12 Αυγούστου 2020
 
 
σελίδα υποδοχής
ταυτότητα
αρχείο υλικών
θέσεις - απόψεις
έμμισθοι συνεργάτες   και ασκούμενοι
εισηγήσεις ημερίδαςσυνδικαλιστική   επικαιρότητα
πολιτική επικαιρότητα
ημερολόγιο
σύνδεσμοι
επικοινωνίαΣυμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε το μηνιαίο newsletter:
rss

συνδικαλιστική επικαιρότητα - Απρίλης 2020

στείλτε αυτή τη σελίδα εκτύπωση

28 Απριλίου 2020

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Ενημέρωση ΔΣ ΔΣΑ, 28/4/2020: Λήξη της αποχής και επανέναρξη με προβλήματα


Στη συνεδρίαση του ΔΣ ΔΣΑ με τηλεδιάσκεψη, στις 28/4, το Συμβούλιο συγκέντρωσε τις πληροφορίες και τα πορίσματα από τις αυτοψίες στις οποίες είχαν προβεί οι Σύμβουλοι την ίδια μέρα στα Ειρηνοδικεία και Υποθηκοφυλακεία (καθώς και στο Πρωτοδικείο) κατόπιν προσωπικών αναθέσεων στο προηγούμενο Συμβούλιο της 24/4. Τα περισσότερα προβλήματα παρατηρήθηκαν στο Υποθηκοφυλακείο Αθηνών, ενώ η γενική εικόνα ήταν ότι οι εργαζόμενοι, οι δικηγόροι και οι πολίτες επεδείκνυαν στάση ευθύνης και αυτορρύθμισης, αν και πχ στα Υποθηκοφυλακεία το Υπουργείο δεν είχε στείλει ούτε καν μια εγκύκλιο με οδηγίες, παρά μονο το ΦΕΚ της Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Το ερώτημα που τέθηκε στο Συμβούλιο ήταν η συνέχιση ή μη της μονοήμερης αποχής που αποφάσισε ο ΔΣΑ στην προηγούμενη συνεδρίαση του ΔΣ. Ο Πρόεδρος πρότεινε την αναστολή της αποχής και τη στοχευμένη συνέχιση σε σημεία που εκδηλώθηκαν προβλήματα. Η τοποθέτηση του συμβούλου της “Εναλλακτικής Παρέμβασης - Δικηγορικής Ανατροπής” ήταν, μεταξύ άλλων, η εξής:

“Διαφωνούμε και θα καταψηφίσουμε την πρόταση του Προέδρου. Η απόφασή μας την προηγούμενη βδομάδα θα έπρεπε να είναι τριήμερη αποχή, προκειμένου οι αρμόδιοι να κερδίσουν χρόνο με τη δική μας συμβολή και να εξασφαλίσουν ένα οργανωμένο σχέδιο επαναλειτουργίας που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Αλλά και οι συνάδελφοι να είναι ασφαλείς στον προγραμματισμό τους και να μην αιφνιδιάζονται από αποφάσεις αποχής που λαμβάνοναι την προηγούμενη μέρα τυχόν εργασίας τους.

Το πρόβλημα με τη σημερινή μας συζήτηση είναι ότι τρέχουμε – ξανά – πίσω από τις εξελίξεις. Σήμερα δεν θα έπρεπε να συζητάμε για τις μέρες 28/4-30/4, αλλά για το περιορισμένο άνοιγμα της επόμενης εβδομάδας και την επικείμενη πλήρη επανέναρξη των δικαστικών λειτουργιών.

Το προσχέδιο της ΚΥΑ για την αναστολή με κάνει να έχω πραγματικές αμφιβολίες για το αν οι συντάξαντες το κείμενο έχουν την παραμικρή σχέση με την κτιριακή υποδομή της ελληνικής δικαιοσύνης και τη δικαστηριακή καθημερινότητα.

Ο προσδιορισμός της απόστασης μεταξύ φυσικών προσώπων κατ’ ελάχιστον 1,5 μέτρο και το ανώτατο όριο εισερχομένων ατόμων με αριθμό τετραγωνικών ανά άτομο, 1 άτομο ανά 10 τ.μ σε κλειστό χώρο, στην πραγματικότητα σημαίνει ότι πολυπρόσωπες δικαστικές συνθέσεις δεν πρόκειται να ξανανέβουν στην έδρα στις υπάρχουσες αίθουσες. Και ξεκινάω από τους δικαστές γιατί προφανώς οι ίδιοι, έχοντας τέτοια ρητή διάταξη και με τέτοια πανηγυρική διατύπωση (“ΚΑΤ' ΕΛΑΧΙΣΤΟΝ”!), θα αξιώσουν να έχουν ελάχιστη αποσταση 1,5 μέτρου ο ένας απο τον άλλον. Αυτό είναι ανέφικτο πχ στα τριμελή με πέντε άτομα πάνω στην έδρα και αστείο στα πενταμελή, τα ΜΟΔ, τα ΜΟΕ, τα τριμελή στις πολυπρόσωπες δίκες που έχουν και αναπληρωματικά μέλη, κλπ. Η μόνη αίθουσα που μπορώ να σκεφτω να έχει τέτοια φόντα ειναι η Αίθουσα Τελετών του Εφετείου και αυτή γιατί έχει πλάτος, θα μπορούν δηλαδή να βάλουν τα αναπληρωματικά μέλη με τις καρέκλες τους πίσω από τους τακτικούς. Υπάρχουν άλλες αίθουσες που να πληρούν τέτοια κριτήρια;

Περαιτέρω, η αναστολή είναι μέχρι και τις 15/5, αλλά επειδή μάλλον θα είναι η τελευταία ορίζεται η έναρξη της συνόδου των Μικτών Ορκωτών Δικαστηρίων και Μικτών Ορκωτών Εφετείων, εφόσον δικάσουν δίκες με προσωρινά κρατούμενους και κακουργήματα υπό παραγραφή. Σίγουρα θα υπάρχουν τέτοιες δίκες. Αλλά για να γίνουν οι κληρώσεις στην Αθήνα σημαίνει προσέλευση 20+20 ενόρκων για το κάθε ΜΟΔ. Πού θα μπουν όλοι αυτοί; Στις αίθουσες 1 και 2 του Νεόδμητου; Δεν αναφέρομαι καν στην αίθουσα 3, γιατί ειναι ανέκδοτο (έχει προσδιοριστεί στην αίθουσα 3 να συνεχιστεί στις 4/5 η δίκη Τοπαλούδη, την ίδια μέρα λογικά θα γίνουν και οι συγκροτήσεις της νέας συνόδου και θα έχουν κληθεί οι ένορκοι!). Και ακόμα και αν δεν μπουν στις αίθουσες, μήπως ο κλειστός χώρος έξω από τις αίθουσες και ο διάδρομος είναι χώροι ικανοί για να στέκονται τόσοι άνθρωποι (χωρις να βάζω καν διαδίκους, συνηγόρους, δικαστές, γραμματείς, αστυνομικούς, κλπ); Και καλά, θα γίνουν οι κληρώσεις. Νομίζει κανείς οτι θα καθίσουν οι δικαστές δίπλα στους κληρωθέντες ενόρκους να ορκιστούν και να δικάσουν, όταν η απόσταση των καρεκλών στις αίθουσες αυτές δεν είναι 1,5 μέτρο αλλά 1,5 εκατοστό; Είναι αμφίβολο.

Θέλω συμπληρωματικά να επισημάνω ότι συνεχίζεται η πλήρης αναστολή εκδίκασης των πλημμελημάτων που είναι υπό παραγραφή. Η εκδίκαση των υπό παραγραφή πλημμελημάτων προβλεπόταν στην πρώτη ΚΥΑ, μετά “φαγώθηκε” (περιελήφθησαν μόνο τα αυτόφωρα πλημμελήματα) γιατί οι δικαστές και οι εισαγγελείς δεν ήθελαν να ανεβαίνουν στις έδρες και να ξεσκαρτάρουν τι θα δικαστεί ως υπό παραγραφή και τι όχι. Αλλά πόσο μπορεί να συνεχίζεται αυτό; Στην τελική, και η ανθρωποκτονία από αμέλεια πλημμέλημα είναι. Αντιληπτή η ανάγκη να αντιμετωπιστεί η πανδημία, αλλά πίστευα ότι δεν θα συνεχιζόταν το συγκεκριμένο. Είναι σίγουρο ότι έχουν υπάρξει πλέον σοβαρά πλημμελήματα που έχουν παραγραφεί (και να σκεφτεί κανείς τι “κηρύγματα” ακούγονται καθ'έδρας για τους αποσυμφορητικούς του ενός ή δύο ετών προβλεπόμενης ποινής και των εξάμηνων φυλακίσεων...).

Η εφαρμογή των μέτρων του άρθρου 7 της τελευταίας ΚΥΑ θα χρειαστεί τεράστια οργάνωση για να λειτουργήσει το σύστημα. Θα έπρεπε πχ ήδη να εγκαθίστανται ηλεκτρονικοί πίνακες με όλα τα πινάκια συνδεδεμένα με τις αίθουσες σε ζωντανό χρόνο, που να μπουν στους μεγάλους εσωτερικούς χώρους (πχ σάλες 1ου, 4ου και 6ου ορόφου Εφετείου) και εξωτερικούς χώρους (πχ έξω από το Ειρηνοδικείο και τα κτίρια της Ευελπίδων) για να τα βλέπουν οι διάδικοι και οι συνήγοροι. Τέτοιος σχεδιασμός δεν φαίνεται να υπάρχει από το Υπ. Δικαιοσύνης”.

Στο τέλος της συνεδρίασης, υπερψηφίστηκε με 16 ψήφους η πρόταση του Προέδρου για αναστολή της αποχής και στοχευμένη αποχή σε κάποια Υποθηκοφυλακεία, η πρόταση για συνέχιση της αποχής τις επόμενες δύο μέρες πήρε 5 ψήφους (υπερψηφίστηκε και από τον σύμβουλο της Εναλλακτικής) και η πλήρης αναστολή πήρε 3.

Θανάσης Καμπαγιάννης, σύμβουλος ΔΣ ΔΣΑ με την "Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή".

 
   
   
   
   
25 Απριλίου 2020

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Ενημέρωση ΔΣ ΔΣΑ, 24/4/2020: Για την επαναλειτουργία των δικαστηρίων και τα αιτήματα των δικηγόρων


Συνεδρίασε στις 24/4/2020, μέσω τηλεδιάσκεψης το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Πριν ξεκινήσουν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, επειδή υπήρξαν αιτήσεις δικηγόρων που απολύθηκαν από την εργασία τους (πχ περίπτωση συναδελφισσών στην ATTICA BANK) και παρατηρήθηκαν κρούσματα εργοδοτικών αυθαιρεσιών (πχ απαίτηση εργοδότη για συμψηφισμό των 600 ευρώ με τις αποδοχές), το ΔΣ αποφάσισε τη δημιουργία επιτροπών που θα παρέμβουν στην κάθε καταγγελλόμενη περίπτωση και θα απευθυνθούν σε μεγάλους εργοδοτικούς φορείς για την τήρηση της νομιμότητας.

Ο Πρόεδρος και οι σύμβουλοι ενημέρωσαν το Συμβούλιο για την κατάσταση που επικρατεί ενόψει περιορισμένης επανέναρξης της Δικαιοσύνης την Τρίτη 28/4: η γενική εικόνα είναι η έλλειψη σχεδίου και οργάνωσης. Οι χειρισμοί του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι ερασιτεχνικοί και ως προς αυτό υπήρχε γενική συμφωνία όλων των συμβούλων.

Η τοποθέτηση του συμβούλου της “Εναλλακτικής Παρέμβασης – Δικηγορικής Ανατροπής” Θανάση Καμπαγιάννη όσον αφορά τα ζητήματα των δικηγόρων που έχουν να κάνουν με την επανέναρξη της Δικαιοσύνης και τα αιτήματά μας προς την Πολιτεία ήταν (μεταξύ άλλων) η εξής:

- Τρέχοντα ζητήματα που αφορούν στην πανδημία από τον Κορωνοϊό, περιορισμένη λειτουργία Δικαστηρίων και επαναλειτουργία Υποθηκοφυλακείων.

Η θέση μας πρέπει να είναι: Επαναλειτουργία με εξασφάλιση της υγιεινής και της ασφάλειας των λειτουργών της δικαιοσύνης και των πολιτών. Η επαναλειτουργία χρειάζεται οργάνωση, προσωπικό και πόρους. Οργάνωση σημαίνει ΠΝΠ, εγκυκλίους και ρητές οδηγίες. Προσωπικό: καθαριότητα και γιατροί. Πόροι σημαίνει υλικό.

Το μήνυμα του Υπουργείου “επαναλειτουργία με προτεραιοποίηση τις διαδικασίες που αφορούν τις τράπεζες” δείχνει τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Πέραν του ότι είναι ανέκδοτο ότι με αυτό τον τον τρόπο “θα πέσει ζεστό χρήμα στην αγορά”, αυτά δεν αφορούν τον κόσμο, αφορούν τις τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Το ζουμί είναι οι συντηρητικές κατασχέσεις και οι προσημειώσεις.

Οργάνωση αυτη τη στιγμη δεν υπάρχει: Δεν υπάρχει έγκριση του ΕΟΔΥ. Δεν υπάρχει ΠΝΠ η οποία να δινει σαφείς κατευθύνσεις προς τους δικαστικούς σχηματισμούς. Δεν υπάρχουν εγκύκλιοι με οδηγίες για κρίσιμα ζητήματα πχ υποχρεωτικότητα μάσκας, κλπ. Η εικόνα που μας έδωσαν οι αρμόδιοι σύμβουλοι είναι ότι δεν υπάρχουν και πόροι: ειδικά, υλικό (μάσκες, αντισηπτικά, κλπ).

Το μόνο που ακούμε ρητά να υπάρχει ειναι οι προσλήψεις security. Αυτό είναι προβληματικό, γιατί έχει να κάνει με την πρόσβαση στη δικαιοσύνη. Ανέφερε ο πρόεδρος κατι που μας είναι οικείο: πχ τις υπηρεσίες αλλοδαπών. Αλλά εκεί οι security ρυθμίζουν την ουρά ή δίνουν χαρτάκια. Εδώ μιλάμε για θερμομέτρηση (που θα την κάνει ο Ερυθρός Σταυρός) και τυχόν εύρεση κάποιου εμπύρετου θα σημάνει την μη πρόσβαση. Είναι δυνατόν μια τέτοια αρμοδιότητα να αποδοθεί σε ιδιωτική δύναμη; Το να σιωπήσουμε απέναντι σε κάτι τέτοιο δεν αντιστοιχεί στον ΔΣΑ. Δεν είναι δυνατό ιδιωτική - και όχι δημόσια - δύναμη να απαγορεύει την φυσική πρόσβαση στη δικαιοσύνη.

Ο χρόνος που θα κερδίσουμε (πρακτικά η επόμενη βδομάδα με μια τριήμερη αποχή) πρέπει να αξιοποιηθεί για να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα εξασφαλίσει την επαναλειτουργία με ασφάλεια και με αποφυγή συνωστισμού. Πάντως, το άθροισμα security + πλεξιγκλάς δεν ειναι σε καμία περίπτωση τέτοιο σχέδιο, ίσα ίσα ειναι υποτιμητικό για τους δικηγόρους.

Πολύ σημαντική είναι η εξασφάλιση αναστολής των προθεσμιών: να ειπωθεί ρητά ότι οι προθεσμίες δεν τρέχουν από 27/4 και να δοθεί “αέρας” στις προθεσμίες ακόμα και μετά την επαναλειτουργία.

Για την παράταση του έτους, πρέπει να καταστεί σαφές ότι η οποιαδήποτε παράταση αφορά τις φετινές έκτακτες συνθήκες και μπορεί να προχωρήσει με συγκεκριμένες προϋποθέσεις: τον προσδιορισμό των δικασίμων του Μαρτίου-Απριλίου που χάθηκαν και την διασφάλιση του οίκοθεν προσδιορισμού για να μην σημειωθεί ο συνωστισμός στις γραμματείες.

- Ηλεκτρονική Δικαιοσύνη.

Είναι πολύ σημαντικό το θέμα της ψηφιακής υπογραφής, της ηλεκτρονικής υποβολής δικογράφων και της έκδοσης ψηφιακών πιστοποιητικών. Πρέπει να καταστεί στόχος του Συλλόγου, που μάλιστα να ποσοτικοποιηθεί, αυτό σημαίνει εκπαίδευση περισσότερων υπαλλήλων μας και μεγάλη αύξηση των ραντεβού (αυτη τη στιγμή όλα τα ραντεβού μηνός Μαϊου έχουν κλείσει). Μαζί ειναι σημαντική η ηλεκτρονική πρόσβαση στις πορείες μηνύσεων, η πρόσβαση στην έκδοση αποφάσεων, η ψηφιοποίηση των αποφάσεων, για τα οποία ενημερωθήκαμε.

- ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ- Τηλεκατάρτιση.

Η τηλεκατάρτιση αποδείχτηκε ένα φιάσκο. Δικαίωσε απολύτως την τοποθέτησή μας και την επιμονή μας στην αποζημίωση των 800 ευρώ. Θέλω εδώ να επισημάνω πόσο σημαντική ήταν η απόφασή μας στο ΔΣ της 6/4 να μην έρθουμε σε κανενός είδους επικοινωνία με τα ΚΕΚ για να λάβουμε αντισταθμιστικά οφέλη. Κι αυτό γιατί αποδείχτηκε ότι ούτε καν τα ΚΕΚ δεν ειχαν πρόσβαση στο “εκπαιδευτικό υλικό” το οποίο παρήχθη από τις διαβόητες 7 πλατφόρμες. Αν ο ΔΣΑ είχε προτείνει στα μέλη του να συμβληθούν με κάποιο ΚΕΚ, θα ήταν μια λοταρία που μπορεί να κατέληγε σε μια πλατφόρμα το περιεχόμενο της οποίας θα χρεωνόμασταν. Και τώρα όλη η Ελλάδα θα γέλαγε όχι μονο με το “σκοιλ ελικίκου” αλλά και με τον “μεγαλύτερο επιστημονικό Σύλλογο της χώρας”, όπως σωστά θέλουμε να λεγόμαστε.

Η ιστορία αυτή χρεώνεται απολύτως στον Μητσοτάκη. Δική του ήταν η επιλογή να χρηματοδοτηθούν οι επιστήμονες με αυτά τα προγράμματα. Και όταν πλεόν έφτασε η υπόθεση να αγγίζει τον ίδιο, υπαναχώρησε κακήν κακώς. Και τώρα πάει να γίνει αποδιοπομπαίος τράγος ο Βρούτσης. Παρ' όλα αυτά, επειδή η πολιτεία του Βρούτση ήταν αχαρακτήριστη, επειδή προσέβαλε το δικηγορικό σώμα, πρέπει να ζητηθεί από τον Σύλλογο η παραίτηση του. Από τη στιγμή που μας απαξίωσε και δεν ανακάλεσε τις δηλώσεις του (όπως ζήτησε η Συντονιστική στις 20/4), από τη στιγμή που μας απαξίωσε και δεν ανέλαβε τις ευθύνες του (όπως ζήτησε η Ολομέλεια στις 21/4), δεν μπορούμε πλέον να συνομιλούμε με τον Βρούτση, είναι παντελώς αναξιόπιστος και πρέπει να ζητήσουμε την παραίτησή του. Είναι υπουργός υπό παραίτηση. Πρέπει να ληφθεί το μήνυμα ότι όποιος εμπαίζει τους Συλλόγους πληρώνει πολιτικό τίμημα. Αυτό θα αυξήσει τη διαπραγματευτική μας ισχύ. Γι' αυτό και θα το θέσω σε ψηφοφορία.

Όσον αφορά τώρα τα χρήματα που εκκρεμεί να πάρουμε: μας έταξαν 800 ευρώ για τον Μάρτιο-Απρίλιο δεν μας τα έδωσαν. Μας έταξαν 600 ευρώ για τηλεκατάρτιση, ακόμα δεν μας τα έδωσαν. Μας έταξαν 800 ευρώ τον Μάιο και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα μας τα δώσουν. Και τώρα τα δημοσιεύματα λένε ότι θα πληρωθούμε 10 Μαϊου. Πρόκειται για το αποκορύφωμα της αναξιοπιστίας. Δεν γινεται να εξαρτηθεί η πληρωμή απο το ποιοι έκαναν την αίτηση τηλεκατάρτισης, γιατί υπήρχαν συνάδελφοι που δεν έκαναν την συγκεκριμένη αίτηση. Οπότε πρέπει να επιμείνουμε στην εκταμίευση των 800 ευρώ άμεσα για όλους, με όσα κερδίσαμε, δηλαδη τη συμπερίληψη ασκουμένων και συναδέλφων ανεξαρτήτως αν έκλεισαν βιβλία.”

Μετά από μακρά διαλογική συζήτηση, έφτασε η ώρα της απόφασης για το αν θα γίνει αποχή την επόμενη βδομάδα. Αν και στην αρχή του Συμβουλίου, ο Πρόεδρος είχε υπονοήσει ότι θα προτείνει τριήμερη αποχή ώστε να καλυφθεί όλη η επόμενη βδομάδα, στο τέλος προσαρμόστηκε στην πίεση – ιδίως από συμβούλους της κεντροδεξιάς – και πρότεινε μόνο μία μέρα αποχή, την Τρίτη 28 Απριλίου, και νέο ΔΣ. Αντιτείναμε ότι οι συνάδελφοι περιμένουν από εμάς ξεκάθαρες αποφάσεις και σαφές χρονοδιάγραμμα και όχι αποφάσεις της τελευταίας στιγμής κατά το πρότυπο του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Στην ψηφοφορία ΝΑΙ-ΟΧΙ στην αποχή, το αποτέλεσμα ήταν 17-7, ενώ στην ψηφοφορία “Μία ή περισσότερες μέρες αποχή” το αποτέλεσμα ήταν 11-7. Το Συμβούλιο θα επανεκτιμήσει την κατάσταση στη συνεδρίασή του την Τρίτη. Οι σύμβουλοι χρεώθηκαν Ειρηνοδικεία και Υποθηκοφυλακεία στα οποία θα μεταβούν την Τρίτη για να ελέγξουν τα μέτρα που θα έχουν ληφθεί.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Για άλλη μια φορά, τα μέσα πάλης που επιλέγονται είναι αναντίστοιχα με τις διακηρύξεις. Το διεκδικητικό πλαίσιο της Ολομέλειας της 31/3 είναι απλά γραμμένο σε χαρτί, χωρίς να στηρίζεται από συγκεκριμένες κινητοποιήσεις. Ο Πρόεδρος και η πλειοψηφία του Συμβουλίου αρνούνται κάθε πρόταση παράστασης διαμαρτυρίας, κλπ. Είναι τέλος χαρακτηριστικό ότι όσον αφορά το θέμα της παραίτησης του Υπουργού Εργασίας Βρούτση, ο Πρόεδρος είπε ότι “ανέλαβε την ευθύνη ο Υπουργός, ας μην μπούμε στη λογική των παραιτήσεων, δεν είμαστε πολιτικό κόμμα”: είναι προφανές ότι ο Πρόεδρος δεν θέλει να σπάσει τις γέφυρες με τους κυβερνητικούς, τη στιγμή που η κυβέρνηση ρίχνει στους δικηγόρους τη μια σφαλιάρα μετά την άλλη. Ας μην ξεχνάμε εξάλλου ότι το 2021 υπάρχουν και εκλογές των Συλλόγων...

Όσον αφορά τα εσωτερικά του Συλλόγου, υπήρξε ενημέρωση για τη διανομή του βοηθήματος των 200 ευρώ στους δικηγόρους (και 100 ευρώ στους ασκούμενους) που είναι στην τελική ευθεία. Υπήρξε τέλος ενημέρωση για την απόφαση θέσης σε καθεστώς αναστολής σύμβασης 79 εργαζόμενων του ΔΣΑ από 14/4 έως 30/5. Στην παρέμβασή μας τονίσαμε ότι η απόφαση λήφθηκε εν κρυπτώ από τον Πρόεδρο χωρίς τη στοιχειώδη ενημέρωση του ΔΣ που την πληροφορήθηκε από μέηλ του Αντιπροέδρου Θ. Σοφού. Οι δικαιολογίες ότι “δεν υπήρχε χρόνος” και “πίστευα ότι δεν θα υπήρχε αντίρρηση” είναι αστείες και αποκρύπτουν μια συστηματική πρακτική του προέδρου και ένα συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης. Ως αποτέλεσμα της τακτικής που ακολουθήθηκε, οι εργαζόμενοι βρίσκονται πλέον σε αντιπαράθεση με τη Διοίκηση, κάτι που βλάπτει τη λειτουργία του Συλλόγου. Δυστυχώς η ανάγκη εξοικονόμησης χρημάτων του Συλλόγου (περίπου 190.000 ευρώ από τις αποζημιώσεις των 800 ευρώ και τις εισφορές) ήρθε σε αντιπαράθεση με την ανάγκη συνεργασίας με τους εργαζόμενούς μας. Καταψηφίσαμε τις ενέργειες του Προέδρου (που εκ των υστέρων και καταχρηστικά μας ζήτησε να νομιμοποιήσουμε) και υπερψηφίσαμε την απόδοση του υπολοίπου των αποδοχών των εργαζόμενων (πέραν των 800 ευρώ), η οποία και εγκρίθηκε.

Θανάσης Καμπαγιάννης, σύμβουλος ΔΣ ΔΣΑ με την "Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή".

 
   
   
   
   
23 Απριλίου 2020

εκτύπωση του άρθρου pdf
   «Σκόιλ Ελικικού Προσθέσεις» οι εξηγήσεις της κυβέρνησης για το φιάσκο της τηλεκατάρτισης!


Ανακοίνωση Εναλλακτικής Παρέμβασης - Δικηγορικής Ανατροπής, 23/4/2020:

«Σκόιλ Ελικικού Προσθέσεις» οι εξηγήσεις της κυβέρνησης για το φιάσκο της τηλεκατάρτισης!

Ο τραγέλαφος της τηλεκατάρτισης ολοκληρώνεται με την κατάργηση των προγραμμάτων voucher. Αφού ο Υπουργός κ. Βρούτσης υπεραμύνθηκε της ποιότητας του υλικού κατάρτισης μιλώντας για 1-2 ορθογραφικά λαθάκια, η πραγματικότητα διέλυσε κάθε ψευδαίσθηση και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προβεί σε άτακτη υποχώρηση.

Αυτή η απόφαση επιβλήθηκε στην κυβέρνηση μετά τις αντιδράσεις των επαγγελματιών και τον καταιγισμό καταγγελιών για την απόλυτη κοροϊδία της περίφημης τηλεκατάρτισης. Η υποχώρηση οφείλεται στους χιλιάδες συναδέλφους που, ακόμα και από την καραντίνα, ανέδειξαν το θέμα, δεν παραιτήθηκαν από τη διεκδίκηση των βασικών και αυτονόητων και καταφέραμε να πιέσουμε προς κάθε κατεύθυνση για να αναδειχθεί η κοροϊδία, απέναντι σε μία με κυβέρνηση που και έχει όλα τα μέσα μαζικής δήθεν ενημέρωσης μαζί της.

Η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ – κυβερνητικοί εκπρόσωποι προσπαθούν να μπαλώσουν όπως όπως το φιάσκο, μιλώντας για εντολή Πρωθυπουργού να γίνει αξιολόγηση! Δεν μπορούν όμως να κρυφτούν! Η επιλογή τηλεκατάρτιση αντί για επίδομα 800 ευρώ ήταν καθαρή επιλογή Μητσοτάκη και είναι αυτή ακριβώς η επιλογή που συντρίφτηκε από την πραγματικότητα, με την αποκάλυψη μάλιστα και του σκανδάλου ανάθεσης του έργου σε εταιρίες «κολλητών».

Ενώ οι δικηγόροι και όλοι οι πληττόμενοι επαγγελματίες απαιτούσαν την ένταξή τους στην έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ, η κυβέρνηση προτίμησε να μοιράσει μπουναμά 36 εκατομμυρίων ευρώ με εντελώς αδιαφανείς διαδικασίες σε 7 εταιρείες ημετέρων, «συγγενών και φίλων». Και αυτά τα «μνημεία επιστημονικής πληροφορίας» αξιολογήθηκαν από το Υπουργείο σε μισή μέρα μετά τη λήξη των προτάσεων στη «διαγωνιστική διαδικασία»!

Το φιάσκο της τηλεκατάρτισης θέτει επιτακτικά ερωτήματα:

- Γιατί ήταν αναγκαίο να υποβληθούν δεκάδες χιλιάδες επιστήμονες σε αυτήν την εξευτελιστική διαδικασία, αντί να ενταχθούν εξαρχής στην ενίσχυση των 800 ευρώ με άλλους πληττόμενους;

- Οι λοιποί ιδιώτες μεσάζοντες ΚΕΚ, ΙΕΚ και άλλοι ογκόλιθοι των επιστημών, θα λάβουν κανονικά τα 50 εκατομμύρια ευρώ για τις υπηρεσίες μεσολάβησης σε μια ανύπαρκτη πλέον τηλεκατάρτιση;

- Ο Βρούτσης θα παραιτηθεί μετά από αυτό το πολιτικό ρεζιλίκι του;

Ο εμπαιγμός των εργαζόμενων πρέπει να λάβει ένα τέλος!

Τα 600 ευρώ, που ακόμα πιθανότατα δεν έχει δει κανείς στο λογαριασμό του, παρότι χιλιάδες έχουν κάνει αιτήσεις από τις 9 Απριλίου, δεν αρκούν για να καλυφθεί η ξεφτίλα της κυβέρνησης.

Πλήρης αποζημίωση (των έστω και) 800 ευρώ για τον Μάρτη και τον Απρίλη για τους δικηγόρους και λοιπούς πληττόμενους επαγγελματίες! Το ίδιο και για το Μάιο.

Πλήρης ικανοποίηση των αιτημάτων των Δικηγορικών Συλλόγων.

 
   
   
   
   
20 Απριλίου 2020

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Αίτημα της Εναλλακτικής για συζήτηση του θέματος των ψηφιακών υπογραφών στο ΔΣ του ΔΣΑ


Δημοσιοποιούμε το αίτημα του συμβούλου της "Εναλλακτικής Παρέμβασης - Δικηγορικής Ανατροπής" Θανάση Καμπαγιάννη, όπως προωθήθηκε (ημερομηνία: 15/4/2020) στον Πρόεδρο και τους συμβούλους του ΔΣΑ για συζήτηση του θέματος των ψηφιακών υπογραφών των δικηγόρων στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ:

"Επειδή σε κάποιες βδομάδες τα μέτρα έκτακτης ανάγκης θα αρθούν, έστω και σταδιακά, θα γεννηθεί το ζήτημα της επαναλειτουργίας της δικαιοσύνης και του συνωστισμού που αυτή θα συνεπαχθεί (ήδη το έθιξαν ο αντιπρόεδρος κ. Κονδύλης και ο σύμβουλος κ. Κακλαμάνης). Με δεδομένο ότι ο ιός δεν θα εξαφανιστεί, το δε εμβόλιο αναμένεται όχι σε λιγότερο από έναν χρόνο, χρειάζεται ο ΔΣΑ να κινηθεί αποφασιστικά προς την κατεύθυνση της ψηφιοποίησης όλων των δικηγορικών εργασιών. Πέραν των ενεργειών που έχουν ήδη γίνει, κρίσιμο είναι το ζήτημα της ψηφιακής υπογραφής.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του κυρίου Β. Μανιού στον γράφοντα, δικαίωμα ψηφιακής υπογραφής έχουν ήδη κατοχυρώσει 4.800 δικηγόροι μέλη του ΔΣΑ. Από τον αριθμό αυτό όμως, μόνο οι 2.500 ψηφιακές υπογραφές είναι αυτή τη στιγμή ενεργές, καθώς οι υπόλοιπες έχουν λήξει: για λόγους ασφαλείας η ψηφιακή υπογραφή ανανεώνεται κάθε χρόνο και χρειάζεται προς τούτο (με το παρόν σύστημα) η αυτοπρόσωπη παρουσία στον ΔΣΑ για την “φόρτιση” των κωδικών.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται με αργούς ρυθμούς η παροχή νέων USB σε δικηγόρους που το ζητούν: οι δικηγόροι ενεργοποιούν τον λογαριασμό τους στο σύστημα ΕΡΜΗΣ και στη συνεχεια πρέπει να προσέλθουν στα γραφεία του ΔΣΑ για να πάρουν τους κωδικούς και να παραλάβουν το USB το οποίο κοστίζει 22 ευρώ (+ ΦΠΑ), μια πολύ καλή προσφορά σε σχέση με την αγορά. Τα ραντεβού κλείνονται από το portal.olomeleia, είναι 12 την ημέρα και ήδη έχουν καλυφθεί όλες οι ημερομηνίες μέχρι την 18/5/2020. Ο κύριος Μανιός με ενημέρωσε ότι ο Σύλλογος διαθέτει περίπου 200 usb, ενώ η εταιρεία από την οποία τα προμηθευόμαστε έχει προς διάθεση αυτή τη στιγμή άλλα 500. Να πω εδώ από προσωπική εμπειρία ότι η εργασία όλων των εμπλεκομένων υπαλλήλων ήταν υποδειγματική.

Είναι αντιληπτό ότι αυτή τη στιγμή ο ΔΣΑ είναι σε διαπραγμάτευση προκειμένου να λάβει το δικαίωμα 18 χιλιάδων ψηφιακών υπογραφών για όλα τα μέλη του, στα πλαίσια σχετικής προσπάθειας που γίνεται από το Ελληνικό Δημόσιο να ψηφιοποιήσει όλες τις εργασίες του με 150.000 ψηφιακές υπογραφές. Αν καταστεί αυτό εφικτό, οι νέες ψηφιακές υπογραφές δεν θα απαιτούν USB, άρα ούτε και αυτοπρόσωπη παρουσία στον ΔΣΑ, με την περαιτέρω πληροφόρηση ότι οι σφραγίδες αυτές θα είναι πιο εύχρηστες και πιο γρήγορες (σε σχέση με το σύστημα του USB).

Ωστόσο, η διαδικασία αυτή μπορεί να καθυστερήσει. Ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι αν υπάρχει αυτή τη στιγμή εκτίμηση για το πόσον καιρό θα χρειαστεί για να υλοποιηθεί αυτό το σενάριο.

Για τον λόγο αυτό θεωρώ ότι, χωρίς χρονοτριβή, πρέπει να αξιοποιήσουμε το χρονικό διάστημα που τα δικαστήρια είναι κλειστά προκειμένου να μεγαλώσουμε όσο γίνεται περισσότερο τον αριθμό των συναδέλφων που διαθέτουν ψηφιακή υπογραφή. Να μην το αφήσουμε δηλαδή στο τυχαίο, αλλά να το βάλουμε ως στόχο.

Από τα παραπάνω, προκύπτουν οι ακόλουθοι στόχοι και οι αντίστοιχες προτεινόμενες ενέργειες:

α. Πρέπει ο ΔΣΑ να εξασφαλίσει ότι οι συνάδελφοι που έχουν εγγραφεί στο σύστημα ψηφιακής υπογραφής, αλλά δεν το έχουν ανανεώσει, θα προβούν στην ανανέωση άμεσα. Αυτό σημαίνει τη δημιουργία call-center στον Σύλλογο από όπου θα ειδοποιηθούν οι συνάδελφοι και θα κλειστούν τα απαιτούμενα ραντεβού. Θα μπορούσαμε να θέσουμε και κάποιο κίνητρο, πχ της κατοχύρωση μιας έκπτωσης στη φετινή συνδρομή, προκειμένου να κινητοποιηθούν οι συνάδελφοι και να προβούν στην ανανέωση. Αποτέλεσμα αυτής της δράσης: +2300 ενεργές ψηφιακές υπογραφές.

β. Πρέπει ο ΔΣΑ να εξασφαλίσει περισσότερα USB και να καλέσει συναδέλφους να αιτηθούν την εγγραφή τους στο σύστημα ηλεκτρονικής υπογραφής. Θα μπορούσαμε να αγοράσουμε πχ τα 500 στικάκια (+τα 200 υπάρχοντα) και να καλέσουμε συναδέλφους να αιτηθούν, να κλείσουν ραντεβού και να τα λάβουν δωρεάν. Με αυτόν τον τρόπο, θα ευνοηθεί η κινητοποίηση. Αποτέλεσμα αυτής της δράσης: +700 ενεργές ψηφιακές υπογραφές.

γ. Για να επιτευχθούν οι στόχοι (α) και (β), πρέπει να αυξηθούν κατακόρυφα τα καθημερινά ραντεβού στον Σύλλογο για την παροχή του USB. Σήμερα λειτουργεί μόνο ένα συνεργείο με δύο υπαλλήλους-δικηγόρους του Συλλόγου. Πρέπει άμεσα να εκπαιδευτούν περισσότεροι υπάλληλοι προκειμένου να καταστεί εφικτός ο προσδιορισμός των απαιτούμενων ραντεβού.

Με τον παραπάνω στόχο, μπορούμε να φτάσουμε στις 5.500 ψηφιακές υπογραφές άμεσα, που είναι πάνω από το 25% των μελών μας. Όσο πιο γρήγορα κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση, τόσο περισσότερο θα συμβάλλουμε στην αποφόρτιση των δικαστηρίων και στην αποφυγή του συνωστισμού των συναδέλφων. Η μάχη ενάντια στη διασπορά του ιού όταν η καραντίνα θα αρθεί, θα κριθεί από το τι κάνουμε σήμερα και πώς θα αξιοποιήσουμε τον χρόνο που μας δίνεται και που δυστυχώς μας κοστίζει τόσο ακριβά.

Ζητώ, λοιπόν, τη συζήτηση του θέματος αυτού στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, με παράκληση να παραστεί και να ενημερώσει το συμβούλιο ο κ. Μανιός για το εν λόγω ζήτημα."

 
   
   
   
   
6 Απριλίου 2020

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Ενημέρωση ΔΣ ΔΣΑ, 6/4/2020: Για τα αιτήματα των δικηγόρων, την τηλεκατάρτιση και το βοήθημα του ΔΣΑ


Ενημέρωση ΔΣ ΔΣΑ 6/4/2020: Για τα αιτήματα των δικηγόρων, την τηλεκατάρτιση και το βοήθημα του ΔΣΑ

Συνεδρίασε σήμερα, 6/4/2020, μέσω τηλεδιάσκεψης το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Σύμφωνα με την ενημέρωση του Προέδρου: επιμένουμε στο πλαίσιο αιτημάτων της Ολομέλειας και θέτουμε περαιτέρω στην κυβέρνηση τα ζητήματα της υπαγωγής μας στην έκπτωση ενοικίου και στην επιστρεπτέα προκαταβολή. Ο Πρόεδρος ενημέρωσε για τις ενέργειες προς τον ΟΑΕΔ (για την ενεργοποίηση του λογαριασμού) και προς το ΤΑΧΔΙΚ (για την πληρωμή των οφειλομένων από τη νομική βοήθεια). Επίσης ενημέρωσε για τις κινήσεις ηλεκτρονικής δικαιοσύνης (e-justice), την έκδοση ψηφιακών πιστοποιητικών κλπ.

Όσον αφορά την τηλεκατάρτιση, διευκρινίζεται ότι δικαιούχοι είναι οι δικηγόροι και οι ασκούμενοι που έχουν ΑΦΜ και ενεργό ΚΑΔ. Αυτό σημαίνει ότι, κατά την προκήρυξη, αποκλείονται ασκούμενοι που δεν έχουν κάνει έναρξη και δεν έχουν ΚΑΔ, έμμισθοι που έχουν κάνει διακοπή και εν γένει οποιοσδήποτε δεν έχει ενεργό ΚΑΔ. Αμφίβολο είναι, σύμφωνα με την τρέχουσα ενημέρωση, αν είναι δικαιούχοι δικηγόροι που διαθέτουν ΑΦΜ κάνοντας χρήση του εταιρικού ΚΑΔ. Σε κάθε περίπτωση, συμφωνήθηκε πως, αφού η κυβέρνηση εμφανίζει το επίδομα αυτό ως αποζημίωση στους δικηγόρους, αντί των 800 ευρώ, πρέπει να είναι δικαιούχοι όλοι χωρίς εξαιρέσεις.

Η τοποθέτηση του συμβούλου της “Εναλλακτικής Παρέμβασης – Δικηγορικής Ανατροπής” είχε ως εξής:

“Όσον αφορά τα ζητήματα που συζητάμε:

Για την τηλεκατάρτιση και τα 600 ευρώ

Η τηλεκατάρτιση ήταν και είναι ο απόλυτος εμπαιγμός της κυβέρνησης απέναντι στους δικηγόρους, που αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να δουλέψουν, έχουν πρόβλημα από την πρώτη μέρα να πληρώσουν τρέχοντα έξοδα και λογαριασμούς και η απάντηση είναι "καταρτιστείτε". Γι' αυτό σωστά επιμείναμε να είναι θέση των Συλλόγων η αποζημίωση των 800 ευρώ εδώ και τώρα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πούμε σε κανέναν ατομικά "μην πάρεις το 600άρι" και θα διαχωρίσουμε τον κλάδο με βάση αυτό, ειδικά απευθυνόμενοι σε συναδέλφους που δεν έχουν τα προς το ζην. Απέναντι σε μια κυβέρνηση που έχει σαν ξεκάθαρο στόχο την εξόντωση των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων, κάθε συναδέλφισσα και συνάδελφος μπορεί να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα που της δίνεται για να επιβιώσει. Απο κει και πέρα, οι Σύλλογοι πρέπει να συνεχίσουν να έχουν τα αιτήματα τους, που δεν ειναι η τηλεκατάρτιση, αλλά όσα έχουν αποφασιστεί ως πλαίσιο από τους Συλλόγους και την Ολομέλεια των Προέδρων.

Απέναντι στη συζήτηση που βάζουν διάφοροι σύμβουλοι να κάνει ο Σύλλογος μέσω ΚΕΚ την κατάρτιση ή να έρθει σε επαφή με τα ΚΕΚ που θα πιστοποιηθούν, για να πάρει επιπλέον λεφτά κλπ, είμαστε απολύτως αρνητικοί. Αν εκδηλώσουν δημόσια τέτοια προθυμία οι Σύλλογοι αφενός δεν θα πάρουμε κανένα από τα υπόλοιπα αιτήματά μας γιατί θα νομιμοποιήσουμε όλη τη διαδικασία, αφετέρου οι ηγεσίες των Συλλόγων κινδυνεύουν να γίνουν πλέον ενεργούμενα των Υπουργών μέσω ΕΣΠΑ. Μιλάμε δηλαδή για το απόλυτο πολιτικό και συνδικαλιστικό διαφθορείο.

Θέλουμε, αλήθεια, να μπλέξουμε με αυτή την απάτη; Λέει η προκήρυξη ότι λαμβάνει ο ωφελούμενος 400 ευρώ πριν την τηλεκατάρτιση και δεν θέτει καν ζήτημα επιστροφής αυτών των χρημάτων αν ο ωφελούμενος δεν την πραγματοποιήσει! Είναι δηλαδή μια προκήρυξη-fake, απολύτως εικονική, ένα παραθυράκι που βρήκε η κυβέρνηση για να “βολέψει” και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αυτό ο κάθε πολίτης μπορεί να το προσπεράσει, αλλα εμείς ως δικηγόροι και ειδικά ως Συλλογοι που έχουμε υποχρέωση να κάνουμε έλεγχο νομιμότητας, δεν μπορούμε να το προσπεράσουμε. Εκπλήσσομαι που οπαδοί του “αντιλαϊκισμού”, ειδικά όταν το βασικό αφήγημα της δεξιάς και εκσυγχρονιστικής παράταξης στην Ελλάδα ήταν το πώς μοίραζε η κυβέρνηση Παπανδρέου τη δεκαετία του 80 τα ευρωπαϊκά προγράμματα, τώρα ξαφνικά μας λένε να εμπλακούμε σε μια απάτη, με μονη διαφορά ότι σήμερα αυτό το κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και μάλιστα το ομολογούν και οι υπουργοί..

Για το βοήθημα του ΔΣΑ

Ως παράταξη θεωρούμε ότι σε αυτη την κρίσιμη στιγμή για τους δικηγόρους, σε μια κατάσταση που οι αρχές μάς έχουν θέσει σε αναγκαστική αργία κλείνοντας τα δικαστήρια, με τα γραφεία μας κλειστά λόγω απαγόρευσης κυκλοφορίας και με την κυβέρνηση να μην μας αποζημιώνει, οι Σύλλογοι πρέπει να σταθούν αρωγοί σε όλους τους συναδέλφους, αλλά ειδικά στους πιο αδύναμους. Τώρα θα κριθεί στη συνείδηση των συναδέλφων αν αξίζει να έχουμε Συλλόγους, τώρα θα αποδείξουν τα Διοικητικά Συμβούλια με τις αποφάσεις τους τη χρησιμότητα των Συλλόγων.

Οπότε τασσόμαστε υπέρ του βοηθήματος όπως το πράξαμε και την προηγούμενη φορά. Όσον αφορά τα κριτήρια, επαναλαμβάνουμε και συγκεκριμενοποιούμε την άποψή μας: το βοήθημα θα πρέπει να ειναι ένα ποσό στοιχειωδώς σοβαρό, να μπορεί κάποιος να καλύψει νοίκι ή κάποιους λογαριασμούς. Προτείνουμε λοιπόν να ειναι ένα ποσό 200 ευρώ, το οποίο σημαίνει οτι περιορίζονται οι δικαιούχοι σε 5.000 άτομα. Αυτά τα άτομα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα είναι πραγματικά συνάδελφοι που έχουν ανάγκη. Οπότε θα πρέπει να υπάρξουν δηλώσεις ενδιαφέροντος, στις οποίες θα υπάρχουν εκ των προτέρων εισοδηματικά κριτήρια, κάτω των 20.000 ευρώ και θα εξαιρεθούν οι έμμισθοι που λαμβάνουν τον μισθό τους, συν τις προβλέψεις της Επιτροπής. Αυτονόητα θα συμμετάσχουν και οι ασκούμενοι. Απο κει και πέρα, να τεθούν και θετικά κριτήρια για ΑΜΕΑ και πολύτεκνους. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία των δηλώσεων, να γίνει κλήρωση. Η διαδικασία αυτή είναι οικεία στους συναδέλφους απο τις εκλογές και ειναι αδιάβλητη. Η διαδικασία επιλογής με εισοδήματα 2018 κατ' αύξουσα σειρά, ενώ φαίνεται πιο “ακριβής”, δεν είναι. Δεν απεικονίζει απαραίτητα την τρέχουσα πραγματικότητα, χρειάζεται πρόβλεψη με τάξη μεγέθους εισοδήματος, όχι με αύξουσα σειρά. Όσοι δεν κληρωθούν, μπορούν να προτιμηθούν σε επόμενη ανάλογη διαδικασία. Με αυτόν τον τρόπο, όλοι οι συνάδελφοι που θα κάνουν αίτηση και θα δικαιούνται, θα δουν τον εαυτό τους στη διαδικασία. Ο δειγματοληπτικος ελεγχος του αληθούς περιεχομένου των αιτήσεων, να γίνει στους κληρωθέντες.

Για τις φυλακές

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτης, ενώ είχε καθορίσει ραντεβού με την Επιτροπή του ΔΣΑ υπαναχώρησε λέγοντας ότι θα μας συναντήσει αφού καταθέσει την ΠΝΠ αποσυμφόρησης. Η τοποθέτηση αυτή δεν μας καλύπτει: θέλουμε να συναντηθούμε ακριβώς για να πιέσουμε προς την κατεύθυνση της νομοθετικής πρωτοβουλίας. Ειδικά τη στιγμή που, συμφωνα με δημοσιεύματα, κυβερνητικοί κύκλοι λένε ότι η ΠΝΠ θα ψηφιστεί, ΑΦΟΥ εμφανιστούν κρούσματα κορονοϊού στις φυλακές. Πρόκειται για εγκληματική χρονοτριβή. Ζητάμε λοιπόν την ανάρτηση στο σάιτ του κειμένου που έχει ήδη διαμορφωθεί ως επίσημης τοποθέτησης του Συλλόγου και την επιμονή στη συνάντηση με το Υπουργείο για να την εκθέσουμε.”

Κατόπιν πολύωρης διαλογικής συζήτησης, στο τέλος του ΔΣ αποφασίστηκε:

- Διανομή βοηθήματος 200 ευρώ σε 5000 περίπου συναδέλφους (ποσό από λογαριασμό αλληλεγγύης ύψους περίπου 1 εκατομμυρίου ευρώ) με οικογενειακά εισοδηματικά κριτήρια κατά αύξουσα σειρά (από τα μικρότερα εισοδήματα προς τα μεγαλύτερα), με βάση τα εισοδήματα του 2018. Θα ανοίξει πλατφόρμα μέσω portal (από 7-17/4) όπου ο δυνάμει δικαιούχος θα κάνει αίτηση και θα υπογράφει δήλωση. Ειδική πρόνοια για διανομή βοηθήματος 100 ευρώ σε (χίλιους περίπου) ασκούμενους. Απορριπτομένης της πρότασης του συμβούλου της Εναλλακτικής για κλήρωση κατόπιν εισοδηματικών κριτηρίων, υπερψηφίσαμε την πρόταση της Επιτροπής για εισοδηματικά κριτήρια κατά αύξουσα σειρά.

- Ο ΔΣΑ εξακολουθεί να είναι αντίθετος με την υποκατάσταση της αναγκαίας αποζημίωσης που δικαιούνται οι δικηγόροι με τα προγράμματα τηλεκατάρτισης. Σε κάθε περίπτωση, θα υπάρξει προσπάθεια να απαντηθούν ερωτήματα που έχουν οι συνάδελφοι, σε συνεννόηση με το help-desk του Υπουργείου Εργασίας.

Το ΔΣ θα εκδώσει επίσης ψηφίσματα για την αποσυμφόρηση των φυλακών, τον θάνατο της απεργού πείνας Helin Bolek και την αλληλεγγύη σε γιατρούς και υγειονομικό προσωπικό με αφορμή τις κινητοποιήσεις της ΟΕΝΓΕ, ενώ αποφασίστηκε και η υλική ενίσχυση του ΕΣΥ από πλευράς ΔΣΑ με αγορά αναπνευστήρα. Για όλα τα παραπάνω, θα υπάρξει ενημέρωση από την ιστοσελίδα του ΔΣΑ.

Θανάσης Καμπαγιάννης, σύμβουλος ΔΣ ΔΣΑ με την "Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή".