Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Παρατηρητήριο εφαρμογής των νέων Ποινικών Κωδίκων

Παρατηρητήριο εφαρμογής των νέων Ποινικών Κωδίκων

Ο νέοι Ποινικοί Κώδικες (Ποινικός Κώδικας και Κώδικας Ποινικής Δικονομίας) είναι πλέον σε ισχύ. Από 1/5/2024, οι διατάξεις τους εφαρμόζονται πλέον από τα δικαστήρια και τις Εισαγγελίες όλης της χώρας (με εξαίρεση ορισμένες διατάξεις που η ισχύς τους αρχίζει από 1/7/2024).

Σε μια σπάνια περίπτωση ομόνοιας, ο νομικός κόσμος της χώρας, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, οι Νομικές Σχολές είτε με συλλογικές αποφάσεις είτε με παρεμβάσεις καθηγητών τους, καθώς και μέλη του δικαστικού και εισαγγελικού σώματος, στηλίτευσαν τον αναχρονιστικό τιμωρητισμό και τον ποινικό λαϊκισμό των νέων ρυθμίσεων, που εισήχθησαν χωρίς νομοπαρασκευαστική επιτροπή και χωρίς τις εγγυήσεις καλής νομοθέτησης ενός τόσο κρίσιμου νομοθετικού πλαισίου όπως είναι οι Ποινικοί Κώδικες.

Τώρα που οι Κώδικες θα εφαρμοστούν στην πράξη, θα φανούν οι συνέπειες της ψήφισής τους, που θα είναι: χειρότερη δικαιοσύνη στο όνομα της επιτάχυνσης, περισσότερες κακοδικίες από μονομελή δικαστήρια, περισσότερη φυλακή για όλα τα αδικήματα, έκτιση ποινών για πλημμελήματα, περιορισμός θεσμών όπως η αναστολή και η υφ’ όρον απόλυση, μεγαλύτερες χρηματικές ποινές και έξοδα, με κερδισμένους όποιους έχουν δυνατότερο “πορτοφόλι”, κοκ.

Ως Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή, επιχειρήσαμε να αναδείξουμε τον αντιδραστικό χαρακτήρα της ποινικής αντιμεταρρύθμισης πριν την ψήφισή της, με παρεμβάσεις, ημερίδες, αρθρογραφία και συμμετοχή σε μαζικές συγκεντρώσεις.

Τώρα, που οι διατάξεις τίθενται σε ισχύ, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε την ανάδειξη των συνεπειών τους.

Για τον λόγο αυτό, δημιουργούμε Παρατηρητήριο εφαρμογής των νέων Ποινικών Κωδίκων: απευθυνόμαστε σε συναδέλφισσες και συναδέλφους που μέσα από την εμπλοκή τους με τα ποινικά ακροατήρια θα γνωρίσουν από πρώτο χέρι την εφαρμογή των διατάξεων και τους καλούμε να μας αποστέλλουν πληροφορίες από τις συνέπειες που αυτές θα έχουν στην ποιότητα της δικαιοσύνης στο πεδίο της πράξης.

Η αποστολή των πληροφοριών μπορεί να γίνεται διαδικτυακά μέσω email κατά προτεραιότητα από δικηγόρους ή πολίτες επώνυμα. Η δημοσιοποίηση από πλευράς μας στην ιστοσελίδα μας και στη σελίδα μας στο facebook θα γίνεται υπό τον τίτλο «Παρατηρητήριο εφαρμογής των νέων ΠΚ» ανωνυμοποιημένα, αφού στόχος μας είναι να αναδείξουμε τις συνέπειες των νέων διατάξεων και όχι τα πραγματικά περιστατικά ή τα εμπλεκόμενα ονόματα της κάθε υπόθεσης.

Σκοπός της πρωτοβουλίας μας είναι να αναδείξουμε τις συνέπειες της ποινικής αντιμεταρρύθμισης στην πράξη και να δυναμώσουμε την απαίτηση για κατάργηση των επίμαχων διατάξεων και για συγκρότηση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που θα αξιοποιήσει τα πορίσματα του επιστημονικού διαλόγου για το ποινικό δίκαιο και την περιφρούρηση του εγγυητικού και φιλελεύθερου χαρακτήρα του.

Για επικοινωνία με το Παρατηρητήριο, στείλτε ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση: [email protected] .

Η φωτογραφία από την ημερίδα αντι-διαβούλευσης για τους Ποινικούς Κώδικες που οργάνωσε η Εναλλακτική Παρέμβαση στον ΔΣΑ στις 18/12/2023.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημοφιλή