12 Αυγούστου 2020
 
 
σελίδα υποδοχής
ταυτότητα
αρχείο υλικών
θέσεις - απόψεις
έμμισθοι συνεργάτες   και ασκούμενοι
εισηγήσεις ημερίδαςσυνδικαλιστική   επικαιρότητα
πολιτική επικαιρότητα
ημερολόγιο
σύνδεσμοι
επικοινωνίαΣυμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε το μηνιαίο newsletter:
rss

συνδικαλιστική επικαιρότητα - Ιούνιος 2020

στείλτε αυτή τη σελίδα εκτύπωση

15 Ιουνίου 2020

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Πρόταση κινητοποίησης προς την Ολομέλεια των Προέδρων, τα ΔΣ των Δικηγορικών Συλλόγων και κάθε δικηγόρο


Πρόταση κινητοποίησης προς την Ολομέλεια των Προέδρων, τα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων και κάθε συναδέλφισσα/συνάδελφο δικηγόρο (15/6/2020)

Τα μέτρα για την πανδημία σταδιακά αίρονται, αλλά κανείς δεν μπορεί στα σοβαρά να ισχυριστεί ότι επιστρέψαμε στην κανονικότητα. Τα ποινικά ακροατήρια επανεκκινούν στις 22 Ιουνίου: συμπληρώνονται δηλαδή πάνω από τρεις μήνες αναστολής λειτουργίας των ποινικών δικαστηρίων – δίπλα στους δυομιση μήνες όλων των ακροατηρίων – που αποτελούν τη βασική πηγή βιοπορισμού χιλιάδων συναδελφισσών και συναδέλφων. Η καθημερινότητα της δικηγορίας έχει χειροτερέψει δραματικά: η παραμικρή εργασία απαιτεί πλέον πολλαπλάσια προσπάθεια, οργάνωση και αναμονή από ό,τι στο παρελθόν. Η ίδια η δικηγορική ύλη είναι δραματικά μειωμένη.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η κυβέρνηση ενέπαιξε βάναυσα τους δικηγόρους. Τα μέτρα στήριξης που τελικά αποφασίστηκαν ήταν ασπιρίνες: μια αναστολή πληρωμής κάποιων υποχρεώσεων που θα τις βρούμε μπροστά μας μέσα στη χρονιά, μια προσωρινή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών - αφού αυτές είχαν αυξηθεί (!) με το ασφαλιστικό Βρούτση - και αυτό μόνο για όσες/ους μπόρεσαν να τις πληρώσουν εμπρόθεσμα, μια δίμηνη μείωση ενοικίου. Και ως οικονομική ενίσχυση για τρεις μήνες, λάβαμε τελικά τα 600 ευρώ του εκπαιδευτικού επιδόματος με την παρωδία των voucher. Αν και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί δύο φορές τη χορήγηση της αποζημίωσης των 800 ευρώ, σε τηλεοπτικό διάγγελμα για τους μήνες Μάρτιο-Απρίλιο και στην Βουλή για τον μήνα Μάιο, οι υποσχέσεις αυτές αποδείχτηκαν λόγια του αέρα.

Η ηγεσία της Ολομέλειας των Προέδρων αρνήθηκε συστηματικά, σε σχετικά αιτήματα που υποβλήθηκαν στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, να απευθυνθεί στη βάση του δικηγορικού σώματος και να καλέσει κινητοποιήσεις για την υλοποίηση του διεκδικητικού μας πλαισίου. Η προβαλλόμενη αιτιολογία ήταν πάντα ο φόβος διασποράς του ιού εν μέσω πανδημίας και οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας και συγκεντρώσεων. Σήμερα, κάθε τέτοια αιτιολογία είναι πλέον αβάσιμη. Ως δικηγόροι, θα πρέπει να διεκδικήσουμε μαζικά τα αιτήματα που περιλαμβάνονται στο από 31/3 διεκδικητικό πλαίσιο της Ολομέλειας και να απαιτήσουμε τις υποσχεθείσες χρηματικές αποζημιώσεις που είναι απαραίτητες προκειμένου χιλιάδες συναδέλφισσες και συνάδελφοι να ανταποκριθούν σε άμεσα πιεστικά έξοδα εν μέσω πανδημίας και δυσπραγίας.

Καλούμε την Ολομέλεια των Προέδρων και τα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων να αποφασίσουν πανελλαδική κινητοποίηση – παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας και στο Μέγαρο Μαξίμου για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Καλούμε κάθε σύμβουλο-μέλος Διοικητικού Συμβουλίου να θέσει το αίτημα αυτής της κινητοποίησης στην ημερήσια διάταξη, ξεπερνώντας την αδράνεια και τη φοβικότητα της ηγεσίας μας. Αν η Ολομέλεια ή το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών αρνηθούν, η παράσταση διαμαρτυρίας μπορεί να οργανωθεί από Συλλόγους και συμβούλους που θα το επιλέξουν.

  • Θανάσης Καμπαγιάννης, σύμβουλος ΔΣ ΔΣΑ
  • Χαράλαμπος Κουρουνδής, σύμβουλος ΔΣ ΔΣΘ
  • Αρετή Σκουνάκη, σύμβουλος ΔΣ ΔΣΘ.
 
   
   
   
   
3 Ιουνίου 2020

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Ενημέρωση ΔΣ ΔΣΑ, 2/6/2020: Επίκαιρα ζητήματα και άρνηση κινητοποίησης


Ενημέρωση ΔΣ ΔΣΑ, 2/6/2020: Επίκαιρα ζητήματα και άρνηση κινητοποίησης

Συνεδρίασε στις 2/6/2020, με αυτοπρόσωπη παρουσία των συμβούλων στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, το Διοικητικό Συμβούλιο.

Το Συμβούλιο ενημερώθηκε για την υπό επεξεργασία διαδικασία έκδοσης ένορκης βεβαίωσης από δικηγόρο. Η διαδικασία θα περιλαμβάνει: υπογραφή από πολίτη και δικηγόρο, σκανάρισμα και ανάρτηση μέσω portal, θέση ψηφιακής υπογραφής από ΔΣΑ και κατέβασμά της ως επίσημου εγγράφου, με την υποχρέωση προσκόμισης του πρωτοτύπου στον ΔΣΑ εντός 5 ημερών. Εγκρίθηκε η σχετική γνωμοδότηση/έκθεση της επιτροπής.

Στη συνέχεια, έγινε ψηφοφορία για την πλήρωση της μίας θέσης Αντιπροέδρου του ΔΣΑ, καθώς ο κ. Χ. Κονδύλης παραιτήθηκε από τη θέση του. Οι υποψήφιοι ήταν τρεις, οι κκ. Αναλυτής, Περάκης και Κωτσής. Έλαβαν: Αναλυτής 11, Περάκης 6 και Κωτσής 5, ενώ υπήρξαν και δύο λευκές ψήφοι. Η ψήφος του συμβούλου της Εναλλακτικής ήταν “λευκό”. Επειδή δεν υπήρξε απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία θα επαναληφθεί την Πέμπτη 4/6 στις 15:30.

Όσον αφορά τις ψηφιακές υπογραφές, έγινε συζήτηση με αφορμή πρόταση του συμβούλου κ. Δ. Αναστασόπουλου. Η παρέμβαση του συμβούλου της ΕΠ-ΔΑ ήταν η εξής: δεν υπάρχει, όπως φαίνεται, κόψιμο δρόμου από την γνωστή διαδικασία (αυτοπρόσωπη παρουσία με παροχή usb) ούτε με τις περίφημες 150.000 ψηφιακές υπογραφές (θα δοθούν τελικά αποκλειστικά στον στενό δημόσιο τομέα) ούτε με λεφτά του ΕΣΠΑ για τα οποία δεν υπάρχουν καν προκηρυχθέντα προγράμματα. Με κινητοποίηση των πόρων του Συλλόγου, κατέστη εφικτό να δοθούν πολύ περισσότερες ψηφιακές υπογραφές τις τελευταίες βδομάδες (η ενημέρωση είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 6 χιλιάδες ενεργές υπογραφές) και έχουν ήδη κλειστεί 1460 νέα ραντεβού τον μήνα Ιούνιο.

Κατόπιν έγινε ενημέρωση για το ζήτημα της επαναλειτουργίας των Υποθηκοφυλακείων και των Κτηματολογίων, καθώς την Πέμπτη 4/6 θα υπάρξει συνάντηση του Προέδρου του ΔΣΑ με συναρμόδιους φορείς. Με δεδομένο ότι ξεκίνησε από 1/6 και η λειτουργία κτηματολογικού γραφείου για τον Δήμο Αθήνας (στις εγκαταστάσεις στο Γαλάτσι), το Συμβούλιο άκουσε τις εισηγήσεις των συμβούλων Κουτκιά, Κορδώνη και Σταυρόπουλου και κατήρτισε σώμα προτάσεων για την εξυπηρέτηση των δικηγόρων (διευρυμένο ωράριο, ηλεκτρονικές αιτήσεις ΚΑΙ παραλαβές πιστοποιητικών, επίλυση προβλημάτων με μεγαρόσημα, προμήθεια POS, κλπ).

Ως Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή, θέσαμε μετ' επιτάσεως την ανάγκη για διοργάνωση μαζικής παράστασης διαμαρτυρίας του ΔΣΑ στο Υπουργείο Εργασίας για την υλοποίηση του διεκδικητικού μας πλαισίου και τη χορήγηση της αποζημίωσης των 800 ευρώ που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί για τον μήνα Μάιο. Τονίσαμε τον εμπαιγμό της κυβέρνησης που ανέστειλε τη λειτουργία των δικαστηρίων επί τρεις μήνες και θεωρεί ότι ξεμπέρδεψε μαζί μας με 600 (!) ευρώ. Δηλώσαμε ακόμα πώς δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία (πχ απαγόρευση κυκλοφορίας, μέτρα για τον κορονοϊό) να μην διοργανωθεί μια μαζική παράσταση διαμαρτυρίας με παρουσία όλων των μελών ΔΣ των Δικηγορικών Συλλόγων πανελλαδικά και με μαζικό κάλεσμα παρουσίας προς τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους της Αθήνας. Ο Πρόεδρος δήλωσε ότι η θέση της κυβέρνησης μετά τις δηλώσεις του υφυπουργού Βεσυρόπουλου στη Βουλή είναι καθαρή (ότι δηλαδή ΔΕΝ θα πάρουμε καμία αποζημίωση) αλλά απέφυγε να θέσει το αίτημα σε ψηφοφορία, λέγοντας ότι “υπάρχουν ανοιχτά αιτήματα” (ΟΑΕΔ, κλπ) και παραπέμποντας το θέμα σε επόμενη συνεδρίαση.

