26 Φεβρουαρίου 2020
 
 
σελίδα υποδοχής
ταυτότητα
αρχείο υλικών
θέσεις - απόψεις
έμμισθοι συνεργάτες   και ασκούμενοι
εισηγήσεις ημερίδας


θεματικές ενότητες:
1990
1992
1993
1994
1995
1996
1997
1998
1999
- Φεβρουάριος
- Μάρτιος
- Σεπτέμβριος
- Νοέμβριος
2000
2001
2002
2003
2004
2005
2006
2007
2008
2011
2019
2020συνδικαλιστική   επικαιρότητα
πολιτική επικαιρότητα
ημερολόγιο
σύνδεσμοι
επικοινωνίαΣυμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε το μηνιαίο newsletter:
rss

θέσεις - απόψεις - Φεβρουάριος 1999

στείλτε αυτή τη σελίδα εκτύπωση

20 Φεβρουαρίου 1999

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Εναλλακτική παρέμβαση δικηγόρων Αθήνας - Δελτίο τύπου


Την τριετία που πέρασε, οξύνθηκαν σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα στο χώρο της δικαιοσύνης. Στην πορεία προς την ΟΝΕ πλήττονται ολοένα και περισσότερα τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα των πολιτών, αυξάνεται η καταστολή και εντείνεται ο δικαστικός αυταρχισμός. Η δικαιοσύνη γίνεται όλο και πιο ακριβή, με αποτέλεσμα να αποκλείεται η δυνατότητα των φτωχότερων στρωμάτων να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους. Ταυτόχρονα εντείνεται και η διαστρωμάτωση στο εσωτερικό των δικηγόρων: ενώ κάποια μεγάλα δικηγορικά γραφεία αποκερδαίνουν τεράστια ποσά, η πλειοψηφία των δικηγόρων ζει στα όρια της επιβίωσης και οι έμμισθοι συνεργάτες αμείβονται με 100.000δρχ. το μήνα!

Για αυτά τα τεράστια προβλήματα, η διοίκηση του ΔΣΑ δεν έκανε απολύτως τίποτα. Κραδαίνοντας τις πιο συντεχνιακές σημαίες (περιορισμός δικηγόρων, χρονοχρέωση) και αποκλείοντας κάθε αγωνιστική διεκδίκηση, προσπάθησε να κρατήσει τις ισορροπίες μεταξύ δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας (συντασσόμενη συνήθως με την πιο αντιδραστική πλευρά). Από αυτά τα παιχνίδια, οι δικηγόροι δεν κέρδισαν τίποτα. Οι ασφαλιστικές εισφορές ολοένα αυξάνονται, όπως και τα φορολογικά τεκμήρια, που πλήττουν τους πιο φτωχούς δικηγόρους και ευνοούν τους πιο πλούσιους, ενώ ετοιμάζεται και η υπερψήφιση των περιφερειακών πρωτοδικείων που θα οδηγήσει στην πλήρη εξόντωση των φτωχότερων δικηγόρων.

Η Εναλλακτική Παρέμβαση, η μόνη παράταξη που επί εννιά χρόνια τώρα λειτουργεί και δρα συλλογικά, αρνούμενη τον πρόεδρο κεντρικό συνδικαλισμό, τις νεοφιλελεύθερες και συντεχνιακές στρατηγικές, κατέρχεται στις εκλογές του ΔΣΑ, με στόχο να εκφράσει το άλλο πρόσωπο της δικηγορίας: τη δικηγορία εκείνων που δεν είναι και που δεν θέλουν να γίνουν μεγαλοδικηγόροι, τη δικηγορία της κοινωνικής αλληλεγγύης, της ριζοσπαστικής συνδικαλιστικής αντίληψης και πρακτικής.

Με προγραμματικούς άξονες την υπεράσπιση των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων των πολιτών, την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εμμίσθων συνεργατών, την αναδιάταξη της δικηγορικής ύλης και του συστήματος αμοιβών, χωρίς αύξηση του κόστους για τα πιο φτωχά στρώματα πολιτών.

Με βασικές διεκδικήσεις τη νομοθετική κατοχύρωση του θεσμού του legal aid, την αυτόνομη λειτουργία Επιτροπής Συνταγματικών Δικαιωμάτων στο ΔΣΑ, τη νομοθετική κατοχύρωση ελάχιστου ορίου αμοιβής για τον έμμισθο συνεργάτη με ταυτόχρονη κάλυψη των 2/3 των ασφαλιστικών του εισφορών από τον εργοδότη του, την καθιέρωση προεισπράξεως στις μεγάλες συμβάσεις, την ανακλιμάκωση των ασφαλιστικών εισφορών και τη βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής των δικαστηρίων.