Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Πανελλήνιο Συνέδριο Δικηγορικών Συλλόγων: Πρόταση για θέσπιση μισθωτών «paralegal» από το παράθυρο;

Πανελλήνιο Συνέδριο Δικηγορικών Συλλόγων: Πρόταση για θέσπιση μισθωτών «paralegal» από το παράθυρο;

Χτες, 24/9, διεξάχθηκε συνεδρίαση του ΔΣ του Δ.Σ.Α., κατά την οποία συζητήθηκαν κατά κύριο λόγο οι εξελίξεις και τα προβλήματα του νέου δικαστικού χάρτη. Εν όψει της συνεχιζόμενης αντίδρασης του Συλλόγου απέναντι στην απαξίωση των συναδέλφων μας (θεσμικά και επαγγελματικά, και την πρωτοφανή προχειρότητα με την οποια έχει αντιμετωπίσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης μέχρι σήμερα αυτή τη μεταρρύθμιση, ο Σύλλογος αποφάσισε κινητοποιήσεις: https://tinyurl.com/37hx5rsk

Εκτός όμως του νέου δικαστικού χάρτη, έγινε μία πρώτη παρουσίαση από τον Πρόεδρο του περιεχομένου των συζητήσεων που θα γίνουν στο Πανελλήνιο Συνέδριο Δικηγορικών Συλλόγων (αρ.136 Κ.Δ.) που θα διεξαχθεί στις 3-6 Οκτωβρίου στην Αλεξανδρούπολη.

Το βασικό θέμα του συνέδριου θα είναι ο «εκσυγχρονισμός του Κώδικα Δικηγόρων», για το οποίο θα ψηφιστούν προτάσεις, οι οποίες θα υποβληθούν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης (φυσικά δεν είναι δεσμευτικές για την Κυβέρνηση).

Από την ενημέρωση που οι Σύμβουλοι της Αθήνας είχαμε από τον Πρόεδρο του Δ.Σ.Α., προέκυψαν τα ακόλουθα (με την επιφύλαξη της ορθής μεταφοράς του προφορικού λόγου με στενογραφία):

Υπάρχει ομοθυμία από τη Συντονιστική επιτροπή (αρ.137 Κ.Δ.) στα εξής:

Α) Αναπροσαρμογή του πίνακα ποσών αναφοράς-γραμματίων. Γενικώς θα υπάρξουν αυξήσεις στα ποσά αναφοράς και στα γραμμάτια. Ως προς την εισφορά υπέρ των δικηγορικών συλλόγων πιθανόν να υπάρξει διαφορετική ρύθμιση για την Αθήνα, ώστε να μην αυξηθεί σημαντικά το κόστος του γραμματίου.

Β) Θέσπιση ενός ειδικού γραμμάτιου (όχι ποσό αναφοράς) για δικηγόρους άλλων πρωτοδικείων που εξυπηρετούν (π.χ. με κατάθεση) δικηγόρους από άλλο πρωτοδικείο (ένα υποκατάστατο της παλιάς «συμπαράστασης»).

Γ) Αναμόρφωση της δομής των Πειθαρχικών συμβουλίων.

Δ) Συζητείται το ζήτημα της δυνατότητας συγχώνευσης δικηγορικών εταιρειών

Ε) Θέσπιση μαχητού τεκμηρίου ύπαρξης σχέσης έμμισθης εντολής υπό προϋποθέσεις στις περιπτώσεις συναδέλφων που εργάζονται με βάση το αρ.48 Κ.Δ. (Παροχή υπηρεσιών προς δικηγόρους και Δικηγορικές Εταιρίες).

Μεταξύ των ζητημάτων στα οποία θα διεξαχθεί συζήτηση στο Συνέδριο είναι τα ακόλουθα:

Α) Ασυμβίβαστα. Σύμφωνα με την ενημέρωση του Προέδρου, υπάρχουν τρεις κύριες τάσεις: 1) πλήρης απελευθέρωση, 2) να ανοίξουν λίγα ασυμβίβαστα (αγροτικά, Airbnb, μεσιτεία), 3) καμία εμπορική δραστηριότητα.

Β) Άσκηση. Έχει τεθεί η πρόταση για μείωση του χρόνου άσκησης, υποχρεωτικά πρακτικά σεμινάρια (χειρισμός φακέλων, δικογραφιών, παρακολούθηση δικών κλπ), σκλήρυνση των εξετάσεων, καθώς και κάποιου είδους κατοχύρωση ελάχιστης μηνιαίας αμοιβής (λ.χ. κατώτατος μισθός υπαλλήλου γραφείου), ανώτατο εβδομαδιαίο ωράριο κ.ά.

Γ) Οργάνωση δικηγορικών συλλόγων και της Ολομέλειας, μορφή αρχαιρεσιών, επέκταση ενιαίου ψηφοδελτίου εκλογής στους μεγάλου συλλόγους, απεριόριστες θητείες μελών δ.σ. κ.ά.

Ωστόσο, το πιο «επικίνδυνο» ζήτημα από αυτά που θα συζητηθούν είναι οι περιπτώσεις συναδέλφων που εργάζονται με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Σύμφωνα με την ενημέρωση του Προέδρου, έχει τεθεί η ακόλουθη πρόταση τροποποίησης των άρθρων 7 και 31 του Κώδικα, η οποία αλλάζει σημαντικά το καθεστώς.

Σήμερα, σύμφωνα με το Άρθρο 7 (Αυτοδίκαιη απώλεια και αποβολή της ιδιότητας του δικηγόρου),

έμμισθη θέση με σύμβαση εργασιακής ή υπαλληλικής σχέσης σε οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή υπηρεσία δημόσια (πολιτική ή στρατιωτική), δικαστική, δημοτική ή νομικού προσώπου δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου ή σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης επιφυλασσομένης της διάταξης του άρθρου 31 του Κώδικα».

Αυτό σημαίνει ότι είναι ασυμβίβαστο, χωρίς άλλη διατύπωση, το δικηγορικό επάγγελμα με οποιαδήποτε έμμισθη θέση με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου κ.ο.κ. (δεν μιλάμε για την περίπτωση της «εμμισθής εντολής» του αρ. 42 επ. Κ.Δ.).

Η πρόταση που συζητείται είναι συνδυαστικά:

Αφενός να τροποποιηθεί το αρ. 7 με προσθήκη δεύτερου εδαφίου στην παράγραφο 1.γ ως εξής:

«Ειδικά για την περίπτωση της σύμβασης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ο δικηγόρος δεν αποβάλλει αυτοδίκαια την ιδιότητα του, εφόσον εντός δύο μηνών από την υπογραφή της, προβεί στην δήλωση της στον οικείο σύλλογο ώστε στην περίπτωση αυτή να τίθεται σε αναστολή κατά τα οριζόμενα στο αρ 31 παρ. 1 ζ του κώδικα»

Αφετέρου να γίνει προσθήκη στο αρ.31 (αναστολή άσκησης λειτουργήματος) με παράγραφο -1.ζ- ως εξής:

«ζ) Για χρονικό διάστημα έως τρία έτη, εκείνος που διορίζεται ή κατέχει οποιαδήποτε έμμισθη θέση με σύμβαση εργασιακής ή υπαλληλικής σχέσης ιδιωτικού δικαίου σε οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή υπηρεσία δημόσια (πολιτική ή στρατιωτική), δικαστική, δημοτική ή νομικού προσώπου δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου ή σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εφόσον εντός δύο μηνών από την υπογραφή της σύμβασης, προβεί στην δήλωση της στον οικείο σύλλογο.»

Εκ πρώτης όψεως η πρόταση αυτή μοιάζει να μην αφορά τους συναδέλφους που θα εργάζονται ως δικηγόροι για άλλους δικηγόρους ή δικηγορικές εταιρείες, ωστόσο θεσμοθετεί εμμέσως πλην σαφώς την δυνατότητα νομικής εργασίας με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου (υπαλληλική εργασία) απογυμνωμένη από τη δικηγορική ιδιότητα! Με άλλα λόγια, θεσμοθετεί το διαχωρισμό μεταξύ δικηγόρων «γραφείου» (paralegal) και «κανονικών» δικηγόρων.

Εξαιρώντας την περίπτωση σύμβασης εργασίας ιδιωτικού δικαίου από την αυτοδίκαιη απώλεια (υπό την προϋπόθεση δήλωσής της στον Σύλλογο) και ταυτόχρονα επιβάλλοντας υποχρεωτική αναστολή άσκησης επαγγέλματος στον αδειοδοτημένο δικηγόρο, δίνεται η δυνατότητα λ.χ μια μεγάλη εμπορική εταιρεία με νομικό τμήμα να απασχολεί με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου δικηγόρο για να γράφει δικόγραφα, να κάνει νομική δουλειά κ.ο.κ., τον οποίο όμως θα υποχρεώνει αναστείλει την άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος,

Τυχόν τέτοια εξέλιξη θα επιφέρει μία θεμελιώδη αλλαγή στο σύνολο των συναδέλφων, με υποβάθμιση οριζόντια και συνολικά των διασφαλίσεων και επαγγελματικών δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται εξαιτίας της δικηγορικής ιδιότητα/λειτουργήματος και των κανόνων της έμμισθης εντολής (λ.χ ελευθερία ανάληψης υποθέσεων, επιστημονική και επαγγελματική ανεξαρτησία, κατώτατες αποδοχές, υποχρεωτικότητα σύμβασης αορίστου χρόνου κ.α.).

Επισημαίνουμε ότι επί όλων αυτών των ζητημάτων δεν έγινε συζήτηση λόγω περασμένης ώρας στο δ.σ. της 24.9. Η συζήτηση θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 30.9.

Τέλος, φυσικά, πρέπει να επισημάνουμε ότι μέχρι σήμερα, μία εβδομάδα πριν το Συνέδριο, δεν έχει διανεμηθεί οποιαδήποτε συνολική εισήγηση στου συνέδρους. Ό, τι τεθεί, θα τεθεί και θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί επί τόπου στο Συνέδριο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημοφιλή