Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

MyData – MyProblem

MyData – MyProblem

(Ανακοίνωση της Εναλλακτικής Παρέμβασης – Δικηγορικής Ανατροπής, 28/12/2021)

Για τους αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους, έρχεται να προστεθεί ένα ακόμα οικονομικό και διεκπεραιωτικό φορολογικό βάρος. Καθιερώθηκε από 1/11/2021 η «δυνατότητα» (υποχρέωση για όσους δηλώνουν πάνω από 50.000 ετήσιο εισόδημα και από 1/11 για όλες τις επιχειρήσεις) ηλεκτρονικής έκδοσης παραστατικών μέσα από την πλατφόρμα της «My Data» και σε κάθε περίπτωση υποχρέωση ηλεκτρονικής διαβίβασης ακόμα και των χειρόγραφων παραστατικών που έχουν εκδοθεί από 1/11/2021 στην ψηφιακή πλατφόρμα της «My Data» της Α.Α.Δ.Ε.. Η όλη διευθέτηση εξυπηρετεί φυσικά την ΑΑΔΕ, δεδομένου ότι μεταθέτει στους φορολογούμενους το βάρος της γραμματειακής της λειτουργίας, συμβάλλει στην αυτοματοποίηση της διαβίβασης παραστατικών εσόδων και εξόδων, την απαλλαγή της από τον έλεγχο συγκεντρωτικών καταστάσεων και την ευχερέστερη φυσικά σύλληψη της φορολογικής ύλης και φορολόγησή της.

Μέχρις στιγμής, ο Δ.Σ.Α. αρκέστηκε στη συγκρότηση μίας ομάδας με τον τίτλο «Άτυπη ομάδα My Data ΔΣΑ», η οποία εξέδωσε στις 15/11/2021 δύο κείμενα οδηγιών, οι οποίες είναι πολυσέλιδες και φυσικά αρκετά δυσνόητες και ανεφάρμοστες στην πράξη. Δεν έχει συστήσει καμία ομάδα τηλεφωνικής ή online υποστήριξης δικηγόρων, οι οποίοι επιχειρούν να τις εφαρμόσουν, ενώ δυσκολεύονται ακόμα και λογιστές. Με την στάση του σπρώχνει υποχρεωτικά τους δικηγόρους, όπως φυσικά συμβαίνει και με όλους τους άλλους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες, να καταφεύγουν στις υπηρεσίες εταιριών, οι οποίες – έτοιμες από καιρό όπως φαίνεται – έχουν δημιουργήσει ψηφιακές πλατφόρμες και εφαρμογές και αναλαμβάνουν την καταχώρηση, διαβίβαση και διεκπεραίωση των παραστατικών, την εκπαίδευση και την ζωντανή τηλεφωνική και online υποστήριξη έναντι φυσικά αντιτίμου που συνίσταται σε ετήσια συνδρομή της τάξης των 100 – 120 ευρώ ή και παραπάνω ανάλογα με το αντικείμενο της προσφοράς. Αντί δηλαδή ο ΔΣΑ να βοηθήσει τα μέλη του να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις αυτές, αφού πρώτα εξασφαλίσει ένα ευρύ χρονικό πλαίσιο αναστολής της υποχρέωσης εφαρμογής τους και των κυρώσεων που απορρέουν από την παράλειψη, στην ουσία στέλνει τα μέλη του στις εταιρείες αυτές, που από ότι φαίνεται είναι έτοιμες από καιρό και δηλώνει ότι δεν διαθέτει τηλεφωνική και online στήριξη για τα μέλη του.

Δεν είναι λοιπόν άξια απορίας η πλήρης αδιαφορία της συνδικαλιστικής μας ηγεσίας μπροστά στην πρόταση της εκπροσώπου της ΕΠΔΑ στο απερχόμενο ΔΣ για ανάληψη δράσης (έστω και καθυστερημένης) εναντίον του νέου πονοκεφάλου που μας επιβάλλεται από την φωτισμένη επιτελική κυβέρνηση. Ειδικότερα, εν όψει της συνεδρίασης του ΔΣ την 20-12-2021, η σύμβουλός της Εναλλακτικής Παρέμβασης Αγγελική Σεραφείμ απηύθυνε σε όλα τα μέλη του ΔΣ και τον Πρόεδρο την εξής έκκληση:

«Το MyData είναι ο νέος πονοκέφαλος όλων μας. Το ελάχιστο που οφείλουμε ως απερχόμενο ΔΣ στους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που ακόμα πιστεύουν ότι κάτι έχουν να περιμένουν από το σύλλογο και συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία, είναι να γίνουμε πολλαπλασιαστές της φωνής και της αγανάκτησής τους, για αυτόν τον βραχνά που συνεπάγεται για άλλη μια φορά ανάλωση χρόνου και χρημάτων. Επειδή ποτέ δεν είναι αργά, είναι κατεπείγον να συζητήσουμε τη Δευτέρα αφενός τη δυναμική αντίδρασή μας στην υποχρεωτικότητα από 1/1/22 (και την εν γένει υποχρεωτικότητα κατ’ εμέ, ας δώσουν τα κίνητρα όπως δίνουν με συντομότερη παραγραφή υποχρεώσεων φορολογικού ελέγχου κλπ- και θα κρίνουμε αν μας εξυπηρετεί), αφετέρου κατά το διάστημα της αναστολής της υποχρεωτικότητας που θα πετύχουμε να κάνουμε ενέργειες για μειοδοτικό διαγωνισμό ή όποια άλλη φόρμουλα σκεφτείτε που να μπορεί να εξασφαλίσει τη μικρότερη δυνατή ζημία των μελών μας».

Απέναντι στην έκκληση αυτή, υπήρξε αφωνία. Δεν είναι δυσεξήγητη αυτή η στάση: το MyData προφανώς δεν είναι πονοκέφαλος για όλους/ες και για μια ακόμα φορά θα συρθούμε (από πλευράς πλειοψηφίας συνδικαλιστικής εκπροσώπησης) σε χλιαρά κλαψουρίσματα κατόπιν εορτής (και εορτών). Γνωρίζουμε βέβαια πολύ καλά τι αποτέλεσμα έχουν οι αντιδράσεις που έπονται της πλήρους εφαρμογής ενός μέτρου.

Έστω και τώρα ζητάμε:

– Κινητοποίηση του Συλλόγου για να ανασταλεί η υποχρεωτικότητα του MyData.

– Συλλογική αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσουμε κατά την ηλεκτρονική έκδοση και διαβίβαση των παραστατικών μας.

Για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνεται ότι δεν μπορούμε να τοποθετούμε τη μοίρα μας στα χέρια καμίας συνδικαλιστικής ηγεσίας που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των λίγων και προνομιούχων, σε βάρος των πολλών δικηγόρων που παλεύουν με την εχθρική καθημερινότητα των δικαστηρίων και των γραφείων – γαλερών, με επικρεμάμενη τη δαμόκλειο σπάθη των ασφαλιστικών και φορολογικών χαρατσιών. Για να βελτιώσουμε τις ζωές μας και τις συνθήκες εργασίας μας, πρέπει να κινητοποιηθούμε, δυναμώνοντας τη φωνή μας μέσα και έξω από τα συνδικαλιστικά όργανα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημοφιλή