Υπερασπίζοντας τους πρόσφυγες, υπερασπίζουμε την ειρήνη (Ανακοίνωση της Εναλλακτικής, 16/3/2022)
==> Διαδηλώνουμε το Σάββατο 19 Μάρτη 2022, στην Ομόνοια, στις 15:00
Ο πόλεμος στην Ουκρανία αναδεικνύει περισσότερο από ποτέ ότι, όλες και όλοι μας, μπορούμε να μετατραπούμε σε πρόσφυγες και μετανάστες οποιαδήποτε στιγμή, όταν τα γεωπολιτικά συμφέροντα συγκρούονται πάνω στα σπίτια και τις ζωές μας.
Η Ε.Ε. με την με αριθμό ΕΕ 2022/382 εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου παρέχει δυνατότητα προστασίας στους, ήδη επιτρεπόμενους ελευθέρως να εισέλθουν στο έδαφος της, Ουκρανούς πολίτες καθώς και σε όσες/ους έχουν νόμιμη διαμονή αποδεδειγμένη στην Ουκρανία πριν την έναρξη του πολέμου. Στην Ελλάδα εκδόθηκε Υπουργική Απόφαση περί εφαρμογής της προσωρινής προστασίας του π.δ. 80/2006 λόγω μαζικής εισροής εκτοπισθέντων από Ουκρανία, με την οποία παρέχεται δικαίωμα προσωρινής προστασίας ενός έτους: α. στους Ουκρανούς υπηκόους που διέμεναν στην Ουκρανία πριν από τις 24.2.2022, β. Υπηκόους τρίτων χωρών εκτός Ουκρανίας ή ανιθαγενείς που διέμεναν νόμιμα στην Ουκρανία πριν από τις 24 Φεβρουαρίου, ως δικαιούχοι καθεστώτος διεθνούς προστασίας ή ισοδύναμης εθνικής προστασίας καθώς και στα μέλη της οικογένειας των ως άνω προσώπων.
Με βάση τα όσα ορίζονται στο ως άνω προεδρικό διάταγμα, παρέχεται στους πρόσφυγες από την Ουκρανία άμεση πρόσβαση στην εργασία. Η κυβέρνηση έτσι ακόμα μια φορά δείχνει την επιλεκτική ευαισθησία της αφού, παρά τα μεγάλα κύματα προσφύγων που είχαμε τα τελευταία χρόνια, ποτέ άλλοτε δε χορηγήθηκε τέτοιου είδους προστασία, αντίθετα παρακολουθούμε τα αιτήματα για άσυλο να απορρίπτονται σωρρηδόν και τους πρόσφυγες να πνίγονται στα νερά του Αιγαίου. Η προστασία στους εκτοπισθέντες είναι φυσικά αυτονόητη αλλά πρέπει να ισχύει για όλους χωρίς μεταξύ τους διακρίσεις.
Παρά το γεγονός όμως ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι είναι ευαίσθητη με του πρόσφυγες από την Ουκρανία η υποκρισία της δεν κρύβεται! Ενώ από τη μία ενεργοποιεί το π.δ. περί προσωρινής προστασίας , την ίδια στιγμή εξακολουθεί να διατηρεί την Ουκρανία στον Εθνικό Κατάλογο χωρών καταγωγής, που χαρακτηρίζονται ως ασφαλείς. Η Ουκρανία χαρακτηρίστηκε για πρώτη φορά ως ασφαλής χώρα καταγωγής και συμπεριλήφθηκε στον εθνικό κατάλογο των ασφαλών χωρών καταγωγής με την ΚΥΑ υπ’ αριθμ. 1302/2019 που δημοσιεύθηκε στις 31-12-2019, στη συνέχεια διατηρήθηκε με την ΚΥΑ υπ’ αριθ. 778/2021 που δημοσιεύθηκε στις 29-01-2021 και τέλος διατηρήθηκε με την πρόσφατη ΚΥΑ υπ’ αριθ. 78391 που δημοσιεύθηκε στις 15-2-2022 βάσει της υπ’ αριθμ. 466958/21/20.12.2021 Πρότασης του κ. Καλέα, Προϊσταμένου της Ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου . Κατά τη δημοσίευση της τελευταίας ΚΥΑ στις 15 Φεβρουαρίου 2022, το ενδεχόμενο εισβολής στην Ουκρανία και η προοπτική πολέμου συζητούνταν ήδη ευρέως.
Ο χαρακτηρισμός της χώρας καταγωγής ως ασφαλούς είναι κομβικός, καθώς οι αιτήσεις ασύλου μπορούν εύκολα να απορριφθούν ως αβάσιμες , αφού υπάρχει ένα γενικό τεκμήριο ασφάλειας, το οποίο οι αιτούντες άσυλο πρέπει να αποδείξουν ότι δεν πρέπει να ισχύει γι’ αυτούς.
Το άρθρο 87 παράγραφος 5 του νόμου 4636/2019 ορίζει ότι όταν υπάρχει σημαντική αλλαγή στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα που θεωρείται “ασφαλής χώρα καταγωγής”, ο χαρακτηρισμός επανεξετάζεται το συντομότερο δυνατό και ανεξάρτητα από την υποχρεωτική ετήσια ανανέωση του Εθνικού Καταλόγου χωρών καταγωγής που χαρακτηρίζονται ασφαλείς.
Αλήθεια κύριε Μηταράκη δεν συντρέχουν ακόμα οι λόγοι που να χαρακτηρίζουν την Ουκρανία μη ασφαλή χώρα καταγωγής λόγω του πολέμου; Αν το Υπουργείο είναι τόσο ευαίσθητο θα έπρεπε ήδη να έχει επανεξετάσει τον χαρακτηρισμό της Ουκρανίας ως “ασφαλούς χώρας καταγωγής” και να έχει προχωρήσει στις απαραίτητες νομοθετικές τροποποιήσεις, προκειμένου να εγγυηθεί αποτελεσματική και απρόσκοπτη πρόσβαση στη διεθνή προστασία για τα άτομα που διαφεύγουν από τον πόλεμο την Ουκρανία.
Από την άλλη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, αναστέλλεται η έκδοση και ανανέωση ορισμένων κατηγοριών αδειών διαμονής για τους Ρώσους πολίτες και για τα μέλη των οικογένειών τους. Αυτό σημαίνει πως οι Ρώσοι πολίτες και τα μέλη της οικογένειάς τους που έχουν ήδη μεταβεί στη χώρα μας και επρόκειτο να καταθέσουν για τις συγκεκριμένες κατηγορίες ή οι άνθρωποι που περίμεναν να εκδοθεί η άδεια διαμονής τους, αυτή τη στιγμή είναι μετέωροι. Ακόμα, τα ελληνικά προξενεία στη Ρωσία έχουν λάβει εντολές να μη δέχονται ραντεβού για οποιαδήποτε εθνική θεώρηση εισόδου. Τα ανωτέρω, σωρευτικά με άλλους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας- ακόμα και στον τομέα του πολιτισμού και της ενημέρωσης, μπορούν να οδηγήσουν σε δυσμενείς διακρίσεις σε βάρος Ρώσων πολιτών που ζουν στη χώρα μας, που μπορούν να πάρουν γενικευμένες διαστάσεις και είναι επικίνδυνο να προκαλέσουν βίαιες ρατσιστικές επιθέσεις.
Περαιτέρω, στο πλαίσιο της επικοινωνιακής καμπάνιας του Υπουργείου ο Υπουργός Μετανάστευσης ταξιδεύει στην Βόρεια Ελλάδα ανακοινώνοντας Κέντρο Υποδοχής στο συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα και την επαναλειτουργία της δομής «φιλοξενίας» στη Σιντική. Ο Υπουργός μάλιστα δηλώνει επίσημα στο site του Υπουργείου «Είναι σημαντικό η Ευρώπη να δείξει την ενότητά της και την ανθρωπιά της.»
Για ποια ανθρωπιά μιλάτε κ. Μηταράκη;
Αυτή που απαιτεί από τους εκτοπισθέντες στην Ουκρανία να αποδεικνύουν την εθνικότητα τους ή την νόμιμη διαμονή τους; Εννοώντας με αυτό τον τρόπο πως όσοι δεν διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα δεν είναι άνθρωποι;
Για ποια ανθρωπιά μιλάτε κ. Μηταράκη;
Για αυτή που ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ και ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ απαγάγει ανθρώπους από τα νησιά και την ενδοχώρα, τους εξαφανίζει και τους επαναπροωθεί στην Τουρκία;
Για ποια ανθρωπιά μιλάτε κ. Μηταράκη;
Για αυτή που οδηγεί ξεριζωμένους ανθρώπους από το Αφγανιστάν, τη Συρία, το Ιράκ, τις χώρες της Αφρικής να επιλέγουν όλο και πιο επικίνδυνους για την ζωή τους δρόμους προκειμένου να μπορέσουν να διαφύγουν από τους πολέμους που η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδότησε και στήριξε;
Η προσφυγιά δεν ξεκίνησε από την Ουκρανία. Ήταν ήδη εδώ, στις ζωές των προσφύγων γύρω μας. Είναι στα ακρωτηριασμένα πόδια Ιρακινών προσφύγων που απορρίπτεται το αίτημα ασύλου τους και τους ζητείται να επιστραφούν στο Ιράκ, είναι στις σεξουαλικά και όχι μόνο κακοποιημένες γυναίκες από το Κονγκό και τις άλλες χώρες της Αφρικής, είναι στην απελπισία στα μάτια των Αφγανών προσφύγων. Από τη Βαγδάτη, μέχρι το Χαλέπι, από την Καμπούλ μέχρι το Μογκαντίσου, ο πόλεμος είναι αποτυπωμένος πάνω στους ανθρώπους που πνίγει η ευρωπαϊκή «ανθρωπιά» και ο ευρωπαϊκός «πολιτισμός» στη θάλασσα και στους ανθρώπους που ξεγυμώνουν οι ελληνικές αρχές στον Έβρο ή αφήνοντας τους να πεθάνουν από το κρύο. Αυτή η ευρωπαϊκή «ανθρωπιά» είναι που γεννά τους πολέμους και την προσφυγιά.
Όλοι οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι, από όποια χώρα κι αν προέρχονται.
Στην αλληλεγγύη μας δεν χωρά το φαρμάκι του ρατσισμού και των διακρίσεων.
Η Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή διαδηλώνει μαζί με τις κοινότητες προσφύγων και μεταναστών στις 19 Μαρτίου 2022 στις 15:00 στην Ομόνοια.