25 Φεβρουαρίου 2020
 
 
σελίδα υποδοχής
ταυτότητα
αρχείο υλικών
θέσεις - απόψεις
έμμισθοι συνεργάτες   και ασκούμενοι
εισηγήσεις ημερίδας


θεματικές ενότητες:
1990
1992
1993
1994
1995
1996
1997
1998
1999
- Φεβρουάριος
- Μάρτιος
- Σεπτέμβριος
- Νοέμβριος
2000
2001
2002
2003
2004
2005
2006
2007
2008
2011
2019
2020συνδικαλιστική   επικαιρότητα
πολιτική επικαιρότητα
ημερολόγιο
σύνδεσμοι
επικοινωνίαΣυμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε το μηνιαίο newsletter:
rss

θέσεις - απόψεις - Μάρτιος 1999

στείλτε αυτή τη σελίδα εκτύπωση

17 Μαρτίου 1999

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Ως πότε δικηγόροι β΄ κατηγορίας


ΝΕΟΙ/ΕΣ ΑΣΚΟΥΜΕΝΟΙ/ΕΣ KAΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ:

ΩΣ ΠΟΤΕ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ Β΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

Οι νέοι συνάδελφοι αντιμετωπίζονται ήδη από την άσκηση τους με το " στίγμα" των δικηγόρων που δήθεν περισσεύουν, σύμφωνα με το ιδεολόγημα περί " πληθωρισμού" των δικηγόρων. Στοιχειώδη δικαιώματα εργατικού δικαίου, τα οποία υπερασπίζουμε στα δικαστήρια, δεν ισχύουν για τους ασκούμενους και έμμισθους συνεργάτες δικηγόρους, που αμείβονται και δουλεύουν με συνθήκες συχνά χειρότερες από αυτές των ανειδίκευτων εργατών. Ιδίως οι νέες συναδέλφισσες βλέπουν από νωρίς την αξιοπρέπεια τους να προσβάλλεται βάναυσα με τον ... όχι ασυνήθιστο σεξισμό στα δικηγορικά γραφεία και την επιβολή σε αυτές όλων των " παραδοσιακών" καθηκόντων των γυναικών.

Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ήδη από την αρχή της δράσης μας το 1990 αγωνίζεται και προτείνει:

1. Κατάργηση της άσκησης και αναζήτηση άλλων μορφών επαγγελματικής κατάρτισης, με την αναγνώριση εργασιακών δικαιωμάτων στους απόφοιτους Νομικής.

2. Νομοθετική καθιέρωση ελάχιστου υποχρεωτικού ορίου αμοιβής για τους δικηγόρους που παρέχουν υπηρεσίες συνεργάτη σε δικηγορικά γραφεία, κατ' ανάλογη εφαρμογή της νομοθεσίας για τους έμμισθους του δημόσιου τομέα και δυνατότητα ετήσιας αναπροσαρμογής με αποφάσεις του ΔΣΑ.

3. Προστασία των έμμισθων συνεργατών και των ασκουμένων με ασφαλιστική κάλυψη κατά τα 2/3, ελάχιστη διάρκεια σύμβασης, προμήνυση και αποζημίωση κατά την απόλυση).

4. Δημοσιοποίηση των μέτρων αυτών με πειθαρχικές συνέπειες για τους εργοδότες δικηγόρους που δεν σέβονται την εργασία των συνεργατών.

5. Λειτουργία του γραφείου συνεργασιών στο ΔΣΑ (ώστε να καταργηθεί η επαίσχυντη πρακτική των " αγγελιών" ) με αρμοδιότητες την κατάρτιση έγγραφων συμβάσεων, την καταγραφή των σχέσεων έμμισθης συνεργασίας και την εποπτεία της τήρησης των υποχρεώσεων των μερών,

6. Κατάργηση των αναχρονιστικών διακρίσεων «παρά Πρωτοδίκαις», «παρ' Εφέταις» κ.α. και ελεύθερη παράσταση στα Δικαστήρια όλης της επικράτειας.

7. Λιγότερη γραφειοκρατία στα δάνεια για επαγγελματική αποκατάσταση των νέων δικηγόρων.

ΓΥΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤ1Σ ΣΥΝΤΕΧΝ1ΑΚΕΣ ΚΡΑΥΓΕΣ

ΑΓΩΝ1ΖΟΜΑΣΤΕΠΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

 
   
   
   
   
1 Μαρτίου 1999

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Προεκλογική περίοδος 1999


1. «ΘΑΛΑΣΣΑ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ»!!!

Η προεκλογική περίοδος τελείωσε.

Αξίζει τον κόπο να εκτιμηθεί το επίπεδο του συνδικαλιστικού λόγου και γενικά του τρόπου απεύθυνσης των μεγάλων παρατάξεων και των υποψηφίων συμβούλων τους στις εκλογές αυτές:

Πληθώρα ταχυδρομικών αποστολών με βιογραφικά φυλλάδια και φανταχτερά προγράμματα, που λίγο απέχουν και στη μορφή και στο περιεχόμενο από εμπορικά διαφημιστικά έντυπα. Χιλιάδες αφίσσες που κατακλύζουν τα δικαστήρια και το κέντρο της Αθήνας. Κεράσματα σε γραφεία και κοσμικά κέντρα από υποψήφιους σε εκατοντάδες καλεσμένους. Με άλλα λόγια χρήμα άφθονο (πού βρέθηκε ) που διατίθεται αφειδώς για μια θέση στο Δ.Σ. (γιατί )

Προκλητική υποτίμηση της νοημοσύνης των ψηφοφόρων στα προγράμματα και τις υποσχέσεις:

Ο συνδυασμός Ρουπακιώτη «μιλάει με το έργο του». Μεταξύ των έργων του κατονομάζονται όλες οι νομοθετικές πράξεις της τριετίας (τελικά μήπως ο κ. Ρουπακιώτης κυβερνάει αυτόν τον τόπο ), n έγκαιρη αποστολή του ΝοΒ (!!!), η μηχανοργάνωση των δικαστηρίων (!!!) κλπ

Έλεος!

Ο συνδυασμός Οικονομίδη υπόσχεται ελάχιστο μηνιαίο εισόδημα 200.000 δρχ στους νέους δικηγόρους. Προφανώς το ποσό των 50.000 που είχε προτείνει ο προκάτοχος του κ. Νταϊλιάνας το 1996 κρίθηκε ανεπαρκές για να φθάσει στην προεδρία Πάλι καλά που τούτη τη φορά λείπει εκείνη η αμίμητη υπόσχεση για διορισμούς νέων δικηγόρων στα αστυνομικά τμήματα.

Ο συνδυασμός Παξινού υπόσχεται και αυτός την εξεύρεση τρόπου ενίσχυσης των νέων δικηγόρων απευθείας από τον Δ.Σ.Α.

Με τι λεφτά όμως, αφού ο Δ.Σ.Α. σύμφωνα με τον ίδιο συνδυασμό είναι υπερχρεωμένος με έλλειμμα άνω των 7ΟΟ εκατομμυρίων

Ο συνδυασμός Γαλετσέλη επεκτείνει την απλοχεριά του και στους δικαστές. Ζητά " υψηλές αποδοχές των δικαστών με στόχο την αδιάβλητη και ανεπηρέαστη απονομή της δικαιοσύνης" .

Πόσο " υψηλές" τελοσπάντων πρέπει να είναι οι αποδοχές των δικαστών Δεν έχετε πάρει χαμπάρι ότι με το ν. 2521/1997 οι αποδοχές. αυτές ξεκινούν ήδη από 512.000 δρχ για τον Ειρηνοδίκη και υπερβαίνουν το 1.000.000 για τους Αρεοπαγίτες Δεν είναι αρκετές

Γιατί τόσο ζόρι για τους δικαστές κύριοι συνάδελφοι

Είσαστε το ίδιο γαλαντόμοι και με τους άλλους εργαζομένους

Μάλλον όχι αν κρίνουμε τη συμπεριφορά σας όλα τα χρόνια στο Δ.Σ. του Δ.Σ.Α. απέναντι στις αποδοχές των υπαλλήλων του Δ.Σ.Α.

2. ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙΣ

Για τη γνωστή πλέον μάχη της πόρτας και του διαδρόμου, τον χάρτινο και ηχητικό βομβαρδισμό των ατυχών εισερχομένων ψηφοφόρων, το αγοραίο ψηστήρι της τελευταίας στιγμής, τις χειραψίες από πληθώρα υποψηφίων και προστηθέντων τους, δεν έχουμε παρά να αφιερώσουμε εξαιρετικά (όχι φυσικά στους δέκτες ψηφοφόρους) ένα από τα ωραιότερα ποιήματα του Κώστα Καβάφη:

ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙΣ

Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις

τούτο προσπάθησε τουλάχιστον

όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις

μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου

μες στις πολλές κινήσεις και ομιλίες.

Μην την εξευτελίζεις πιαίνοντάς την,

γυρίζοντας την συχνά και εκθέτοντας την

στων σχέσεων και των συναναστροφών

την καθημερινήν ανοησία,

ώσπου να γίνει σα μια ξένη φορτική

Χωρίς επίλογο. Άλλωστε τα προβλήματα ξαναρχίζουν από αύριο (αλήθεια έχετε να πληρώσετε το Ταμείο Νομικών )

Αθήνα, 1/3/1999