16 О™ОїП…ОЅОЇОїП… 2021
 
 
σελίδα υποδοχής
ταυτότητα
αρχείο υλικών
θέσεις - απόψεις
έμμισθοι συνεργάτες   και ασκούμενοι
εισηγήσεις ημερίδαςσυνδικαλιστική   επικαιρότητα
πολιτική επικαιρότητα
ημερολόγιο
σύνδεσμοι
επικοινωνίαΣυμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε το μηνιαίο newsletter:
rss

συνδικαλιστική επικαιρότητα

ПѓП„ОµОЇО»П„Оµ О±П…П„О® П„О· ПѓОµО»ОЇОґО± εκτύπωση

29 Μαρτίου 2021

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Ανακοίνωση της Εναλλακτικής Παρέμβασης για την πρωτοβουλία #MeToo ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ


https://www.in.gr/wp-content/uploads/2021/02/How-the-MeToo-Movement-Highlights-the-Need-for-Security-Sector-Reform-in-the-Global-North-1024x512.jpg

 Ανακοίνωση της Εναλλακτικής Παρέμβασης για την πρωτοβουλία #MeToo ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ, 29/3/2021.

Ολοκληρώθηκε η διακίνηση του ερωτηματολογίου που απευθυνόταν προς συναδέλφισσες και συναδέλφους, με σκοπό να σχηματιστεί μια αδρή εικόνα για την έκταση των περιστατικών προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας και ελευθερίας στον δικηγορικό κλάδο και να δοθεί ένα πρώτο βήμα στα θύματά της.

Συνολικά ανταποκρίθηκαν πάνω από 600 συναδέλφισσες/οι, εκ των οποίων 349 δήλωσαν μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και 79 ασκούμενοι/ες δικηγόροι Αθηνών. Το 61% περίπου δηλώνουν ότι έχουν υποστεί περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης ή και βαρύτερης προσβολής της γενετήσιας ελευθερίας και αξιοπρέπειάς τους στο πλαίσιο της άσκησης των επαγγελματικών καθηκόντων τους ως δικηγόρων. Το 45% αναφέρουν ότι το περιστατικό συνέβη στο πλαίσιο σταθερής έμμισθης συνεργασίας με δικηγόρο, ενώ το 70% δηλώνουν ότι γνωρίζουν αντίστοιχο περιστατικό που αφορά άλλον/η συνάδελφο που υπέστη τέτοια συμπεριφορά στο πλαίσιο έμμισθης συνεργασίας με δικηγόρο. Η πλειοψηφία των δραστών αναφέρεται ότι ήταν εργοδότες-δικηγόροι.

Η χρήση σεξιστικής γλώσσας/λεκτική υποτίμηση και η σεξουαλική παρενόχληση αποτελούν την πλειοψηφία των αναφερόμενων περιστατικών, τα οποία τοποθετούνται χρονικά στην περίοδο των τελευταίων πέντε ετών σε ποσοστό 57%. Είναι χαρακτηριστικό ότι ποσοστό άνω του 80% δηλώνουν ότι δεν θα αισθάνονταν ασφαλείς να καταγγείλουν τέτοιο περιστατικό είτε στο Πειθαρχικό όργανο του Δικηγορικού Συλλόγου, είτε στην Αστυνομία. Μόλις 2,3% των περιπτώσεων έχουν καταγγελθεί σε κάποια Αρχή και στο 1% των περιπτώσεων υπήρξε καταλογισμός πειθαρχικής και ποινικής ευθύνης στον δράστη.

Στην ερώτηση για τους ανασταλτικούς παράγοντες που εμπόδισαν τα θύματα να προβούν σε καταγγελία, οι απαντήσεις είναι μοιρασμένες, με επικρατέστερους τον φόβο για το πώς θα επηρέαζε η καταγγελία την επαγγελματική εξέλιξη του θύματος, την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων, το ενδεχόμενο της μήνυσης του δράστη για συκοφαντική δυσφήμηση ή ψευδή καταμήνυση και τον φόβο στιγματισμού. Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες οι απόψεις που εκφράστηκαν μέχρι τώρα στην τελευταία ερώτηση του ερωτηματολογίου για τη δημιουργία ασφαλούς πλαισίου ώστε να ενθαρρυνθούν οι καταγγελίες για τέτοια περιστατικά. Οι περισσότερες προτάσεις αφορούν τη λειτουργία του Πειθαρχικού οργάνου του ΔΣΑ ή και πρόταση για σύσταση άλλου οργάνου ειδικά για τέτοιες καταγγελίες, αλλά και τον έλεγχο των εργασιακών συνθηκών των δικηγόρων-εμμίσθων συνεργατών.

Ως «Εναλλακτική Παρέμβαση» θεωρούμε ότι:

- απαραίτητη προϋπόθεση δημιουργίας ενός «ασφαλούς» χώρου για να αναφέρουν/καταγγέλλουν τα θύματα σεξιστικών συμπεριφορών και σεξουαλικών παρενοχλήσεων είναι η έκφραση ουσιαστικής διάθεσης από τον ΔΣΑ να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την υποδοχή και εξέταση τέτοιων καταγγελιών, με σεβασμό στα δικαιώματα των θυμάτων και τήρηση των σχετικών διαδικαστικών εγγυήσεων.

- οι σεξιστικές συμπεριφορές είναι μέρος των εργασιακών συνθηκών των εμμίσθων δικηγόρων, των συνεργατών και των ασκουμένων, οι οποίες μέχρι σήμερα ούτε ελέγχονται ούτε με κάποιο τρόπο διασφαλίζεται η τήρηση του Κώδικα Δικηγόρων και της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας από τον ΔΣΑ. Η ευθύνη λοιπόν του Συλλόγου για την τήρηση των υποχρεώσεων των τύποις ή ουσία εργοδοτών, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την προστασία των συναδέλφων/φισσών από τέτοιες συμπεριφορές.

- Η δημιουργία ασφαλούς χώρου συμπεριλαμβάνει την αποφυγή χρήσης σεξιστικής γλώσσας από τα ίδια τα θεσμικά όργανα του συλλόγου και την συμπερίληψη της έμφυλης οπτικής σε όλες τις παρεμβάσεις, του, μη εξαιρουμένων των μέτρων προστασίας των μητέρων και εγκύων συναδελφισσών και ασκουμένων.

- Ανάληψη πρωτοβουλίας από τα θεσμικά μας όργανα για τη ρητή πρόβλεψη των σεξιστικών συμπεριφορών και των έμφυλων διακρίσεων ως αντιδεοντολογικών.

- Οι πειθαρχικές διαδικασίες πρέπει να αναμορφωθούν κατά τρόπο που να είναι «φιλικές» στην υποδοχή τέτοιων καταγγελιών, τόσο από πλευράς διαδικασίας όσο και από άποψη ουσιαστικής εξέτασής τους.

- Ο ΔΣΑ πρέπει να αρθρώσει δημόσιο λόγο κατά της έμφυλης βίας και των έμφυλων διακρίσεων, που πλήττουν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και τροφοδοτούν την κουλτούρα του βιασμού.

Δείτε αναλυτικά τα γραφήματα εδώ.

 
   
   
   
   
18 Φεβρουαρίου 2021

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Η καμπάνια #metoo και στον χώρο των δικηγόρων - Ερωτηματολόγιο με πρωτοβουλία της Εναλλακτικής


Η καμπάνια #metoo και στο χώρο των δικηγόρων - Ερωτηματολόγιο με πρωτοβουλία της Εναλλακτικής

Η Εναλλακτική Παρέμβαση παίρνει την πρωτοβουλία να ανοίξει την καμπάνια #metoo και στο χώρο των δικηγόρων.

Σκοπός του Ερωτηματολογίου είναι να δημιουργηθεί μια πρώτη εικόνα για την έκταση των περιστατικών προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας και ελευθερίας στον δικηγορικό κλάδο, εστιάζοντας στους/στις "συνεργάτες", στους/στις μισθωτούς/τές δικηγόρους και στους/στις ασκούμενους/ες συναδέλφους.

Το ερωτηματολόγιο συμπληρώνεται ανώνυμα και δεν τηρείται κανένα προσωπικό, απλό ή ευαίσθητο, δεδομένο δράστη/θύματος.

Τα στατιστικά δεδομένα που θα συγκεντρωθούν, θα δημοσιοποιηθούν και θα είναι στη διάθεση κάθε συλλογικότητας ή ατόμου για να τα αξιοποιήσει στο πλαίσιο πίεσης προς τον ΔΣΑ, για τη λήψη μέτρων προς υποστήριξη των θυμάτων, ενθάρρυνσή τους να καταγγείλουν και στηλίτευση, τιμωρία και αποτροπή τέτοιων συμπεριφορών.

Μπορειτε να βρείτε και να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο ΕΔΩ.

 
   
   
   
   
20 Ιανουαρίου 2021

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Ετήσια εναλλαγή εκλεγμένου συμβούλου της «Εναλλακτικής Παρέμβασης - Δικηγορικής Ανατροπής»


Ετήσια εναλλαγή εκλεγμένου συμβούλου της «Εναλλακτικής Παρέμβασης - Δικηγορικής Ανατροπής»

Κατόπιν εφαρμογής της πάγιας απόφασης της παράταξής μας για ετήσια εναλλαγή στη θέση του εκλεγμένου συμβούλου, από 19/1/2021 σύμβουλος της «Εναλλακτικής Παρέμβασης - Δικηγορικής Ανατροπής» αναλαμβάνει η Αγγελική Σεραφείμ.

Δημοσιεύουμε παρακάτω τον απολογισμό που έστειλε ο μέχρι χτες σύμβουλος Θανάσης Καμπαγιάννης.

Απολογισμός 2020 και η ώρα της εναλλαγής

Το 2020 ήταν μια κερδισμένη χρονιά για την Εναλλακτική Παρέμβαση. Καταφέραμε να καταγραφούμε στα μυαλά ενός σημαντικού δυναμικού δικηγόρων, αλλά και κόσμου έξω από τον κλάδο, ως εκείνη η δύναμη που ανοίγει και παλεύει ζητήματα, τόσο στο επίπεδο του δικηγορικού συνδικαλισμού όσο και στο επίπεδο των δικαιωμάτων και των αναγκών της κοινωνίας.

Το πόσα ζητήματα ανοίξαμε φαίνεται καταρχάς από τον ίδιο τον όγκο των ανακοινώσεων, αναρτήσεων, πρωτοβουλιών, κλπ, που υπάρχουν στην ιστοσελίδα μας epda.gr το έτος 2020. Αριθμητικά ξεπερνάνε τις 100 και ως περιεχόμενο απλώνονται σε όλο το εύρος των ζητημάτων συνδικαλιστικής, πολιτικής και νομικής επικαιρότητας: δικηγορικά αιτήματα τη χρονιά της πανδημίας, ασφαλιστικό-φορολογικό, δημοκρατικά δικαιώματα, φυλακές, υπεράσπιση μεταναστών και προσφύγων, δίκη Χρυσής Αυγής, αντεργατικά νομοσχέδια και προστασία πρώτης κατοικίας, ζητήματα μισθωτών και «συνεργατών», κοκ.

Η δουλειά αυτή ανέβασε την απήχησή μας. Καταφέραμε να κάνουμε τη σελίδα μας στο facebook σημείο αναφοράς, πράγμα που φάνηκε στην αύξηση των όσων την ακολουθούν από 400 σε περίπου 5.000 μέσα σε 12 μήνες.

Από τον Απρίλιο του 2020, κάναμε το βήμα να φτιάξουμε ένα newsletter ώστε να μας παρακολουθούν μέσω e-mail άνθρωποι που μπορεί να μην συμμετέχουν στην εσωτερική λίστα της παράταξης αλλά που θέλουν να είναι σε επαφή με τη δράση μας. Στείλαμε επτά Newsletter και ένα ενημερωτικό μέηλ για την καμπάνια υπογραφών όσον αφορά την υπόθεση Τοπαλούδη, και φτιάξαμε μια βάση δεδομένων 300 e-mail από κόσμο που μας παρακολουθεί.

Κάναμε δύο καμπάνιες υπογραφών, τη μία για την υπόθεση Τοπαλούδη και τη δεύτερη για την κατάργηση των καταχρηστικών προστίμων στις διαδηλώσεις, που αμφότερες αγκαλιάστηκαν από εκατοντάδες συναδέλφισσες και συναδέλφους, έξω από τον στενό παραταξιακό μας κύκλο.

Στο Διοικητικό Συμβούλιο καθιερώσαμε την τακτική ενημέρωση τόσο για την ημερήσια διάταξη πριν αυτό συνεδριάσει όσο και το τι διημείφθη και ποια ήταν η τοποθέτηση του συμβούλου της Εναλλακτικής. Επιχειρήσαμε επίσης σε συντονισμό με συμβούλους από άλλους Δικηγορικούς Συλλόγους που κινούνται σε παρόμοιο μήκος κύματος με μας να αναδείξουμε την ύπαρξη ενός μαχητικού ρεύματος, σε σύγκρουση με τη συναινετική γραμμή της Ολομέλειας των Προέδρων.

Σίγουρα κορυφαίες στιγμές στη δράση μας ήταν όταν βρεθήκαμε στον δρόμο, συμμετέχοντας με πανώ σε διάφορες κινητοποιήσεις, αλλά ιδίως συγκροτώντας μια δική μας αυτοτελή και μαζική παρέμβαση. Θυμίζω: στις 5 Μαρτίου, στη μεγάλη συγκέντρωση για αλληλεγγύη στους πρόσφυγες στα Προπύλαια. Στις 25 Μαϊου, έξω από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για αλληλεγγύη στον κρατούμενο Βασίλη Δημάκη. Στις 7 Ιουλίου, όταν κάναμε κάλεσμα στον ΔΣΑ και πάνω από 100 συναδέλφισσες και συνάδελφοι συγκροτήσαμε δικηγορικό μπλοκ υπεράσπισης του δικαιώματος στη συνάθροιση (κάτι που είχε να γίνει από τον Φεβρουάριο του 2013 στην Αθήνα, αν εξαιρέσουμε την αποχή του 2016). Στις 7 Οκτωβρίου έξω από το Εφετείο, τη μέρα απόφασης της δίκης της Χρυσής Αυγής. Στις 17 Νοέμβρη, όταν υπερασπιστήκαμε και με τη νομική μας ιδιότητα το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώσουν. Στις 6 Δεκεμβρίου, όταν η κυβέρνηση στοχοποίησε στα πρόσωπα των μελών μας τη μαχόμενη δικηγορία και προχώρησε σε συλλήψεις.

Όλα αυτά δεν θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε χωρίς να έχουμε σχήμα, συνεδριάσεις, συλλογικές συνεννοήσεις, που πολλές φορές μπορεί να μοιάζουν κουραστικές αλλά είναι απαραίτητες. Για τις παλιότερες και τους παλιότερους, είναι ελπιδοφόρο ότι πολύς νέος κόσμος συμμετέχει πλέον σ’ αυτές τις διαδικασίες.

Σίγουρα, η δουλειά είχε και αδυναμίες και πρέπει να τις δούμε και να τις διορθώσουμε: χρειάζεται περισσότερη προσωπική επαφή με τον κόσμο, εξώστρεφη δράση με διαθεσιμότητες, πιο συλλογικό τρόπο δουλειάς, περισσότερη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του σχήματος και αξιοποίησή τους σε όλα τα πεδία. Χρειάζεται επίσης αναβάθμιση της «υποδομής» της παράταξης: νέος ιστότοπος, ταμείο, έντυπο και ψηφιακό υλικό, κλπ.

Όμως νομίζω ότι το 2020 κλείνει με την εμπειρία ότι κατορθώσαμε να δυναμώσουμε τη συλλογικότητα του σχήματός μας και ότι, σε ένα δύσκολο πεδίο, όπως είναι αυτό του δικηγορικού συνδικαλισμού και του ΔΣΑ, είναι δυνατόν να υπάρχει ένα ριζοσπαστικό «εμείς» που να παλεύει τα πράγματα στο σήμερα. Το 2021, που είναι και εκλογική χρονιά για τα συνδικαλιστικά μας πράγματα, είναι βέβαιο ότι αυτό το «εμείς» μπορούμε να το βγάλουμε πολύ πιο δυναμωμένο.

Η δική μου παρουσία στο Διοικητικό Συμβούλιο το 2020 ήταν μια πλούσια αλλά - δεν το κρύβω - και μια κουραστική εμπειρία. Δίνω με ανακούφιση τη σκυτάλη, στα πλαίσια της αποφασισμένης εναλλαγής, στην συναδέλφισσα και συντρόφισσα Αγγελική Σεραφείμ, που είμαι βέβαιος ότι θα την κρατήσει επάξια και που θα έχει την ενίσχυση και τη συλλογική στήριξη όλων μας στα καθήκοντά της για το 2021.

Καλό τέλος και καλή αρχή!

 
   
   
   
   
26 Δεκεμβρίου 2020

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Ενημέρωση ΔΣ ΔΣΑ, 20/12/2020 και 21/12/2020: Για το επίδομα του ΟΑΕΔ και τα μέτρα ενίσχυσης των δικηγόρων


Ενημέρωση ΔΣ ΔΣΑ 20/12/2020 και 21/12/2020: Για το επίδομα του ΟΑΕΔ και τα μέτρα ενίσχυσης των δικηγόρων εν μέσω αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων

Την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε έκτακτη τηλεδιάσκεψη του ΔΣ του ΔΣΑ, με αφορμή την επικείμενη συνάντηση (προγραμματισμένη τη Δευτέρα το πρωί) των Επιστημονικών Συλλόγων με τον Υπουργό Εργασίας για το επίδομα του ΟΑΕΔ.

Ο Πρόεδρος του ΔΣΑ Δ. Βερβεσός μάς ενημέρωσε ότι η θέση του Συλλόγου για το επίδομα των 400 ευρώ (από δικές μας εισφορές, το γνωστό 10ευρο που πληρώνουμε από το 2011 μέσω των ασφαλιστικών εισφορών μας) είναι να δοθεί με εισοδηματικά κριτήρια (σύμφωνα με απόφαση του προηγούμενου ΔΣ, μετά από αυτή τη διανομή προτείνουμε ως σώμα την κατάργηση αυτού του λογαριασμού ο οποίος ελάχιστα χρησιμοποιήθηκε την τελευταία δεκαετία). Ωστόσο, επειδή το Υπουργείο λέει ότι δεν είναι εφικτό τεχνικά να ληφθούν υπόψιν τα εισοδηματικά κριτήρια του έτους 2020 και για να αποφευχθεί ο κίνδυνος μιας χρονοβόρας διαδικασίας, ο Πρόεδρος ζήτησε την εξουσιοδότηση (ως σχέδιο Β) να συμφωνήσουμε ως σώμα σε ένα σχέδιο παροχής του επιδόματος σε 110.000 ελεύθερους επαγγελματίες που κατά το Υπουργείο είναι “ασφαλιστικά ενήμεροι μέχρι και τον Οκτώβριο του 2020”.

