4 Ιουλίου 2020
 
 
σελίδα υποδοχής
ταυτότητα
αρχείο υλικών
θέσεις - απόψεις
έμμισθοι συνεργάτες   και ασκούμενοι
εισηγήσεις ημερίδαςσυνδικαλιστική   επικαιρότητα
πολιτική επικαιρότητα
ημερολόγιο
σύνδεσμοι
επικοινωνίαΣυμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε το μηνιαίο newsletter:
rss

συνδικαλιστική επικαιρότητα

στείλτε αυτή τη σελίδα εκτύπωση

2 Ιουλίου 2020

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Ενημέρωση ΔΣ ΔΣΑ, 2/7/2020: Αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και συζήτηση για "ΤΝΠ-Ισοκράτης"


Συνεδρίασε στις 2/7/2020 το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ.

Πριν ξεκινήσει η συζήτηση, ο σύμβουλος της “Εναλλακτικής Παρέμβασης – Δικηγορικής Ανατροπής” διαμαρτυρήθηκε για την μη συμπερίληψη στην ημερήσια διάταξη του αιτήματος οργάνωσης μαζικής διαμαρτυρίας που εδώ και έναν μήνα έχει ζητηθεί να εισαχθεί:

Έκφράζω την ενόχληση και τη δυσαρέσκειά μου για το γεγονός ότι στην ημερήσια διάταξη που μας εστάλη δεν περιλαμβάνεται το αίτημα συζήτησης που έχουμε ήδη υποβάλει ως παράταξη "Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή" με θέμα "Οργάνωση μαζικής παράστασης διαμαρτυρίας του ΔΣΑ για τις διεκδικήσεις των δικηγόρων":

Το αίτημα αυτό υπέβαλα εγγράφως με ηλεκτρονικό μήνυμα σε εσάς, πριν το ΔΣ της 2/6/2020. Ο Πρόεδρος δεν το ενέταξε στην Ημερήσια Διάταξη αλλά σε προφορική του τοποθέτηση στις 2/6 δήλωσε ότι θα το εισαγάγει στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο.

Επανήλθαμε στο ζήτημα στελνοντας επιστολή υπογεγραμμένη από τρεις συμβούλους ΔΣΑ και ΔΣΘ στις 15/6/2020 με τίτλο: "Πρόταση κινητοποίησης προς την Ολομέλεια των Προέδρων, τα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων και κάθε συναδέλφισσα/συνάδελφο δικηγόρο":

Όμως, στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο της 18/6 ενημερωθήκαμε ότι η ημερήσια διάταξη θα ήταν μονοθεματική και θα αφορούσε μόνο το ιδιωτικό ασφαλιστήριο υγείας του Συλλόγου, με τον Πρόεδρο να δηλώνει κατά την τηλεδιάσκεψη ότι τα υπόλοιπα θέματα θα συζητηθούν σε επόμενη συνεδρίαση. Όπως όμως όλοι είδαμε, το θέμα τελικά δεν συμπεριελήφθη στην ημερήσια διάταξη του σημερινού ΔΣ, τη στιγμή που άλλα ζητήματα που τέθηκαν μεταγενέστερα από συμβούλους (κ. Χ. Κακλαμάνης) ή από συναδέλφους (Δέσποινα Παπαθανασίου) θα συζητηθούν, όπως προφανώς και πρέπει να συμβεί.

Η πρακτική αυτή αποτελεί διακωμώδηση κάθε συλλογικής και δημοκρατικής λειτουργίας από πλευράς του Προέδρου. Δεν γίνεται επειδή υπάρχει διαφωνία με κάποια πρόταση, απλά αυτή να εξαφανίζεται με το "έτσι θέλω". Ειναι δε και υπονομευτική κάθε αξιοπιστίας, τη στιγμή που ο Πρόεδρος δήλωσε δύο φορές ότι το θέμα θα εισαχθεί στην ημερήσια διάταξη (όσες δηλαδή φορές δήλωσε και ο Πρωθυπουργός ότι θα πάρουμε την αποζημίωση των 800 ευρώ...).

Κυρίες και κύριοι σύμβουλοι, μπορείτε να διαφωνήσετε όσο θέλετε με την πρόταση που καταθέσαμε για απόφαση μαζικής κινητοποίησης των Συλλόγων. Ωστόσο, εδώ μιλάμε για κάτι παραπάνω: ένα μοντέλο διοίκησης που ευτελίζει κάθε δημοκρατική λειτουργία και που δεν συναντάται σε κανένα Διοικητικό Συμβούλιο Δικηγορικού Συλλόγου σε όλη την Ελλάδα”.

Να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος του ΔΣΑ είναι ο μόνος που αρνείται να συζητήσει το αίτημα, αφού τα Διοικητικά Συμβούλια Πειραιά και Θεσσαλονίκης συζήτησαν την πρόταση (ο Πειραιάς την δέχτηκε κατόπιν πρότασης συμβούλου προσκείμενου στο ΚΚΕ, η Θεσσαλονίκη την απέρριψε οριακά με ψήφους 7-6 κατόπιν πρότασης των συμβούλων της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας).

Τα επιχειρήματα που προέβαλε στην απάντησή του ο Πρόεδρος είναι απολύτως έωλα: ότι “είμαστε σε διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση” (οπότε όσο διαπραγματευόμαστε, δεν κινητοποιούμαστε!), ότι “η Ολομέλεια δεν το έχει αποφασίσει” (λες και ένα Διοικητικό Συμβούλιο δεν μπορεί να συζητήσει κάτι που δεν έχει αποφασίσει η Ολομέλεια!), ότι “το θέμα θα εισαχθεί στο επόμενο ΔΣ” (εδώ πραγματικά γελάνε!).

Για την πρακτική του Προέδρου, διαμαρτυρήθηκαν με παρεμβάσεις τους οι σύμβουλοι Αντ. Αντανασιώτης και Δ. Αναστασόπουλος, και εγγράφως ο σύμβουλος Βασ. Παπαστεργίου.

Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης:

Το Συμβούλιο ενημερώθηκε για την ανάγκη αναβάθμισης της “ΤΝΠ-Ισοκράτης” σε σύστημα Cloud από την αρμόδια επιτροπή. Ο ομιλητής περιέγραψε ένα αμυντικό σχέδιο (διάθεση 250 χιλιάδων ευρώ το ανώτερο, κατόπιν μειοδοτικού διαγωνισμού, για μετριοπαθή βελτίωση εντός 6 μηνών) και ένα επιθετικό σχέδιο (διάθεση 500 με 800 χιλιάδων ευρώ εντός 18-24 μηνών για εκ βάθρων αναβάθμιση της βάσης δεδομένων). Η Επιτροπή Τηλεματικής του ΔΣΑ εισηγήθηκε περαιτέρω την συμμετοχή του ΔΣΑ σε διαγωνισμό που προκηρύχθηκε από την “Κοινωνία της Πληροφορίας” για την ύπαρξη δημόσιας πλατφόρμας συστηματοποίησης της νομοθεσίας, ύψους 2.2 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο σύμβουλος της Εναλλακτικής τοποθετήθηκε ως ακολούθως:

Ο Ισοκράτης ειναι αγαθό και υπηρεσία που προσφέρει ο Σύλλογος στα μέλη μας. Δεν είναι εμπόρευμα. Με δεδομένο μάλιστα ότι, όπως πληροφορούμαστε, η ταυτόχρονη σύνδεση άνω των 300 ατόμων είναι απαγορευτική για τη λειτουργία του συστήματος, γίνεται κατανοητό ότι οι πόροι που διαθέτουμε είναι περατοί και πρέπει πρώτα και κύρια να διατεθούν στα μέλη μας. Η ανάγκη αναβάθμισης του Ισοκράτη είναι απαίτηση των μελών μας, ιδιαίτερα όσων δεν έχουν να πληρώσουν ιδιωτική συνδρομή σε άλλες πλατφόρμες, και υποχρέωση του Συμβουλίου. Γι' αυτό, ως παράταξη υπερψηφίζουμε την αναβάθμιση, ξεκινώντας από το αμυντικό σενάριο. Για τη διάθεση μεγαλύτερου ποσού, πρέπει να λάβουμε υπόψιν την κατάρρευση των εσόδων του προϋπολογισμού μας και άρα θέλει νεότερη συζήτηση στο μέλλον.

Αυτό που σίγουρα όμως θα καταψηφίσουμε είναι η πρόταση για συμμετοχή του ΔΣΑ στον διαγωνισμό της ΚτΠ, που έρχεται στο συμβούλιο λίγες μέρες πριν τη λήξη κατάθεσης προσφορών (16 Ιουλίου) χωρίς σχέδιο, κοστολόγηση, κλπ. Διαβάζοντας την προκήρυξη του εν λόγω διαγωνισμού, γίνεται κατανοητό ότι δεν θα μπορούσαμε μόνοι μας να συμμετέχουμε με δεδομένες τις εγγυητικές επιστολές, τις απαιτήσεις σε προσωπικό κλπ. Μαθαίνουμε λοιπόν σήμερα ότι θα υπάρξει συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία, χωρίς να προσδιορίζεται με ποιόν τρόπο αυτή θα επιλεγεί (σσ. ο Πρόεδρος ανέφερε τις εταιρείας Unisystem και Singular). Ο μηχανισμός αυτός συνδιαλλαγής με ιδιωτικές εταιρείες, αλλά και χρηματοδότησης του Συλλόγου από τέτοιες κρατικές πηγές, είναι ένας εν δυνάμει μηχανισμός διαφθοράς του Συμβουλίου μας. Δεν πρέπει να τον αποδεχθούμε”.

Το Συμβούλιο αποφάσισε την άμεση αναβάθμιση του Ισοκράτη με το αμυντικό σχέδιο και τη διερεύνηση συμμετοχής του ΔΣΑ στον διαγωνισμό, με νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου στις αρχές της επόμενης βδομάδας.

Το Συμβούλιο αποφάσισε τη συγκρότηση Επιτροπής για την εκπόνησης δημόσιας τοποθέτησης του ΔΣΑ για το υπό ψήφιση νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις διαδηλώσεις (αντιπρόεδρος Θ. Σοφός, σύμβουλοι Αντ. Αντανασιώτης, Θ. Καμπαγιάννης, Χρ. Κακλαμάνης, Δημ. Αναστασόπουλος, Γ. Δεληγιώργης). Αποφασίστηκε περαιτέρω η επανασυγκρότηση της Επιτροπής Συνταγματικών Δικαιωμάτων με τη συμμετοχή των: Χριστόφορου Αργυρόπουλου, ως Προέδρου, και Νικολάου Αλιβιζάτου, Σόνιας Δροσοπούλου, Θρασύβουλου Κονταξή, Άγγελου Μπώλου, Δημήτρη Σαραφιανού, Θοδωρή Σχινά, Χάρη Τσιλιώτη, Δημήτρη Τσοβόλα, Δημήτρη Φίλη και Βασιλείου Χειρδάρη ως μελών.

Το Συμβούλιο δήλωσε την αλληλεγγύη του σε δύο απολυμένους συναδέλφους από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου ΑΕ (ΕΤΑΔ ΑΕ) και συγκρότησε επιτροπή για τη διενέργεια παρέμβασης.

Θανάσης Καμπαγιάννης, σύμβουλος ΔΣ ΔΣΑ με την "Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή".

 
   
   
   
   
15 Ιουνίου 2020

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Πρόταση κινητοποίησης προς την Ολομέλεια των Προέδρων, τα ΔΣ των Δικηγορικών Συλλόγων και κάθε δικηγόρο


Πρόταση κινητοποίησης προς την Ολομέλεια των Προέδρων, τα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων και κάθε συναδέλφισσα/συνάδελφο δικηγόρο (15/6/2020)

Τα μέτρα για την πανδημία σταδιακά αίρονται, αλλά κανείς δεν μπορεί στα σοβαρά να ισχυριστεί ότι επιστρέψαμε στην κανονικότητα. Τα ποινικά ακροατήρια επανεκκινούν στις 22 Ιουνίου: συμπληρώνονται δηλαδή πάνω από τρεις μήνες αναστολής λειτουργίας των ποινικών δικαστηρίων – δίπλα στους δυομιση μήνες όλων των ακροατηρίων – που αποτελούν τη βασική πηγή βιοπορισμού χιλιάδων συναδελφισσών και συναδέλφων. Η καθημερινότητα της δικηγορίας έχει χειροτερέψει δραματικά: η παραμικρή εργασία απαιτεί πλέον πολλαπλάσια προσπάθεια, οργάνωση και αναμονή από ό,τι στο παρελθόν. Η ίδια η δικηγορική ύλη είναι δραματικά μειωμένη.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η κυβέρνηση ενέπαιξε βάναυσα τους δικηγόρους. Τα μέτρα στήριξης που τελικά αποφασίστηκαν ήταν ασπιρίνες: μια αναστολή πληρωμής κάποιων υποχρεώσεων που θα τις βρούμε μπροστά μας μέσα στη χρονιά, μια προσωρινή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών - αφού αυτές είχαν αυξηθεί (!) με το ασφαλιστικό Βρούτση - και αυτό μόνο για όσες/ους μπόρεσαν να τις πληρώσουν εμπρόθεσμα, μια δίμηνη μείωση ενοικίου. Και ως οικονομική ενίσχυση για τρεις μήνες, λάβαμε τελικά τα 600 ευρώ του εκπαιδευτικού επιδόματος με την παρωδία των voucher. Αν και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί δύο φορές τη χορήγηση της αποζημίωσης των 800 ευρώ, σε τηλεοπτικό διάγγελμα για τους μήνες Μάρτιο-Απρίλιο και στην Βουλή για τον μήνα Μάιο, οι υποσχέσεις αυτές αποδείχτηκαν λόγια του αέρα.

Η ηγεσία της Ολομέλειας των Προέδρων αρνήθηκε συστηματικά, σε σχετικά αιτήματα που υποβλήθηκαν στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, να απευθυνθεί στη βάση του δικηγορικού σώματος και να καλέσει κινητοποιήσεις για την υλοποίηση του διεκδικητικού μας πλαισίου. Η προβαλλόμενη αιτιολογία ήταν πάντα ο φόβος διασποράς του ιού εν μέσω πανδημίας και οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας και συγκεντρώσεων. Σήμερα, κάθε τέτοια αιτιολογία είναι πλέον αβάσιμη. Ως δικηγόροι, θα πρέπει να διεκδικήσουμε μαζικά τα αιτήματα που περιλαμβάνονται στο από 31/3 διεκδικητικό πλαίσιο της Ολομέλειας και να απαιτήσουμε τις υποσχεθείσες χρηματικές αποζημιώσεις που είναι απαραίτητες προκειμένου χιλιάδες συναδέλφισσες και συνάδελφοι να ανταποκριθούν σε άμεσα πιεστικά έξοδα εν μέσω πανδημίας και δυσπραγίας.

Καλούμε την Ολομέλεια των Προέδρων και τα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων να αποφασίσουν πανελλαδική κινητοποίηση – παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας και στο Μέγαρο Μαξίμου για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Καλούμε κάθε σύμβουλο-μέλος Διοικητικού Συμβουλίου να θέσει το αίτημα αυτής της κινητοποίησης στην ημερήσια διάταξη, ξεπερνώντας την αδράνεια και τη φοβικότητα της ηγεσίας μας. Αν η Ολομέλεια ή το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών αρνηθούν, η παράσταση διαμαρτυρίας μπορεί να οργανωθεί από Συλλόγους και συμβούλους που θα το επιλέξουν.

  • Θανάσης Καμπαγιάννης, σύμβουλος ΔΣ ΔΣΑ
  • Χαράλαμπος Κουρουνδής, σύμβουλος ΔΣ ΔΣΘ
  • Αρετή Σκουνάκη, σύμβουλος ΔΣ ΔΣΘ.
 
   
   
   
   
3 Ιουνίου 2020

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Ενημέρωση ΔΣ ΔΣΑ, 2/6/2020: Επίκαιρα ζητήματα και άρνηση κινητοποίησης


Ενημέρωση ΔΣ ΔΣΑ, 2/6/2020: Επίκαιρα ζητήματα και άρνηση κινητοποίησης

Συνεδρίασε στις 2/6/2020, με αυτοπρόσωπη παρουσία των συμβούλων στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, το Διοικητικό Συμβούλιο.

Το Συμβούλιο ενημερώθηκε για την υπό επεξεργασία διαδικασία έκδοσης ένορκης βεβαίωσης από δικηγόρο. Η διαδικασία θα περιλαμβάνει: υπογραφή από πολίτη και δικηγόρο, σκανάρισμα και ανάρτηση μέσω portal, θέση ψηφιακής υπογραφής από ΔΣΑ και κατέβασμά της ως επίσημου εγγράφου, με την υποχρέωση προσκόμισης του πρωτοτύπου στον ΔΣΑ εντός 5 ημερών. Εγκρίθηκε η σχετική γνωμοδότηση/έκθεση της επιτροπής.

Στη συνέχεια, έγινε ψηφοφορία για την πλήρωση της μίας θέσης Αντιπροέδρου του ΔΣΑ, καθώς ο κ. Χ. Κονδύλης παραιτήθηκε από τη θέση του. Οι υποψήφιοι ήταν τρεις, οι κκ. Αναλυτής, Περάκης και Κωτσής. Έλαβαν: Αναλυτής 11, Περάκης 6 και Κωτσής 5, ενώ υπήρξαν και δύο λευκές ψήφοι. Η ψήφος του συμβούλου της Εναλλακτικής ήταν “λευκό”. Επειδή δεν υπήρξε απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία θα επαναληφθεί την Πέμπτη 4/6 στις 15:30.

Όσον αφορά τις ψηφιακές υπογραφές, έγινε συζήτηση με αφορμή πρόταση του συμβούλου κ. Δ. Αναστασόπουλου. Η παρέμβαση του συμβούλου της ΕΠ-ΔΑ ήταν η εξής: δεν υπάρχει, όπως φαίνεται, κόψιμο δρόμου από την γνωστή διαδικασία (αυτοπρόσωπη παρουσία με παροχή usb) ούτε με τις περίφημες 150.000 ψηφιακές υπογραφές (θα δοθούν τελικά αποκλειστικά στον στενό δημόσιο τομέα) ούτε με λεφτά του ΕΣΠΑ για τα οποία δεν υπάρχουν καν προκηρυχθέντα προγράμματα. Με κινητοποίηση των πόρων του Συλλόγου, κατέστη εφικτό να δοθούν πολύ περισσότερες ψηφιακές υπογραφές τις τελευταίες βδομάδες (η ενημέρωση είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 6 χιλιάδες ενεργές υπογραφές) και έχουν ήδη κλειστεί 1460 νέα ραντεβού τον μήνα Ιούνιο.

Κατόπιν έγινε ενημέρωση για το ζήτημα της επαναλειτουργίας των Υποθηκοφυλακείων και των Κτηματολογίων, καθώς την Πέμπτη 4/6 θα υπάρξει συνάντηση του Προέδρου του ΔΣΑ με συναρμόδιους φορείς. Με δεδομένο ότι ξεκίνησε από 1/6 και η λειτουργία κτηματολογικού γραφείου για τον Δήμο Αθήνας (στις εγκαταστάσεις στο Γαλάτσι), το Συμβούλιο άκουσε τις εισηγήσεις των συμβούλων Κουτκιά, Κορδώνη και Σταυρόπουλου και κατήρτισε σώμα προτάσεων για την εξυπηρέτηση των δικηγόρων (διευρυμένο ωράριο, ηλεκτρονικές αιτήσεις ΚΑΙ παραλαβές πιστοποιητικών, επίλυση προβλημάτων με μεγαρόσημα, προμήθεια POS, κλπ).

Ως Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή, θέσαμε μετ' επιτάσεως την ανάγκη για διοργάνωση μαζικής παράστασης διαμαρτυρίας του ΔΣΑ στο Υπουργείο Εργασίας για την υλοποίηση του διεκδικητικού μας πλαισίου και τη χορήγηση της αποζημίωσης των 800 ευρώ που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί για τον μήνα Μάιο. Τονίσαμε τον εμπαιγμό της κυβέρνησης που ανέστειλε τη λειτουργία των δικαστηρίων επί τρεις μήνες και θεωρεί ότι ξεμπέρδεψε μαζί μας με 600 (!) ευρώ. Δηλώσαμε ακόμα πώς δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία (πχ απαγόρευση κυκλοφορίας, μέτρα για τον κορονοϊό) να μην διοργανωθεί μια μαζική παράσταση διαμαρτυρίας με παρουσία όλων των μελών ΔΣ των Δικηγορικών Συλλόγων πανελλαδικά και με μαζικό κάλεσμα παρουσίας προς τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους της Αθήνας. Ο Πρόεδρος δήλωσε ότι η θέση της κυβέρνησης μετά τις δηλώσεις του υφυπουργού Βεσυρόπουλου στη Βουλή είναι καθαρή (ότι δηλαδή ΔΕΝ θα πάρουμε καμία αποζημίωση) αλλά απέφυγε να θέσει το αίτημα σε ψηφοφορία, λέγοντας ότι “υπάρχουν ανοιχτά αιτήματα” (ΟΑΕΔ, κλπ) και παραπέμποντας το θέμα σε επόμενη συνεδρίαση.

Γενικά, ο φόβος μην τυχόν και “κακοκαρδίσουμε” την γαλαντόμο κυβέρνηση των 200 ευρώ τον μήνα έχει φωλιάσει στην ηγεσία των Δικηγορικών Συλλόγων. Καθόλου παράλογο, αφού αν δεν σου λείπουν, η αποζημίωση των 800 ή των 500 ευρώ δεν σου κάνει και καμία διαφορά.

Θανάσης Καμπαγιάννης, σύμβουλος στο ΔΣ του ΔΣΑ με την “Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή”.

 
   
   
   
   
1 Ιουνίου 2020

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Αίτημα οργάνωσης μαζικής παράστασης διαμαρτυρίας του ΔΣΑ για τις διεκδικήσεις των δικηγόρων


Δημοσιοποιούμε αίτημα που απηύθηνε στον Πρόεδρο και τα μέλη ΔΣ του ΔΣΑ ο σύμβουλος της "Εναλλακτικής Παρέμβασης - Δικηγορικής Ανατροπής" εν όψει της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου στις 2/6/2020:

Αίτημα οργάνωσης μαζικής παράστασης διαμαρτυρίας του ΔΣΑ για τις διεκδικήσεις των δικηγόρων

"Κύριε Πρόεδρε, κυρία και κύριοι σύμβουλοι,

σε συνέχεια του μηνύματος για την Ημερήσια Διάταξη του επικείμενου Διοικητικού Συμβουλίου, έχω να παρατηρήσω ότι απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στο πρόγραμμα διεκδικήσεων του δικηγορικού σώματος και στους τρόπους πάλης ώστε αυτό να υλοποιηθεί.

Προφανώς η επαναλειτουργία της δικαιοσύνης θέτει ζητήματα προς συζήτηση. Συζητήσαμε στα δύο προηγούμενα Διοικητικά Συμβούλια την επαναλειτουργία των δικαστηρίων και τη Νομική Βοήθεια. Έχει όμως έτσι μείνει "στη μέση" η συζήτηση για τα φλέγοντα αιτήματα των δικηγόρων απέναντι στην Κυβέρνηση: τα 800 ευρώ του Μαϊου - που ρητά είχε υποσχεθεί ο Πρωθυπουργός - εξαφανίστηκαν, τα 533 ευρώ είναι και αυτά πλέον άφαντα, η επιστροφή στην κανονικότητα είναι το νέο ευαγγέλιο. Όμως αυτό που γνωρίζω είναι ότι τα ποινικά δικαστήρια το πρώτο 20ήμερο του Ιουνίου (τρεις μήνες μετά το λοκ-άουτ!) θα αναβληθούν και ότι η κυβέρνηση ψήφισε τον πολλοστό αποσυμφορητικό νόμο που αφαιρεί εκ νέου ύλη από τα δικηγορικά γραφεία.

Ελπίζω και εύχομαι η συζήτηση αυτή να - υπονοείται ότι θα - γίνει στην "Ενημέρωση Προέδρου". Όμως δεν γίνεται να περάσει όλος αυτός ο Αρμαγεδώνας και οι Συλλογοι να μην έχουν αποφασίσει μία (!) μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας (ή το Μαξίμου θα πρότεινα εγώ) για τον εμπαιγμό που έχουμε δεχτεί και για την διεκδίκηση των αιτημάτων μας. Μέχρι σήμερα, σε σχετικά αιτήματα που έχουμε θέσει - τόσο ο σύμβουλος κύριος Αντώνης Αντανασιώτης επανειλημμένα όσο και εγώ - η απάντηση του Προέδρου - και της πλειοψηφίας του Συμβουλίου - ήταν ότι δεν μπορούμε να κάνουμε μαζική διαμαρτυρία λόγω απαγορεύσεων και κορονοϊου. Τώρα που οι συνθήκες αυτές τελείωσαν, βλέπω απλώς να "πάμε παρακάτω". Αυτό ήταν; Τελειώσαμε;

Σε κάθε περίπτωση, αιτούμαι τη συζήτηση του θέματος "Διεκδικητικό πλαίσιο του δικηγορικού σώματος και μέσα πάλης" και δηλώνω ότι θα προτείνω εκ μέρους της παράταξης που εκπροσωπώ την οργάνωση μιας μαζικής παράστασης διαμαρτυρίας του ΔΣΑ για την υλοποίηση των - ακόμα ανοιχτών - αιτημάτων μας.

Συναδελφικά,

Θανάσης Καμπαγιάννης, σύμβουλος με την παράταξη "Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή".

 
   
   
   
   
27 Μαϊου 2020

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Ενημέρωση ΔΣ ΔΣΑ, 26/5/2020: Για τη Νομική Βοήθεια


Πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη στις 26 Μαϊου 2020 η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ με αποκλειστικό θέμα τις καταγγελίες για τη Νομική Βοήθεια.

Την εισήγηση έκανε ο σύμβουλος Γ. Κλεφτοδήμος που παρουσίασε το πόρισμα της Επιτροπής Νομικής Βοήθειας (μια μορφή υπάρχει εδώ), ενώ ακολούθησαν τοποθετήσεις των μελών της Επιτροπής Αναλυτή και Ματαλιωτάκη και του πρώην μέλους (δήλωσε παραίτηση μετά τις καταγγελίες του) Ζώη Σταυρόπουλου. Το Συμβούλιο άκουσε την τοποθέτηση του συμβούλου Γ. Δεληγιώργη, πρώην μέλους της Επιτροπής Νομικής Βοήθειας (5μελής κατά τη συγκρότησή της), ο οποίος έκοψε άνω του ενός γραμμάτια νομικής βοήθειας κατά το δίμηνο της καραντίνας και κατηγορήθηκε για πράξεις και παραλείψεις που παραβίασαν τον ψηφισθέντα Κανονισμό. Μπορείτε να βρείτε τον Κανονισμό που ψήφίστηκε τον Ιανουάριο εδώ, ενώ ο σύμβουλος Γ. Δεληγιώργης ανέβασε τη δική του τοποθέτηση στο facebook στη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου. Παρά ταύτα, το υποβληθέν αίτημα ζωντανής μετάδοσης της συνεδρίασης μέσω live-streaming δεν έγινε αποδεκτό (ο εκπρόσωπος της Εναλλακτικής συντάχθηκε με το αίτημα), κατόπιν εισήγησης της επιτροπής Προσωπικών Δεδομένων του ΔΣΑ.

Ο σύμβουλος της Εναλλακτικής Παρέμβασης – Δικηγορικής Ανατροπής εξέθεσε τη συλλογική τοποθέτηση της παράταξης, η οποία καταρτίστηκε βάσει στοιχείων που ελήφθησαν από τις Υπηρεσίες του Συλλόγου. Προκύπτει καθαρά η λειτουργία κυκλώματος, αφού κάθε χρόνο επαναλαμβάνονται στις πρώτες θέσεις των καταλόγων τα ίδια ονόματα δικηγόρων με τα περισσότερα έσοδα από γραμμάτια νομικής βοήθειας (στο όριο των 15 χιλιάδων ευρώ).

Συγκεκριμένα καταγγείλαμε:

“Η επιλογή των δικηγόρων που αναλαμβάνουν ποινικές υποθέσεις μέσω νομικής βοήθειας δεν έχει δυστυχώς καμία σχέση με τον κατάλογο, την αλφαβητική σειρά, την ετοιμότητα ή την τύχη. Υπάρχει ένα καλολαδωμένο κύκλωμα που εξασφαλίζει ότι συγκεκριμένοι δικηγόροι αναλαμβάνουν σωρηδόν υποθέσεις μέχρι να φτάσουν στο ετήσιο χρηματικό όριο των 15.000 ευρώ. Αδιάψευστος μάρτυρας είναι οι συγκεντρωτικοί κατάλογοι γραμματίων ανά δικηγόρο. Στην πρώτη δεκάδα ανά χρονιά, βλέπουμε δυστυχώς να επαναλαμβάνονται τα ίδια και τα ίδια ονόματα. Έτσι:

  • Συνάδελφος Κ είναι 1ος σε αξία γραμματίων (104) ύψους 14.973 ευρώ την δικαστική περίοδο 2016-2017, 2ος με 14.963 ευρώ (91 γραμμάτια) την περίοδο 2017-2018, 3ος με 14.936 ευρώ (108 γραμμάτια) την περίοδο 2018-2019 και 18ος με 7.578 ευρώ (74 γραμμάτια) την περίοδο 2019-2020 (μέχρι 20/5).

  • Συνάδελφος Μ είναι 3ος σε αξία γραμματίων (66) ύψους 14.696 ευρώ την περίοδο 2016-2017, 3ος με 14.918 ευρώ (87 γραμμάτια) την περίοδο 2017-2018, 1ος με 14.967 ευρώ (65 γραμμάτια) την περίοδο 2018-2019 και 5ος με 11.555 ευρώ (45 γραμμάτια) την περίοδο 2019-2020 .

  • Συνάδελφος Σ είναι 5ος σε αξία γραμματίων (17) ύψους 13.515 ευρώ την περίοδο 2016-2017, 7ος με 14.125 ευρώ (18 γραμμάτια) την περίοδο 2017-2018, 4ος με 14.749 ευρώ (31 γραμμάτια) την περίοδο 2018-2019 και 3ος με 12.941 ευρώ (17 γραμμάτια) την περίοδο 2019-2020 .

  • Συνάδελφος Μ είναι 6ος σε αξία γραμματίων (18) ύψους 13.094 ευρώ την περίοδο 2016-2017, 1ος με 16.113 ευρώ (21 γραμμάτια) την περίοδο 2017-2018 (εδώ ξεπεράστηκε και το όριο), 2ος με 14.958 ευρώ (22 γραμμάτια) την περίοδο 2018-2019 και 4ος με 12.001 ευρώ (18 γραμμάτια) την περίοδο 2019-2020 .

  • Συνάδελφος Α είναι 7ος σε αξία γραμματίων (103) ύψους 14.176 ευρώ την περίοδο 2018-2019 και 7ος με 10.893 ευρώ (103 γραμμάτια) την περίοδο 2019-2020.

Οι συνάδελφοι που συμμετέχουμε στον κατάλογο νομικής βοήθειας και αναλαμβάνουμε μετρημένες στα δάχτυλα υποθέσεις κάθε χρόνο, καταλαβαίνουμε διαβάζοντας αυτά τα νούμερα το μέγεθος της κοροϊδίας...”. Διαβάστε όλη την τοποθέτηση εδώ.

Δυστυχώς, αν και ακούστηκαν τοποθετήσεις συμβούλων που στηλίτευσαν την ύπαρξη κυκλώματος, το Συμβούλιο δεν δέχτηκε να βάλει το δάχτυλο “επί τον τύπον των ήλων”. Υποστηρίξαμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει επανεκκίνηση χωρίς κάθαρση: αν δηλαδή δεν εξαρθρωθεί το κύκλωμα που στήθηκε και δεν ελεχθεί πειθαρχικά και ποινικά, τότε οποιοδήποτε μέτρο που θα ληφθεί ακόμα και προς τη σωστή κατεύθυνση (πχ η μείωση του ορίου γραμματίων νομικής βοήθειας από 15 χιλιάδες σε 5 χιλιάδες ευρώ, η έκδοση γραμματίου την ημέρα ανάληψης του διορισμού προκειμένου να καταστεί διαφανής η τήρηση ή μη του αλφαβητικού καταλόγου, κλπ), δεν θα ξεκαθαρίσει το τοπίο της καχυποψίας των μελών του Συλλόγου μας.

Ζητήσαμε ρητά από τον Πρόεδρο του ΔΣΑ να αναλάβει θαρρετά την αντικειμενική πολιτική και συνδικαλιστική ευθύνη που έχει για τη δράση του κυκλώματος στα χρόνια της Προεδρίας του. Εκεί βρίσκεται το πρόβλημα και όχι φυσικά σε κάποιον υπηρεσιακό παράγοντα ή σε κάποιον μεμονωμένο σύμβουλο – που σε κάθε περίπτωση ανήκει στην πολιτική συμμαχία που υποστηρίζει τον Πρόεδρο. Αν ο κ. Βερβεσός δεν αναλάβει ρητά την πολιτική ευθύνη, τότε νομιμοποιεί όσους μιλούν για σύστημα ευνοιοκρατίας και ελέγχου των συνδικαλιστικών και πολιτικών πραγμάτων στο δικηγορικό σώμα.

Αντί αυτού, κληθήκαμε να ψηφίσουμε την νομοθέτηση ασυμβίβαστου της ιδιότητας του Συμβούλου του ΔΣΑ με την εγγραφή στον κατάλογο νομικής βοήθειας. Δηλαδή, ο τρόπος να χτυπηθεί η διαφθορά είναι οι εκλεγμένοι Σύμβουλοι να έχουν λυμένα τα οικονομικά τους ζητήματα! Τέτοια απομάκρυνση του Συμβουλίου από την καθημερινότητα των μαχόμενων συναδελφισσών και συναδέλφων! Ο σύμβουλος της ΕΠ-ΔΑ κατήγγειλε τη συγκάλυψη και απείχε από την ψηφοφορία, ζητώντας την καταγραφή στα πρακτικά της ακόλουθης τοποθέτησης:

«Ως "Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή" απέχουμε από την ψηφοφορία γιατί, χωρίς ρητή ανάληψη της πολιτικής και συνδικαλιστικής ευθύνης που φέρει ο Πρόεδρος του ΔΣΑ και χωρίς πειθαρχικό και ποινικό έλεγχο όσων εμπλέκονται στο κύκλωμα που καταφανώς λειτουργεί στα πλαίσια του προγράμματος Νομικής Βοήθειας, δεν μπορεί να υπάρξει κανένα υγιές νέο ξεκίνημα στο συγκεκριμένο πεδίο».

Οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου δημοσιεύτηκαν στον ιστότοπο του ΔΣΑ και είναι διαθέσιμες εδώ.

Θανάσης Καμπαγιάννης, σύμβουλος στο ΔΣ του ΔΣΑ με την “Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή”.