Γενικά, ο φόβος μην τυχόν και “κακοκαρδίσουμε” την γαλαντόμο κυβέρνηση των 200 ευρώ τον μήνα έχει φωλιάσει στην ηγεσία των Δικηγορικών Συλλόγων. Καθόλου παράλογο, αφού αν δεν σου λείπουν, η αποζημίωση των 800 ή των 500 ευρώ δεν σου κάνει και καμία διαφορά.

Θανάσης Καμπαγιάννης, σύμβουλος στο ΔΣ του ΔΣΑ με την “Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή”.

 
   
   
   
   
1 Ιουνίου 2020

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Αίτημα οργάνωσης μαζικής παράστασης διαμαρτυρίας του ΔΣΑ για τις διεκδικήσεις των δικηγόρων


Δημοσιοποιούμε αίτημα που απηύθηνε στον Πρόεδρο και τα μέλη ΔΣ του ΔΣΑ ο σύμβουλος της "Εναλλακτικής Παρέμβασης - Δικηγορικής Ανατροπής" εν όψει της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου στις 2/6/2020:

Αίτημα οργάνωσης μαζικής παράστασης διαμαρτυρίας του ΔΣΑ για τις διεκδικήσεις των δικηγόρων

"Κύριε Πρόεδρε, κυρία και κύριοι σύμβουλοι,

σε συνέχεια του μηνύματος για την Ημερήσια Διάταξη του επικείμενου Διοικητικού Συμβουλίου, έχω να παρατηρήσω ότι απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στο πρόγραμμα διεκδικήσεων του δικηγορικού σώματος και στους τρόπους πάλης ώστε αυτό να υλοποιηθεί.

Προφανώς η επαναλειτουργία της δικαιοσύνης θέτει ζητήματα προς συζήτηση. Συζητήσαμε στα δύο προηγούμενα Διοικητικά Συμβούλια την επαναλειτουργία των δικαστηρίων και τη Νομική Βοήθεια. Έχει όμως έτσι μείνει "στη μέση" η συζήτηση για τα φλέγοντα αιτήματα των δικηγόρων απέναντι στην Κυβέρνηση: τα 800 ευρώ του Μαϊου - που ρητά είχε υποσχεθεί ο Πρωθυπουργός - εξαφανίστηκαν, τα 533 ευρώ είναι και αυτά πλέον άφαντα, η επιστροφή στην κανονικότητα είναι το νέο ευαγγέλιο. Όμως αυτό που γνωρίζω είναι ότι τα ποινικά δικαστήρια το πρώτο 20ήμερο του Ιουνίου (τρεις μήνες μετά το λοκ-άουτ!) θα αναβληθούν και ότι η κυβέρνηση ψήφισε τον πολλοστό αποσυμφορητικό νόμο που αφαιρεί εκ νέου ύλη από τα δικηγορικά γραφεία.

Ελπίζω και εύχομαι η συζήτηση αυτή να - υπονοείται ότι θα - γίνει στην "Ενημέρωση Προέδρου". Όμως δεν γίνεται να περάσει όλος αυτός ο Αρμαγεδώνας και οι Συλλογοι να μην έχουν αποφασίσει μία (!) μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας (ή το Μαξίμου θα πρότεινα εγώ) για τον εμπαιγμό που έχουμε δεχτεί και για την διεκδίκηση των αιτημάτων μας. Μέχρι σήμερα, σε σχετικά αιτήματα που έχουμε θέσει - τόσο ο σύμβουλος κύριος Αντώνης Αντανασιώτης επανειλημμένα όσο και εγώ - η απάντηση του Προέδρου - και της πλειοψηφίας του Συμβουλίου - ήταν ότι δεν μπορούμε να κάνουμε μαζική διαμαρτυρία λόγω απαγορεύσεων και κορονοϊου. Τώρα που οι συνθήκες αυτές τελείωσαν, βλέπω απλώς να "πάμε παρακάτω". Αυτό ήταν; Τελειώσαμε;

Σε κάθε περίπτωση, αιτούμαι τη συζήτηση του θέματος "Διεκδικητικό πλαίσιο του δικηγορικού σώματος και μέσα πάλης" και δηλώνω ότι θα προτείνω εκ μέρους της παράταξης που εκπροσωπώ την οργάνωση μιας μαζικής παράστασης διαμαρτυρίας του ΔΣΑ για την υλοποίηση των - ακόμα ανοιχτών - αιτημάτων μας.

Συναδελφικά,

Θανάσης Καμπαγιάννης, σύμβουλος με την παράταξη "Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή".