Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Πρόταση ψηφίσματος του ΔΣΑ για το εγκληματικό ναυάγιο της Πύλου από τους συμβούλους της Εναλλακτικής

Δημοσιοποιούμε επιστολή που απέστειλαν οι σύμβουλοι της Εναλλακτικής Παρέμβασης στο ΔΣ του ΔΣΑ για την έκδοση ψηφίσματος για τον έναν χρόνο από το εγκληματικόι ναυάγιο της Πύλου.

Θέμα: Ψήφισμα για τον έναν χρόνο από το ναυάγιο της Πύλου

Αξιότιμε Πρόεδρε και αξιότιμα μέλη του Δ.Σ. του ΔΣΑ

Θα θέλαμε να εκδοθεί και να δημοσιευτεί από το Σύλλογο το παρακάτω ψήφισμα, καθώς φέτος στις 14.6.2024 συμπληρώνεται ένας χρόνος από την πολύνεκρη τραγωδία στην Πύλο, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο 600 άνθρωποι.

ΨΗΦΙΣΜΑ

«Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου την 14η Ιουνίου 2023, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας εκφράζει τη βαθιά οδύνη των μελών του για το ναυάγιο και δηλώνει την αλληλεγγύη του στις οικογένειες των θυμάτων, στους οικείους τους και στα επιζώντα θύματα. Η διερεύνηση των ευθυνών των κρατικών αρχών για παραλείψεις ή πράξεις που οδήγησαν στην πολύνεκρη τραγωδία είναι αναγκαία και αναμένουμε τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής έρευνας που διεξάγεται από τις αρμόδιες αρχές του Ναυτοδικείου Πειραιά. Πρέπει να αποφευχθεί η επανάληψη φαινομένων όπως εκείνα που οδήγησαν στην καταδίκη της χώρας μας από το ΕΔΔΑ (υπόθεση Σάφι κατά Ελλάδας) για την έλλειψη μιας πλήρους και αποτελεσματικής έρευνας αναφορικά με τις καταγγελίες επιζώντων του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι για επαναπροώθηση με ρυμούλκηση, καθώς και για την παράλειψη των αρχών να προβούν στις θετικές ενέργειες στις οποίες, σύμφωνα με το άρθρο 2 της ΕΣΔΑ, όφειλαν να έχουν προβεί για την προστασία της ζωής των 27 επιβαινόντων.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας υπενθυμίζει ότι οι ενέργειες των αρμόδιων αρχών σε περίπτωση κινδύνου ναυαγίου στη θάλασσα πρέπει να έχουν ως γνώμονα το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, που κατοχυρώνει το δικαίωμα στη ζωή (άρθ. 2 ΕΣΔΑ, άρθ. 2 ΧΘΔΕΕ, άρθ. 5 παρ. 2 Συντ.), την αρχή της μη επαναπροώθησης (άρθ. 33 Σύμβασης της Γενεύης, άρθ. 19 παρ. 2 ΧΘΔΕΕ), το δικαίωμα στο άσυλο (άρθ. 14 Οικουμενικής Διακήρυξης ΟΗΕ, άρθ. 18 ΧΘΔΕΕ), το καθήκον διάσωσης στη θάλασσα (άρθ. 98 της Σύμβασης ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας) και την απαγόρευση διακρίσεων (άρθ. 14 ΕΣΔΑ, άρθ. 21 ΧΘΔΕΕ, άρθ. 5 παρ. 2 Συντ.)».

Εκ μέρους της Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων Αθήνας,

Οι σύμβουλοι Ευγενία Κουνιάκη και Γιώργος Βλάχος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημοφιλή