Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Η ώρα της αλήθειας: Ανακοίνωση για το νέο φορολογικό και την προϊούσα αναδιάρθρωση του δικηγορικού κλάδου

Η ώρα της αλήθειας

Ανακοίνωση της Εναλλακτικής Παρέμβασης – Δικηγορικής Ανατροπής για το νέο φορολογικό και την προϊούσα αναδιάρθρωση του δικηγορικού κλάδου (ΕΠΔΑ, 10/5/2024)

Την Πέμπτη 24/04 άνοιξε μετά από πρωτοφανή καθυστέρηση η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για το 2023. Τους επόμενους μήνες συναδέλφισσες και συνάδελφοι δικηγόροι, από κοινού με αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες άλλων κλάδων, πρόκειται να έρθουμε αντιμέτωποι και αντιμέτωπες με τις σκληρές συνέπειες του νέου φορολογικού που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο, ισχύοντας κατ’ ουσίαν αναδρομικά για όλο το 2023.

Η φορολόγηση των εισοδημάτων που αποκτήθηκαν κατά το προηγούμενο έτος θα γίνει με νέο σύστημα των τεκμηρίων ή αντικειμενικών κριτηρίων με αποτέλεσμα στην πραγματικότητα πληθώρα συναδέλφων και συναδελφισσών να κληθούν να πληρώσουν φόρους για εισοδήματα που ποτέ δεν απέκτησαν. Ειδικότερα, ανάλογα με τα χρόνια άσκησης της επαγγελματικής δραστηριότητας, θα καταβληθεί φόρος βάσει τεκμηρίου το οποίο θα αποτελεί συνάρτηση του ετήσιου ποσού του μικτού κατώτατου μισθού, του ετήσιου κόστους για τη μισθοδοσία προσωπικού (εφόσον υφίσταται) και του μέσου ετήσιου τζίρου του σχετικού ΚΑΔ.

Παρά τις όποιες ελάχιστες μειώσεις προβλέπονται για τους/τις νεοεισερχόμενους/ες στον κλάδο (απαλλαγή από το τεκμήριο για τα τρία έτη από την πρώτη έναρξη της άσκησης της επαγγελματικής δραστηριότητας, μείωση κατά ⅔ για το τέταρτο έτος και μείωση κατά ⅓ για το πέμπτο έτος) ή για άλλες κατηγορίες όπως πολύτεκνοι/ες, μονογονείς, κλπ, γίνεται σαφές πως ένα μεγάλο κομμάτι των αυτοαπασχολούμενων συναδέλφων και συναδελφισσών αλλά και μισθωτών δικηγόρων που λογίζονται καταχρηστικά ως συνεργάτες αν και εργάζονται ως έμμισθοι δικηγόροι, θα υποστούν σοκ και θα πληγούν βαθιά με τα ποσά που θα κληθούν να πληρώσουν μετά την εκκαθάριση. Πρόκειται για τα πληττόμενα κομμάτια της δικηγορίας που παλεύουν τα τελευταία χρόνια να επιβιώσουν ενάντια στη στρατηγική της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης της δικηγορικής ύλης στις μεγάλες δικηγορικές εταιρείες και στα μεγάλα γραφεία και που τώρα θα δεχτούν ένα ακόμη χτύπημα, το οποίο θα θέτει τελικά υπό αμφισβήτηση ακόμη και την ίδια τους την ύπαρξη.

Όσο και αν είχε προσπαθήσει τους προηγούμενους μήνες η κυβέρνηση και τα κυρίαρχα ΜΜΕ να πείσουν ότι τα τεκμήρια θα είναι δήθεν πανάκεια ενάντια στη φοροδιαφυγή, πλέον θα αποδειχθεί εκ των σκληρών αποτελεσμάτων του νέου φορολογικού, πως ο βασικός σκοπός της πρόσφατης φορολογικής μεταρρύθμισης ήταν και παραμένει αναδιαρθρωτικός. Πυρήνας της εφαρμοζόμενης φορολογικής νομοθεσίας παραμένει η εξαφάνιση των αυτοαπασχολούμενων συναδέλφων και συναδελφισσών προς όφελος των δικηγορικών εταιρειών και μεγάλων γραφείων, που αν και ήδη νέμονται το μεγαλύτερο μέρος της δικηγορικής ύλης, θέλουν να συσσωρεύσουν ακόμη μεγαλύτερο κομμάτι αυτής και να μεγιστοποιήσουν κατ’ επέκταση τα ήδη υψηλά κέρδη τους.

Κατ’ επέκταση, η επερχόμενη αυτή αναδιάρθρωση πρόκειται μεσοπρόθεσμα να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη μισθωτοποίηση στον κλάδο και αν μάλιστα αναλογιστούμε το ήδη απορρυθμισμένο και οριακά ανεξέλεγκτο πλαίσιο εργασίας των μισθωτών δικηγόρων, αντιλαμβανόμαστε ότι εν τέλει βρισκόμαστε μπροστά στη διαμόρφωση ενός νέου τοπίου για την άσκηση της δικηγορίας, όπου η ταξική απόσταση εντός του κλάδου θα μεγαλώνει, σε αντιστοιχία με τη συσσώρευση ύλης και κερδών από τις δικηγορικές εταιρείες.

Έχει έρθει ο καιρός που η ηγεσία του ΔΣ του ΔΣΑ, όσο και αν το προσπαθεί, δεν θα μπορεί πλέον να πείσει ότι εργάζεται προς όφελος του συνόλου του κλάδου, γιατί μάλλον γίνεται αρκετά ξεκάθαρο και στους πιο δύσπιστους/ες, πως αυτό το κοινό όφελος δεν υπάρχει. Δεν μπορεί, επίσης, η πλειοψηφία του ΔΣ του ΔΣΑ να πείσει κανέναν και καμία ότι αντιπαλεύει τις απανωτές προσπάθειες της κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση του κλάδου, καθώς η θητεία της που ξεκίνησε το 2021 μετράει μόνο ήττες, οι οποίες μάλιστα τους τελευταίους μήνες έχουν πυκνώσει επικίνδυνα.

Ως Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή από την πρώτη στιγμή της εξαγγελίας της φορολογικής μεταρρύθμισης στα τέλη του προηγούμενου έτους, δώσαμε τη μάχη με όλες μας τις δυνάμεις μέσα από την Ανοιχτή Πρωτοβουλία που συγκροτήθηκε ενάντια στο νέο φορολογικό και δεν σταματήσαμε να απαιτούμε τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης του συλλόγου, συγκεντρώνοντας μάλιστα σε αυτή την κατεύθυνση εκατοντάδες υπογραφές, τις οποίες η ηγεσία του ΔΣ αγνόησε επιδεικτικά. Παρά τις όποιες μεγαλόσχημες εξαγγελίες από τον Πρόεδρό του ΔΣ, στην πραγματικότητα η μάχη του φορολογικού δεν δόθηκε από όλες τις πλευρές με την ίδια ζέση και ο σύλλογος στερήθηκε με συγκεκριμένες ευθύνες ένα από τα βασικά του όπλα, τη διεξαγωγή της Γενικής Συνέλευσης, από την οποία όχι μόνο θα μπορούσαν να προκύψουν αποφάσει πολύ πιο δημοκρατικές, αλλά φυσικά και αποφάσεις πολύ πιο αγωνιστικές και κρουστικές απέναντι στην επίθεση της κυβέρνησης.

Ενόψει, λοιπόν, της φορολογικής καταιγίδας που έρχεται, οι πανηγυρισμοί του Προέδρου του ΔΣΑ για το λεγόμενο «ερανιστικό» νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στις αρχές Μαρτίου για “τη διεύρυνση της δικηγορικής ύλης και την εκκαθάριση των αποζημιώσεων της Νομικής Βοήθειας” (Ν. 5095/2024) αποκτούν ακόμη πιο αστείο χαρακτήρα, διότι είναι σαφές, ότι ένα μεγάλο τμήμα συναδελφισσών και συναδέλφων δεν θα μπορέσει να επιβιώσει φορολογικά, ώστε να “απολαύσει τα προνόμια” του Ν. 5095/2024, όπως επίσης ότι και η ύλη του εν λόγω νομοθετήματος δεν αρκεί για την ενίσχυσης της πληττόμενης δικηγορίας έναντι της συνολικής αυτής αναδιάρθρωσης.

Την ύστατη αυτή στιγμή, καθως μάλιστα βρισκόμαστε εν μέσω μιας ακόμης μάχης – αυτή τη φορά για την για την αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη (ειρηνοδικείων και πρωτοδικείων) και τον τεμαχισμό του Πρωτοδικείου Αθηνών που θα κάνει αφόρητη την καθημερινότητα των μαχόμενων αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών δικηγόρων – καλούμε για ακόμη μια φορά την ηγεσία του ΔΣ του ΔΣΑ να συμπεριφερθεί αντίστοιχα με τον ρόλο της και να συγκαλέσει Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, με σκοπό τη συνολική συζήτηση και αντίσταση στον επιχειρούμενο δομικό μετασχηματισμό του κλάδου εις βάρος των πληττόμενων κομματιών του. Καλούμε επίσης την Διοίκηση του ΔΣΑ να αποφασίσει την διεξαγωγή μιας ανοιχτής ενημερωτικής εκστρατείας ενάντια στις συνέπειες του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, καλώντας σε μαζική πολιτική καταδίκη όσων το ψήφισαν και θέτοντας ως κριτήριο ψήφου των αυτοαπασχολούμενων και των ελεύθερων επαγγελματιών στις επερχόμενες ευρωεκλογές την κατάργησή του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημοφιλή