16 О™ОїП…ОЅОЇОїП… 2021
 
 
σελίδα υποδοχής
ταυτότητα
αρχείο υλικών
θέσεις - απόψεις
έμμισθοι συνεργάτες   και ασκούμενοι
εισηγήσεις ημερίδαςσυνδικαλιστική   επικαιρότητα
πολιτική επικαιρότητα
ημερολόγιο
σύνδεσμοι
επικοινωνίαΣυμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε το μηνιαίο newsletter:
rss

πολιτική επικαιρότητα - Ιανουάριος 2021

ПѓП„ОµОЇО»П„Оµ О±П…П„О® П„О· ПѓОµО»ОЇОґО± εκτύπωση

28 Ιανουαρίου 2021

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Για τις διαδηλώσεις της 28/1/2021 - Ανακοίνωση της «Εναλλακτικής»


Μπορεί να είναι εικόνα ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα που στέκονται και φαγητό

Για τις διαδηλώσεις της 28/1/2021 - Ανακοίνωση της «Εναλλακτικής» (28/1/2021)

Χαιρετίζουμε τις χιλιάδες διαδηλώτριες και διαδηλωτές στην Αθήνα, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, που κουρέλιασαν σήμερα τις απαγορεύσεις του Χρυσοχοϊδη και βροντοφώναξαν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο Κεραμέως για τα πανεπιστήμια. Ο εξευτελισμός του Αρχηγού της ΕΛΑΣ και της κυβέρνησης, που με το ΦΕΚ της αστυνομικής απαγόρευσης μετέτρεψαν την Εφημερίδα της Κυβέρνησης σε διήγημα (κατασταλτικής) φαντασίας, είναι απόλυτος.

Οι δικηγόροι είχαμε τη δική μας μαζική παρουσία στη σημερινή συγκέντρωση και πορεία στην Αθήνα. Ως Εναλλακτική Παρέμβαση, απαιτήσαμε διά της συμβούλου μας στο Διοικητικό Συμβούλιο, που απέστειλε επιστολή στους αρμόδιους φορείς, τη γνωστοποίηση της νόμιμης μετάβασης των διαδηλωτών στη συγκέντρωση, λαμβάνοντας απάντηση («κωδικός 6») που βοήθησε τη μαζικοποίηση της συγκέντρωσης και αποτελεί κρατούμενο για το άμεσο μέλλον. Συναντηθήκαμε στα γραφεία του ΔΣΑ, η ηγεσία του οποίου έλαμψε διά της αφωνίας της απέναντι στις νέες αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης. Πορευτήκαμε στα Προπύλαια, περιφρουρήσαμε την συγκέντρωση από τις δυνάμεις καταστολής, διαδηλώσαμε μαζί με χιλιάδες κόσμου φωνάζοντας τα συνθήματά μας: «Οι δικηγόροι μαζί με τον λαό, ενάντια στην βία και τον αυταρχισμό», «Με τους φοιτητές για την ελευθερία, έξω απ' τις σχολές η αστυνομία», «Θα διαδηλώνουμε με ελευθερία, άδεια δεν παίρνουμε απ' την αστυνομία».

Ο αγώνας ενάντια στον νόμο Κεραμέως που διαλύει τη δημόσια παιδεία και μετατρέπει τα Πανεπιστήμια σε κέντρα αστυνομικής αυθαιρεσίας και παραβατικότητας θα συνεχιστεί. Ως δικηγόροι θα είμαστε παρούσες και παρόντες, ξεκινώντας από τις συγκεντρώσεις των επόμενων ημερών, στη μάχη για τη δημοκρατία, τα δικαιώματα, καθώς και στη διεκδίκηση των δικών μας αιτημάτων για αξιοπρεπή δουλειά και μέτρα αποζημίωσης εν μέσω πανδημίας.

Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή

 
   
   
   
   
27 Ιανουαρίου 2021

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Επιστολή σε ΕΛΑΣ, Υπουργείο και Πολιτική Προστασία από τη σύμβουλο της «Εναλλακτικής» + Απαντήσεις


Επιστολή σε Αρχηγείο ΕΛΑΣ, Υπουργείο ΠΡΟΠΟ και Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, υπογεγραμμένη από την Αγγελική Σεραφείμ, σύμβουλο στο ΔΣ του ΔΣΑ με την «Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή».

Αθήνα 27/1/2021

Κοινοποίηση:

Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας

Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: Ερώτημα για βεβαίωση μετακίνησης σε επιτρεπόμενες δημόσιες συναθροίσεις

Σχετικά:

(1) Η με αριθμό 1029/8/18-κδ' Απόφαση του Αρχηγού της ΕΛΑΣ (ΦΕΚ Β' 242/25-1-2021)

(2) Η με αριθμό Δ1α/Γ.Π.Οικ: 4992 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β' 186/23-1-2021)

Μετά την δημοσίευση στο ΦΕΚ της από 25/1/2021 απόφασης του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας (Σχετικό 1), έχω γίνει δέκτης ως δικηγόρος Αθηνών δεκάδων τηλεφωνικών κλήσεων και ερωτημάτων από πολίτες για το αν πρέπει να φέρουν βεβαίωση μετακίνησης (ή εναλλακτικά να αποστείλουν sms) σε περίπτωση που επιθυμούν να συμμετέχουν σε επιτρεπόμενες δημόσιες συναθροίσεις που είναι προγραμματισμένες τις επόμενες ημέρες.

Επειδή κατά τις δηλώσεις του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Ελ. Οικονόμου στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η ως άνω απόφαση χαρακτηρίζεται ως «άνοιγμα» και όχι ως «περιορισμός» (βλ. ιστότοπο ΑΠΕ-ΜΠΕ, tinyurl.com/y4k8v38q ), χωρίς όμως να διευκρινίζεται όπως γίνεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις «ανοίγματος» η βεβαίωση μετακίνησης που πρέπει να φέρουν οι πολίτες κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 3 παρ. 2 της ΚΥΑ με αρ. Δ1α/Γ.Π.Οικ: 4992 (Σχετικό 2),

Επειδή η μη δημοσιοποίηση σχετικής υποχρέωσης για κατοχή βεβαίωσης μετακίνησης σημαίνει την μη ύπαρξη τοιαύτης και καθιστά εκ των προτέρων καταχρηστικά πρόστιμα που τυχόν επιβληθούν με αιτιολογία τη μη κατοχή βεβαίωσης μετακίνησης εκ των αναφερόμενων στον νόμο,

Αιτούμαι την έγγραφη απάντησή σας εντός της ημέρας στην δοθείσα ηλεκτρονική ταχυδρομική διεύθυνση στο ακόλουθο ερώτημα:

Υποχρεούνται οι πολίτες που επιθυμούν να συμμετέχουν σε δημόσιες συναθροίσεις που είναι προγραμματισμένες τις επόμενες ημέρες να συμπληρώνουν και να κατέχουν βεβαίωση μετακίνησης (ή να αποστείλουν sms) και αν ναι τι είδους;

Σε κάθε περίπτωση, δηλώνω εγγράφως ότι επιφυλάσσομαι όλων των δικαιωμάτων των εντολέων μου.

Η ερωτώσα συνήγορος,

Αγγελική Σεραφείμ, δικηγόρος Αθηνών,

σύμβουλος στο ΔΣ του ΔΣΑ με την «Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή».

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΕΙΣ ΤΗΣ 28/1/2021

Με τον κωδικό 6 θα μπορεί να μεταβαίνει κανείς στις προγραμματισμένες συναθροίσεις της 28/1/2021, σύμφωνα με το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κατόπιν εντολής από τον Υφυπουργό Συντονισμού του Κυβερνητικού έργου. Η απάντηση δόθηκε αργα την 27/1/2021 εγγράφως (με ηλεκτρονικό μήνυμα) σε ερώτημα που απεύθυνε η δικηγόρος Αθηνών Αγγελική Σεραφείμ, σύμβουλος του ΔΣ του ΔΣΑ με την Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή. Σημειώνεται ότι σε ερωτήσεις δημοσιογράφων τη διάρκεια της 27/1/2021, η Αστυνομία και το Υπουργείο ανέφεραν ότι δεν προβλέπεται κωδικός μετακίνησης για συναθροίσεις, χωρίς να διευκρινίζουν αν αυτό αποκλείει ή όχι τη μετακίνηση.

Σας παραθέτουμε παρακάτω τις έγγραφες απαντήσεις:

Από Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Σε απάντηση της υπ.αρ. ΓΓ 207/27-01-2021 ηλεκτρονικής σας επιστολής και αναφορικά με τα διαλαμβανόμενα σε αυτή, σας γνωρίζεται ότι οι πολίτες που επιθυμούν να συμμετέχουν σε επιτρεπόμενες δημόσιες συναθροίσεις, που είναι προγραμματισμένες για τις επόμενες ημέρες μπορούν να κάνουν χρήση του Κωδικού Μετακίνησης με τον αριθμό 6.

Από Αρχηγείο ΕΛΑΣ

Σε απάντηση του από 27/01/2021 ερωτήματός σας, σας γνωρίζουμε ότι, όπως μας γνωστοποιήθηκε από το Γραφείο Υφυπουργού για Συντονισμό του Έργου της Κυβέρνησης, οι πολίτες που επιθυμούν να συμμετέχουν σε επιτρεπόμενες δημόσιες συναθροίσεις, που είναι προγραμματισμένες για τις επόμενες ημέρες μπορούν να κάνουν χρήση του Κωδικού Μετακίνησης με τον αριθμό 6.

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας

Κλάδος Τάξης.

 
   
   
   
   
26 Ιανουαρίου 2021

εκτύπωση του άρθρου pdf
   ΝΕΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΕΩΝ: Η Κυβέρνηση έχει μετατρέψει την αναστολή του Συντάγματος σε εργαλείο αποσόβησης των τριγμών της πολιτικής της


ΝΕΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΕΩΝ: Η Κυβέρνηση έχει μετατρέψει την αναστολή του Συντάγματος σε εργαλείο αποσόβησης των τριγμών της πολιτικής της.

Ανακοίνωση της «Εναλλακτικής Παρέμβασης - Δικηγορικής Ανατροπής», 26/1/2021.

Για 3η φορά σε διάστημα 3 μόλις μηνών η Κυβέρνηση προχωρά αιφνιδίως σε απαγόρευση συναθροίσεων και δραστικό περιορισμό έως αναστολή του δικαιώματος του συνέρχεσθαι (άρθρο 11 Σ.) με απόφαση του Αρχηγού της Αστυνομίας.

Η απαγόρευση συναθροίσεων μέχρι 100 άτομα έχει διάρκεια από σήμερα τα χαράματα της 26ης Ιανουαρίου μέχρι την 1η Φεβρουαρίου, δηλαδή για διάστημα 6 ημερών!

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση επαναλαμβάνει την πρακτική συνταγματικής εκτροπής που υιοθέτησε την 17η Νοέμβρη και 6η Δεκέμβρη που συνάντησε δριμεία αντίθεση του νομικού κόσμου και της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Αυτή η απόφαση δεν έχει καμία νομιμοποίηση και ασφαλώς καμία υγειονομική λογική, ιδίως όταν πλέον με απόφαση της κυβέρνησης έχουν ανοίξει τα σχολεία, όπου οι μαθητές συνωστίζονται σε κλειστές αίθουσες των 30, αλλά και όλο το λιανεμπόριο και τα εμπορικά κέντρα.

Έχουν πλέον πέσει όλα τα προσχήματα. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση προσφεύγει σε τέτοια μέσα που θα ζήλευαν τα πιο αυταρχικά και ανελεύθερα καθεστώτα, φοβούμενη την κοινωνική δυσαρέσκεια και τους αγώνες που αποκαλύπτουν την πολιτική της εγκατάλειψης της κοινωνίας. Στόχος της νέας απαγόρευσης δεν είναι η προστασία της υγείας, αλλά η φίμωση των φοιτητών, μαθητών και εκπαιδευτικών που κινητοποιούνται μαζικά ενάντια στο αυταρχικό νομοσχέδιο Κεραμέως, την πανεπιστημιακή αστυνομία, τις διαγραφές και πειθαρχικά φοιτητών και το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η φίμωση των γιατρών και των υγειονομικών όπου έχουν ήδη προγραμματίσει κινητοποιήσεις τις επόμενες ημέρες αγωνιζόμενοι για την έστω και τώρα λήψη μέτρων ενίσχυσης του ΕΣΥ και προστασίας της υγείας του πληθυσμού.

Έτσι, επιτρέπεται ο συνωστισμός εργαζομένων και καταναλωτών σε κλειστούς χώρους, αλλά δεν επιτρέπονται οι διαδηλώσεις και κοινωνικές διαμαρτυρίες, όταν πολλάκις έχει αποδειχθεί το προηγούμενο διάστημα ότι οι κινητοποιήσεις σε ανοιχτούς χώρους με χρήση μαρκών και τήρηση μέτρων ουδεμία επίδραση είχαν στην εξέλιξη της πανδημίας.

Τα προηγούμενα παιχνίδια της κυβέρνησης με το Σύνταγμα αποκαλύφθηκαν όταν έγινε εκ των υστέρων γνωστό ότι ουδεμία εισήγηση υγειονομικών υπήρχε για την αναστολή του δικαιώματος του συνέρχεσθαι. Απαιτούμε να γνωστοποιηθεί άμεσα εάν υπάρχει σήμερα τέτοια εισήγηση και ποιο το περιεχόμενό της.

Οι συνταγματικές ελευθερίες δεν αποτελούν όπλο στα χέρια της κυβέρνησης για να αποφύγει την κριτική στην πολιτική που ασκεί. Ο νομικός κόσμος και κάθε πολίτης πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπος με την κατ’ εξακολούθηση χρήση τέτοιων μεθοδεύσεων που εξευτελίζουν τα συνταγματικά δικαιώματα και απειλούν να μονιμοποιήσουν τις πιο επικίνδυνες μορφές κατάχρησης εξουσίας.

 
   
   
   
   
15 Ιανουαρίου 2021

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Θέλουν να «πειράξουν» το άρθρο 168 του Ποινικού Κώδικα; Ας καταργήσουν την παράγραφο 3!


Θέλουν να «πειράξουν» το άρθρο 168 του Ποινικού Κώδικα; Ας καταργήσουν την παράγραφο 3!

Ανακοίνωση της «Εναλλακτικής Παρέμβασης - Δικηγορικής Ανατροπής», 15/1/2021.

Με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου με τίτλο «ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ», που κατατέθηκε χτες 14.1.2021 προς δημόσια διαβούλευση, προωθείται η τροποποίηση του άρθρου 168 του Ποινικού Κώδικα περί διατάραξης της λειτουργίας υπηρεσίας και πιο συγκεκριμένα τυποποιείται στην πρώτη παράγραφο ως αδίκημα η είσοδος και παραμονή στον χώρο δημόσιας υπηρεσίας (ή ΟΤΑ ή ΝΠΔΔ ή επιχείρησης κοινής ωφέλειας) «παρά την ρητή εναντίωση» της τελευταίας.

Το γεγονός ότι η τροποποίηση ενός άρθρου του Ποινικού Κώδικα προωθείται με διάταξη σ/ν του Υπουργείου Παιδείας που αφορά στα Πανεπιστήμια, καταδεικνύει τον πυρήνα της λογικής τη κυβέρνησης. Ακόμη και στα προβλήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν προκρίνεται η επένδυση στα ίδια τα ΑΕΙ, στο προσωπικό τους, στις υποδομές τους, στους φοιτητές τους, αλλά η αυταρχικοποίηση του πλαισίου λειτουργίας, η αστυνομευμένη καθημερινότητα, η λογοκρισία, η καταστολή.

Η τροποποίηση αυτή τελεί σε αρμονία (αυτό θα πει καλή νομοθέτηση) με τις υπόλοιπες διατάξεις του σχεδίου νόμου αυτού, οι οποίες καθιερώνουν την πρωτοφανή στα ευρωπαϊκά χρονικά πανεπιστημιακή αστυνομία, τις διαγραφές φοιτητών, την αυστηροποίηση των πειθαρχικών μέτρων κατά φοιτητών.

Η τροποποίηση του συγκεκριμένου άρθρου του ΠΚ αυστηροποιεί και επεκτείνει την αντικειμενική υπόσταση ενός «αδικήματος», προκειμένου να αποτρέψει (και να καταστείλει ποινικά) το πλήθος των συλλογικών κοινοποιήσεων των φοιτητικών συλλόγων, που συχνά παρεμβαίνουν στις συνεδριάσεις των οργάνων διοίκησης των ΑΕΙ στην προσπάθεια υπεράσπισης των φοιτητικών συμφερόντων και δικαίων.

Φυσικά η εφαρμογή της αφορά και κάθε άλλο όργανο νπδδ ή υπηρεσία, όπως λ.χ. δημοτικά/περιφερερειακά συμβούλια

Είναι τόσο φαιδρή η προσπάθεια ποινικοποίησης των παραστάσεων διαμαρτυρίας, που δεν παρακωλύουν τη λειτουργία μιας υπηρεσίας, καθώς, όπως προωθείται η συγκεκριμένη διάταξη προς ψήφιση, θα απειλείται με ποινή φυλάκισης έως τρία έτη ο/η διοικούμενος/η που εισέρχεται σε μια υπηρεσία π.χ. χωρίς ραντεβού (εν καιρώ πανδημίας) και επιμένει να εξυπηρετηθεί ενώ π.χ. ο υπάλληλος του ζητά να βγει έξω.

Θα συμφωνήσουμε ότι το άρθρο 168 Π.Κ. χρήζει τροποποίησης και συγκεκριμένα κατάργησης, ειδικά το ιδιώνυμο αδίκημα της διατάραξης της διενέργειας των πλειστηριασμών.

Επαναλαμβάνουμε λοιπόν: Αν θέλουν να «πειράξουν» το άρθρο 168 του Ποινικού Κώδικα, ας καταργήσουν την παράγραφο 3!

 
   
   
   
   
14 Ιανουαρίου 2021

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Ανακοίνωση της Εναλλακτικής για την απεργία πείνας του κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα


Σταματά την απεργία πείνας ο Κουφοντίνας | ΕΛΛΑΔΑ | iefimerida.gr

Ανακοίνωση της Εναλλακτικής Παρέμβασης – Δικηγορικής Ανατροπής για την απεργία πείνας του κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα (14/1/2021)

Η μεταχείριση του κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα υπερβαίνει κάθε έννοια κράτους δικαίου και πρέπει να αποδοκιμαστεί από το σύνολο του νομικού κόσμου και από κάθε δημοκρατικό πολίτη.

Ο κρατούμενος Δημήτρης Κουφοντίνας εκτίει ποινή πολλαπλής ισόβιας κάθειρξης, όντας έγκλειστος επί δεκαοκτώ συναπτά έτη από τον Σεπτέμβριο του 2002, οπότε και αυτοβούλως παραδόθηκε. Σύμφωνα με το ποινικό μας σύστημα και τον σωφρονιστικό κώδικα, οι όροι του εγκλεισμού και τα δικαιώματα ενός κρατούμενου δεν εξαρτώνται από το είδος των αδικημάτων που αυτός έχει τελέσει.

Παρά την γενική αυτή αρχή, που κάθε κράτος δικαίου συνομολογεί, ο συγκεκριμένος κρατούμενος έχει τύχει μιας εκδικητικής αντιμετώπισης που δεν έχει όμοιά της στα ποινικά και σωφρονιστικά χρονικά.

  • Αν και θεμελίωσε δικαίωμα άδειας από το 2010, το στερήθηκε επί επτά συναπτά έτη, με την πρώτη άδεια να του χορηγείται το 2017.
  • Αν και δεν παραβίασε καμία υποχρέωση κατά τις χορηγηθείσες άδειες τα έτη 2017 έως 2019, δικαιώνοντας απόλυτα τους έξι διαφορετικούς εισαγγελικούς λειτουργούς που υπέγραψαν τη χορήγησή τους, εντελώς αυθαίρετα στερείται εκ νέου το δικαίωμα της άδειας από τον Μάρτιο του 2019.
  • Αν και η μεταγωγή του στις αγροτικές φυλακές του Βόλου δεν διατάραξε σε τίποτα την έκτιση της ποινής του και κανένα πειθαρχικής ή άλλης φύσης παράπτωμα του αποδόθηκε, η κυβέρνηση μεθόδευσε την ψήφιση φωτογραφικής διάταξης (άρθρο 3 του ν.4760/2020) για την απομάκρυνσή του από τις αγροτικές φυλακές και την επαναμεταγωγή του στο αρχικό κατάστημα από το οποίο μετήχθη. Με τον ίδιο νόμο προστίθεται ως κώλυμα για την λήψη άδειας η εκκρεμής δίωξη για πλημμέλημα, στα πλαίσια της ίδιας μεθόδευσης.

Και σαν να μην έφταναν όλες αυτές οι υπερβάσεις και οι καταφανώς φωτογραφικές νομοθετικές μεταβολές, ο κρατούμενος Δημήτρης Κουφοντίνας μετήχθη την προπαραμονή των Χριστουγέννων, στις 23/12/2020, στις φυλακές Δομοκού, κατά παράβαση ακόμα και αυτού του νόμου που η ίδια η κυβέρνηση ψήφισε, σύμφωνα με τον οποίο ο κρατούμενος θα έπρεπε να μεταχθεί στον Κορυδαλλό. Πρόκειται για το τέλος μιας μακρόχρονης εκστρατείας της Νέας Δημοκρατίας, πριν αυτή γίνει κυβέρνηση, καθώς και μερίδας ΜΜΕ, που επί χρόνια πολιτικοποιούν την έκτιση της ποινής ενός κρατουμένου του οποίου η δίκη και καταδίκη έχει λήξει αμετάκλητα εδώ και χρόνια..

Κατόπιν τούτων ο κρατούμενος ξεκίνησε απεργία πείνας από 8/1/2020, ζητώντας να επαναμεταχθεί στις αγροτικές φυλακές Βόλου, άλλως στον Κορυδαλλό όπως και ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση ορίζει. Η ζωή του διατρέχει κίνδυνο, καθώς έχει ήδη απολέσει σημαντικό βάρος (5,5 κιλά μέσα σε 5 ημέρες) και έχει μεγάλη απώλεια δυνάμεων δεδομένης και της ηλικίας του.

Απευθυνόμαστε σε κάθε νομικό και σε κάθε δημοκρατικό πολίτη: η θανατική ποινή έχει πάψει να εφαρμόζεται στην Ελλάδα από το 1972 και καταργήθηκε οριστικά το 1993. Στόχος του σωφρονιστικού συστήματος δεν είναι η εξόντωση ή η εκδίκηση. Η τόσο ωμή καταπάτηση του νόμου και των δικαιωμάτων από την κυβέρνηση και το κράτος είναι κάτι που δεν αφορά αποκλειστικά τον συγκεκριμένο κρατούμενο ή τους ομοϊδεάτες του, αλλά τον κάθε πολίτη. Το αίτημα του κρατούμενου είναι δίκαιο και συντασσόμαστε με την ικανοποίησή του.

Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή

 
   
   
   
   
14 Ιανουαρίου 2021

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Επιστολή της Εναλλακτικής προς τον Δικηγορικό Σύλλογο Ορεστιάδας


Η εικόνα ίσως περιέχει: δέντρο, ουρανός, φυτό, γήπεδο μπάσκετ, σπίτι, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

Επιστολή της ΕΠ-ΔΑ προς τον Δικηγορικό Σύλλογο Ορεστιάδας.

Αθήνα, 13/1/2021.

Κοινοποίηση: Πρόεδρο και μέλη ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Ορεστιάδας

Θέμα: Περιεχόμενο ψηφίσματος για "ακύρωση δημιουργίας Hot Spot"

Αγαπητές/οι συνάδελφοι,

Ως Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή* θέλουμε να απευθυνθούμε στους/στις συναδέλφους/συναδέλφισσες του Δικηγορικού Συλλόγου Ορεστιάδας, με αφορμή τη δημοσιοποίηση καλέσματος από τον Σύλλογό σας, μέσω της πλατφόρμας AVAAZ, με σκοπό την συγκέντρωση υπογραφών για την «ακύρωση δημιουργίας HOT SPOT» -στην πραγματικότητα επέκτασης του υπάρχοντος- στο Φυλάκιο Ν. Έβρου.

Ως δημοκρατικοί πολίτες, συνάδελφοι/ισσες και υπερασπιστές ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών εκπλαγήκαμε και σοκαριστήκαμε με την επιχειρηματολογία του εν λόγω ψηφίσματος σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης για επέκταση του ΚΥΤ/ΠΡΟΚΕΚΑ στο Φυλάκιο. Δυστυχώς το εν λόγω κάλεσμα, αν και προέρχεται από δικηγόρους, που κατά τεκμήριο - αναμένεται να - υπερασπίζονται το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, φλερτάρει με την ακροδεξιά ρητορική. Αναπαράγει τον κυρίαρχο λόγο, που αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες/μετανάστες ως εξωτερικό εχθρό που αποτρέπεται/ επαναπροωθείται για να μην γίνει εσωτερικός, αφήγημα από το οποίο απορρέει άλλωστε και το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής περί «κλειστών» κέντρων,«αποτροπής» εισόδου και διαρκούς παραβίασης της αρχής της μη επαναπροώθησης [1].

Σήμερα στο Φυλάκιο λειτουργεί Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης και Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης πολιτών τρίτων χωρών που εισέρχονται παράτυπα στην Ελλάδα από τα βόρεια χερσαία σύνορα. Πέρα από το ότι θα αναμέναμε μια ανακοίνωση του ΔΣ Ορεστιάδας για τα ανθρώπινα δικαιώματα που πλήττει ο παρατεταμένος εγκλεισμός στις γνωστές συνθήκες κράτησης, θέλουμε να αναλύσουμε πού κατατείνει αυτή η κυβερνητική πολιτική, αλλά και για ποιο λόγο πρέπει (και) ο νομικός κόσμος σύσσωμος να την απορρίψει και να την αντιπαλέψει.

Η έναρξη του παραπάνω καλέσματος του Δ.Σ. Ορεστιάδας με την ανέξοδη διακήρυξη του σεβασμού στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια αποτελεί την μία άκρη του σχήματος που εξελίσσεται σε οξύμωρο, με την κινδυνολογία παρακάτω περί των μεταναστών/στριών-προσφύγων ως εξωτερικού – εσωτερικού εχθρού. Αντιλαμβανόμαστε την ιδιαιτερότητα της τοπικής κοινωνίας, που είναι εν πολλοίς περισσότερο εξοικειωμένη με τη στρατιωτικοποίηση και τη ρητορική περί εθνικής ασφάλειας, ωστόσο ουδείς μπορεί να αρνηθεί ότι οι μετανάστες-πρόσφυγες αποτέλεσαν όλα αυτά τα χρόνια πηγή κέρδους για τις τοπικές οικονομίες και την εθνική οικονομία εν γένει και δεν δικαιολογείται με κανένα τρόπο έτσι κι αλλιώς η «έκπτωση» στα δικαιώματα και μάλιστα από νομικούς. Είναι γνωστό άλλωστε και θλιβερό ότι τα γεγονότα του Φλεβάρη-Μάρτη 2020 που συγκλόνισαν όλους μας, κυρίως με την εργαλειοποίηση των προσφύγων και από τις δύο πλευρές των συνόρων, έδωσαν το περιθώριο σε ακροδεξιές ομάδες εγχώριες και διεθνείς, να εκμεταλλευτούν την επίσημη κυβερνητική πολιτική ώστε να αποκτήσουν πολιτική υπεραξία κυνηγώντας «εισβολείς».

Από θέση αρχής, η δημιουργία και επέκταση δομών εγκλεισμού (που μάλιστα διαφημίζονται από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου ως «κλειστές δομές») με τις ευλογίες και τη χρηματοδότηση της Ε.Ε., συνιστά πολιτική θεσμικού ρατσισμού, καταπάτησης κάθε ατομικού δικαιώματος και εν τέλει άσκησης μιας βιοπολιτικής περιορισμού και ελέγχου με πιο ωμό τρόπο. Ήδη τα Προ.Κε.Κ.α. ανά τη χώρα είναι γεμάτα με ανθρώπους που για ποικίλους λόγους δεν γίνεται να απελαθούν, οι οποίοι παραμένουν κρατούμενοι για διάστημα άνω του έτους. Αν αναλογιστούμε για ποια ποινικά αδικήματα θα παρέμενε κάποιος κατάδικος υπό κράτηση για διάστημα άνω του έτους, γίνεται αντιληπτός ο τιμωρητικός χαρακτήρας της κράτησης, ο οποίος και μόνο εξ αυτού του λόγου την καθιστά παράνομη.

Τα υπέρογκα χρηματικά ποσά που επενδύονται σε χώρους εγκλεισμού, φράχτες και τεχνολογίες επιτήρησης συνόρων, κατασκευάζουν δυστυχώς έναν εχθρό που βολεύει κυβερνητικές πολιτικές και στρατιωτικοποιούν την προσφυγική/μεταναστευτική πολιτική. Αν τα χρήματα αυτά επενδύονταν στην πραγματική υποδοχή, ένταξη και στην αξιοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού, η ζωή όλων μας θα ήταν πραγματικά καλύτερη. Όσο αναπαράγουμε αυτή την ακροδεξιά – και κυβερνητική – ρητορική, τόσο θα επεκτείνονται χώροι κράτησης και θα επεκτείνεται η δημιουργία τρίτης και τέταρτης κατηγορίας διοικουμένων χωρίς δικαιώματα.

Εξάλλου η ρητορική του φόβου που σχετίζεται με τις ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις, που δεν είναι άλλο παρά παζάρεμα επέκτασης κρατικής κυριαρχίας και εκμετάλλευσης φυσικών πόρων, συγκαλύπτει την πραγματικότητα της κοινής μοίρας των λαών και επιδιώκει να τους καθηλώσει σε μια κοντόφθαλμη διαπραγμάτευση των όρων εκμετάλλευσής τους.

Οι χώροι κράτησης προσφύγων και μεταναστών δεν είναι εθνικός κίνδυνος, είναι εθνική ντροπή.

Ευελπιστούμε ότι με αυτές τις σκέψεις, βοηθούμε τον Δικηγορικό Σύλλογο Ορεστιάδας να αναπτύξει μια συνολική τοποθέτηση αντίθεσης στις απάνθρωπες δομές κράτησης, σε σύζευξη με τον θεσμικό μας ρόλο ως δικηγόρων και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Συναδελφικά,

Οι συναδέλφισσες και συνάδελφοι της παράταξης "Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή".

* Η Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή είναι παράταξη των δικηγόρων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και εκπροσωπείται στο ΔΣ με μία (1) έδρα.

[1] Σύμφωνα με το άρθρο 33 παρ. 1 της Σύμβασης της Γενεύης (1951) για το Καθεστώς των Προσφύγων, η οποία έχει κυρωθεί με το ν.δ. 3989 της 19/26.9.1959, καμιά συμβαλλομένη χώρα δεν θα απελαύνει ή θα επαναπροωθεί, καθ' οιονδήποτε τρόπον, πρόσφυγες, στα σύνορα εδαφών όπου η ζωή ή ελευθερία αυτών απειλούνται για λόγους φυλής, θρησκείας, εθνικότητος, ιδιαίτερης κοινωνικής ομάδας ή πολιτικών πεποιθήσεων.

 
   
   
   
   
14 Ιανουαρίου 2021

εκτύπωση του άρθρου pdf
   2η Σύσκεψη για τα πρόστιμα των συγκεντρώσεων της 17 Νοεμβρίου και 6 Δεκεμβρίου


Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, χορεύει, στέκεται, περπατάει, δέντρο, πλήθος, ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες

2η Σύσκεψη για τα πρόστιμα των συγκεντρώσεων της 17 Νοεμβρίου και 6 Δεκεμβρίου

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8/1/21 η δεύτερη διαδικτυακή συνάντηση δικηγόρων για το ζήτημα των καταχρηστικών προστίμων της 17ης Νοέμβρη και της 6ης Δεκέμβρη.

Μετά τη δημοσιοποίηση της πρώτης σύσκεψης και σχετικές επικοινωνίες που ακολούθησαν, έχουμε πλέον εικόνα για επιβολή καταχρηστικών προστίμων σε 12 πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Ξάνθη, Καλαμάτα, Καρδίτσα, Μυτιλήνη, Κέρκυρα, Ηγουμενίτσα.

Οι δικηγόροι που συμμετείχαμε ανταλλάξαμε πληροφορίες για τον αριθμό των προστίμων, τις υποβληθείσες αντιρρήσεις, τις προσφυγές που ετοιμάζονται να υποβληθούν στα διοικητικά δικαστήρια και συνακόλουθα νομικά ζητήματα. Ήδη στη Θεσσαλονίκη κατατέθηκαν τα πρώτα δικόγραφα και έπονται τις επόμενες μέρες καταθέσεις σε διάφορες πόλεις. Κοινή ήταν η πεποίθηση ότι τα πρόστιμα πρέπει να αμφισβητηθούν δικαστικά όσο γίνεται πιο γρήγορα – πέραν της απαραίτητης πολιτικής και κινηματικής καμπάνιας για την ακύρωσή τους. Στα πλαίσια των δικαστικών ενεργειών, θα κατατεθεί αίτημα για πιλοτική δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ως δικηγόροι συντονιζόμαστε με κάθε πρωτοβουλία που επιδιώκει την ακύρωση των προστίμων και οργανώνει την αλληλεγγύη στους πολίτες στους οποίους υπεβλήθησαν, για τον λόγο αυτό συμμετείχαν στη συνάντησή μας και αντιπρόσωποι της Επιτροπής πολιτικών συλλογικοτήτων, σωματείων, κοκ, που έχει δημιουργηθεί.

Να μην μείνει κανένας και καμία μόνη απέναντι στην κρατική αυθαιρεσία, τις διώξεις και τα καταχρηστικά πρόστιμα! Να υπερασπιστούμε σε όλα τα επίπεδα τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες!

Για δικηγόρους που επιθυμούν επικοινωνία μαζί μας, αποστολή email στη διεύθυνση: antidoto17@yahoo.co.uk.