Θετική η αποτίμηση της εκλογικής εκστρατείας της Εναλλακτικής Παρέμβασης – Τα επόμενα βήματα
Πραγματοποιήθηκε την 21η Δεκεμβρίου 2021 η συνέλευση της Εναλλακτικής Παρέμβασης μετά τις εκλογές του ΔΣΑ. Η συνέλευση έγινε υβριδικά (τόσο με φυσική παρουσία όσο και μεσω διαδικτύου) και αποτέλεσε την πρώτη ευκαιρία συλλογικής αποτίμησης της εκλογικής παρέμβασης της παράταξης μετά τα ιστορικά της αποτελέσματα: 1826 ψήφοι για τον υποψήφιο πρόεδρο Θ. Καμπαγιάννη στην κάλπη του προέδρου (ποσοστό 15% και τρίτη θέση) και 1219 ψήφοι για την Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή στην κάλπη των συνδυασμών (ποσοστό 10% και πέμπτη θέση).
Η συλλογική αποτίμηση της εκλογικής παρέμβασης ήταν ομόφωνα θετική. Η εκλογική εκστρατεία του σχήματος ήταν πιο δραστήρια και πλούσια από ποτέ, καθώς πραγματοποιήθηκαν τρεις θεματικές εκδηλώσεις για ζητήματα που θεωρήθηκαν ότι έχουν προτεραιότητα (συνθήκες εργασίας και άσκησης του επαγγέλματος για τις νέες και τους νέους δικηγόρους, δημοκρατικά δικαιώματα και λαϊκές ελευθερίες, έμφυλο ζήτημα στην δικηγορία και την κοινωνία), μια κεντρική προεκλογική εκδήλωση στο Τριανόν, ένα πετυχημένο πάρτυ οικονομικής ενίσχυσης και πλήθος εξορμήσεων και παρεμβάσεων στα δικαστήρια και σε χώρους.
Όπως φαίνεται από τα ποιοτικά στοιχεία του εκλογικού αποτελέσματος, μέσα από την ψήφο στην Εναλλακτική Παρέμβαση εκφράστηκε ένα κοινωνικό ρεύμα νέων δικηγόρων, που μάλιστα στην κάλπη του προέδρου κατόρθωσε να πάρει πλειοψηφικά χαρακτηριστικά δίνοντας στον υποψήφιο της Εναλλακτικής την πρώτη θέση με 22% στις κάλπες 27-40, αφήνοντας στην τέταρτη θέση τον νυν πρόεδρο Δ. Βερβεσό. Το αποτέλεσμα αυτό δείχνει ότι για ένα μεγάλο κομμάτι νέων δικηγόρων, τόσο αυτοαπασχολούμενων όσο και μισθωτών, ο κατεστημένος συνδικαλισμός δεν εκφράζει τα υλικά του συμφέροντα, τα οποία συμπιέζονται από τις κυρίαρχες πολιτικές και συγκροτούν τους “από κάτω” της ταξικής και εισοδηματικής διαστρωμάτωσης στο δικηγορικό σώμα. Πέραν όμως αυτού, για ένα μεγάλο τμήμα νέων αλλά και παλιότερων δικηγόρων, αναδείχθηκε και μία έντονη διαμαρτυρία απέναντι στη δημόσια εικόνα και φυσιογνωμία που οι διοικήσεις του Συλλόγου και ιδίως αυτή του Δ. Βερβεσού, έχουν σχηματίσει και την ανυποληψία στην οποία έχουν οδηγήσει έναν μαζικό μαχητικό επιστημονικό κλάδο.
Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το ριζοσπαστικό ρεύμα των μαχόμενων δικηγόρων είναι παρόν σε όλες τις επαγγελματικές ηλικίες και διαθέτει πολιτικό βάθος, όπως φαίνεται από την σταθερή τρίτη θέση της Εναλλακτικής στην κάλπη του προέδρου σε όλες τις κάλπες, αλλά και την συμμετρική αύξηση και στις δύο κάλπες, που σήμανε την εκλογή δεύτερου συμβούλου της Εναλλακτικης στο Διοικητικό Συμβούλιο (η τρίτη έδρα χάθηκε για μόλις δεκαέξι ψήφους).
Όσον αφορά την αποτίμηση των αποτελεσμάτων και την ερμηνεία της μεγάλης ανόδου της Εναλλακτικής, κοινή ήταν η εκτίμηση ότι κρίσιμα ήταν τα εξής στοιχεία:
α) Τεράστιας σημασίας ήταν η ιστορικότητα της παράταξης και η τριαντάχρονη παρουσία και δράση της Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων Αθήνα στα συνδικαλιστικά πράγματα του ΔΣΑ, καθώς και η διαρκής παρέμβαση συντροφισσών και συντρόφων που δεν παραιτήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια παρά τις προφανείς δυσκολίες της οικοδόμησης ενός ριζοσπαστικού ρεύματος στον δύσκολο χώρο των δικηγορων.
β) Κομβική ωστόσο ήταν η δράση του σχήματος τα τελευταία τέσσερα χρόνια, που ανέδειξε τόσο συνδικαλιστικά όσο και ευρύτερα πολιτικά ζητήματα, καθιστώντας την Εναλλακτική μια δύναμη με ευρύτερη ακτινοβολία. Αναφέρθηκαν συγκεκριμένα οι δράσεις (ενδεικτική αναφορά):
– για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών (νόμος για τις συναθροίσεις, απαγορεύσεις, εργαλειοποίηση πανδημίας από την κυβέρνηση, κοκ),
– για την αλληλεγγύη στους αγώνες των κρατούμενων με κορυφαία στιγμή τον ρόλο που έπαιξε το δικηγορικό μπλοκ στο κίνημα για την απεργία πείνας του κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα,
– για την πάλη ενάντια στον φασισμό και τον ρατσισμό, με σημαίνουσα την παράσταση της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής στην οποία συμμετείχαν ενεργά τα μέλη της Εναλλακτικής, αλλά και στην αλληλεγγύη στους μετανάστες και τους πρόσφυγες,
– για την ανάδειξη του έμφυλου ζητήματος και της γυναικείας καταπίεσης τόσο στη δικηγορία όσο και συνολικότερα στην δικαιοσύνη και την κοινωνία, με εκδηλώσεις, πρωτοβουλίες (ερωτηματολόγιο #metoo στον χώρο των δικηγόρων, νέες συλλογικές επεξεργασίες, παρέμβαση στην υπόθεση Τοπαλούδη, νομοσχέδιο συνεπιμέλειας, κοκ),
– για την αυτοτελή ανάδειξη των ζητημάτων των μισθωτών, των ασκούμενων και των νέων συναδελφισσών και συναδέλφων, με την υποστήριξη της ίδρυσης και της λειτουργίας του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων και τις πρώτες δράσεις του,
– για την υπεράσπιση των κατακτήσεων των εργαζόμενων, με τη συμμετοχή σε νομικούς και απεργιακούς αγώνες ενάντια σε αντεργατικά νομοσχέδια (πχ νόμος Χατζηδάκη) και μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και της εργοδοσίας,
και πολλά άλλα (αγώνες ενάντια στους πλειστηριασμούς α’ κατοικίας, κοκ).
γ) Τέλος, καταλυτική ήταν η εκλογική εκστρατεία των τελευταίων μηνών, από τον Ιούνιο μέχρι τον Νοέμβριο 2021, κατά την οποία κατορθώσαμε, με πόρους αποκλειστικά από το υστέρημα των μελών μας (βλ. οικονομικό απολογισμό), να φτάσει το μήνυμα για έναν άλλο δρόμο και ένα άλλο πρότυπο δικηγορίας σε χιλιάδες συναδέλφισσες και συναδέλφους. Η εκλογική μας παρέμβαση δεν ήταν στενά “ταυτοτική” αλλά επιχείρησε να εκφράσει (και το κατάφερε) ένα ευρύτερο ριζοσπαστικό ρεύμα μαχόμενων δικηγόρων, ανοίγοντας τη φυσιογνωμία του σχήματος σε κόσμο που μέχρι χτες δεν συμμετείχε στις διαδικασίες μας τόσο από τον ελευθεριακό χώρο όσο και από τον χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς και της μαχόμενης δικηγορίας.
Όσον αφορά τη συνέχεια της παρέμβασής μας, συμφωνήθηκαν τα εξής:
1) Να συνεχίσουμε την εξώστρεφη δράση που μας έφτασε ως εδώ και μας κατοχύρωσε στα μάτια χιλιάδων δικηγόρων αλλά και σε μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας: παρέμβαση σε όλα τα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, επιμονή στο πεδίο των δικαιωμάτων και των ελευθεριών με αναβάθμιση της δράσης και της λειτουργίας της Πρωτοβουλίας Δικηγόρων και Νομικών, παρουσία με πανό σε συγκεντρώσεις, ανακοινώσεις και πρωτοβουλίες, κλπ.
2) Να αναβαθμίσουμε την παρέμβασή μας στα συνδικαλιστικά ζητήματα και τα καθημερινά προβλήματα της μεγάλης πλειοψηφίας των πληττόμενων δικηγόρων (αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί, ασκούμενοι, κλπ), με ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα των νέων δικηγόρων, ώστε η εκλογική στήριξη της Εναλλακτικής να σηματοδοτήσει κινητοποίηση και υλικές κατακτήσεις στο επίπεδο της ζωής και της εργασίας τους. Η παρέμβαση αυτή θα πρέπει να γίνει τόσο μέσα από τον ΔΣΑ (αξιοποιώντας αυξημένες δυνάμεις στο ΔΣ), καθώς τα αποτελέσματα δείχνουν πως είναι εφικτή η ανατροπή εντός του, όπως το απέδειξαν με την ψήφο τους οι νέες και οι νέοι δικηγόροι στις μεγαλύτερες κάλπες, όσο και με την αξιοποίηση της αυτόνομης λειτουργίας της Εναλλακτικής, τη συμπόρευση με το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων και το σχήμα της Αντίρρησης, τις πρωτοβουλίες μας, κοκ.
3) Για να υλοποιηθούν αυτά τα αυξημένα καθήκοντα με όρους συμμετοχής και όχι ανάθεσης, χρειάζεται αναβάθμιση της οργανωτικής λειτουργίας της Εναλλακτικής: στράτευση περισσότερων μελών στις δράσεις, συλλογικότητα και μαζική δημοκρατική λειτουργία της παράταξης, θεματικές συνελεύσεις για ζητήματα στα οποία χρειαζόμαστε βαθύτερες επεξεργασίες (με πρώτο το ζήτημα των μισθωτών δικηγόρων), κοκ.
4) Σε όλη αυτή την προσπάθεια, συμφωνήθηκε ότι η Εναλλακτική πρέπει να εξακολουθήσει στη στρατηγική της συγκρότησης του ριζοσπαστικού ρεύματος, όπως αυτό εκφράστηκε στις τελευταίες εκλογές: τόσο στην Αθήνα, με την διαρκή αναφορά και δημόσια εμφάνιση αυτού του ρεύματος, όσο και πανελλαδικά αξιοποιώντας τα αποτελέσματα και σε άλλους Δικηγορικούς Συλλόγους όπου εκφράστηκε το ίδιο ρεύμα (πχ Εναλλακτική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης και συνεργαζόμενοι) και όπου υπάρχουν σχήματα και σύμβουλοι με τους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε για μια “ολομέλεια των από κάτω” μέσα στο δικηγορικό σώμα.
Στη συνεδρίαση, συμφωνήθηκε περαιτέρω η δημοσιοποίηση του οικονομικού απολογισμού της εκλογικής μας εκστρατείας όπως είχαμε υποσχεθεί στην προεκλογική περίοδο. Οι πρώτες δράσεις του 2022 θα οριστικοποιηθούν σε νέα συνεδρίαση της παράταξης.