Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Ενημέρωση ΔΣ ΔΣΑ, 6/4/2020: Για τα αιτήματα των δικηγόρων, την τηλεκατάρτιση και το βοήθημα του ΔΣΑ

Ενημέρωση ΔΣ ΔΣΑ 6/4/2020: Για τα αιτήματα των δικηγόρων, την τηλεκατάρτιση και το βοήθημα του ΔΣΑ

Συνεδρίασε σήμερα, 6/4/2020, μέσω τηλεδιάσκεψης το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Σύμφωνα με την ενημέρωση του Προέδρου: επιμένουμε στο πλαίσιο αιτημάτων της Ολομέλειας και θέτουμε περαιτέρω στην κυβέρνηση τα ζητήματα της υπαγωγής μας στην έκπτωση ενοικίου και στην επιστρεπτέα προκαταβολή. Ο Πρόεδρος ενημέρωσε για τις ενέργειες προς τον ΟΑΕΔ (για την ενεργοποίηση του λογαριασμού) και προς το ΤΑΧΔΙΚ (για την πληρωμή των οφειλομένων από τη νομική βοήθεια). Επίσης ενημέρωσε για τις κινήσεις ηλεκτρονικής δικαιοσύνης (e-justice), την έκδοση ψηφιακών πιστοποιητικών κλπ.

Όσον αφορά την τηλεκατάρτιση, διευκρινίζεται ότι δικαιούχοι είναι οι δικηγόροι και οι ασκούμενοι που έχουν ΑΦΜ και ενεργό ΚΑΔ. Αυτό σημαίνει ότι, κατά την προκήρυξη, αποκλείονται ασκούμενοι που δεν έχουν κάνει έναρξη και δεν έχουν ΚΑΔ, έμμισθοι που έχουν κάνει διακοπή και εν γένει οποιοσδήποτε δεν έχει ενεργό ΚΑΔ. Αμφίβολο είναι, σύμφωνα με την τρέχουσα ενημέρωση, αν είναι δικαιούχοι δικηγόροι που διαθέτουν ΑΦΜ κάνοντας χρήση του εταιρικού ΚΑΔ. Σε κάθε περίπτωση, συμφωνήθηκε πως, αφού η κυβέρνηση εμφανίζει το επίδομα αυτό ως αποζημίωση στους δικηγόρους, αντί των 800 ευρώ, πρέπει να είναι δικαιούχοι όλοι χωρίς εξαιρέσεις.

Η τοποθέτηση του συμβούλου της “Εναλλακτικής Παρέμβασης – Δικηγορικής Ανατροπής” είχε ως εξής:

“Όσον αφορά τα ζητήματα που συζητάμε:

Για την τηλεκατάρτιση και τα 600 ευρώ

Η τηλεκατάρτιση ήταν και είναι ο απόλυτος εμπαιγμός της κυβέρνησης απέναντι στους δικηγόρους, που αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να δουλέψουν, έχουν πρόβλημα από την πρώτη μέρα να πληρώσουν τρέχοντα έξοδα και λογαριασμούς και η απάντηση είναι “καταρτιστείτε”. Γι’ αυτό σωστά επιμείναμε να είναι θέση των Συλλόγων η αποζημίωση των 800 ευρώ εδώ και τώρα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πούμε σε κανέναν ατομικά “μην πάρεις το 600άρι” και θα διαχωρίσουμε τον κλάδο με βάση αυτό, ειδικά απευθυνόμενοι σε συναδέλφους που δεν έχουν τα προς το ζην. Απέναντι σε μια κυβέρνηση που έχει σαν ξεκάθαρο στόχο την εξόντωση των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων, κάθε συναδέλφισσα και συνάδελφος μπορεί να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα που της δίνεται για να επιβιώσει. Απο κει και πέρα, οι Σύλλογοι πρέπει να συνεχίσουν να έχουν τα αιτήματα τους, που δεν ειναι η τηλεκατάρτιση, αλλά όσα έχουν αποφασιστεί ως πλαίσιο από τους Συλλόγους και την Ολομέλεια των Προέδρων.

Απέναντι στη συζήτηση που βάζουν διάφοροι σύμβουλοι να κάνει ο Σύλλογος μέσω ΚΕΚ την κατάρτιση ή να έρθει σε επαφή με τα ΚΕΚ που θα πιστοποιηθούν, για να πάρει επιπλέον λεφτά κλπ, είμαστε απολύτως αρνητικοί. Αν εκδηλώσουν δημόσια τέτοια προθυμία οι Σύλλογοι αφενός δεν θα πάρουμε κανένα από τα υπόλοιπα αιτήματά μας γιατί θα νομιμοποιήσουμε όλη τη διαδικασία, αφετέρου οι ηγεσίες των Συλλόγων κινδυνεύουν να γίνουν πλέον ενεργούμενα των Υπουργών μέσω ΕΣΠΑ. Μιλάμε δηλαδή για το απόλυτο πολιτικό και συνδικαλιστικό διαφθορείο.

Θέλουμε, αλήθεια, να μπλέξουμε με αυτή την απάτη; Λέει η προκήρυξη ότι λαμβάνει ο ωφελούμενος 400 ευρώ πριν την τηλεκατάρτιση και δεν θέτει καν ζήτημα επιστροφής αυτών των χρημάτων αν ο ωφελούμενος δεν την πραγματοποιήσει! Είναι δηλαδή μια προκήρυξη-fake, απολύτως εικονική, ένα παραθυράκι που βρήκε η κυβέρνηση για να “βολέψει” και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αυτό ο κάθε πολίτης μπορεί να το προσπεράσει, αλλα εμείς ως δικηγόροι και ειδικά ως Συλλογοι που έχουμε υποχρέωση να κάνουμε έλεγχο νομιμότητας, δεν μπορούμε να το προσπεράσουμε. Εκπλήσσομαι που οπαδοί του “αντιλαϊκισμού”, ειδικά όταν το βασικό αφήγημα της δεξιάς και εκσυγχρονιστικής παράταξης στην Ελλάδα ήταν το πώς μοίραζε η κυβέρνηση Παπανδρέου τη δεκαετία του 80 τα ευρωπαϊκά προγράμματα, τώρα ξαφνικά μας λένε να εμπλακούμε σε μια απάτη, με μονη διαφορά ότι σήμερα αυτό το κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και μάλιστα το ομολογούν και οι υπουργοί..

Για το βοήθημα του ΔΣΑ

Ως παράταξη θεωρούμε ότι σε αυτη την κρίσιμη στιγμή για τους δικηγόρους, σε μια κατάσταση που οι αρχές μάς έχουν θέσει σε αναγκαστική αργία κλείνοντας τα δικαστήρια, με τα γραφεία μας κλειστά λόγω απαγόρευσης κυκλοφορίας και με την κυβέρνηση να μην μας αποζημιώνει, οι Σύλλογοι πρέπει να σταθούν αρωγοί σε όλους τους συναδέλφους, αλλά ειδικά στους πιο αδύναμους. Τώρα θα κριθεί στη συνείδηση των συναδέλφων αν αξίζει να έχουμε Συλλόγους, τώρα θα αποδείξουν τα Διοικητικά Συμβούλια με τις αποφάσεις τους τη χρησιμότητα των Συλλόγων.

Οπότε τασσόμαστε υπέρ του βοηθήματος όπως το πράξαμε και την προηγούμενη φορά. Όσον αφορά τα κριτήρια, επαναλαμβάνουμε και συγκεκριμενοποιούμε την άποψή μας: το βοήθημα θα πρέπει να ειναι ένα ποσό στοιχειωδώς σοβαρό, να μπορεί κάποιος να καλύψει νοίκι ή κάποιους λογαριασμούς. Προτείνουμε λοιπόν να ειναι ένα ποσό 200 ευρώ, το οποίο σημαίνει οτι περιορίζονται οι δικαιούχοι σε 5.000 άτομα. Αυτά τα άτομα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα είναι πραγματικά συνάδελφοι που έχουν ανάγκη. Οπότε θα πρέπει να υπάρξουν δηλώσεις ενδιαφέροντος, στις οποίες θα υπάρχουν εκ των προτέρων εισοδηματικά κριτήρια, κάτω των 20.000 ευρώ και θα εξαιρεθούν οι έμμισθοι που λαμβάνουν τον μισθό τους, συν τις προβλέψεις της Επιτροπής. Αυτονόητα θα συμμετάσχουν και οι ασκούμενοι. Απο κει και πέρα, να τεθούν και θετικά κριτήρια για ΑΜΕΑ και πολύτεκνους. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία των δηλώσεων, να γίνει κλήρωση. Η διαδικασία αυτή είναι οικεία στους συναδέλφους απο τις εκλογές και ειναι αδιάβλητη. Η διαδικασία επιλογής με εισοδήματα 2018 κατ’ αύξουσα σειρά, ενώ φαίνεται πιο “ακριβής”, δεν είναι. Δεν απεικονίζει απαραίτητα την τρέχουσα πραγματικότητα, χρειάζεται πρόβλεψη με τάξη μεγέθους εισοδήματος, όχι με αύξουσα σειρά. Όσοι δεν κληρωθούν, μπορούν να προτιμηθούν σε επόμενη ανάλογη διαδικασία. Με αυτόν τον τρόπο, όλοι οι συνάδελφοι που θα κάνουν αίτηση και θα δικαιούνται, θα δουν τον εαυτό τους στη διαδικασία. Ο δειγματοληπτικος ελεγχος του αληθούς περιεχομένου των αιτήσεων, να γίνει στους κληρωθέντες.

Για τις φυλακές

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτης, ενώ είχε καθορίσει ραντεβού με την Επιτροπή του ΔΣΑ υπαναχώρησε λέγοντας ότι θα μας συναντήσει αφού καταθέσει την ΠΝΠ αποσυμφόρησης. Η τοποθέτηση αυτή δεν μας καλύπτει: θέλουμε να συναντηθούμε ακριβώς για να πιέσουμε προς την κατεύθυνση της νομοθετικής πρωτοβουλίας. Ειδικά τη στιγμή που, συμφωνα με δημοσιεύματα, κυβερνητικοί κύκλοι λένε ότι η ΠΝΠ θα ψηφιστεί, ΑΦΟΥ εμφανιστούν κρούσματα κορονοϊού στις φυλακές. Πρόκειται για εγκληματική χρονοτριβή. Ζητάμε λοιπόν την ανάρτηση στο σάιτ του κειμένου που έχει ήδη διαμορφωθεί ως επίσημης τοποθέτησης του Συλλόγου και την επιμονή στη συνάντηση με το Υπουργείο για να την εκθέσουμε.”

Κατόπιν πολύωρης διαλογικής συζήτησης, στο τέλος του ΔΣ αποφασίστηκε:

– Διανομή βοηθήματος 200 ευρώ σε 5000 περίπου συναδέλφους (ποσό από λογαριασμό αλληλεγγύης ύψους περίπου 1 εκατομμυρίου ευρώ) με οικογενειακά εισοδηματικά κριτήρια κατά αύξουσα σειρά (από τα μικρότερα εισοδήματα προς τα μεγαλύτερα), με βάση τα εισοδήματα του 2018. Θα ανοίξει πλατφόρμα μέσω portal (από 7-17/4) όπου ο δυνάμει δικαιούχος θα κάνει αίτηση και θα υπογράφει δήλωση. Ειδική πρόνοια για διανομή βοηθήματος 100 ευρώ σε (χίλιους περίπου) ασκούμενους. Απορριπτομένης της πρότασης του συμβούλου της Εναλλακτικής για κλήρωση κατόπιν εισοδηματικών κριτηρίων, υπερψηφίσαμε την πρόταση της Επιτροπής για εισοδηματικά κριτήρια κατά αύξουσα σειρά.

– Ο ΔΣΑ εξακολουθεί να είναι αντίθετος με την υποκατάσταση της αναγκαίας αποζημίωσης που δικαιούνται οι δικηγόροι με τα προγράμματα τηλεκατάρτισης. Σε κάθε περίπτωση, θα υπάρξει προσπάθεια να απαντηθούν ερωτήματα που έχουν οι συνάδελφοι, σε συνεννόηση με το help-desk του Υπουργείου Εργασίας.

Το ΔΣ θα εκδώσει επίσης ψηφίσματα για την αποσυμφόρηση των φυλακών, τον θάνατο της απεργού πείνας Helin Bolek και την αλληλεγγύη σε γιατρούς και υγειονομικό προσωπικό με αφορμή τις κινητοποιήσεις της ΟΕΝΓΕ, ενώ αποφασίστηκε και η υλική ενίσχυση του ΕΣΥ από πλευράς ΔΣΑ με αγορά αναπνευστήρα. Για όλα τα παραπάνω, θα υπάρξει ενημέρωση από την ιστοσελίδα του ΔΣΑ.

Θανάσης Καμπαγιάννης, σύμβουλος ΔΣ ΔΣΑ με την “Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή”.

n

Δημοφιλή