26 Φεβρουαρίου 2020
 
 
σελίδα υποδοχής
ταυτότητα
αρχείο υλικών
θέσεις - απόψεις
έμμισθοι συνεργάτες   και ασκούμενοι
εισηγήσεις ημερίδας


θεματικές ενότητες:
1990
1992
1993
1994
1995
1996
1997
1998
1999
- Φεβρουάριος
- Μάρτιος
- Σεπτέμβριος
- Νοέμβριος
2000
2001
2002
2003
2004
2005
2006
2007
2008
2011
2019
2020συνδικαλιστική   επικαιρότητα
πολιτική επικαιρότητα
ημερολόγιο
σύνδεσμοι
επικοινωνίαΣυμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε το μηνιαίο newsletter:
rss

θέσεις - απόψεις - Σεπτέμβριος 1999

στείλτε αυτή τη σελίδα εκτύπωση

20 Σεπτεμβρίου 1999

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Πόσα ρίχτερ ακόμη θα αντέξουμε


Σε μία περίοδο σκληρής δοκιμασίας της κοινωνίας από τους σεισμούς η κυβέρνηση επιλέγει να προωθήσει τη φορολογική εξόντωση της (από παλιά επικηρυγμένης) μαχόμενης δικηγορίας.

Το νέο σύστημα φορολόγησης (άρθρο 7 παρ. 5 νομοσχεδίου) προβλέπει ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα δικηγόρων το άθροισμα των ποσών :

α) Της αξίας των γραμματίων προείσπραξης παραστάσεων σε δικαστήρια (με εξαίρεση τα γραμμάτια πάγιας αντιμισθίας) πολλαπλασιασμένης με συντελεστή απόδοσης ανάλογο με τα χρόνια δικηγορίας : 2,5 για 4 - 10 χρόνια, 3 για 10 - 15 χρόνια, 3,5 για 15 - 20 χρόνια, 3 για πάνω από 20 χρόνια και με συντελεστή καθαρών αμοιβών που θα θεσπίζεται με Υποργική Απόφαση)

β) Του 50% του ετησίου μερίσματος και

γ) Της αξίας των γραμματίων προείσπραξης μεταβιβάσεων ακινήτων (με εξαίρεση τα γραμμάτια πάγιας αντιμισθίας). Ετσι λοιπόν, χωρίς τον υπολογισμό του σ.κ.α :

Εστω δικηγόρος με δέκα χρόνια δικηγορίας, που έχει πραγματοποιήσει 50 παραστάσεις στα δικαστήρια (συνολική αξία γραμματίων προεισπράξεων 1.500.000, από τις οποίες 40 σε πρωτοβάθμια, 7 σε Τριμελή Εφετεία και 3 σε Ανώτατα, έχει πραγματοποιήσει δέκα παραστάσεις σε συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων, συνολικής αξίας 1.500.000 και έχει λάβει ετήσιο μέρισμα ποσό δρχ 300.000.

α) Με τα ισχύοντα αντικειμενικά κριτήρια το καθαρό εισόδημα αυτού προσδιορίζεται ως εξής :

- Ποσό βάσης :                                                        2.500.000

- Επιπλέον παραστάσεις 10 Χ 25.000 =                          250.000

- Παραστάσεις Εφετείων  7 Χ 75.000  =                          525.000

- Παραστάσεις Ανωτάτων 3 Χ 250.000 =                       750.000

- 50% ετησίου μερίσματος =                                          150.000

ΣΥΝΟΛΟ  ΚΑΘΑΡΟΥ  ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ                               4.175.000

Αναλογών φόρος με τη νέα κλίμακα που εξαγγέλθηκε :      275.250

 

β) Με το νέο σύστημα :

- Αξία γραμματίων προείσπραξης δικαστηρίων Χ 3 =      4.500.000

- Αξία γραμματίων συμβολαίων Χ 50 % =                       750.000

- 50% ετησίου μερίσματος =                                        150.000

ΣΥΝΟΛΟ  ΚΑΘΑΡΟΥ  ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ                           5.400.000

Αναλογών φόρος με τη νέα κλίμακα που εξαγγέλθηκε     618.750

  

Από την κατ αυτόν τον τρόπο φορολόγηση δεν εξαιρούνται αυτή τη φορά οι δικηγόροι που παρίστανται κατ αποκοπή για λογαριασμό τραπεζών, ασφαλιστικών εταιρών κλπ.

  

Μερικές πρώτες εκτιμήσεις : 1) Δεν καταργούνται τα αντικειμενικά κριτήρια, όπως η κυβέρνηση εξήγειλε, αλλά απλώς αντικαθίστανται με διαφορετικούς συντελεστές.

2) Η νέα φορολόγηση είναι επαχθέστερη για τους μαχόμενους δικηγόρους (τους χαμάληδες της δικηγορίας) και κατ επέκταση για τα κοινωνικά στρώματα στα οποία θα μετακυλιστεί το κόστος της δικηγορίας, στηρίζεται αποκλειστικά στο γραμμάτιο προείσπραξης και τα εμφανή έσοδα και στην τεχνητή διόγκωσή τους 3) Οπως πάντοτε πλήττονται οι δικηγόροι που ζούν από την παράσταση και το γραμμάτιο, ενώ αφήνονται και πάλι στο απυρόβλητο οι πλουσιοπάροχα αμειβόμενοι μεγαλοδικηγόροι, ιδίως όσοι ασχολούνται με εξωδικαστηριακή δικηγορία. Υπενθυμίζουμε ακόμη ότι επίκειται σημαντική αύξηση των ποσών των γραμματίων προείσπραξης σύμφωνα με παλιότερη πρόταση του Δ.Σ.Α. που εκκρεμεί στα αρμόδια Υπουργεία. Αντιλαμβάνεται ο καθένας σε ποιά ύψη θα εκτοξευτούν τα παραπάνω ποσά εάν π.χ. τα γραμμάτια κατά μέσο όρο διπλασιαστούν.

Ολα δε αυτά συμβαίνουν σε μία περίοδο έξαρσης της φιλολογίας περί φοροφυγάδων, έντασης των ελέγχων και της βιομηχανίας ανακάλυψης παραβάσεων ΚΒΣ σε δικηγόρους και ταυτόχρονα φορολογικής παροχολογίας που αποδεικνύεται το λιγότερο απατηλή.

Ο κατώτερος των περιστάσεων τις δύσκολες αυτές μέρες Δ.Σ.Α. πρέπει να καταβάλει τώρα που το νομοσχέδιο ακόμη δεν έχει ψηφιστεί κάθε προσπάθεια για την απόσυρση των διατάξεων αυτών. Ακόμη και με κινητοποιήσεις. Αλλά και να διεκδικήσει μέτρα φορολογικής δικαιοσύνης. Διαφορετικά θα είναι συνυπεύθυνος για τη θέσπιση ενός ακόμη μέτρου που οδηγεί στην επαγγελματική μας εξόντωση.

