπου με τον οποίον υποψήφιοι πολιτεύθηκαν και «επικοινώνησαν» με τους ψηφοφόρους και βέβαια την καθιερωμένη «πολιορκία του διαδρόμου», με σκοπό την άμεση θέσπιση κανόνων δεοντολογίας με κυρώσεις ως προς τον τρόπο διενέργειας του εκλογικού αγώνα που θα διαφυλάξουν την αξιοπρέπεια της εκλογικής διαδικασίας, την αξιοπιστία όσων ασχολούνται με τα κοινά απέναντι στο εκλογικό σώμα και τη διαφάνεια, ενώ ταυτόχρονα θα ενισχύσουν τη συμβολή του συνδικαλιστικού διαλόγου και του συνδικαλισμού αρχών αντί της προσωπικής προβολής.

Η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνει το νωρίτερο δυνατό, τώρα και μακρυά από συγκυρίες νέας προεκλογικής περιόδου.

Διαφορετικά και πάλι το Δ.Σ. αναλαμβάνει απόλυτα την ευθύνη της νομιμοποίησης της μετατροπής των εκλογών σε πασαρέλα υποψηφίων που σήμερα με το χρήμα, αύριο (ιδίως στο «ενιαίο ψηφοδέλτιο») και με την προβολή των Μ.Μ.Ε, και των εκδοτών του χώρου θα υποκαταστήσουν τον προγραμματικό λόγο με τις δεξιώσεις και τις αποστολές βιογραφικών και λοιπών εντύπων με αποτέλεσμα την αλλοτρίωση του δικηγορικού συνδικαλισμού, με ότι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία και την εκπροσώπηση του θεσμικού εκφραστή των δικαιωμάτων της.

Παρακαλώ όπως έχω δικαίωμα κατ άρθρο 234 του κώδικα περί δικηγόρων για την ένταξη του θέματος αυτού στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης.

ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

ΕΚΛΟΓΩΝ Δ.Σ.Α. 2008

- Παράβολο Δ.Σ.Α. για τη συμμετοχή                    ΕΥΡΩ           1.000

- Αφίσα Γ.Σ.                                                                           250

 - Εφημερίδα «Παρέμβαση»   (8σέλιδη διχρ.)3.000 τεμ               1.500

- Προσκλήσεις πάρτυ                                                                150

- Αφίσα πάρτυ                                                                          10

-Εξοδα πάρτυ                                                                         500

- 3 αφίσες δίχρωμες                                                                900

- Αφίσες Φάτσες (2/χρωμες, 200 τεμ.)                                        350

- Αφίσα κεντρική (4/χρωμη, 1.000 τεμ.)                                  1.050

- Κόστος κουπονιών οικονομικής ενίσχυσης                              200

- Φυλλάδιο (16σέλιδο, 2/χρωμο, 3.000 τεμ)                            1.100

- Πρόσκληση προεκλογικής εκδήλωσης  (1.000 τεμ)                    180

- Αφίσα εκδήλωσης                                                                 110

- Ταχυδρομικά                                                                        30

 - Εξοδα εκδήλωσης                                                                  30

- Δημιουργία ιστοσελίδας                                                      1.500

                                          Σ Υ Ν Ο Λ Ο         ΕΥΡΩ       8.860

Το κόστος των δαπανών καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από εισφορές μελών,  πωλήσεις προσκλήσεων για το πάρτυ και από κυκλοφορία κουπονιών οικονομικής ενίσχυσης σε μέλη και φίλους της παράταξης καθώς και άλλους συναδέλφους. Η αφισσοκόλληση και η διανομή των εντύπων μας έγιναν αποκλειστικά από εμάς τους ίδιους. Ανώτατο όριο οικονομικής βοήθειας είχε ορισθεί για τα μέλη και φίλους το ποσό των 300 ΕΥΡΩ. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους μας βοήθησαν.

Τέλος είναι γνωστό ότι οι υποψήφιοι της «Εναλλακτικής Παρέμβασης» δεν διενεργούν ατομικές εκλογικές εκστρατείες και κατά συνέπεια δεν υφίστανται αντίστοιχες δαπάνες προς δημοσιοποίηση.

Παρακαλείται ο κ. Δ/ντής του συλλόγου να μεριμνήσει για την πρωτοκόλληση της παρούσας και τη διανομή της στα λοιπά μέλη του Δ.Σ. Επίσης ζητάμε να δημοσιευθεί η παρούσα στο προσεχές «Βήμα του Δικηγόρου» και στην ιστοσελίδα του Δ.Σ.Α.

Αθήνα, 17.3.2008

Για την Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας

 
   
   
   
   
15 Μαρτίου 2008

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Ολομέλεια για... κλάματα!!!


ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΓΙΑ... ΚΛΑΜΑΤΑ!!!

Θλιβερή και απογοητευτική ήταν η εικόνα της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, που συνεδρίασε με τη νέα σύνθεση - δηλαδή τους προέδρους που εκλέχθηκαν στις πρόσφατες αρχαιρεσίες - το Σάββατο 15/3/2008 στην Αθήνα. Και τούτο γιατί σε μία κρίσιμη λόγω ασφαλιστικού συγκυρία για τη δικηγορία, 62 εκπρόσωποι δικηγορικών συλλόγων έφτασαν από όλη την Ελλάδα όχι για να διαβουλευθούν, αλλά για να ανέχονται βουβοί τον μονόλογο Παξινού και τους χαιρετισμούς των εκπροσώπων άλλων φορέων (Ένωσης Δικαστών & Εισαγγελέων, Ένωσης Εισαγγελέων, Συμβολαιογραφικός Σύλλογος, ΤΕΕ κλπ.), που κατέλαβαν περίπου τη μιάμιση από τις τρεις ώρες που διήρκεσε. Ο υπόλοιπος χρόνος διατέθηκε :

 α) στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Απασχόλησης κ. Γεράσιμο Μαμμωνά, ο οποίος αφού «χαιρέτησε», απάντησε σε σωρεία διευκρινιστικών ερωτήσεων για το νομοσχέδιο, το οποίο φυσικά παρουσίασε ως ευνοϊκό για τα συμφέροντα των δικηγόρων.

β) Στην παρουσίαση της εξέλιξης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού του ζητήματος της νομιμότητας της απαγόρευσης παράστασης δικηγόρου από άλλη πόλη σε αστικές δίκες, από τον κ. Ιωάννη Δρυλλεράκη, που έχει αναλάβει την νομική εκπροσώπηση του Δ.Σ.Α. στην υπόθεση.

 Ετσι λοιπόν για το ασφαλιστικό καμμία συζήτηση για κινητοποίηση πέρα από την προαποφασισμένη πενθήμερη αποχή. Αντίθετα ο κ. Παξινός ξεκαθάρισε από την αρχή ότι «δεν θα πάμε σε αποχή διαρκείας» χωρίς η απαγόρευση αυτή να συναντήσει αντιδράσεις. Αλλά καμμία συζήτηση, έστω και για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και τις διεκδικήσεις των δικηγόρων.

Μάλιστα, στο ντοσιέ των συνέδρων υπήρχε και ένα κείμενο της Ολομέλειας Προέδρων (που συνεδρίασε 15/3/08), με ημερομηνία 14/3/2008, απευθυνόμενο στην Υπουργό Απασχόλησης κ. Φάνη -  Πάλλη Πετραλιά και με τίτλο «Βελτιωτικές προτάσεις στο Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο». Το κείμενο αυτό, που όπως μάθαμε δόθηκε στην Υπουργό στις 14/3/2008, κινούμενο απόλυτα στο πνεύμα της φιλοσοφίας του νομοσχεδίου ζητά αρχικά την απόσυρση του, αλλά επικουρικά διατυπώνει επιμέρους «εποικοδομητικές» προτάσεις σε μέρος των διατάξεων του ν/σ. Όπως φαίνεται λοιπόν το μεν ν/σ θα ψηφιστεί με πιθανές τροπολογίες μικροαλλαγών, ώστε η κυβέρνηση να δείξει ότι εκπληρώνει το δημοκρατικό της καθήκον, η δε αποχή θα ολοκληρωθεί στις  21/3/2008 ώστε και οι εκπρόσωποι των Δικηγορικών Συλλόγων να δείξουν ότι έκαναν τη δουλεία τους και μετά την ψήφιση ... «τα κεφάλια μέσα».

Για το δεύτερο θέμα, που όπως φαίνεται εξελίσσεται σε βραδυφλεγή βόμβα στις σχέσεις δικηγορικών συλλόγων κέντρου και περιφέρειας, οι εκπρόσωποι των τελευταίων άσκησαν έντονη πίεση στους νεοεκλεγέντες προέδρους Θεσσαλονίκης και Πειραιά κ.κ. Εμμ. Λαμτζίδη και Στ. Μανουσάκη να πάρουν θέση. Οι τελευταίοι επιφυλάχθηκαν να το θέσουν σε συζήτηση στα Δ.Σ. τους. Η συνεδρίαση έκλεισε με την εκλογή συντονιστικής επιτροπής.

Τέλος ο κ. Παξινός βρήκε την ευκαιρία να ξιφουλκήσει κατά του Υπουργού Δικαιοσύνης για την αγένειά του να μην παραστεί στην Ολομέλεια, αν και το είχε υποσχεθεί, ή έστω να ειδοποιήσει. Απέδωσε την απουσία του στην δήλωση Παξινού την προηγούμενη ημέρα ότι η εξαγγελία για ίδρυση περιφερειακών πρωτοδικείων στην Αθήνα αποτελεί casus belli.

Και πράγματι αποτελεί casus belli αλλά με ποια αξιοπιστία θα τα αντιμετωπίσουμε όταν «συμμορφωνόμαστε» στο ασφαλιστικό ;

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αίθουσα κυκλοφορούσε επιστολή της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ προς την Ολομέλεια των προέδρων με την οποία ζητούσαν να πάρει θέση :

α) Για την παρέμβαση Σανιδά κατά της νομιμότητας της απεργίας και β) Για την συνοπτική διαδικασία προσδιορισμού δικασίμου της διοίκησης ΔΕΗ κατά της ΓΕΝΟΠ / ΔΕΗ για να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία, με τηλεφωνική ειδοποίηση της εναγομένης προ μιας ώρας, και χωρίς καν επίδοση δικογράφου της αγωγής !!!

Αλλά η Ολομέλεια σιώπησε.

Συμπερασματικά, η Ολομέλεια των Προέδρων επιβεβαίωσε τη συγκεντρωτική, αντιδημοκρατική, παραγοντίστικη και προεδροκεντρική δομή και λειτουργία της. Αποδείχθηκε αναντίστοιχη των περιστάσεων. Οργανο χειροκροτητών και όχι βουλευομένων εκπροσώπων. Η κατάργησή της και η θέσπιση αντιπροσωπευτικού πανελλαδικού οργάνου των δικηγόρων εκλεγόμενο από πανελλαδικό συνέδριο που συγκροτείται από εκπροσώπους όλων των συλλόγων με απλή αναλογική, αποτελεί επιτακτική συνδικαλιστική ανάγκη.

Το μόνο που υπό τις σημερινές συνθήκες απαιτούμε είναι η άμεση σύγκληση πανελλαδικού συνεδρίου των δικηγόρων, που αν και προβλέπεται ανά τριετία (άρθρο  206Α κώδικα δικηγόρων) έχει να συγκληθεί από το 1997, για μια προσπάθεια πανελλαδικού συντονισμού των δικηγορικών αντιστάσεων στο ασφαλιστικό, και όχι μόνο.

Αθήνα, 15/3/2008

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

Εκπρόσωπος της Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων Αθήνας στο Δ.Σ. του Δ.Σ.Α.

 
   
   
   
   
6 Μαρτίου 2008

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Όχι στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης - αγώνας διαρκείας τώρα (κείμενο συλλογής υπογραφών)


Μια εβδομάδα μετά τις εκλογές του ΔΣΑ, ο πρόεδρος και η νεοεκλεγείσα πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου,  απολαμβάνουν τη μετεκλογική «ραστώνη», χωρίς καμία πρόθεση να μοιραστούν την αγωνία των χιλιάδων δικηγόρων για την αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση - βλέπε ληστεία - που θα εισάγει η κυβέρνηση στη βουλή, αυτόν το μήνα. Η κυβέρνηση της ΝΔ, με την ουσιαστική συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προχωρά στην αντιλαϊκή καταιγίδα ακολουθώντας πιστά το δρόμο που χαράχτηκε μια δεκαετία πριν, στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Λισσαβόνα και αναπτύσσει παραπέρα την πολιτική των προηγούμενων, εναλλασσόμενων μεταξύ ΝΔ & ΠΑΣΟΚ,  κυβερνήσεων. Η περίφημη ενοποίηση των ταμείων, περιλαμβάνει τη δέσμευση του 10% των ετήσιων εσόδων και πιθανά του 15% των αποθεματικών του Ταμείου Νομικών, για την τροφοδότηση λογαριασμού ενίσχυσης λοιπών Ταμείων, την αύξηση των εισφορών που οι ίδιοι πληρώνουμε, τη μείωση των συντάξεων. Αφού με τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους του Σιούφα (2084/92) και Ρέππα (3029/02) οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ διαίρεσαν τους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους σε «παλιούς» και «νέους»,  έρχονται τώρα να νομοθετήσουν τα χειρότερα για όλους. Στόχος αυτών των διαχωρισμών αποτελεί η διάσπαση των εργαζόμενων και η διάλυση της όποιας συλλογικότητας του  κλάδου. Διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης (όπως εξάλλου επιβάλλει και η Ευρωπαϊκή Ένωση), η καπιταλιστική αξιοποίηση των αποθεματικών μέσω της συμμετοχής τους σε τραπεζικά και επενδυτικά σχήματα με τεράστιες επισφάλειες για αυτά. Οι ιστορίες εξάλλου των δομημένων ομόλογων, του χρηματιστηρίου, του ΛΑΦΚΑ, των «θαλασσοδανείων» στους εφοπλιστές,  δεν είναι και πολύ μακρινές.

Η πλειοψηφία του δ.σ. του ΔΣΑ, δεν έχει κρύψει τις προθέσεις της. Συμμετείχε στον κυβερνητικό «διάλογο», προώθησε την ιδιωτική ασφάλιση στους δικηγόρους, συνασπίσθηκαν οι «αντίπαλες» δυνάμεις της, στη συνέλευση, ενάντια στις αγωνιστικές διαθέσεις της πλειοψηφίας των συναδέλφων.  Οι ίδιοι σήμερα ούτε θέλουν ούτε μπορούν να σηκώσουν το βάρος ενός τόσο κρίσιμου αγώνα για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας.

Ο αγώνας πρέπει να περάσει στα χέρια των εργαζόμενων αυταπασχολούμενων και μισθωτών δικηγόρων.  Αποτελεί ευθύνη όλων αυτή τη στιγμή να δουλέψουμε για τη συγκρότηση ενός ενιαίου, ενωτικού, αποφασιστικού και ανεξάρτητου κινήματος που θα βάλει φραγμό στα κυβερνητικά σχέδια. Να συντονίσουμε τον αγώνα μας με όλους τους κλάδους των εργαζομένων, να διαμορφώσουμε ένα αγωνιστικό διεκδικητικό πλαίσιο, σε περιεχόμενο και μορφές, που θα μπορέσει να ανατρέψει την επίθεση. Οι συντεχνιακές λογικές των περιούσιων κλάδων και του «μακριά από μένα κι όπου θέλει ας είναι» έχει αποδειχτεί ότι οδηγούν στην απομόνωση και στην ήττα.

Σε αυτή την κατεύθυνση, εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, συγκροτούμε ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ και παλεύουμε για:

Να συγκληθεί Τώρα Γενική Συνέλευση του ΔΣΑ με σκοπό να αποφασίσει αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ενάντια στην «ενοποίηση»,  στην ουσία κλοπή των αποθεματικών των ταμείων και ισοπέδωση προς τα κάτω των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων.

Να καταργηθούν οι νόμοι Σιούφα και Ρέππα και η διάκριση  ασφαλισμένων πριν και μετά το 1993. Απαιτούμε πλήρη και ουσιαστική ασφαλιστική εξίσωση προς τα πάνω όλων των ασφαλισμένων.

Να δοθούν άμεσα τα κλεμμένα και τα οφειλόμενα από το κράτος, στο Τ.Ν. Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας, καμία αύξηση στα όρια ηλικίας, αύξηση των συντάξεων, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για αυταπασχολούμενους και έμμισθους συνεργάτες.

Να πληρώνουν οι εργοδότες τις ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών συνεργατών τους.

Κατάργηση κάθε μορφής χρηματιστηριακής τοποθέτησης των αποθεματικών των ταμείων. Κρατική εξασφάλιση των αποθεματικών.  Άμεση επιστροφή στα ταμεία όλων των απωλειών που έχουν υποστεί από τις πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων από το '50 και μετά.

Όχι στην ανταποδοτικότητα και την επιχειρηματικότητα στην κοινωνική ασφάλιση. Πλήρη δημόσια, καθολική, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη για όλους.

 
   
   
   
   
1 Μαρτίου 2008

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Αποτελέσματα συνδυασμών στην Θεσσαλονίκη


Εγγεγραμμένοι:  6.189

Ψήφισαν:          5.067 (81,87%)

Έγκυρα:            4.851

Άκυρα:                216

Λευκά:                    0

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ: 268 (5,52%), 1 έδρα

                                                                          (2005: 153 (3,42%), 1 έδρα)

Γαρούφας (Δικηγορική πρωτοπορία): 804 (16,57%), 4 έδρες

                                         (2005: 982 (21,97%), 5 έδρες)

Κωνσταντίνου (Ανανεωτική πρόταση δικηγόρων): 756 (15,58%), 4 έδρες

                                                          (2005: 545 (12,19%), 3 έδρες)

Λαμτζίδης (Δικηγορική συνεργασία - ανεξάρτητοι): 564, (11,63%), 3 έδρες

                                                         (2005: 385 (8,61%), 2 έδρες)

Αντωνιάδης (Σύγχρονη δικηγορία): 518 (10,68%), 3 έδρες

Κοτζαμανίδης (Μαχόμενη δικηγορία): 468 (9,65%), 2 έδρες

Παναγοπούλου (Ανοιχτοί ορίζοντες): 448 (9,24%), 2 έδρες

                                        (2005: 321 (7,18%), 2 έδρες)

Ραδίσης (Δικηγορικός παλμός): 297 (6,12%), 1 έδρα

                                 (2005: 196 (4,38%), 1 έδρα)

ACTUS: 184 (3,79%), 1 έδρα

Γεωργιλάς (Δικηγόρων δράση): 169 (3,48%), 1 έδρα

                                 (2005: 206 (4,61%), 1 έδρα)

Βασιλειάδης (Δικηγορική ενωτική κίνηση): 147 (3,03%), 1 έδρα

Νέα αγωνιστική κίνηση δικηγόρων: 138 (2,84%), 1 έδρα

                                       (2005: 139 (3,11%), 1 έδρα)

Νιφλής (Ζυγός - νέα πνοή): 90 (1,86%), χωρίς έδρα

                             2005: 109 (2,44%), 1 έδρα)

 
   
   
   
   
1 Μαρτίου 2008

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Αποτελέσματα στις κάλπες των συνδυασμών στην Αθήνα


Εγγεγραμμένοι: 20.219

Ψήφισαν:          13.806 (68,28%)

Έγκυρα:            13.253

Άκυρα:                  358

Λευκά:                  195

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΑΘΗΝΑΣ: 658 (4,96%), 1 έδρα

                                                                            (2005:  607 (4,86%), 1 έδρα)

Παξινός (Δικηγορική Παρουσία):                      3.212 (24,24%), 6 έδρες

                                                        (2005: 4.711 (37,72%), 9 έδρες)

Βερβεσός (Αλληλεγγύη Δικηγόρων):                 2.541 (19,17%), 5 έδρες

                                                       (2005: 3.255 (26,07%), 6 έδρες)

Ζαφειρόπουλος (Ώρα δικηγόρων):                   1.853 (13,98%), 3 έδρες

                                                       (2005: - )

Σχινάς (Ενωτική κίνηση δικηγόρων):                1.363 (10,28%), 3 έδρες

                                                       (2005: 1.309 (10,48%), 3 έδρες)

Κανελλόπουλος (Δικαιόραμα δικηγόρων):          1.272 (9,60%), 2 έδρες

                                                       (2005: - )

Κοκκινάκης (Αγωνιστική παράταξη δικηγόρων):  669 (5,05%), 1 έδρα

                                                       (2005: 675 (5,41%), 1 έδρα)

Γαλετσέλης (Δικηγορική συνδικαλιστική αλλαγή): 426 (3,21%), 1 έδρα

                                                        (2005: 464 (3,72%), 1 έδρα)

Χατζημιχάλης (Δικηγορικός σύνδεσμος):             344 (2,60%), 1 έδρα

                                                        (2005: 318 (2,55%), 1 έδρα)

Αναλύτης (Δικηγορική Ανανέωση):                    309 (2,33%), 1 έδρα

                                                         (2005: 340 (2,72%), 1 έδρα)

Δικηγόροι σε κίνηση:                                      244 (1,84%), χωρίς έδρα

                                                           (2005: 411 (3,29%), 1 έδρα)

Μαραγκός (Αυτόνομοι μαχόμενοι δικηγόροι):     218 (1,64%), χωρίς έδρα

                                                           (2005: - )

Τσούγκος (Δικηγορικός δεσμός):                      144 (1,09%), χωρίς έδρα

                                                          (2005: 138 (1,11%), χωρίς έδρα)

Για περισσότερα βλ. στην ιστοσελίδα του ΔΣΑ (www.dsanet.gr)

 
   
   
   
   
13 Φεβρουαρίου 2008

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Μαζικός ανυποχώρητος αγώνας στα χέρια μας (κάλεσμα στη γ.σ. της 14/2)


Εν μέσω της αποφοράς των σκανδάλων που φέρνουν στην επιφάνεια τη σχέση συναλλαγής των πολιτικών εκπροσώπων με επιχειρηματικούς ομίλους, η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί με αμείωτη ταχύτητα τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις (ασφαλιστικό, ιδιωτικοποιήσεις, λιτότητα) προσπαθώντας να εξασφαλίσει την παραμονή της στην εξουσία, υποσχόμενη μεγιστοποίηση των κερδών στους κυρίαρχους ομίλους που την στηρίζουν. Γι' αυτό και δεν αναβάλει για μετά τις εκλογές του ΔΣΑ την προώθηση του ασφαλιστικού, για να δώσει μια ανάσα στους δεξιούς υποψηφίους (Παξινό & Ζαφειρόπουλο), οι οποίοι, διαγκωνίζονται για τη στήριξη του κυβερνητικού μηχανισμού ορκιζόμενοι στην ανεξαρτησία τους από τη ΝΔ. Και οι δύο βέβαια, συμμετέχουν στον κυβερνητικό διάλογο για τη μέθοδο της ληστείας του Ταμείου Νομικών, συμφωνούν για τα ομαδικά συμβόλαια ιδιωτικής ασφάλισης των δικηγόρων και «εύχονται» να... καθυστερήσει η μείωση των συντάξεων.

Παράλληλα, η αντι(;)πολίτευση του ΠΑΣΟΚ, προσπαθεί να λύσει την αντίφαση που δημιουργεί η συμφωνία της με το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής και η αδυναμία της για το λόγο αυτό, να ενσωματώσει, την κοινωνική δυσαρέσκεια και να επανακάμψει στην κυβερνητική εξουσία. Αντίφαση η οποία αντανακλάται και στους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ (Κανελλόπουλος, Βερβεσός) στο ΔΣΑ, οι οποίοι προσπαθούν να μην καταλάβουμε ότι συμφωνούν. Έτσι, ο μεν Κανελλόπουλος μας διαμηνύει να μην αγχωνόμαστε, διότι η λύση του ασφαλιστικού προβλήματος(;) είναι να αυξηθούν(!) οι εισφορές μας και να μετακυλήσουμε το κόστος στους πελάτες (προφανώς δεν έχει ακούσει για την κρίση που μαστίζει τους εργαζόμενους)!!! Ο δε Βερβεσός, αφού πρώτα έχει συμφωνήσει στην ομαδική ιδιωτική ασφάλιση, θυμίζει το γνωστό «μπακαλόγατο Ζήκο» όταν προτείνει «3% το λάδι + 8% το ξύδι = απόρριψη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο»... αλλά «να κάνουμε μια αναλογιστική μελέτη για να δούμε τι θα γίνει μετά από 20 χρόνια»...

Η παράταξη του κ. Σχοινά που επισήμως υποστηρίζει ο Συνασπισμός, δεν στοχεύει στην ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής, αλλά στη διατήρηση των υπαρχόντων συσχετισμών στα πλαίσια μιας χωρίς αριστερό ριζοσπαστικό περιεχόμενο, συνδιαχείρισης του Συλλόγου, αλλά και του πολιτικού συστήματος εν γένει. Γι' αυτό και ο Σχοινάς, μέλος της επιτροπής του ΔΣΑ για την ιδιωτική μας ασφάλιση, ασκεί «υπεύθυνη» πολιτική, υποβάλλει προτάσεις δημιουργικής λογιστικής (όμοιες με του Βερβεσού) για τις οποίες ουδείς θα τον κατηγορήσει για «λαϊκισμό» και αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο του Προέδρου στην προσπάθεια αποφυγής κάθε αγωνιστικής κινητοποίησης.

Η παράταξη του ΚΚΕ στο ΔΣΑ, καταγγέλλει την αντιασφαλιστική επίθεση της κυβέρνησης και συντάσσεται με κάποια από τα παραπάνω αιτήματα (όχι όμως με την καταβολή των εισφορών των μισθωτών από τους εργοδότες...). Ως παράταξη «μαχόμενων» δικηγόρων (αλήθεια, πόσοι μεγαλοδικηγόροι δεν είναι μαχόμενοι;) εξαντλείται σε ακίνδυνο για την κυβέρνηση αγωνιστικό βερμπαλισμό και προτείνει πρωτίστως την εκλογική της ενίσχυση, και δευτερευόντως ελεγχόμενες κυλιόμενες αποχές διαμαρτυρίας και όχι πραγματικής διεκδίκησης.

Η πρόσφατη συνέλευση ήταν αποκαλυπτική για όλους. Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ & ΣΥΝ, σε ενιαίο μπλοκ (μαζί τους και οι μεμονωμένοι Γαλετσέλης, Χατζημιχάλης και Αναλυτής), κραύγασαν την αγωνία τους μήπως και οι δικηγόροι αποφασίσουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Τόση παραφιλολογία για να μην πουν στην κυβέρνηση το στοιχειώδες: Δώστε πίσω τα κλεμμένα (δεκαετίες τώρα) και Δεν θα σας επιτρέψουμε να συνεχίσετε να μας κλέβετε το 10% του αποθεματικού του Τ.Ν., κάθε χρόνο!!! Αρνούνται να απαιτήσουν την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, που μας οδηγούν σε υπέρογκες εισφορές για σύνταξη 400€ για τους μετά το 1993 ασφαλισμένους. Πολύ περισσότερο βέβαια αρνούνται να υποστηρίξουν την αύξηση των συντάξεων με μείωση των εισφορών, την σύνταξη στα 30 χρόνια δουλειάς, την υποχρεωτική συνταξιοδότηση, την πληρωμή των εισφορών των μισθωτών συνεργατών από τους εργοδότες τους.

Γι' αυτό τρόμαξαν όταν ισοψήφισε με τη δική τους, η πρόταση της Εναλλακτικής Παρέμβασης, με το παραπάνω περιεχόμενο αιτημάτων και θέση για αποχή εβδομάδας με νέα συνέλευση και προσανατολισμό για διαρκή αγώνα με στόχο τη νίκη. Γι' αυτό και βιάστηκαν να διαλύσουν τη συνέλευση αρνούμενοι να προχωρήσουν σε καταμέτρηση. Θα τους επιτρέψουμε να το ξανακάνουν;

Πολλοί από εμάς έχουν ίσως αποδεχθεί ότι δεν θα πάρουν σύνταξη. Πόσοι αποδέχονται ότι θα αυξηθούν οι εισφορές που αναγκαστικά πληρώνουμε για... να μην πάρουμε σύνταξη;

Στην πραγματικότητα, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι το ασφαλιστικό θα είναι η «μητέρα των μαχών» για την επόμενη περίοδο. Σε αυτό συγκλίνουν τόσο οι τοποθετήσεις της κυβέρνησης και του ΣΕΒ, όσο και οι παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΟΟΣΑ και του ΔΝΤ.

Η κεντρικότητα του θέματος αναδεικνύεται, επίσης, και από το γεγονός ότι ανάλογη θέση έχει και στην ταξική αντιπαράθεση σχεδόν σε όλες τις χώρες του αναπτυγμένου ή αναπτυσσόμενου καπιταλισμού, από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Βραζιλία ως τη Σουηδία, τη Ρωσία και τη Χιλή.

Σε μια περίοδο σκληρής λιτότητας και πρωτοφανούς συμπίεσης των εισοδημάτων των εργαζομένων, η νέα βουτιά στην εκμετάλλευση, επιχειρείται με τη μετατροπή των υπηρεσιών πρόνοιας σε αγορά πρόνοιας, μέσω της απευθείας υπαγωγής της ασφαλιστικής προστασίας στο κυνήγι του μέγιστου κέρδους των εταιριών.

Είναι φανερό ότι για μας η ασφάλιση είναι κοινωνικό και όχι οικονομικό ζήτημα και κριτήρια μας είναι τα δικαιώματα και οι ανάγκες μας και όχι οι όροι της εμπορευματοποίησης τους από την αγορά.

Εξίσου σαφής είναι και η ανερχόμενη τάση των κοινωνικών αγώνων, όπως εκφράστηκε και στον απεργιακό σεισμό της 12ης Δεκέμβρη, που αναδεικνύει νέες αναβαθμισμένες δυνατότητες για νικηφόρους αγώνες, ικανούς να στιγματίσουν ή ακόμη και να καθορίσουν τους κοινωνικούς και πολιτικούς συσχετισμούς.

Κανείς, και πολύ περισσότερο το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ, δεν θα δώσει τον αγώνα αυτόν για λογαριασμό μας. Αντίθετα, σε ενότητα και συντονισμό με τα υπόλοιπα τμήματα εργαζομένων που βρίσκονται σε κινηματικό αναβρασμό, μπορούμε να συγκροτήσουμε ένα ρεύμα λαϊκής αντιπολίτευσης, ικανό να αποκρούσει μέτρα, να πετύχει υλικές κατακτήσεις και να διαμορφώσει συνθήκες για μια συνολική αντεπίθεση. Έναν διαρκή πολιτικό και αγωνιστικό εκβιασμό του κινήματος των εργαζομένων και της ανεξάρτητης εργατικής πολιτικής, με σκοπό την ήττα της κυρίαρχης πολιτικής και την ανατροπή των συσχετισμών σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, από τη σκοπιά της πλήρους κοινωνικής απελευθέρωσης.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ.Α., ΠΕΜΠΤΗ 14/2, ΘΕΑΤΡΟ ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΥ

 
   
   
   
   
6 Φεβρουαρίου 2008

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Δικηγορικές εκλογές 2008: Όχι στον συνδικαλισμό της διαχείρισης - Ναι στη δικηγορία των δικαιωμάτων και του αγώνα


Στις συνήθεις συνθήκες κενού προγραμματικού συνδικαλιστικού λόγου, με πληθωρισμό υποψηφιοτήτων και φιλοδοξιών και στη σκιά της DVDλογίας διεξάγονται οι φετινές εκλογές του Δ.Σ.Α. Και θα ήταν ανώδυνο να μείνει κανείς στη γλαφυρή πλευρά των πραγμάτων εάν η βραδυφλεγής βόμβα του ασφαλιστικού δεν βρισκόταν όσο ποτέ άλλοτε πιο κοντά στην έκρηξη.

Σήμερα οι δικηγόροι ασφαλισμένοι μετά την 1/1/1993 (αυτοί που δουλεύουν με προοπτική την «πλήρη» σύνταξη των 450 ευρώ μετά από 37, ίσως και 39, χρόνια δικηγορίας) αγγίζουν το 50% του σώματος. Το 30% των δικηγόρων Αθηνών αδυνατούν σε μόνιμη η βάση να πληρώνουν τις εισφορές στο Τ.Ν. και βρίσκονται συνεχώς σε ρύθμιση, ενώ 2.000 δικηγόροι Αθηνών δεν παραδίδουν ασφαλιστικό βιβλιάριο κάθε χρόνο.

Η μακρόχρονη συνδικαλιστική αδράνεια του Δ.Σ.Α. μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις του 1992 - 1993, των οποίων οι κατακτήσεις δεν έμελλε φυσικά να είναι παντοτινές, για συγκρότηση και διεκδίκηση προγραμματικού λόγου για το ασφαλιστικό συναντιέται σήμερα με την ενοποίηση των ταμείων, πού η κυβέρνηση έχει επιλέξει ως πρώτο βήμα της «ασφαλιστικής μεταρρύθμισης». Ενοποίηση, δηλαδή κατάργηση της οικονομικής αυτοτέλειας, σοβαρό περιορισμό της αυτοδιοίκησης και άμεση αφαίρεση αποθεματικών σήμερα, μόνιμη απειλή για τους «κοινωνικούς πόρους» και τη διαχείριση των οικονομικών αύριο.

Κατά τα λοιπά, η κατάθεση των υποψηφιοτήτων στις 31/1/2008, παρά το έντονο παρασκήνιο που και αυτή τη φορά προηγήθηκε δεν επεφύλαξε τελικά κάποια έκπληξη.

Πληθωρισμός υποψηφιοτήτων και πάλι καθώς 11 πλήρεις συνδυασμοί και 2 συνδυασμοί χωρίς υποψήφιο πρόεδρο διεκδικούν ψήφο στις εκλογές του Δ.Σ.Α, οι οποίες θα γίνουν την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου (σύμφωνα με τον κώδικα περί δικηγόρων), δηλαδή στις 24/2/2008 καθώς και την επόμενη εργάσιμη ημέρα Δευτέρα 25/2/2008.

Ο σημερινός πρόεδρος κ. Δημήτρης Παξινός, προβάλλει ως φαβορί για να επανεκλεγεί, αφού η όποια δυσαρέσκεια του σώματος δεν φαίνεται να καρπώνεται από οποιονδήποτε επίδοξο αντίπαλό του. Η σιωπηρή αλλά σαφής «χρισμοδότηση» που εκδηλώθηκε έντονα από τη Ν.Δ. πριν λίγους μήνες προς τον κ. Μιχάλη Ζαφειρόπουλο, με προφανή σκοπό την στήριξη ενός περισσότερο κομματικού υποψήφιου, σε σχέση με τον απέιθαρχο Παξινό, είχε ως αποτέλεσμα να απελευθερώσει τον δεύτερο και να εγκλωβίσει τον πρώτο στο κομματικό ακροατήριο. Ωστόσο η χρισμοδότηση ανακόπηκε σταδιακά, καθώς οι προβλέψεις για το αποτέλεσμα αποτρέπουν τις ταυτίσεις. Το πάθημα του 2002 δεν έχει ξεχαστεί. Αψευδής μάρτυρας η στάση των συμβούλων της παράταξης Παξινού, εκ των οποίων δύο μόνο αποσκίρτησαν στον Μ. Ζαφειρόπουλο. Η εμμονή του τελευταίου στην διεκδίκηση της προεδρίας (στην οποία φέρεται να είχε συμφωνήσει με τον Δ. Παξινό το 2005 εν όψει της πρόθεσης του τελευταίου να μη θέσει ξανά υποψηφιότητα) μοιάζει περισσότερο κατοχύρωση της θέσης για το 2011, παρά αντιπαλότητα στον σημερινό πρόεδρο.

Οι υποψηφιότητες του δεξιού χώρου ολοκηρώνονται με αυτήν του κ. Τσούγκου, ενώ οι δικηγόροι του ΛΑ.Ο.Σ. δεν συγκρότησαν συνδυασμό, καθώς και  του εκ νέου υποψηφίου κ. Δ. Χατζημιχάλη.

Στην αντίπερα όχθη, η «Aλληλεγγύη Δικηγόρων» διερεύνησε την υποψηφιότητα προσώπου ευρύτερης αποδοχής με σκοπό τη νεκρανάσταση του λεγόμενου «δημοκρατικού χώρου» χωρίς επιτυχία, και μετά από αυτό αποφάσισε τη στήριξη του Δημήτρη Βερβεσσού που αναδείχθηκε και πάλι επίσημος υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αυτή τη φορά με περισσότερες φιλοδοξίες, αλλά και περισσότερους μπελάδες, αφού εκτός από τους συνήθεις αντάρτες  κ.κ. Χ. Αναλυτή και Π. Γαλετσέλη βλέπει και τον φιλόδοξο κ. Νικόλα Κανελλόπουλο να μετριάζει την κυριαρχία του στον πασοκικό χώρο.

Χωρίς αλλαγές, αλλά και χωρίς την ευρύτητα του πολιτικού φάσματος στον οποίο αναφέρεται μετέχει και ο κ. Θόδωρος Σχινάς, αφού ο όποιος ριζοσπαστισμός εκφράζεται από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έχει από παλιά εκπαραθυρωθεί από τον χώρο της παράταξης Ρουπακιώτη, του οποίου ο Θ. Σχινάς είναι διάδοχος.

Όλοι αυτοί επιθυμούν όχι να αντιπολιτευθούν, αλλά να διαχειρισθούν την ίδια πολιτική που μαζί με τον κ. Παξινό όλη την τριετία στήριξαν, με ελάχιστες και δευτερεύουσες παραλλαγές. Χωρίς όραμα, χωρίς προοπτική, χωρίς άποψη για τα μεγάλα ζητήματα της δικηγορίας. Η απουσία τους από τα μεγάλα ζητήματα της δικηγορίας (επέλαση ενάντια στα δικαιώματα, ασφαλιστικό, καθημερινά προβλήματα, κόστος δικηγορίας, δικηγόροι - συνεργάτες, κώδικας δικηγόρων) αλλά και η απουσία προγραμματικών διαφορών μεταξύ τους έχει φανεί όλη την τριετία που πέρασε και δεν διασκεδάζεται ούτε από πυροτεχνήματα, ούτε από αυτοσχεδιασμούς και προσωπικές αντιπαραθέσεις.

Το Κ.Κ.Ε. υποστηρίζει ξανά ως υποψήφιο πρόεδρο τον Μανώλη Κοκκινάκη, ενώ οι «Δικηγόροι σε κίνηση» συμμετέχουν, όπως και εμείς, με συνδυασμό χωρίς υποψήφιο πρόεδρο.

Όμως οι εκλογές από μόνες τους  δεν είναι σε θέση να λύσουν τα προβλήματα. Την επόμενη ημέρα, όταν την πλημμυρίδα των υποψηφιοτήτων και του ψηφοθηρικού βομβαρδισμού διαδεχθεί η άμπωτις της παθητικοποίησης και της ανάθεσης, και μάλιστα με τους ίδιους συσχετισμούς δυνάμεων στο Δ.Σ του Δ.Σ.Α, η δικηγορία θα βρίσκεται όπως και πριν αντιμέτωπη:

- Με την πολλαπλά επιχειρούμενη θεσμική και κοινωνική της απαξίωση, άμεσα ως αποτέλεσμα της έντασης του κρατικού και δικαστικού αυταρχισμού και έμμεσα ως αποτέλεσμα της καθημερινού περιορισμού των δικαιωμάτων και ελευθεριών τις οποίες έχουμε ταχθεί να υπερασπιζόμαστε, καθώς και την καλλιεργούμενη εικόνα του δικηγόρου ως αναγκαίου κακού σε δίκες και συναλλαγές.

- Με τη συνεχή εκτόξευση του κόστους της μαχόμενης δικηγορίας και των ασφαλιστικών εισφορών, τον κίνδυνο συρρίκνωσης των παροχών κοινωνικής ασφάλισης και τον εξανεμισμό του μερίσματος.

- Με την καθημερινή της εξόντωση, τις ατελείωτες μετακινήσεις στα απανταχού πλέον των Αθηνών δικαστήρια και υποθηκοφυλακεία, την εντατικοποίηση των ρυθμών εργασίας που εξαντλούν πιά τα χρονικά όρια της ημέρας.

- Με την άθλια προοπτική της σύνταξης των 450 ευρώ μετά από 37 χρόνια και την μετριότητα των ασφαλιστικών παροχών την ώρα που οι ετήσιες εισφορές των μαχόμενων δικηγόρων στα ταμεία περνούν τα 3.000 ευρώ.

- Και με τη συνδικαλιστική της εγκατάλειψη, καθώς ο καθένας μας βιώνει μόνος αυτήν την πραγματικότητα. Και δυστυχώς είναι πράγματι μόνος και ανυπεράσπιστος απέναντί της.

Τα προβλήματα αυτά είναι εκείνα που τοποθετούν τις πραγματικές διαχωριστικές γραμμές και στις εκλογές και όχι οι κομματικές (ή και παραγοντίστικες) αναμετρήσεις των υποψηφίων προέδρων. Δεν αναμετράται ο κ. Βερβεσσός με τον κ. Παξινό, τον κ. Σχινά, τον κ. Γαλετσέλη ή οποιονδήποτε άλλον. Αναμετράται από τη μία μεριά η συνολική αντίληψη και πρακτική για τη δικηγορία και την κοινωνία, την οποία όλες οι μεγάλες παρατάξεις του Δ.Σ.Α. από κοινού υπηρετούν.

Όραμά τους μία δικηγορία ελίτ, ακριβοπληρωμένη και με χρονόμετρα. Μία δικηγορία απρόσωπη, ανταγωνιστική, συντεχνιακή, «γιάπικη», «τηλεοπτική», υποταγμένη, στις δυνάμεις της αγοράς και στην κρατική και ιδιωτική αυθαιρεσία. Και παράλληλα μια δικηγορία της υποκρισίας, της μαύρης εκμετάλλευσης ασκουμένων και εμμίσθων συνεργατών, της συγκάλυψης των κοινωνικών διαφορών στους κόλπους της.

Όμως η τριετία που πέρασε δεν ανέδειξε μόνο τη ζοφερή πλευρά της δικηγορίας. Ανέδειξε ένα διακριτό και πολύμορφο ρεύμα μαχητικής αγωνιστικής δικηγορίας που αντιστάθηκε στην επέλαση της νομοθετικής, δικαστικής και αστυνομικής αυθαιρεσίας ενάντια στα δικαιώματα των πολιτών, αναζήτησε μορφές συνδικαλιστικής έκφρασης των δικηγόρων συνεργατών, νέων και ασκουμένων, συμμετείχε στις ευρύτερες κινητοποιήσεις της περιόδου για το Ταμείο Νομικών και απέδειξε τελικά στο σώμα ότι οι μόνοι χαμένοι αγώνες είναι αυτοί που δεν έγιναν.

Όραμα δικό μας το «κρυμμένο» πρόσωπο της δικηγορίας που αγωνίζεται να αναδείξει την υπόστασή του. Η δικηγορία εκείνων που δεν είναι και δεν θέλουν να γίνουν «μεγαλοδικηγόροι», η δικηγορία των δικαιωμάτων,  της κοινωνικής αλληλεγγύης, της συλλογικής αντιμετώπισης, της αντίστασης και της ριζοσπαστικής συνδικαλιστικής αντίληψης και πρακτικής, της συνεργατικής προοπτικής, που αγωνίζεται και αγωνιά να αποκτήσει υπόσταση. Να γίνει πλειοψηφικό, καθώς αποτελεί τη συντριπτική πλειοψηφία του χώρου. Να χρωματίσει με τους δικούς του όρους το συνδικαλιστικό παιγνίδι. Να αποδεσμευθεί από όσους μιλούν εικονικά στο όνομά του. Να αναδείξει τη δική του πραγματική εκπροσώπηση.     

Οι δικηγόροι οφείλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αντιμετωπίσουν την στάση τους στις εκλογές με κριτήρια όχι τις γνωριμίες ή κάποιες προσδοκίες εξυπηρετήσεων, αλλά τις απόψεις και κυρίως την ιστορία, τη στάση και την πρακτική κάθε παράταξης πριν τις εκλογές, στον ορίζοντα της επόμενης τριετίας. Οφείλουν να στηρίξουν εκείνες τις παρατάξεις (μακριά από εμάς η λογική της μονολιθικότητας) που μπορούν και θέλουν να αναδείξουν αυτό το πρόσωπο.

Με την πεποίθηση ότι η ιστορία μας έχει καταδείξει  ότι δεν εξαντλούμε τις παρεμβάσεις μας στις προεκλογικές περιόδους και ότι στο μέτρο των δυνάμεών μας βρεθήκαμε πάντοτε κοντά στα προβλήματα και συμβάλαμε με τις απόψεις, τις προτάσεις και τις πράξεις μας, συμμετέχουμε και σε αυτές τις εκλογές. Χωρίς υποψήφιο πρόεδρο για να εκφράσουμε και πάλι την αντίθεσή μας στον προεδροκεντρικό συνδικαλισμό. Ψηφίζουμε λευκό στην κάλπη του προέδρου.

 
   
   
   
   
6 Φεβρουαρίου 2008

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Ο απολογισμός μας


Δεν μιλάμε μόνο με το πρόγραμμά μας. Μιλάμε και με τα πεπραγμένα μας. Ο απολογισμός μας, καθώς και πληθώρα κειμένων, αναλύσεων, εισηγήσεων και δημοσιευμάτων  που θα διαβάσετε και στην ιστοσελίδα μας, μαρτυρούν αδιάψευστα ότι η δραστηριότητά μας δεν εξαντλείται στις εκλογές.

Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΑΘΗΝΑΣ λοιπόν, την περασμένη τριετία μεταξύ άλλων:

Δημοσιοποίησε το ύψος και την προέλευση των εκλογικών της δαπανών, έφερε το θέμα στο Δ.Σ. και ζήτησε το ίδιο από τις άλλες παρατάξεις και υποψηφίους, όπως και τις προηγούμενες φορές είχε κάνει, με ελάχιστη ανταπόκριση.

Στήριξε τη λειτουργία της «Επιτροπής Συνταγματικών Δικαιωμάτων μελών του Δ.Σ.Α.», η οποία δραστηριοποιήθηκε σε όλο το επόμενο χρονικό διάστημα με ανακοινώσεις, επίκαιρες παρεμβάσεις σε ζητήματα παραβιάσεων δικαιωμάτων κορυφαίου ενδιαφέροντος: διοργάνωση εκδήλωσης με θέμα «Οχι άλλη δικαστική βαρβαρότητα στο βωμό της κάθαρσης» τον Μάρτιο 2005,  καταγγελίες για τις συνθήκες στις φυλακές, για τις κάμερες στους δρόμους, για το σκάνδαλο των υποκλοπών, για τις απαγωγές Πακιστανών, την αστυνομική καταστολή στις διαδηλώσεις, τις συλλήψεις των 49 φοιτητών διαδηλωτών, την επέμβαση των Μ.Α.Τ. στα δικαστήρια της Ευελπίδων, την υποστήριξη των φοιτητών στα αστυνομικά σκάνδαλα της «ζαρντινιέρας» και των «πράσινων παπουτσιών»,  κ.α., έφερε δε όλα αυτά τα θέματα προς συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου.

Με εισηγήσεις στο Δ.Σ. (υπάρχουν και στην ιστοσελίδα μας, www.epda.gr), συμμετοχή και ομιλίες σε εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις και με κάθε πρόσφορο τρόπο κατήγγειλε και αντιπάλεψε σθεναρά την υποταγή στον εντεινόμενο διεθνώς αυταρχισμό, σε κάθε αντιδημοκρατικό νομοθέτημα και μεθόδευση, όπως το ευρωσύνταγμα, οι νόμοι για το ηλεκτρονικό φακέλλωμα, οι συνθήκες κράτησης και η σύγχρονη «ανακριτική» του Γκουαντανάμο κ.λπ.

• Συμμετείχε με τους ίδιους τρόπους στην αντίσταση ενάντια σε κάθε αυταρχική εκτροπή στην Ελλάδα, όπως οι κάμερες, ο νόμος για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, η αστυνομική βία και αυθαιρεσία, ο δικαστικός αυταρχισμός κλπ, καλώντας το Δ.Σ. του Δ.Σ.Α. να εναντιωθεί.

Συνέβαλε στην αντίσταση του Δ.Σ. του Δ.Σ.Α. στον εκφυλισμό της δημόσιας ζωής με τις τηλεδίκες, την παραβίαση του δημοσιογραφικού απορρήτου, τη μετατροπή των δικηγόρων σε τηλεδικαστές, την απροκάλυπτη και πολύμορφη παραβίαση των προσωπικών δεδομένων κ.λπ.

Συνέβαλε με εμπεριστατωμένη εισήγηση, πρόταση και στάση στην απόφαση του Δ.Σ. του Δ.Σ.Α. για τον ορισμό κατωτάτων ορίων αποδοχών των δικηγόρων συνεργατών σε ποσοστό 75% επί της αμοιβής που προβλέπει ο ν. 1093/80  με 14 μισθούς και επιδόματα (κατώτερο σήμερα με επίδομα χρήσης Η/Υ 945 ευρώ) και ασκουμένων 600 ευρώ, άσχετα αν και αυτή η απόφαση αφέθηκε στην τύχη της από τους αρμόδιους.

Στήριξε τη δραστηριότητα και λειτουργία της «Πρωτοβουλίας για τη σύσταση σωματείου ασκουμένων και συνεργατών δικηγόρων» και συμμετείχε στις εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις της για τους έμμισθους συνεργάτες, το ασφαλιστικό κ.λπ.

• Υποστήριξε τη μόνη δυνατή λύση για το πρόβλημα των Κ.Ε.Σ. και την οδηγία 2005/36 που εξομοιώνει τα πτυχία των Νομικών Σχολών με τα πτυχία των λειτουργούντων με franchising Ι.Ε.Κ.: κατάργηση της άσκησης, εγγραφή των πτυχιούχων της ημεδαπής χωρίς εξετάσεις και καθιέρωση εξετάσεων για τους πτυχιούχους της αλλοδαπής.

Εξέφρασε με πολλούς τρόπους την έμπρακτη συμπαράστασή της σε σειρά πολιτικών κρατουμένων, διαδηλωτών, «συνήθων υπόπτων» κ.λπ.

Πρωτοστάτησε στην προσπάθεια για τη σύγκληση γενικής συνέλευσης για την οργάνωση κινητοποιήσεων ενάντια στη διάλυση του Ταμείου Νομικών.

Αντιστάθηκε στις προσπάθειες περαιτέρω αυταρχικής ρύθμισης του χώρου της δικαιοσύνης (νέος πτωχευτικός κώδικας -όπου κατόπιν εισήγησής μας αντέδρασε και ο Δικηγορικός Σύλλογος- τροποποίηση διατάξεων διοικητικής δικονομίας).

Έδωσε τη μάχη ενάντια στη Συνταγματική Αναθεώρηση του άρθρου 16 και όχι μόνον,  συμμετέχοντας σε όλες τις κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις.

Συμπαραστάθηκε στον σύλλογο υπαλλήλων προσωπικού του Δ.Σ.Α. και τις κινητοποιήσεις του για τα δίκαια αιτήματά του.

Πάλεψε στο μέτρο του δυνατού για τα καθημερινά προβλήματα (ενδεικτικά η προσπάθεια για βελτίωση συνθηκών λειτουργίας του αυτόφωρου) και παρενέβη σε σειρά συνδικαλιστικών ζητημάτων με εισηγήσεις και προτάσεις στο Δ.Σ, όπως οι δικηγορικές εταιρίες.

Μετείχε στην αντίσταση ενάντια στη Νέα Τάξη πραγμάτων με συμμετοχή στο αντιπολεμικό συνέδριο της Βηρυττού τον Νοέμβριο 2006 (μετείχαν οι Κ. Παπαδάκης και Γ. Ραχιώτης), με θέμα την καταγγελία και την αναζήτηση διεθνών νομικών κυρώσεων κατά του Ισραήλ για τον πόλεμο στον Λίβανο.

 
   
   
   
   
6 Φεβρουαρίου 2008

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Εκλογικές δαπάνες και δικηγορικός συνδικαλισμός


Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση σπαταλιέται άφθονο χρήμα σε φυλλάδια, αφίσσες, πάρτυ, βιογραφικά κ.λπ. Η υπέρβαση του μέτρου είναι όχι μόνο οικονομική, αλλά και συχνά ενοχλητική για την αξιοπρέπεια των συναδέλφων, με κορύφωση «τη μάχη της εισόδου του Δ.Σ.Α., στο διάδρομο της οποίας συνωστίζονται ομαδόν δεκάδες υποψήφιοι για να χαιρετίσουν τους προσερχόμενους ψηφοφόρους ελπίζοντας στην αύξηση της σταυροδοσίας τους από την υπενθύμιση της τελευταίας στιγμής.

Έχουμε καταγγείλει τη στάση αυτή που ποτέ δεν ακολουθήσαμε. Και έχουμε επανειλημμένα προκαλέσει συζήτηση στο Δ.Σ. του Δ.Σ.Α. αφενός για να δημοσιοποιούνται οι εκλογικές δαπάνες των παρατάξεων και των υποψηφίων και αφετέρου για να εξασφαλιστούν με μέριμνα του Δ.Σ.Α. όροι αξιοπρεπούς και ισότιμης προβολής ώστε να αποφεύγεται η μετατροπή των εκλογών σε πασαρέλα αντί για διάλογο ουσίας για τα προβλήματα.

Δεν είχαμε ποτέ καμία ανταπόκριση. Στην πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δ.Σ.Α. μετά τις προηγούμενες εκλογές, καταθέσαμε δια του συμβούλου μας Κ. Παπαδάκη το παρακάτω κείμενο, το οποίο και αναδημοσιεύουμε για λόγους προφανούς επικαιρότητας:

Όπως είχε πράξει και μετά τις εκλογές του 1999 και του 2002 χωρίς να βρεί μιμητή (βλ. αριθμ. πρωτ. 2821/ 22.3.1999 και 2996/27.3. 2002 αιτήσεις στο Δ.Σ.) η Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας αισθάνεται την ηθική και συνδικαλιστική υποχρέωση να γνωστοποιήσει και πάλι στο δικηγορικό σώμα (συμβολικά μέσω του Δ.Σ. αλλά και άμεσα) το ύψος, την κατανομή και την προέλευση των εκλογικών της δαπανών.

Επειδή όπως γνωρίζετε το απελθόν Δ.Σ. για άλλη μία φορά απέφυγε να θέσει οποιουσδήποτε κανόνες στην προεκλογική περίοδο, με αποτέλεσμα την αποδέσμευση από κάθε νομικό και δεοντολογικό φραγμό της προεκλογικής συμπεριφοράς παρατάξεων, υποψηφίων προέδρων και υποψηφίων συμβούλων, πιστεύουμε ότι όλοι οι παραπάνω έχουν την ίδια υποχρέωση και ότι η άρνηση ή παράλειψη ανταπόκρισής τους, στην οποία ως τώρα μας έχουν συνηθίσει θα εκτιμηθεί δεόντως από το δικηγορικό σώμα.

Διότι και αυτές οι εκλογές ένα σημαντικό ερέθισμα συζήτησης που προκάλεσαν στους δικηγόρους (και όχι μόνο) ήταν το που βρίσκονται τόσα χρήματα και (ακόμη χειρότερα) το γιατί «επενδύονται».

Αναδείχθηκε ακόμη από την προεκλογική περίοδο ως επιτακτικό και άμεσο καθήκον του Δ.Σ. η αποτίμηση του επιπέδου της προεκλογικής εκστρατείας, του τρόπου με τον οποίον υποψήφιοι πολιτεύθηκαν και «επικοινώνησαν» με τους ψηφοφόρους και βέβαια την καθιερωμένη «πολιορκία του διαδρόμου», με σκοπό την άμεση θέσπιση κανόνων δεοντολογίας με κυρώσεις ως προς τον τρόπο διενέργειας του εκλογικού αγώνα που θα διαφυλάξουν την αξιοπρέπεια της εκλογικής διαδικασίας, την αξιοπιστία όσων ασχολούνται με τα κοινά απέναντι στο εκλογικό σώμα και τη διαφάνεια, ενώ ταυτόχρονα θα ενισχύσουν τη συμβολή του συνδικαλιστικού διαλόγου και του συνδικαλισμού αρχών αντί της προσωπικής προβολής.

Η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνει το νωρίτερο δυνατό, τώρα και μακρυά από συγκυρίες νέας προεκλογικής περιόδου.

Διαφορετικά και πάλι το Δ.Σ. αναλαμβάνει απόλυτα την ευθύνη της νομιμοποίησης της μετατροπής των εκλογών σε πασαρέλα υποψηφίων που σήμερα με το χρήμα, αύριο (ιδίως στο «ενιαίο ψηφοδέλτιο») και με την προβολή των Μ.Μ.Ε., και των εκδοτών του χώρου θα υποκαταστήσουν τον προγραμματικό λόγο με τις δεξιώσεις και τις αποστολές βιογραφικών και λοιπών εντύπων με αποτέλεσμα την αλλοτρίωση του δικηγορικού συνδικαλισμού, με ότι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία και την εκπροσώπηση του θεσμικού εκφραστή των δικαιωμάτων της.

Το κόστος των δαπανών καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από εισφορές μελών,  πωλήσεις προσκλήσεων για το πάρτυ και από κυκλοφορία κουπονιών οικονομικής ενίσχυσης σε μέλη και φίλους της παράταξης καθώς και άλλους συναδέλφους. Η αφισσοκόλληση και η διανομή των εντύπων μας κατά κανόνα έγιναν από εμάς τους ίδιους. Ανώτατο όριο οικονομικής βοήθειας είχε ορισθεί για τα μέλη και φίλους το ποσό των 150 ευρώ. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους μας βοήθησαν.

Τέλος είναι γνωστό ότι οι υποψήφιοι της «Εναλλακτικής Παρέμβασης» δεν διενεργούν ατομικές εκλογικές εκστρατείες και κατά συνέπεια δεν υφίστανται αντίστοιχες δαπάνες προς δημοσιοποίηση.

Και επειδή στις εκλογές αυτές περίσσεψε και η οικονομική στήριξη, εκτός από την εκλογική που μας επιφυλάχθηκε από το σώμα, αισθανθήκαμε υποχρέωσή μας ένα μέρος του πλεονάσματός μας να διατεθεί για την έκδοση των επομένων φύλλων της εφημερίδας μας και ένα ακόμη μεγαλύτερο (1.500 ευρώ) να το διαθέσουμε στο «Ταμείο Περίθαλψης Δ.Σ.Α.» (αριθμός παραστατικού 2003/10.3.2005) ενεργώντας σύμφωνα με την εικαζόμενη βούληση των εκατοντάδων συναδέλφων από τους οποίους προέρχεται και να σας θυμίσουμε με την ευκαιρία ότι το Ταμείο αυτό, του οποίου η κοινωνική χρησιμότητα είναι αυτονόητη, αξίζει τον κόπο αντί να φυτοζωεί και να αναμένει τη φιλοτιμία των συνδικαλιστών (και οφείλουμε να πούμε ότι δεν είμαστε οι μόνοι που έχουν  προβεί σε ανάλογες δωρεές), να έχει σταθερά έσοδα από τον προϋπολογισμό του Δ.Σ.Α, του οποίου το πλεόνασμα προπαγάνδιζαν χιλιάδες έντυπα τις μέρες αυτές.

 
   
   
   
   
6 Φεβρουαρίου 2008

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Όχι στο συνδικαλισμό της καρέκλας


Η Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας για μια ακόμα φορά συμμετέχει στις εκλογές του ΔΣΑ με στόχο να ενδυναμωθεί η φωνή των ασθενέστερων τμημάτων της δικηγορίας, η φωνή της υπεράσπισης των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων. Είναι ήδη η μακροβιότερη παράταξη στο δικηγορικό συνδικαλισμό αφού συνεχώς από το 1990 εκπροσωπείται στο διοικητικό συμβούλιο.

Ως γνωστόν η Εναλλακτική Παρέμβαση προσπάθησε όλα αυτά τα χρόνια να εκφράσει μια άλλη φωνή όχι μόνο ως περιεχόμενο, αλλά και ως μορφή παρέμβασης. Γιατί κατά τη γνώμη μας και η μορφή αλληλοεπηρεάζεται με το περιεχόμενο. Ετσι, η Εναλλακτική σε αντίθεση με όλες τις άλλες παρατάξεις του Δ.Σ. συνεδριάζει σε τακτική βάση στο Δ.Σ.Α. (κάθε δεύτερη Τετάρτη), συμμετέχει στις εκλογές χωρίς υποψήφιο Πρόεδρο εκφράζοντας έτσι την αντίθεσή της στον προεδροκεντρικό συνδικαλισμό και στις υπερεξουσίες που αποδίδει ο Κώδικας περί Δικηγόρων στον Πρόεδρο, και εναλλάσσει κάθε χρόνο τους συμβούλους της. Ξέρουμε βέβαια ότι οι μορφές εκπροσώπησης και η εκπροσώπηση γενικά δεν μπορούν να αντικαταστήσουν (τη ριζοσπαστική στρατηγική που αποτυπώνεται στο πρόγραμμά μας και την τακτική που διαμορφώνουμε στις ολομέλειες μας). Είδαμε δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια ότι απόπειρες μίμησης των μορφών εκπροσώπησης με άλλο περιεχόμενο οδήγησαν άλλες παρατάξεις στην ανάδειξη παραγόντων που εν συνεχεία φυλλορρόησαν προς τις παρατάξεις του κυρίαρχου δικηγορικού συνδικαλισμού.

Την παράταξη απασχόλησε για μια ακόμα φορά το ζήτημα της ανανέωσης στην εκπροσώπηση, κατόπιν αιτήματος των συναδέλφων που έχουν εκπροσωπήσει πολλές φορές την παράταξη στο Δ.Σ. K. Παπαδάκη (που έθεσε το ζήτημα της μη συμμετοχής του στο ψηφοδέλτιο και εγγράφως) και Δ. Σαραφιανού. Η άποψη αυτή δεν έγινε δεκτή από την παράταξη, καθώς από το σύνολό της θεωρήθηκε κρίσιμη η συμμετοχή τους για την ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση της παράταξης σε μια κρίσιμη στιγμή (που παίζονται κιόλας οι συσχετισμοί μέσα στο Σύλλογο).

Για την παράταξή μας η εκπροσώπηση δεν είναι ζήτημα προσώπων, αλλά έκφρασης συγκεκριμένης πολιτικής και συνδικαλιστικής κατεύθυνσης.

Επιμένουμε πάντα στο δρόμο της συλλογικότητας, του συνδικαλισμού του αγώνα και όχι του συνδικαλισμού της καρέκλας.

 
   
   
   
   
4 Φεβρουαρίου 2008

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Δήλωση κατάρτισης συνδυασμού


Π Ρ Ο Σ

Τον κ. Πρόεδρο και το Δ.Σ του Δ.Σ.Α.

ΔΗΛΩΣΗ  ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ  ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ

Σας γνωστοποιούμε ότι κατά τις προσεχείς αρχαιρεσίες της 24/2/2008 - 25/2/2008 για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου του Δ.Σ.Α. θα συμμετάσχει, χωρίς υποψήφιο πρόεδρο, ο συνδυασμός με την επωνυμία "ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ  ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΑΘΗΝΑΣ", αποτελούμενος από τους παρακάτω κατ'αλφαβητική σειρά αναγραφομένους υποψηφίους συμβούλους:

•1)      Ασπρογέρακα-Γρίβα Αγγελική (Τζέλα) του Αλεξάνδρου

•2)      Ευσταθίου Μαρία του Ιωάννη

•3)      Θεοδοσίου Σαράντης του Ιωάννη,

•4)      Θεοδωρίδης Αθανάσιος του Γεωργίου

•5)      Κανδηλιώτη Κωστούλα του Κωνσταντίνου

•6)      Κουμπούρας Γεώργιος του Νικολάου

•7)      Κουνιάκη Ευγενία του Αριστείδη

•8)      Κωνσταντινίδου Ασπασία του Νικολάου

•9)      Λεγάκη Αντωνία του Δημητρίου

•10)  Λιόκουρας Μιχαήλ του Γεωργίου-Μηνά

•11)  Μήλιου Ζωή του Κωνσταντίνου

•12)  Μπελαντής Δημήτριος του Γρηγορίου

•13)  Μπρέκη Παρασκευή (Εύα) του Νικήτα,

•14)  Μυλωνάκη Ευαγγελία του Κωνσταντίνου

•15)  Παλαιολόγος Παλαιολόγος του Παναγιώτη

•16)  Παπαδάκης Κωνσταντίνος του Αλεξάνδρου

•17)  Παπαπαντολέων Κλειώ του Κωνσταντίνου

•18)  Σαραφιανός Δημήτριος του Παναγιώτη

•19)  Σεραφείμ Αγγελική του Ελευθερίου

•20)  Σταυρόπουλος Νικόλαος του Δημητρίου

•21)  Συμεωνίδης Θεόδωρος του Σωκράτη

•22)  Τσούτσουβας Γεώργιος του Δημητρίου

•23)  Φλωροπούλου Ηλέκτρα-Σία του Παντελή

•24)  Χαρλαύτης Αιμίλιος του Περικλή