Ο σύμβουλος της Εναλλακτικής αντέλεξε ρητά σε αυτό το σχέδιο: “Από τη στιγμή που το συγκεκριμένο επίδομα δίνεται εκτάκτως λόγω των ειδικών συνθηκών της πανδημίας και της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων, είναι αδιανόητο να συνδέεται με την ασφαλιστική ενημερότητα (ούτε καν δηλαδή με την ασφαλιστική ικανότητα, την πληρωμή των εισφορών μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2020 που ξεκίνησε η πανδημία). Οι δυσκολίες που επικαλείται το Υπουργείο δεν είναι πειστικές: σε κάθε περίπτωση δεν συγκυβερνάμε με τον Βρούτση, ώστε να δεχόμαστε τα διλήμματα και τις δυσκολίες που επικαλείται. Η τοποθέτηση του σώματος θα πρέπει να ειναι για επίδομα που να μην εξαρτάται από την ασφαλιστική ενημερότητα: αν αυτό σημάνει ότι οι δικαιούχοι υπερβαίνουν τον αριθμό που απαιτείται για να δοθούν 400 ευρώ ανά δικαιούχο (σσ: η κυβέρνηση αποφάσισε αυθαίρετα τα χρήματα να είναι 35 με 40 εκατομμύρια ευρώ, αν και τα χρήματα που έχουμε δώσει στον λογαριασμό είναι περισσότερα), τότε πρέπει να υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια”.

Τελικά, ο πρόεδρος έβαλε σε ψηφοφορία μια πρόταση – κατόπιν εισήγησης του συναδέλφου Ανδ. Κουτσόλαμπρου – κατά την οποία (ως σχέδιο Β) θα ζητάμε να λάβουν το επίδομα όσοι έχουν ασφαλιστική ικανότητα. Την πρόταση αυτή καταψήφισε ο σύμβουλος της Εναλλακτικής Θ. Καμπαγιάννης, αλλά και άλλοι σύμβουλοι με παρόμοιο σκεπτικό (Αντ. Αντανασιώτης, Β. Παπαστεργίου, Μ. Καλαντζόπουλος, Αρτ. Κατωπόδη).

Την επόμενη μέρα, Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη το Συμβούλιο, με κανονική ημερήσια διάταξη.

Ο Πρόεδρος του ΔΣΑ μάς ενημέρωσε ότι η συνάντηση με τον Υπουργό μεταφέρθηκε για το απόγευμα της ίδιας μέρας. Η συμφωνία όλων των επιστημονικών Συλλόγων ήταν πλέον για τη διανομή του επιδόματος χωρίς να απαιτείται ασφαλιστική ενημερότητα και με εισοδηματικά κριτήρια. Τελικά, όπως αποδείχτηκε, με ευθύνη της κυβέρνησης, ακόμα και ο αριθμός 110.000 δικαιούχοι ήταν παραπλανητικός καθώς περιείχε και τους εμμίσθους.

Όσον αφορά τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, ο Πρόεδρος ενημέρωσε το σώμα για την λειτουργία των δικαστηρίων και τα μέτρα ενίσχυσης. Από ο,τι φαίνεται, είναι πολύ πιθανή μια νέα παράταση της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων, εξου και ο Πρόεδρος έθεσε σαν στόχο το αίτημα “όσο γίνεται πιο ανοιχτά δικαστήρια”. Από πλευράς μέτρων ενίσχυσης, είναι πλέον κοινός τόπος ότι η κυβέρνηση ενέπαιξε τους δικηγόρους, αρνήθηκε κάθε αίτημα αποζημίωσης και αναστολής υποχρεώσεων και καθυστερεί ακόμα και αυτό το επίδομα του ΟΑΕΔ. Πέραν της δημοσίευσης των αιτημάτων της Ολομέλειας σε κυριακάτικη εφημερίδα, ο Πρόεδρος ενημέρωσε ότι η συλλογή υπογραφών δεν προχώρησε ακόμα (για τεχνικούς λόγους δεν ετοιμάστηκε ακόμα ένα ψήφισμα στην πλατφόρμα Avaaz) και, άρα δεν υλοποιήθηκε και η προσκόμιση των υπογραφών στον Πρωθυπουργό από αντιπροσωπεία της Ολομέλειας.

Ο σύμβουλος της Εναλλακτικής είπε μεταξύ άλλων τα εξής: “Η κυβερνητική αναλγησία είναι πλέον δεδομένη. Επιτέλους έχουμε μια αλλαγή του διεκδικητικού πλαισίου της Ολομέλειας με επαναφορά του αιτήματος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, κάτι που είχε εξαφανιστεί ως αίτημα τους τελευταίους μήνες με μόνη αναφορά στο επίδομα του ΟΑΕΔ και την επιστρεπτέα προκαταβολή που αποδείχτηκε φιάσκο. Ο Πρόεδρος επιμένει στη γραμμή “ανοιχτά δικαστήρια”, όταν γνωρίζουμε ότι κάτι τέτοιο εξαρτάται πλήρως από την εξέλιξη της πανδημίας – που έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της – και μας βάζει να αποδεχόμαστε το ψευτοδίλημμα “υγεία ή εργασία”. Η δική μας γραμμή είναι εξαρχής καθαρή: διεκδίκηση ενός αυτόματου μηχανισμού αποζημίωσης σε κάθε απόφαση αναστολής των δικαστηρίων. Αναστολή σημαίνει αποζημίωση, μερική αναστολή σημαίνει μερική αποζημίωση. Αν δεν βάλουμε αυτό το αίτημα στην προμετωπίδα του διεκδικητικού μας πλαισίου, θα αναγκαζόμαστε διαρκώς να απαντάμε σε ένα εκβιαστικό δίλημμα που δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντά μας.

Το βασικό πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι το διεκδικητικό πλαίσιο δεν συνοδεύεται από αντίστοιχα μέσα πάλης. Είναι αστείο να λέμε ότι δεν κάναμε τη συλλογή υπογραφών γιατί δεν στήσαμε το ψήφισμα στο Avaaz που γίνεται σε ένα δεκάλεπτο. Απέναντι στον εμπαιγμό της κυβέρνησης, πρέπει να πλήξουμε το αφήγημα περί “μεσαίας τάξης” στον πυρήνα του. Το 1979, τα θεσμικά όργανα των δικηγόρων είχαν θέσει το δικηγορικό σώμα υπό διωγμό και είχαν χαρακτηρίσει “διώκτη των δικηγόρων” τον τότε Υπουργό Συντονισμού Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Είναι η ώρα να πράξουμε το ίδιο και σήμερα απέναντι στον νυν πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και να κοινοποιήσουμε την απόφασή αυτή με συνέντευξη τύπου. Να κάνουμε κατανοητό στην κυβέρνηση ότι θα πληρώσει το πολιτικό κόστος για την απαξίωσή μας. Η απόφαση αυτή να συνοδευτεί με μαζική παράσταση διαμαρτυρίας των ΔΣ των δικηγορικών συλλόγων στο Μέγαρο Μαξίμου”.

Την πρόταση για παράσταση διαμαρτυρίας στα αρμόδια υπουργεία ψήφισαν πέντε σύμβουλοι: Αντανασιώτης, Καμπαγιάννης, Παπαστεργίου, Κακλαμάνης, Κονδύλης. Ο σύμβουλος της Εναλλακτικής ψήφισε “παρών” στο διεκδικητικό πλαίσιο της Ολομέλειας και “υπέρ” στην πρόταση για δικαστική διεκδίκηση της οφειλόμενης αποζημίωσής μας. Ωστόσο, η απόφαση αυτή ουδόλως θεραπεύει την ανυπαρξία διάθεσης για πραγματική σύγκρουση με την κυβέρνηση με βασική ευθύνη του Προέδρου του ΔΣΑ και της Ολομέλειας κ. Βερβεσού.

Θανάσης Καμπαγιάννης, σύμβουλος στο ΔΣ του ΔΣΑ με την “Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή”.

 
   
   
   
   
11 Δεκεμβρίου 2020

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Ενημέρωση ΔΣ ΔΣΑ, 9/12/2020 και 11/12/2020: Για τα μέτρα ενίσχυσης των δικηγόρων


Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο

Ενημέρωση ΔΣ ΔΣΑ, 11/12/2020: Για τα μέτρα ενίσχυσης των δικηγόρων

Συνεχίστηκε την 11/12/20 η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ (διακοπή από 9/12).

Ο Πρόεδρος ενημέρωσε το Σώμα για την από 8/12 απόφαση της Ολομέλειας που διαμαρτύρεται για την ασυνέπεια της κυβέρνησης και την ανυπαρξία ενίσχυσης των δικηγόρων. Η Ολομέλεια ζητά συνάντηση με τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας και ξεκινά τη συλλογή υπογραφών. Από την ενημέρωση προέκυψε αμφιβολία για το αν θα δοθεί τον Δεκέμβριο ακόμα και το περίφημο επίδομα από τις εισφορές μας στον ΟΑΕΔ. Ο σύμβουλος κ. Κουτσόλαμπρος ως εισηγητής πρότεινε, μετά από αναλυτικό σκεπτικό, την κατάργηση του λογαριασμού του ΟΑΕΔ και την επιστροφή των χρημάτων μας ως αχρεωστήτως καταβληθέντων, αφού πρώτα γίνει μια διανομή σε συναδέλφους με εισοδηματικά κριτήρια.

Ο σύμβουλος της “Εναλλακτικής Παρέμβασης – Δικηγορικής Ανατροπής” ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

“Η απαξίωση των δικηγόρων από την κυβέρνηση είναι πλέον πανθομολογούμενη. Μάλιστα στο δεύτερο λοκντάουν, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα από το πρώτο. Πλέον η κυβέρνηση δεν αποφασίζει ούτε καν τα στοιχειώδη που είχαν δοθεί την προηγούμενη φορά. Και αυτό δεν οφείλεται μόνο στην αναλγησία της ίδιας, αυτό είναι το μόνο εύκολο να ειπωθεί. Οφείλεται και στη στρατηγική που επέλεξε ο Πρόεδρος και η πλειοψηφία του ΔΣ. Η στρατηγική αυτή μάς έκανε “δεδομένους” στα μάτια της κυβέρνησης. Αυτό εξηγεί τη χειροτέρευση της κυβερνητικής στάσης. Και έτσι φτάσαμε “στα βράχια”.

Η σημερινή στροφή που επιχειρεί ο Πρόεδρος, προς μια διακηρυκτικά πιο “μαχητική” κατεύθυνση, αποτελεί μια παραδοχή του αδιεξόδου. Δεν θα είχαμε πρόβλημα να την στηρίξουμε, αν αποτελεί πραγματική διόρθωση της προηγούμενης πορείας. Ακούγοντας όμως τον Πρόεδρο να λέει ότι “η στρατηγική του σώματος είναι η επαναλειτουργία την 7η Ιανουαρίου”, είναι αντιληπτό ότι συνεχίζουμε την ίδια ρότα.

Η βασική στρατηγική μας δεν πρέπει να ειναι η “επαναλειτουργία”: η επαναλειτουργία εξαρτάται από την εξέλιξη της πανδημίας. Και συνιστά αποδοχή του ψευτοδιλήμματος “εργασία ή υγεία”. Η στρατηγική μας πρέπει να είναι η διεκδίκηση ενός μηχανισμού αποζημίωσης ταυτόχρονα με κάθε απόφαση αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων. Κλείσιμο των δικαστηρίων σημαίνει αξίωση αποζημίωσης. Μερικό κλείσιμο σημαίνει, έστω, μερική αποζημίωση. Και αυτό πρέπει να το καταστήσουμε στόχο, γιατί η πανδημία δεν θα τελειώσει στις 7 Ιανουαρίου, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας.

Όσον αφορά το διεκδικητικό πλαίσιο, η Ολομέλεια έχει πάει πίσω από το από 31/3 πλαίσιο όπου ζητούσαμε την αποζημίωσή μας – οι επικλήσεις στην επιστρεπτέα είναι αστείες, την πρώτη επιστρεπτέα την πήραν 8.800 δικηγόροι, δηλαδή περίπου το 20% του σώματος, τη στιγμή που η μείωση των εισοδημάτων είναι οριζόντια. Όσον αφορά το επίδομα του ΟΑΕΔ, προφανώς αυτό δεν υποκαθιστά την ανάγκη αποζημίωσης, όσο και αν η κυβέρνηση υπαναχώρησε ακόμα και από το να μας επιστρέψει τα δικά μας λεφτά! Συντασσομαστε με την εισήγηση του συναδέλφου Κουτσόλαμπρου για διανομή με βάση εισοδηματικά κριτήρια και απαίτηση κλεισίματος του λογαριασμού και την παύση πληρωμής του (120 ευρώ το χρόνο) ως απάντηση στον εμπαιγμό.

Όσον αφορά τους τρόπους πάλης, επαναφέρουμε την πρόταση για μαζική παράσταση διαμαρτυρίας σύσσωμων των Διοικητικών Συμβουλίων των Δικηγορικών Συλλόγων στο Μαξίμου, ώστε να στείλουμε μήνυμα ότι δεν είμαστε δεδομένοι και ότι θα θίξουμε την καρδιά του αφηγήματος της κυβέρνησης περί “μεσαίας τάξης”. Ούτε απαγόρευση υπάρχει που να αποκλείει την κινητοποίηση ούτε προβλημα στο δικαίωμα μετακίνησής μας ως δικηγόρων.”

Στις τοποθετήσεις, υπήρξαν σύμβουλοι που επέκριναν την πολιτική του “καλού παιδιού” που έχει επιδείξει ο Σύλλογος μέχρις στιγμής και ζήτησαν μια πιο μαχητική στάση. Υπήρχαν όμως φωνές που επέμειναν σε μια γραμμή κλιμάκωσης “αργότερα”.

Ο Πρόεδρος υπερασπίστηκε τους χειρισμούς της Ολομέλειας. Απέρριψε κάθε μαζική κινητοποίηση λέγοντας ότι “το να σπάσουμε την καραντίνα θα μας φέρει αντιμέτωπους με την κοινωνία”. Περαιτέρω, αποκάλυψε ότι η Ολομέλεια ζήτησε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, αλλά το γραφείο του Πρωθυπουργού μετέφερε την άρνηση για οποιαδήποτε συνάντηση. Πρότεινε εκ νέου το πλαίσιο της Ολομέλειας για ψήφιση, προσθέτοντας το αίτημα αποζημίωσης, με παράδοση των υπογραφών στον Πρωθυπουργό συμβολικά από αντιπροσωπεία.

Ο σύμβουλος της Εναλλακτικής πρότεινε: α. αποδοχή της εισήγησης Κουτσόλαμπρου για τον ΟΑΕΔ, β. απαίτηση επιδόματος αποζημίωσης (ανεξαρτήτως επιστρεπτέας) και απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές χωρίς απώλεια ασφαλιστικών δικαιωμάτων, γ. μαζική παράσταση διαμαρτυρίας σύσσωμων των ΔΣ των Δικηγορικών Συλλόγων στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο σύμβουλος της Εναλλακτικής ψήφισε “παρών” όσον αφορά το διεκδικητικό πλαίσιο, “ναι” στη συλλογή υπογραφών και μαζική παράσταση διαμαρτυρίας των Διοικητικών Συμβουλίων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας ως μέσο πάλης (η πρόταση αυτή ψηφίστηκε και από τους συμβούλους Αντανασιώτη, Κακλαμάνη και Κονδύλη).

----------------

Στη συνεδρίαση που ξεκίνησε στις 9/12, το ΔΣ του ΔΣΑ συζήτησε για τα ακόλουθα θέματα:

α) Αναστολή της υποχρέωσης καταβολής ετήσιας συνδρομής

Όσον αφορά την προτεινόμενο σχέδιο αναστολής, ο σύμβουλος της Εναλλακτικής ψήφισε "παρών" γιατί ζήτησε την πρόβλεψη - έστω και ως εναλλακτικής δυνατότητας - της μείωσης της ετήσιας εισφοράς.

β) Έκτακτο χορήγημα αλληλεγγύης ΔΣΑ

Στην ψηφοφορία για τη χορήγηση του έκτακτου βοηθήματος β’ φάσης πανδημίας, ο σύμβουλος της Εναλλακτικής ψήφισε υπέρ της πρότασης.

γ) Πύλες ανίχνευσης COVID-19

Η τοποθέτηση της Εναλλακτικής έχει ήδη παρουσιαστεί σε σχετική ανακοίνωση που υπάρχει εδώ. Στην ψηφοφορία, η πλειοψηφία τάχτηκε υπέρ της τοποθέτησης των πυλών απολύμανσης υπό προϋποθέσεις. Μια ισχυρή, όμως, μειοψηφία συμβούλων ζήτησε την σαφή απόρριψη της τοποθέτησης των πυλών (Χρήστος Κακλαμάνης, Αθανάσιος Καμπαγιάννης, Άρτεμις Κατωπόδη, Γεώργιος Κλεφτοδήμος, Ανδρέας Κουτσόλαμπρος, Μεθόδιος Ματαλιωτάκης και Βασίλειος Παπαστεργίου υπέρ της πρότασης μειοψηφίας της αρμόδιας Επιτροπής του σ. Αντωνίου Αντανασιώτη).

Περαιτέρω, "το ΔΣ του ΔΣΑ, αφού συμφώνησε με τη δημόσια δήλωση του Προέδρου σχετικά με τη σύλληψη, προσαγωγή και κράτηση των συναδέλφων Θανάση Καμπαγιάννη και Κώστα Παπαδάκη στα Εξάρχεια στις 6.12.2020 (βλ. τη δήλωση εδώ: https://bit.ly/370ywUL), αποφάσισε να εκδώσει ψήφισμα με το οποίο καταγγέλλει την παραβίαση του Κώδικα Δικηγόρων και των ποινικοδικονομικών εγγυήσεων των υπερασπιστών δικηγόρων, που πρέπει να λειτουργούν και να εφαρμόζονται σε ένα κράτος δικαίου, τόσο στην συγκεκριμένη περίπτωση, όσο και στο διηνεκές".

Θανάσης Καμπαγιάννης, σύμβουλος στο ΔΣ του ΔΣΑ με την “Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή”.