3 Αυγούστου 2020
 
 
σελίδα υποδοχής
ταυτότητα
αρχείο υλικών
θέσεις - απόψεις
έμμισθοι συνεργάτες   και ασκούμενοι
εισηγήσεις ημερίδαςσυνδικαλιστική   επικαιρότητα
πολιτική επικαιρότητα
ημερολόγιο
σύνδεσμοι
επικοινωνίαΣυμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε το μηνιαίο newsletter:
rss

συνδικαλιστική επικαιρότητα - Οκτώβριος 2012

στείλτε αυτή τη σελίδα εκτύπωση

18 Οκτωβρίου 2012

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Η κράτηση προσωρινά κρατούμενων σε αστυνομικά κρατητήρια είναι παράνομη!


ANAKOINΩΣΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

Η κράτηση προσωρινά κρατούμενων σε αστυνομικά κρατητήρια είναι παράνομη!

Εκατοντάδες πολίτες που έχουν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι με αποφάσεις δικαστικών οργάνων παραμένουν επί μήνες σε αστυνομικά κρατητήρια μέσα σε άθλιες συνθήκες. Η (προ)φυλάκιση είναι από μόνη πολύ βαριά προσβολή της ανθρώπινης προσωπικότητας γιαυτό και σύμφωνα με τον Σωφρονιστικό Κώδικα δεν εκτελείται οπουδήποτε αλλά μόνο σε ειδικούς χώρους/φυλακές που εξασφαλίζουν ένα μίνιμουμ αναγκαίων όρων επιβίωσης έστω και σε συνθήκες εγκλεισμού. Από πουθενά δεν χορηγείται εξουσία σε κρατικές αρχές να φυλακίζουν ανθρώπους σε χώρους άλλους από αυτούς που είναι ειδικά προορισμένοι γιαυτό το σκοπό.

Παρ’ όλ’ αυτά με το πρόσχημα ότι οι φυλακές είναι γεμάτες , προσωρινά κρατούμενοι, καθώς και υπό απέλαση μετανάστες, κρατούνται σε αστυνομικά κρατητήρια χωρίς τις ελάχιστες εγγυήσεις που παρέχει και αυτή ακόμα η φυλακή. Δεν έχουν πρόσβαση σε προαύλιο, δεν μπορούν να κινηθούν , κοιμούνται στο πάτωμα , η καθαριότητα είναι ανύπαρκτη, ο εφοδιασμός με ατομικά είδη είναι ιδιαίτερα προβληματικός, δεν υπάρχει οργανωμένη ιατρική υπηρεσία, οι συνθήκες επικοινωνίας με συνηγόρους και οικείους είναι απλώς απαράδεκτες.

Τονίζουμε ότι δεν είναι ευθύνη των κρατουμένων η συνεχής διόγκωση του αριθμού των φυλακισμένων με τη διαρκή εγκληματοποίηση νέων συμπεριφορών , την αυστηροποίηση των ποινών ούτε η επικαλούμενη οικονομική αδυναμία για την αποπεράτωση των ημιτελών καταστημάτων κράτησης.

Ο ΔΣΑ πρέπει να παρέμβει άμεσα για να σταματήσει η κράτηση προφυλακισμένων σε αστυνομικά κρατητήρια, να ελεγχθούν πειθαρχικά οι εισαγγελείς που παραλείπουν να διατάξουν τη μεταγωγή κρατουμένων σε κάποια φυλακή και να μην εκτελούνται προσωρινές κρατήσεις αν δεν υπάρχει δυνατότητα γι΄ αυτό, ιδίως για τα σχετικά ελαφρότερα εγκλήματα. Τέλος πρέπει άμεσα να γίνει νομοθετική ρύθμιση για θέσπιση εναλλακτικών τρόπων έκτισης ποινής. Αθήνα 27 Σεπτέμβρη 2012