Ενημέρωση από συνεδρίαση ΔΣ ΔΣΑ, 30/6/2022
Συνεδρίασε στις 30/6/2022 το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στην κεντρική αίθουσα του ΔΣΑ.
Το Συμβούλιο ανανέωσε την απόφαση αποχής για τις δίκες του α. 187 ΠΚ, προκειμένου να μην εφαρμοστεί σε εκκρεμείς δίκες η πρόσφατα ψηφισμένη, αντισυνταγματική διάταξη της παραγράφου 6 που απαγορεύει εκ του νόμου την αναστέλλουσα ισχύ της έφεσης σε όσους καταδικάζονται ακόμα και για πλημμελήματα στα πλαίσια του α. 187. Όσον αφορά τη διάταξη για τις αναβολές του α. 349ΚΠΔ, μετά την υποχώρηση της κυβέρνησης και την αλλαγή της αρχικής διάταξης (που επέτρεπε μόνον μία αναβολή στο όνομα του συνηγόρου, άνευ ετέρου), το Συμβούλιο αποφάσισε την αναστολή απόφασης περί αποχής.
Στα πλαίσια των ενημερώσεων, ο Πρόεδρος ενημέρωσε το Συμβούλιο για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε στελέχωση του ΤΑΧΔΙΚ (μέσω κινητικότητας) με υπαλλήλους που θα απασχοληθούν με την ενταλματοποίηση, ώστε να “ξεκολλήσουν” οι καθυστερούμενες πληρωμές του προγράμματος της Νομικής Βοήθειας που έχουν φτάσει πλέον τα τρία χρόνια. Οι σύμβουλοι της Εναλλακτικής επισημάναμε την έλλειψη κάθε πραγματικού σχεδιασμού του ΔΣΑ και την απουσία οποιασδήποτε κινητοποίησης, ώστε να επιτύχουμε την πληρωμή των οφειλόμενων ποσών σε χιλιάδες συναδέλφους. Μάλιστα, σε προηγούμενο Συμβούλιο ο Πρόεδρος είχε υποστηρίξει ότι ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος διεκπεραίωσης των οφειλών είναι η δημιουργία ΑΜΚΕ (!) από πλευράς της Ολομέλειας που θα αναλάβει τη διανομή των χρημάτων από το Υπουργείο. Είχαμε από τότε επισημάνει ότι η άρνηση στελέχωσης των δημοσίων υπηρεσιών με προσωπικό και η αποδοχή της κατάστασης αυτής ως “δεδομένης” από τον ΔΣΑ οδηγεί την ηγεσία των Δικηγορικών Συλλόγων σε αποδοχή του σχήματος: “ΜηΚυΟποίηση του κράτους και κρατικοποίηση των Δικηγορικών Συλλόγων”. Τώρα, χωρίς καμία εξήγηση και τελείως αντιφατικά, ο Πρόεδρος φαίνεται να αποδέχεται την πρόθεση του Υπουργείου για κάποιες (περιορισμένες) μετακινήσεις υπαλλήλων. Ο μόνος δρόμος για να σταματήσουν οι εξοργιστικές καθυστερήσεις στις πληρωμές της Νομικής Βοήθειας είναι αυτός της μαζικής κινητοποίησης που θα απαιτήσει προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού στο ΤΑΧΔΙΚ, στελέχωση της υπηρεσίας και πληρωμή όλων των οφειλομένων.
Το Συμβούλιο συζήτησε εκκρεμείς υποθέσεις σχετικά με εργασιακές σχέσεις δικηγόρων που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στον ΔΣΑ. Όσον αφορά πέντε δικηγόρους που εργάζονταν με μπλοκάκι στον Σύλλογο από το 2014, αποφασίστηκε ομόφωνα η μετατροπή των συμβάσεών τους σε συμβάσεις του α. 95 του Κώδικα Δικηγόρων. Όσον αφορά εννέα δικηγόρους που επίσης εργάζονταν στις υπηρεσίες του ΔΣΑ από το 2013, δυνάμει σύμβασης ανεξαρτήτων υπηρεσιών (με έκδοση τιμολογίου παροχής υπηρεσιών), είχε αποφασιστεί ήδη από το 2018 η αναγνώριση των συμβάσεών τους ως έμμισθες εντολές με πάγια αντιμισθία. Εκκρεμούσε ωστόσο το εργασιακό καθεστώς μίας δικηγόρου που δεν είχε δεχθεί τη συμβιβαστική πρόταση (την οποία αποδέχτηκαν οι άλλοι 8 συνάδελφοι): μετά την έκδοση εφετειακής απόφασης που απέρριψε την αγωγή της δικηγόρου κατά του ΔΣΑ, αποφασίστηκε να της απευθυνθεί η ίδια συμβιβαστική πρόταση με τους υπολοίπους. Οι σύμβουλοι της Εναλλακτικής υπερψήφισαν την πρόταση να κρατηθεί το θέμα και να υπάρξει σχετική εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας. Μετά την απόρριψη της πρότασης αυτής, στην επακολουθήσασα ψηφοφορία οι σύμβουλοι της Εναλλακτικής υπερψήφισαν την πρόταση υπογραφής έμμισθης εντολής με την δικηγόρο υπό όρους, κατά τα συμφωνηθέντα με τους υπόλοιπους 8 που είχαν δεχτεί στο παρελθόν την συμβιβαστική πρόταση. Τις ψήφους των συμβούλων μπορείτε να τις δείτε εδώ.
Θανάσης Καμπαγιάννης, Δημήτρης Σαραφιανός, σύμβουλοι στο ΔΣ του ΔΣΑ με την Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή.