Η Εναλλακτική Παρέμβαση στις εκλογές του ΔΣΑ

Νοέμβριος 2021

Ημερομηνία:

Μοιραστείτε:

Πρόταση για ψήφισμα του ΔΣΑ με αφορμή το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Athens Pride

Η σύμβουλος της «Εναλλακτικής Παρέμβασης – Δικηγορικής Ανατροπής» στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Αγγελική Σεραφείμ επανέφερε την πρόταση έκδοσης ψηφίσματος με αφορμή την επικείμενη διοργάνωση του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Athens Pride το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021.

Η πρόταση για την έκδοση ψηφίσματος είχε αρχικά υποβληθεί από τους συμβούλους Θανάση Καμπαγιάννη, Παναγιώτη Κορδώνη και Βασίλη Παπαστεργίου, με αφορμή το Athens Pride τον Σεπτέμβριο του 2020, αλλά δεν είχε συζητηθεί με ευθύνη του προέδρου του ΔΣΑ κ. Δ. Βερβεσού που καταρτίζει την ημερήσια διάταξη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Όπως ανέφεραν τότε οι τρεις σύμβουλοι:

«Οι γιορτές υπερηφάνειας της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας (λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι/ες, τρανς, κουήρ, ίντερσεξ) αποτελούν διεθνή θεσμό με τον οποίο επιδιώκεται η ορατότητα των ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπων και η καταπολέμηση του ρατσισμού σε βάρος τους που βασίζεται στην προκατάληψη λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.

Κατά καιρούς, πολλοί θεσμοί, οργανώσεις και σωματεία έχουν λάβει μέρος στη γιορτή αυτή στην Αθήνα (Athens Pride) (ενδεικτικά: η Βουλή των Ελλήνων, ο Δήμος Αθηναίων, η ΓΣΕΕ).

Ωστόσο έως σήμερα ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών δεν έχει συμμετάσχει με οποιοδήποτε τρόπο σε αυτή την εκδήλωση ούτε έχει τοποθετηθεί δημόσια σε σχέση με τα ζητήματα των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Φέτος λόγω της πανδημίας το ετήσιο Pride δεν θα πραγματοποιηθεί με δημόσια εκδήλωση. Θα πραγματοποιηθούν όμως – ήδη πραγματοποιούνται – διαδικτυακές και αποκεντρωμένες δράσεις (Athens Pride Week (4-11/9).

Κρίνουμε λοιπόν ότι είναι ευκαιρία φέτος με αφορμή αυτές τις εκδηλώσεις να κάνουμε μια πρώτη τοποθέτηση για τα ζητήματα αυτά.

Προς το σκοπό αυτό προτείνουμε την υιοθέτηση ενός σύντομου ψηφίσματος – χαιρετισμού με το ακόλουθο περιεχόμενο.

“Ο ΔΣΑ στηρίζει τις διεκδικήσεις της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας για  ισότητα, ενάντια στις διακρίσεις. Χαιρετίζει τα νομοθετικά βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια με τη νομοθέτηση του συμφώνου συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών (ν. 4356/2015) και της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου (ν. 4491/2017). Στηρίζει την προοπτική έναρξης της διαβούλευσης για τη νομοθέτηση του πολιτικού γάμου ομόφυλων ζευγαριών. Συντάσσεται με κάθε κινητοποίηση που αναδεικνύει την ανάγκη για μια σύγχρονη κοινωνία που δεν θα περιθωριοποιεί πολίτες της με άξονα τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τη διαφορετικότητα”.»

Η πρόταση αυτή επανακατατέθηκε με πρωτοβουλία της συμβούλου της Εναλλακτικής Παρέμβασης Αγγελικής Σεραφείμ, η οποία ανέφερε στο σχετικό αίτημα:

«Θεωρώ ότι πρέπει να εκδώσουμε μια ανακοίνωση στήριξης των δικαιωμάτων των ατόμων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ με αφορμή τη σειρά σχετικών εκδηλώσεων που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί και συνεχίζονται, με το παραπάνω περιεχόμενο που με βρίσκει σύμφωνη. Επειδή η μεγάλη “παρέλαση” υπερηφάνειας έχει προγραμματιστεί για μεθαύριο, θα είχε νόημα να εκδοθεί άμεσα το σχετικό ψήφισμα. Όπως αναφέρουν τα άτομα που τη διοργανώνουν: 

“Ήρθε η στιγμή μας. Η ώρα να κατέβουμε στον δρόμο, εκεί που όλα ξεκίνησαν. Απλά. Συντροφικά. Διεκδικητικά. Ανθρώπινα. Ήρθε η στιγμή μας, ως κοινότητα, να επιστρέψουμε στην αρχή και να αναζητήσουμε τα στοιχεία αυτά που μας ενώνουν. Αυτά που μας δίνουν κουράγιο να συνεχίζουμε σε αυτή την ομοφοβική, τρανσφοβική και ρατσιστική κοινωνία και παρά την αστυνομική βία, την πατριαρχία, την ανισότητα, την απομόνωση και την κακοποίηση που βιώνουμε. Αυτά που θα μας κάνουν να βγούμε περήφανα μαζί στον δρόμο, διατηρώντας τη διεκδίκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναπόσπαστο μέρος της νέας μας καθημερινότητας”.» 

Η συζήτηση του αιτήματος εκκρεμεί ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημοφιλή