26 Φεβρουαρίου 2020
 
 
σελίδα υποδοχής
ταυτότητα
αρχείο υλικών
θέσεις - απόψεις
έμμισθοι συνεργάτες   και ασκούμενοι
εισηγήσεις ημερίδας


θεματικές ενότητες:
1990
1992
1993
1994
1995
1996
1997
1998
1999
2000
- Μάρτιος
- Αύγουστος
- Σεπτέμβριος
- Δεκέμβριος
2001
2002
2003
2004
2005
2006
2007
2008
2011
2019
2020συνδικαλιστική   επικαιρότητα
πολιτική επικαιρότητα
ημερολόγιο
σύνδεσμοι
επικοινωνίαΣυμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε το μηνιαίο newsletter:
rss

θέσεις - απόψεις - Μάρτιος 2000

στείλτε αυτή τη σελίδα εκτύπωση

20 Μαρτίου 2000

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Επιτέλους έλεος!


1. ΓΕΝΙΚΑ: Τα όσα ανιστόρητα έχουν συμβεί το τελευταίο δίμηνο είναι υπεραρκετά για να καταδείξουν τη σημερινή ανυποληψία του δικηγορικού συνδικαλισμού σε όλο της το μεγαλείο. Η κυβέρνηση νομοθετεί αιφνιδιαστικά, χωρίς καμμία προηγούμενη επεξεργασία και διάλογο μόλις στις 29/12 τις αμοιβές μας. Το ίδιο αιφνιδιαστικά, στις 25/1 " ξενομοθετεί" , όχι βέβαια για την Ο.Ν.Ε αλλά για λόγους πολιτικού κόστους, κάτω από τη (δίκαιη) πίεση διαδίκων και δικηγόρων που νοιώθουν απραγματοποίητη την πρόσβαση στη δικαιοσύνη με τέτοιες αμοιβές, αλλά και την (άθλια και εκβιαστική) πίεση ασφαλιστικών εταιριών, τραπεζών κλπ που αρνούνται να αμείβουν τους (χιλιάδες πλέον) κατ' αποκοπή συνεργαζόμενους δικηγόρους τους με ποσά μεγαλύτερα των 10 - 15.000 δρχ ανά παράσταση. Λίγο πριν, το Εφετείο μεταφέρεται εσπευσμένα (για να προλάβουν τα προεκλογικά εγκαίνια) την ώρα που ακόμη η κατασκευή του συνεχίζεται, με τις δικογραφίες ακόμη και σήμερα να στιβάζονται στους διαδρόμους, τις αίθουσες των δικηγόρων αδιαμόρφωτες και πολλά άλλα προβλήματα, το συγκοινωνιακό άλυτο (Τι ειρωνεία αλήθεια, σήμερα που με το μετρό η κυκλοφορία στην Αθήνα δείχνει να μπορεί να γίνει ανθρώπινη, τα δικαστήρια σκορπίζονται από το κέντρο). Ο Δ.Σ.Α. ουραγός και θεατής των εξελίξεων, όπως ένα μήνα πριν, όταν μπήκαν τα αυταρχικά " μέτρα ασφαλείας" στις εισόδους της Ευελπίδων χωρίς καν να μας ενημερώσουν ούτε έστω την τελευταία στιγμή. Οι πάντες μας εξουσιάζουν ερήμην του συλλόγου μας.

2. ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ Εάν εξακολουθούσαν οι τιμές του Γενάρη, η κυβέρνηση θα προεισέπραττε στο σύνολο του έτους 2000, τουλάχιστον 10 δις (438 εκ. εισέπραξε προς παρακράτηση μόνο ο ΔΣΑ τις πρώτες 17 εργάσιμες μέρες, από 1/1 έως 25/1/2000). Γιατί τέτοιο δώρο προς την κυβέρνηση κ. Ρουπακιώτη Τι μας προσέφερε για να της το οφείλουμε Ούτε καν στοιχειώδεις διαδικαστικές ρυθμίσεις που να αποτρέπουν τη διπλή παρακράτηση και φορολόγηση (π.χ. συμβόλαια, μέρισμα, δαπάνες χωρίς παραστατικά κλπ).

Εδώ και χρόνια υποστηρίζουμε ότι το φορολογικό ζήτημα είναι αλληλένδετο με την αναδιάταξη της δικηγορικής ύλης και τον προσδιορισμό αμοιβής και τη φορολόγηση ανάλογα με την αξία των υποθέσεων. Δημόσια έργα, Τραπεζικές συμβάσεις (δανειακές και άλλες), μεγάλες εμπορικές συμβάσεις, πνευματικά δικαιώματα, Μ.Μ.Ε, βιομηχανική ιδιοκτησία, παραστάσεις σε διοικητικές επιτροπές, ιδιωτικά συμφωνητικά μεγάλης αξίας και πολλά άλλα είναι τα σημερινά και αυριανά πεδία εκμετάλλευσης της απλήρωτης και ακατοχύρωτης δικηγορικής εργασίας, από τα οποία διαφεύγουν καθημερινά δισεκατομμύρια πόρων Ταμείου Συνεργασίας, δικηγορικών αμοιβών, ασφαλιστικών οργανισμών και κρατικών φόρων προς όφελος του ιδιωτικού τομέα, των μεγάλων επιχειρήσεων, των παραδικηγορικών επαγγελμάτων και των μεγαλοδικηγόρων. Πρέπει επιτέλους να ενταχθούν θεσμικά στην υποχρέωση γραμματίου προείσπραξης αντί άλλων παρωχημένων μορφών δικηγορικών υπηρεσιών στις οποίες ισχύει υποχρεωτική παράσταση.

3. ΑΜΟΙΒΕΣ - ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ Η πρόσφατη ρύθμιση των αμοιβών, εκτός από την απαράδεκτη μεθόδευση της (Ρουπακιώτης - κυβέρνηση ερήμην του Δ.Σ.Α.) υπήρξε άστοχη.. Εξύψωσε σε απαράδεκτα ύψη αρκετές αμοιβές, δεν αντιμετώπισε το θέμα " αναδιάταξη της δικηγορικής ύλης" , στήριξε πάνω στο γραμμάτιο, δηλαδή στους νέους και τους μαχόμενους δικηγόρους όλη την κυβερνητική εισπρακτική μανία και τελικά θα κατόρθωνε να αυξήσει τα έξοδα παρά τις αμοιβές. Τα θετικά της στοιχεία (πανελλαδική ενοποίηση αμοιβών, σύνδεση -έστω και στρεβλή- αμοιβής και επίδικου αντικείμενου), χάθηκαν μέσα στα αρνητικά.

Χρειάζεται συλλογική επίπονη επεξεργασία ώστε να υπάρξει διεκδικητική πρόταση που να εμπεριέχει όλα τα παραπάνω και σε κάθε περίπτωση η τιμή του γραμματίου πρέπει να παίρνει υπόψη το ποσό που μπορεί να ζητήσει κατ' ελάχιστο (και όχι κατά μέσο όρο) ο κάθε δικηγόρος, και ιδίως ο νέος, από τον οικονομικά αδύναμο πελάτη του. Να διασφαλιστούν θεσμικά οι συνεργαζόμενοι με τράπεζες και εταιρίες δικηγόροι από την υπερεκμεταλλευτική βούληση των εργοδοτών τους, καθώς και οι " δικηγόροι -συνεργάτες" . Και να μην προωθηθεί καμμία " μυστική διπλωματία" χωρίς προηγούμενη έγκριση της γενικής συνέλευσης.

4. ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΜΥΘΟ ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗ. Ο " ανεξάρτητος" κ. Ρουπακιώτης εδώ και χρόνια αποτελεί τον βασικό ιμάντα υλοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής στη δικαιοσύνη. Ο " συναινετικός" κ. Ρουπακιώτης διοικεί το σύλλογο με τον μεγαλύτερο αυταρχισμό που υπήρξε ποτέ, έχοντας στην πράξη καταργήσει το Δ.Σ το οποίο συγκαλεί όποτε θέλει να μετακυλίσει τις ευθύνες σε καίριες αποφάσεις. Ο " σεμνός" κ, Ρουπακιώτης δεν χάνει ευκαιρία να βομβαρδίζει τους υπηκόους του με μεγαλόσχημες ανακοινώσεις (όπως η πρόσφατη για το φορολογικό) που παρουσιάζουν τις δήθεν επιτυχίες του. Ο " προγραμματικός" κ. Ρουπακιώτης εδώ και τέσσερα χρόνια που προεδρεύει δεν έχει παρουσιάσει ούτε μία συγκροτημένη προγραμματική πρόταση, εκτός από το πυροτέχνημα της χρονοχρέωσης. Ο " αποτελεσματικός" κ. Ρουπακιώτης δεν έχει ολοκληρώσει στα χρόνια αυτά ούτε έναν τριτεύοντα στόχο, όπως π.χ. το ενιαίο ένσημο. Ο " αριστερός" κ. Ρουπακιώτης, μεθοδεύει σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τον κ. Ιγνατιάδη (πρόεδρο του Δ.Σ.Θεσ.) τη μετατροπή της δικηγορίας σε κλειστό αριστοκρατικό επάγγελμα και προωθεί ερήμην μας σχέδιο κώδικα δικηγόρων, αμοιβολόγιο, φορολογικό κλπ., ενώ αντλεί τη μονομανή εξουσία του από την ολόπλευρη στήριξη ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Ο " δημοκράτης" κ. Ρουπακιώτης φιμώνει τη φωνή του ΑΣ Α. όποτε κάθε φορέας εξουσίας καταπατά δημοκρατικά δικαιώματα. Τελικά, μήπως " ο βασιλιάς ήταν γυμνός"

Ο σύλλογος μας κατάντησε υπηρέτης των εξουσιών, δικαστικής και κυβερνητικής, ανύπαρκτος διεκδικητικά, ουσιαστικά απών από την καθημερινή ζωή των μελών του. Νομίζουμε, ότι ακόμη και σεις, που στηρίξατε τη σημερινή διοίκηση, απαιτούσατε και αξίζατε μια καλύτερη τύχη. Καιρός για έναν άλλο, διεκδικητικό, προγραμματικό, μαχητικό προσανατολισμό με κέντρο απόφασης τη Γ.Σ. και όχι την οποιαδήποτε συνδικαλιστική γραφειοκρατία.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

 
   
   
   
   
4 Μαρτίου 2000

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Απολογισμός 1999-2000


Η Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας εκπροσωπήθηκε μετά τον Μάρτιο 1999, αμέσως δηλαδή μετά τις τελευταίες εκλογές, στο Δ.Σ. του  ΔΣΑ από τον Κώστα Παπαδάκη. Μετά τη συμπλήρωση ενός έτους, ο Κ. Παπαδάκης παραιτήθηκε σε εφαρμογή της πάγιας αρχής της εναλλαγής, που εφαρμόζουμε από το 1990 που υπάρχουμε, και στη θέση του την έδρα στο Δ.Σ. ανέλαβε ο Δημήτρης Σαραφιανός, που θα μετέχει μέχρι τον Μάρτιο 2001 και στη συνέχεια θα αναλάβει ο Δημήτρης Μπελαντής (οι τρείς πρώτοι κατά σειρά σταυρών προτίμησης στο ψηφοδέλτιο) μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Χρέος όλων μας είναι να θέσουμε υπόψη του εκλογικού σώματος έστω και συνοπτικά και ενδεικτικά τις δραστηριότητές μας στο Δ.Σ. του Δ.Σ.Α., όπως τις παρουσίασε σε αντίστοιχη συνεδρίαση της Εναλλακτικής Παρέμβασης ο απελθών εκπρόσωπός μας Κώστας Παπαδάκης. Αντίστοιχη διαδικασία ακολουθείται σε κάθε περίοδο εναλλαγής των συμβούλων μας καί αντίστοιχα δημοσιεύματα υπήρχαν σε προηγούμενα τεύχη μας και θα υπάρξουν και σε μελλοντικά.

Ο απολογισμός μας, (16 Μαρτίου 1999 - 16 Μαρτίου 2000) :

Γενικά :

Συμμετοχή στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. : 43 σε 44 συνεδριάσεις.

Εγγραφες αιτήσεις για ένταξη θεμάτων στην ημερήσια διάταξη : 25

Συμμετοχή σε επιτροπές του Δ.Σ. :

1. Επιτροπή για το φορολογικό (Απρίλης 1999)

2. Διαχειριστική επιτροπή (Σεπτέμβρης - Νοέμβρης 1999).

3. Επιτροπή προεισπράξεων, αμοιβών και φορολογικού (Γενάρης -Μάρτης 2000).

4. Επιτροπή καθημερινών προβλημάτων (Γενάρης - Μάρτης 2000).

5. Επιτροπή για την κατοχύρωση της αμοιβής του έμμισθου συνεργάτη - δικηγόρου (Ιούνιος - Ιούλιος 1999).

Εκπροσώπηση του ΔΣΑ :

1. Στον διαγωνισμό υποψήφιων δικαστικών επιμελητών (Μάιος 1999)

2. Στην επιτροπή πρόσληψης δικηγόρου στο ΕΚΕΠΙΣ

3. Σε επιτροπή παρακολούθησης της δίκης Οτσαλάν με τους συμβούλους Δ. Φίλη και Π. Γαλετσέλη (Μάιος 1999, δεν επιτράπηκε από τις τουρκικές αρχές).

4. Σε επιτροπή επίσκεψης διαμαρτυρίας στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Ματθία με τους συμβούλους Δ. Φίλη και Δ. Βερβεσσό (Μάιος 1999) για την περιβόητη εγκύκλιό του στους δικαστές να είναι λιγότερο... φιλεργατικοί.

5. Σε επιτροπή επίσκεψης μαζί με τους κ.κ. Ρουπακιώτη και Σχινά στον Δ/ντή Κ.Β.Σ. του Υπουργείου Οικονομικών κ. Αργυρό για τον τρόπο τήρησης των φορολογικών βιβλίων των δικηγόρων (Σεπτέμβρης 1999).

6. Στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΔΣΑ

Παρουσία σε εκδηλώσεις

1. .... της Εναλλακτικής Παρέμβασης, της Σ.Α.Κ.Δ.Α. και της παράταξης Γαλετσέλη για τον πόλεμο στη Σερβία (Μάιος 1999), καθώς και σε συνεντεύξεις τύπου για το ίδιο θέμα.

2.  ...... του συμβούλου κ. Δημητρόπουλου για τον κανονισμό λειτουργίας του ΔΣΑ (Οκτώβρης 1999).

3. ......της Εναλλακτικής Παρέμβασης και άλλων κινήσεων για τα πριν και τα μετά της επίσκεψης Κλίντον στην Αθήνα (Οκτώβρης - Νοέμβρης 1999).

4 ...Της (αντίστοιχης με την παράταξή μας) Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας Δικηγόρων Θεσσαλονίκης στη Θεσσαλονίκη (26.1.2000) μαζί με τον (ήδη εναλλαγέντα επίσης) εκπρόσωπό της στο Δ.Σ. του Δ.Σ.Θ. Χρήστο Μπακέλα για τις προεισπράξεις, το φορολογικό και τις αμοιβές.

Εγγραφες εισηγήσεις στο Δ.Σ.

1. " Δικαιοσύνη για ποιόν" , με αφορμή την εγκύκλιο Ματθία.

2. Αξιολόγηση - πρόταση για διατάξεις νομοσχεδίου (μετέπειτα ν. 2721/1999).

3. Κατοχύρωση αμοιβής έμμισθου συνεργάτη

4. Κανονισμός λειτουργίας Δ.Σ.

5 Προτεινόμενες αμοιβές προεισπράξεων.

Θέματα που ζητήθηκε να συζητηθούν με έγγραφη αίτηση στο Δ.Σ. (ενδεικτικά):

- Προεκλογικές δαπάνες δικηγορικών παρατάξεων και υποψηφίων συμβούλων (δεν συζητήθηκε)

- Εκδοση ανακοίνωσης για την εγκύκλιο Ματθία (δεν εκδόθηκε)

- Η κατάσταση στην κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων και την προσωρινή διαταγή (συζητήθηκε τέσσερις μήνες μετά)

- Εκδοση ανακοίνωσης διαμαρτυρίας για την αστυνόμευση και το κλίμα των ημερών της επίσκεψης Κλίντον και την αντιμετώπιση της διαδήλωσης της 19.11.1999.

- Ενημέρωση για το περιεχόμενο των αλλαγών στον κώδικα δικηγόρων.

- Καταγγελία συμπεριφοράς αστυνομίας σε αλλοδαπούς, " επιχειρήσεις - σκούπα" κλπ

- Καταγγελία πράξης νομοθετικού περιεχομένου για ποινικοποίηση μαθητικών κινητοποιήσεων.

- Αίτημα απόσυρσης δυσμενούς τροποποίησης διατάξεων για τη χρήση ευαίσθητων δεδομένων.

Άλλες δραστηριότητες :

- " Υποδοχή" κ. Πάγκαλου με πανώ και συνθήματα σε εκδήλωση του κ. Ρουπακιώτη (Μάρτιος 1999)

- Συμμετοχή σε πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις  διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στη Σερβία, κοινή συνέντευξη τύπου με Ελληνες στρατιώτες που αρνήθηκαν να πάρουν μέρος στις αποστολές του ΝΑΤΟ.

- Οργάνωση νομικής συμπαράστασης συλληφθέντων στη διαδήλωση κατά της επίσκεψης Κλίντον.

- Παρέμβαση με διανομή ανακοίνωσης και ομιλίες στη Γενική Συνέλευση του ΔΣΑ της 7.2.2000 για το φορολογικό και τις προεισπράξεις.

Ολοκλήρωσα τη θητεία μου στο Δ.Σ. με 43 συμμετοχές σε 44 συνεδριάσεις, 25 αιτήσεις (έγγραφες) προς ένταξη στην ημερήσια διάταξη, συζήτηση και λήψη πρωτοβουλιών για διάφορα ζητήματα συνδικαλιστικά, κοινωνικά, πολιτικά, συμμετοχή ενεργή σε όποια επιτροπή ή ομάδα εργασίας μου ζητήθηκε από το Δ.Σ. ή τον ίδιο τον πρόεδρο και εφόσον η συμμετοχή μου δεν κωλυόταν από λόγους αρχής, και μάλλον ευδόκιμη παρουσία όποτε χρειάστηκε να εκπροσωπήσω τον σύλλογο (δεν ομιλώ φυσικά για " τιμητικές" εκπροσωπήσεις, διότι τέτοιες δεν μου ανατέθηκαν ποτέ, αλλά για διεκπεραιωτικές). 

Μένω με την εντύπωση ότι έχω διεκπεραιώσει όσα έχω αναλάβει, μεταξύ των οποίων και η εισήγησή μου για τον έμμισθο συνεργάτη, η οποία παραμένει από τις 6/12/1999 στα συρτάρια του κ. προέδρου και την οποία δεν θα έχω την τιμή να υποστηρίξω στο Δ.Σ, πράγμα που θα κάνουν όμως με την ίδια επιτυχία οι επόμενοι σύμβουλοι της παράταξής μου.

Μένω επίσης με την εντύπωση ότι υπήρξα κόσμιος έστω πάντως όχι εριστικός, εποικοδομητικός και γόνιμος στις αντιπαραθέσεις μου, δεκτικός στις αντίθετες με τις απόψεις μου αποφάσεις, καλόπιστος στις αντίθετες απόψεις και ότι σεβάστηκα τις διαδικασίες των συνεδριάσεων, καθώς δεν θυμάμαι να πήρα ποτέ τον λόγο αυτόβουλα, να διέκοψα ομιλητή, να έκανα κατάχρηση του λόγου ή οποιουδήποτε διαδικαστικού μου δικαιώματος (δεν μου αναγνωρίστηκε άλλωστε και κανένα ποτέ) ή να δημιούργησα διαδικαστική εκτροπή ή εμπόδιο στη λειτουργία του Δ.Σ. ή στη λήψη ή την υλοποίηση απόφασης που δεν ήμουν σύμφωνος.

Και ακόμη ότι δεν επιδίωξα την αξιοποίηση της ιδιότητάς μου για να ζητήσω οτιδήποτε εκτός των ορίων της εντολής εκείνων που με κατέστησαν εκπρόσωπό τους στο Δ.Σ..