16 О™ОїП…ОЅОЇОїП… 2021
 
 
σελίδα υποδοχής
ταυτότητα
αρχείο υλικών
θέσεις - απόψεις
έμμισθοι συνεργάτες   και ασκούμενοι
εισηγήσεις ημερίδαςσυνδικαλιστική   επικαιρότητα
πολιτική επικαιρότητα
ημερολόγιο
σύνδεσμοι
επικοινωνίαΣυμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε το μηνιαίο newsletter:
rss

πολιτική επικαιρότητα - Σεπτέμβριος 2020

ПѓП„ОµОЇО»П„Оµ О±П…П„О® П„О· ПѓОµО»ОЇОґО± εκτύπωση

9 Σεπτεμβρίου 2020

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Ανακοίνωση για τη φωτιά στη Μόρια: «Υπεύθυνη η πολιτική της κυβέρνησης»


Ανακοίνωση από την «Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή» για τη φωτιά στη Μόρια:

«Απαιτούμε άμεση και ασφαλή μεταφορά των προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα.

Απαιτούμε να ενημερωθούμε για τα θύματα της πυρκαγιάς, για το που βρίσκονται οι πρόσφυγες αυτή τη στιγμή και σε τί κατάσταση.

Υπεύθυνη για την καταστροφή στη Μόρια είναι η ακροδεξιά και ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης. Ένα υπουργείο που ο επικεφαλής του, ο Μηταράκης, δηλώνει περιχαρής στη σελίδα του Υπουργείου ότι μέχρι τέλος του χρόνου «θα έχουμε κλείσει 67 δομές φιλοξενίας» ή ότι «όλες οι παρούσες δομές θα μετατραπούν σε κλειστές δομές» για το καλό "των τοπικών κοινωνιών", είναι ένα υπουργείο που ορίζει τον πρόσφυγα ως «εχθρό» και οπλίζει το χέρι του κάθε ακροδεξιού να επιτίθεται στους πρόσφυγες.

Η λύση δεν είναι να κηρυχθεί το νησί «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» αλλά να μεταφερθούν άμεσα οι πρόσφυγες στην ενδοχώρα.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει κανονικοποιήσει τις παραβιάσεις και την στοχοποίηση των προσφύγων. Καθημερινές επαναπροωθήσεις ενάντια στο διεθνές δίκαιο αλλά και τους νόμους που και η ίδια έχει ψηφίσει. Εξώσεις προσφύγων και εγκατάλειψη στη μοίρα τους. Διάλυση του συστήματος ασύλου μέσα από ταχύρρυθμες διαδικασίες και χωρίς διαδικαστικές εγγυήσεις.

Αν η κυβέρνηση έχει ως πρότυπο τον Όρμπαν στην Ουγγαρία, εμείς δεν θα το επιτρέψουμε».

 
   
   
   
   
1 Σεπτεμβρίου 2020

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Αθώοι οι Τούρκοι αγωνιστές! Λευτεριά στον απεργό πείνας δικηγόρο Aytac Unsal


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΑΘΩΟΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ – ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΑΠΕΡΓΟ ΠΕΙΝΑΣ AYTAC UNSAL

Ομόφωνα αθώους έκρινε σήμερα (1/9/2020) το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, μετά από απαλλακτική εισαγγελική πρόταση, τους Τούρκους πολιτικούς πρόσφυγες Baris Erkius και Huseyin Soungou, που είχαν συλληφθεί έξω από την Τουρκική Πρεσβεία στις 19/8/2020 μετά από συγκέντρωση συμπαράστασης στους Τούρκους πολιτικούς κρατούμενους απεργούς πείνας δικηγόρους Ebru Timtik και Aytac Unsal, που βρίσκονται στη φυλακή από το 2007 ως τρομοκράτες επειδή υπερασπίστηκαν κατηγορούμενους που το καθεστώς θεωρεί τρομοκράτες. Και παρότι αθωώθηκαν, η δίκη τους επαναλήφθηκε ξανά σε πρώτο βαθμό φυσικά με αντίθετο αποτέλεσμα, αφού οι δικαστές που τους είχαν απαλλάξει διώχθηκαν και αυτοί.

Στους συλληφθέντες είχαν αποδοθεί οι κατηγορίες της διακεκριμένης φθοράς ξένης περιουσίας που «προκλήθηκε» από τη ρίψη κόκκινης μπογιάς στο οδόστρωμα και στη συνέχεια για απείθεια, δηλαδή άρνηση δακτυλοσκόπησης. Το δικαστήριο δέχθηκε τον ισχυρισμό τους ότι η μπογιά προοριζόταν για την πρεσβεία και κατά λάθος έπεσε στο οδόστρωμα, στο οποίο άλλωστε δεν προξένησε καμία φθορά, καθώς και ότι δεν είχαν πρόθεση να αρνηθούν τη δακτυλοσκόπηση, όμως δεν εμφανίστηκε διερμηνέας να τους εξηγήσει τη διαδικασία στη γλώσσα τους, αφού δεν γνωρίζουν Ελληνικά.

Στη δίκη κατέθεσαν ως μάρτυρες υπεράσπισής τους τα μέλη του Δ.Σ. του Δ.Σ.Α. Θανάσης Καμπαγιάννης και Βασίλης Παπαστεργίου, καθώς και η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα. Οι μάρτυρες τόνισαν την ανυπαρξία κράτους δικαίου στην Τουρκία, που μεταξύ άλλων οδηγεί στη φυλακή και σε άδικες καταδίκες δικαστές και δικηγόρους, όπως οι δυό απεργοί πείνας. Οι κατηγορούμενοι υπεράσπισαν πολιτικά τον αγώνα τους. Στη δίκη, που έγινε σε κατάμεστο από αλληλέγγυους ακροατήριο, κατατέθηκαν ψηφίσματα του ΔΣΑ, της Ενωσης Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων, καθώς και δήλωση του πρώην προέδρου του ΔΣΑ κ. Δ. Παξινού.

Ο αγώνας όλων μας επικεντρώνεται στην παγκόσμια διαμαρτυρία για τον αδικο θάνατο της Ebru Timtik και την παγκόσμια απαίτηση για άμεση αποφυλάκιση και δίκαιη δίκη του απεργού πείνας δικηγόρου Aytac Unsal.

Αθήνα, 1/9/2020,
Ο συνήγορος υπεράσπισης
Κώστας Παπαδάκης.