Η παράταξή μας εδώ και χρόνια υποστηρίζει ότι το φορολογικό ζήτημα είναι αλληλένδετο με την αναδιάταξη της δικηγορικής ύλης και τη φορολόγηση ανάλογα με την αξία των υποθέσεων και το ύψος των αμοιβών.Το γραμμάτιο προείσπραξης αντιπροσωπεύει μία μικρή πιά κατηγορία υποθέσεων και κάθε φορολόγηση που στηρίζεται σε αυτό δεν μπορεί παρά να είναι άδικη και ταξική. Δημόσια έργα, Τραπεζικές συμβάσεις (δανειακές και άλλες), μεγάλες εμπορικές συμβάσεις ιδίως στους δυναμικούς τομείς της οικονομίας, πνευματικά δικαιώματα, Μ.Μ.Ε, βιομηχανική ιδιοκτησία, παραστάσεις σε διοικητικές επιτροπές και ακόμα μισθώσεις επαγγελματικής στέγης και εταιρικά και πολλά άλλα είναι τα σημερινά και αυριανά πεδία εκμετάλλευσης της απλήρωτης και ακατοχύρωτης δικηγορικής εργασίας, από τα οποία διαφεύγουν καθημερινά δισεκατομύρια πόρων Ταμείου Συνεργασίας, δικηγορικών αμοιβών, ασφαλιστικών οργανισμών και κρατικών φόρων πρός όφελος του ιδιωτικού τομέα, των μεγάλων επιχειρήσεων, των παραδικηγορικών επαγγελμάτων και των μεγαλοδικηγόρων. Αυτά και άλλα πρέπει να ενταχθούν άμεσα στη δικηγορική ύλη και στον μηχανισμό των γραμματίων προείσπραξης. Ξέρουμε ότι αυτό προϋποθέτει σύγκρουση με μεγάλα συμφέροντα, αλλά αυτό θέλουμε. Με την αναδιάταξη της δικηγορικής ύλης θα ρυθμιστούν ταυτόχρονα και άλλα εξίσου σημαντικά ζητήματα, όπως η διαμόρφωση των αμοιβών, η διεύρυνση των αναδιανεμητέων με το μέρισμα πόρων του Ταμείου Συνεργασίας και  η παρακράτηση στην πηγή των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών που αντιστοιχούν στην κάθε παράσταση. Και επιτέλους θα σταματήσει το κρυφτούλι με την Εφορία.

Διαφορετικά ο δικηγορικός συνδικαλισμός δεν έχει καμμία προοπτική παρά να τρέχει αμυνόμενος πίσω από τις εκάστοτε επιλογές της εξουσίας, όπως ακριβώς κάνει μέχρι τώρα. Ας ξεκινήσουμε τουλάχιστον τώρα. Το ζήτημα επείγει.

Να συγκληθεί άμεσα η Γενική Συνέλευση του Δ.Σ.Α. 

Αθήνα, 20.9.1999

Ε Ν Α Λ Λ Α Κ Τ Ι Κ Η   Π Α Ρ Ε Μ Β Α Σ Η   Δ Ι Κ Η Γ Ο Ρ Ω Ν   Α Θ Η Ν Α Σ

 
   
   
   
   
4 Σεπτεμβρίου 1999

εκτύπωση του άρθρου pdf
   ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΝΕΩΝ για την θεσμική κατοχύρωση και αναβάθμιση του/της έμμισθου συνεργάτη/τριας και του/της ασκούμενου/ης δικηγόρου


•1.   Αποτελεί για μας κοινή πεποίθηση ότι η θέση των έμμισθων συνεργατών αλλά και των ασκούμενων συναδέλφων επιδεινώνεται διαρκώς, τόσο από την άποψη των όρων εργασίας τους όσο και από την άποψη των οικονομικών τους απολαβών. Η πραγματικότητα στον επαγγελματικό μας χώρο αποτελεί σκάνδαλο για το δικηγορικό σώμα αλλά και πρόκληση για μας να αγωνιστούμε για την κατοχύρωση όλων των εγγυήσεων που σε οποιοδήποτε άλλο εργασιακό χώρο θα θεωρούντουσαν αυτονόητες.

•2.   Θεωρούμε ότι πρόκειται, αναμφίβολα πια, για μύθο και αυταπάτη ότι όλοι οι δικηγόροι - μέλη του Δ. Σ. Α. είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, και άρα το στάδιο, του έμμισθου συνεργάτη είναι ένας σύντομος προθάλαμος για το πέρασμα στην ελεύθερη δικηγορία. Στην πραγματικότητα το καθεστώς της εξαρτημένης απασχόλησης γίνεται πλέον δομικό στοιχείο στο δικηγορικό λειτούργημα. Πληθαίνουν διαρκώς οι συνάδελφοι που ελλείψει άλλης προοπτικής και με δεδομένη την πολιτική λιτότητας στην κοινωνία με ένα μονιμότερο τρόπο προσδένονται στο καθεστώς της έμμισθης συνεργασίας με δικηγορικά γραφεία. Έχουμε να κάνουμε όχι με ισότιμα συνεργαζόμενους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά για την πιο τυπική περίπτωση παροχής εξαρτημένης εργασίας, κοντολογής για εργοδότες και εργαζόμενους.

3. Ωστόσο κάτω από το μανδύα του «ελεύθερου χαρακτήρα» του δικηγορικού επαγγέλματος και με τη συχνά υποκριτική υπόμνηση ότι όλοι είμαστε «συνάδελφοι», διαπράττονται σοβαρές και συστηματικές καταστρατηγήσεις κάθε εργατικού δικαιώματος των εμμίσθων και ασκουμένων. Ο/Η έμμισθος/η συνεργάτης/τρια συχνά λαμβάνει αμοιβές κάτω από το μισθό του ανειδίκευτου εργάτη, εργάζεται ατελείωτες και απλήρωτες υπερωρίες, πληρώνει ο/η ίδιος/α (!) για την ασφάλισή του/της, απολύεται δίχως οποιαδήποτε προμήνυση ή αποζημίωση.

Είναι προφανές ότι οι κύρια θιγόμενοι είναι οι νέοι και ιδιαίτερα οι γυναίκες συνάδελφοι.

Αυτά προφανώς ισχύουν μέχρι κεραίας και για τους ασκούμενους/ες δικηγόρους που είναι δέσμιοι/ες ενός αναχρονιστικού καθεστώτος. Παραμένουν μέχρι και δύο χρόνια στη θλιβερή κατάσταση ενός επικουρικού δυναμικού που εκτελεί λίγο ως πολύ παρανομικές εργασίες έναντι χαμηλού έως εξευτελιστικού ανταλλάγματος. Πρόκειται για ένα καθεστώς που όχι σπάνια μοιάζει με τις συνθήκες εργασίας λαθρομεταναστών και πάντως χαρακτηρίζεται από εκμετάλλευση που θεωρούσαμε ότι ήταν πραγματικότητα μακρινών εποχών.

4. Παρόλο που τα παραπάνω είναι οικεία, σχεδόν αυτονόητα για όποιον/α έχει μια στοιχειώδη επαφή, με τον επαγγελματικό μας χώρο, εντούτοις ο συνδικαλιστικός μας φορέας, ο Δ.Σ.Α., παραμένει ως τώρα αδρανής και αρκούμενος σε εξαγγελίες καλών προθέσεων που σχεδόν ποτέ δεν καταλήγουν σε πρακτικές παρεμβάσεις. Ο Δ.Σ.Α. έχει πράγματι κατά καιρούς υιοθετήσει αιτήματα που αφορούν στις αμοιβές των εμμίσθων συνεργατών και των ασκουμένων, έχει ιδρύσει ένα «γραφείο συνεργασίας» κ.ά. Αν όμως αυτό που δίνει ουσιαστική υπόσταση σε κάθε είδους απόφαση είναι η πρακτική εφαρμογή της, τότε στο ζήτημα αυτό ο Σύλλογος έχει να σημειώσει μόνο αποτυχίες μέχρι τώρα.

Εξυπηρετείται έτσι αντικειμενικά η αυθαιρεσία και η ασυδοσία πολλών εργοδοτών δικηγόρων και υποθάλπονται επαίσχυντες πρακτικές, όπως οι γνωστές «αγγελίες» στα δικαστήρια.

5. Είναι λοιπόν επιτακτική η άμεση υιοθέτηση μέτρων όπως οι έγγραφες συμβάσεις εργασίας, η καταβολή ανθρώπινου μισθού, και φυσικά η καταβολή των 2/3 των ασφαλιστικών μας εισφορών από τους εργοδότες μας κ.ά.

Θα μπορούσε ίσως κανείς να αντιτάξει ότι τέτοιες εγγυήσεις θα οδηγούσαν σε δραστική μείωση των απασχολουμένων στα γραφεία και στην όξυνση της ανεργίας στον κλάδο. Όμως, όπως γνωρίζουμε από την ίδια την εμπειρία μας, οι έμμισθοι/ες συνεργάτες/τριες καλύπτουν υπαρκτές και ανελαστικές ανάγκες των γραφείων, κάνουν δουλειές που οι εργοδότες τους δεν μπορούν και δεν έχουν το χρόνο να κάνουν και καμία μείωση της ζήτησης για συνεργάτες δεν πρόκειται να προκύψει.

••   Επειδή όλα αυτά συνεχίζουν να κάνουν την καθημερινή μας ζωή δύσκολη, ωθούν πολλούς/ές από εμάς στην απόγνωση και στη βίαιη έξοδο από το επάγγελμα

••   Επειδή έχουμε πειστεί ότι δεν αρκεί η υιοθέτηση κάποιων αποφάσεων από τα όργανα του Συλλόγου αλλά απαιτείται νομοθετική ρύθμιση που θα αναγνωρίζει την πραγματικότητα του εργασιακού μας χώρου και θα κατοχυρώνει θεσμικά τις διεκδικήσεις μας

••   Επειδή θεωρούμε ότι μόνο με τη δική μας δραστηριοποίηση μπορούμε να θέσουμε τέλος σε ένα καθεστώς που αποτελεί όνειδος για το δικηγορικό σώμα

Απευθυνόμαστε σε κάθε συνάδελφο και ιδίως στους νέους/ες συναδέλφους/ισσες που εργάζονται ως έμμισθοι/ες συνεργάτες/τριες και ως ασκούμενοι/ες. Καλούμε κάθε μέλος του Δ.Σ. και των άλλων οργάνων του Συλλόγου να υποστηρίξει τις θέσεις μας και

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

•1.     Νομοθετική καθιέρωση ελάχιστου υποχρεωτικού ορίου αμοιβής για τους/τις έμμισθους/ες συνεργάτες/τριες και τους/τις ασκούμενους/ες στα δικηγορικά γραφεία κατ' ανάλογη εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας για τους έμμισθους του δημοσίου τομέα και δυνατότητα ετήσιας αναπροσαρμογής με αποφάσεις του ΔΣΑ.

•2.     Νομοθετική πρόβλεψη για πειθαρχική και ποινική ευθύνη του εργοδότη που καταπατεί τους όρους εργασίας των εμμίσθων και ασκουμένων

3. Κατώτερο μισθό 250.000 δραχμές για τον/την έμμισθο συνεργάτη/τιδα και 128.000 (βασικός μισθός) για τους/τις ασκούμενους/ες. Γιατί το κριτήριο μας δεν είναι πόσα θέλουν να μας δώσουν οι εργοδότες δικηγόροι αλλά το γεγονός ότι ως εργαζόμενοι/ες έχουμε το δικαίωμα να ζούμε από τη δουλειά μας αξιοπρεπώς.

4. Ασφαλιστική κάλυψη των εμμίσθων συνεργατών/τριών κατά τα 2/3

•5.    Θέσπιση ελάχιστης διάρκειας σύμβασης, προμήνυση και αποζημίωση κατά την τυχόν απόλυση

•6.    Κατάθεση των αμοιβών των εμμίσθων συνεργατών/τριών σε ειδικό ταμείο του Δ.Σ.Α. από όπου θα τις εισπράττουν οι έμμισθοι/ες συνεργάτες/τριες

•7.    Πραγματική λειτουργία του γραφείου συνεργασιών του Δ.Σ.Α. με σκοπό την εξεύρεση εργασίας, την κατάρτιση των έγγραφων συμβάσεων, την καταγραφή των σχέσεων έμμισθης συνεργασίας και τον έλεγχο για την αποφυγή παραβιάσεως των δικαιωμάτων των εμμίσθων και των ασκουμένων.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΝΕΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

Τηλέφωνα επικοινωνίας με την Πρωτοβουλία:

(Ε. Παπαπολυχρονίου)

(Ε. Μυλωνάκη)