Δικαστήρια στις νέες φυλακές Ασπροπύργου: Η ώρα των φορέων του νομικού κόσμου
Η πανδημία, η «Μήδεια» και άλλα πολλά που έχουν διαδραματιστεί τις τελευταίες εβδομάδες έφεραν σε δεύτερη μοίρα το ζήτημα των κυβερνητικών σχεδίων για την δημιουργία επτά νέων δικαστικών αιθουσών στις υπό κατασκευή φυλακές του Ασπροπύργου, όπου πρόκειται να μεταφερθούν οι κρατούμενοι και οι υπηρεσίες των φυλακών Κορυδαλλού και να μετακομίσει ουσιαστικά το μισό Εφετείο.
Μετά την ανάδειξη του ζητήματος αυτού τον Νοέμβριο 2020 από πολλά κείμενα αποδοκιμασίας της εξαγγελίας, το θέμα έφτασε και στην Βουλή, όπου τον προηγούμενο μήνα ο Υπουργός Δικαιοσύνης κλήθηκε να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το θέμα.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης καίτοι αναρμόδιος πλέον για τον Σωφρονιστικό Σύστημα, αρμόδιος όμως σε κάθε περίπτωση για την επιλογή του τόπου δημιουργίας και λειτουργίας δικαστηρίων, παραδέχθηκε την κυβερνητική εξαγγελία και απάντησε λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «Η ανάγκη διεξαγωγής ορισμένων δικών σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες εντός των φυλακών είναι πάγια θέση του νομικού κόσμου επί δύο σχεδόν δεκαετίες…..».
Πρόκειται για ένα απροκάλυπτο ψέμα, το οποίο αν είχε την παραμικρή δόση αληθείας δεν θα έφτανε στο σημείο της θεμελίωσης των νέων φυλακών η κυβέρνηση για να αποκαλύψει τα σχέδια της. Θα είχε προκαλέσει διαβουλεύσεις δημοσιοποιημένες όλους τους προηγούμενους μήνες και θα είχε να παραθέσει συγκεκριμένα παραδείγματα ανακοινώσεων έκφρασης της βούλησης των φορέων του νομικού κόσμου σχετικά με την δημιουργία των φυλακών αυτών. Φυσικά, κανένας φορέας του νομικού κόσμου επί δύο δεκαετίες δεν ζήτησε δίκες μέσα σε χώρους φυλακών, όσο και αν συνέτρεχαν λόγοι ασφαλείας για την διεξαγωγή τους. Ιδιαίτερα για την πρόσφατη δίκη σχετικά με την ανθρωποκτονία Ζαφειρόπουλου, που αναφέρεται ως παράδειγμα στην υπουργική απάντηση, ουδέποτε οποιοσδήποτε παράγοντάς της ζήτησε την διεξαγωγή της στον Κορυδαλλό.
Προκαλώ τον κ. Υπουργό να δημοσιοποιήσει ένα έστω κείμενο νομικού φορέα που δικαιώνει όσα υποστηρίζει !
Αντίθετα, ο ο προοδευτικός νομικός κόσμος πάντοτε θεωρούσε και διακήρυσσε ότι η διεξαγωγή δικών μέσα σε φυλακές αποτελεί δείγμα χαμηλού δείκτη νομικού πολιτισμού και δημοκρατικής ευαισθησίας, καθώς αντιγράφει μοντέλα χωρών τύπου Η.Π.Α., Τουρκίας κ.λ.π. Δεν είναι τυχαίο ότι στην αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού και μόνο επιχειρήθηκε κατ επανάληψη η διαμόρφωση συνθηκών επιδεικτικής προβολής της καταστολής και εξ ίσου επιδεικτικής προσβολής της αξιοπρέπειας και του τεκμηρίου αθωότητας των κατηγορουμένων στα Αμερικανικά πρότυπα, όπως η κατασκευή κλωβών και περιβλημάτων για την απομόνωση των κατηγορουμένων από τους λοιπούς παράγοντες (δίκες Χαμπντάν και 17Ν), τις οποίες ευτυχώς η αποφασιστική αντίδραση των παρισταμένων συνηγόρων και η γενναία στάση των δικαστών της έδρας απέτρεψε.
Είναι ακόμα χαρακτηριστικό, ότι από τον χρόνο εξαγγελίας της δημιουργίας των νέων φυλακών Ασπροπύργου και της αποκάλυψης ότι σε αυτές πρόκειται να κατασκευαστούν και να λειτουργούν επτά δικαστικές αίθουσες, δεν ακούστηκε ούτε μία φωνή, έστω και μεμονωμένη, από φορέα του νομικού κόσμου, που να να υπερασπίζεται την επιλογή αυτή και να τάσσεται υπέρ της δημιουργίας τους. Εκτός φυσικά από την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου ΠΡΟΠΟ και υπεύθυνη για την αντιεγκληματική πολιτική, η οποία προφανώς ελλείψει άλλων διαθέσιμων κονδυλοφόρων αναγκάζεται συχνά να επιφορτίζεται αυτοπροσώπως και με τον ρόλο του εκπροσώπου τύπου των απόψεων της και να αρθρογραφεί σχετικά με αυτές, καθώς και δημοσιεύματα προβολής των κυβερνητικών θέσεων.
Αντίθετα, εκτός της κοινοβουλευτικής πρωτοβουλίας, για την οποία έγινε λόγος, αλλά και των λοιπών κομμάτων της αντιπολίτευσης που έχουν λάβει θέση εναντίον του τερατουργήματος αυτού, φορείς του νομικού κόσμου συλλογικά και ατομικά αρθρογράφησαν και εξέφρασαν την έντονη αντίθεση τους με πληθώρα σεβαστών νομικών επιχειρημάτων σχετικά. Όλως ενδεικτικά σημειώνουμε την αντίθεση της Ένωσης Ποινικολόγων και Νέων Δικηγόρων και την αρθρογραφία του Εισαγγελέα Εφετών κ. Π. Παναγιωτόπουλου και της αντιπροέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Αντιεισαγγελέως Εφετών, Αικατερίνης κ. Μάτση, άρθρο του γράφοντος από 23.11.2020 στις στήλες του dikastiko.gr.
Είναι όμως προφανές ότι αυτά δεν αρκούν. Ο νομικός κόσμος οφείλει δια των επισήμων φορέων του να δώσει την απάντηση στην πλαστογραφημένη διατύπωση της βούλησης του από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την επιχειρούμενη υποταγή της λειτουργίας των δικαστηρίων στις κατασταλτικές προτεραιότητες. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η Ένωση Εισαγγελέων, η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας και όλοι οι λοιποί αρμόδιοι φορείς που εκφράζουν τον νομικό κόσμο, οφείλουν να πάρουν θέση και να διαψεύσουν την δήθεν συναίνεσή τους και να ματαιώσουν εν τω γεννάσθαι την επικίνδυνη αυτή κυβερνητική εξαγγελία.
Ολοι αυτοί έχουν χρέος να αποκαλύψουν ότι δεν κλήθηκαν σε καμμία σχετική διαβούλευση. Εκτός αν την κράτησαν μυστική από τα μέλη τους.
Εχουν χρέος να πάρουν θέση επί της ουσίας διότι είναι αδιανόητο να παραβλέπουν ότι η διεξαγωγή των δικών μέσα σε χώρο φυλακών :
Προσβάλλει την αξιοπρέπεια και το τεκμήριο αθωότητας των κατηγορουμένων.
Δημιουργεί προκατάληψη και περιορίζει την αίσθηση της δικαστικής ανεξαρτησίας και αμεροληψίας.
Επιβεβαιώνει με κάθε τρόπο την έναντι πάντων κυριαρχία των μηχανισμών καταστολής στην απονομή δικαιοσύνης και την δυσκολεύει.
Πλήττει την αρχή της δημοσιότητας διότι δημιουργεί εύλογη ψυχολογική αποστροφή και δυσμένεια και αίσθηση περιορισμού σε οποιονδήποτε θέλει να παρακολουθήσει δίκη, πολύ περισσότερο δε όταν γνωρίζει ότι στην είσοδο είναι υποχρεωμένος να δώσει τα στοιχεία του και να καταγραφούν ή και να αφήσει την ταυτότητα του μέχρι να αποχωρήσει.
Ενώ και η ίδια η διεξαγωγή των δικών σε χώρους απομακρυσμένους από το κέντρο πλήττει επίσης την αρχή της δημοσιότητας (άμεσης με τη φυσική παρουσία του κοινού και έμμεσης με την παρουσία δημοσιογράφων και ΜΜΕ) με δεδομένο ότι δυσχεραίνει την πρόσβαση, την καθιστά χρονοβόρα και δαπανηρή.
Για δε την μαχόμενη δικηγορία του ποινικού δικαίου η πραγματοποίηση της εξαγγελίας αυτής θα είναι ένα ακόμα καρφί στην πολλαπλή και καθημερινή σταύρωσή της τα τελευταία χρόνια, καθώς θα την αναγκάσει να εξορίζεται καθημερινά, να περνάει ατελείωτες ώρες αναμένοντας ή δικάζοντας ξεκομμένη από τις υπόλοιπες επαγγελματικές της δραστηριότητες μακριά από το κέντρο της Αθήνας.
Και είναι ανακόλουθο να σιωπήσει ο Δ.Σ.Α. όταν πριν λίγα χρόνια επέλεξε ορθά και με τα επιτυχία να δώσει τη μάχη για την αποτροπή των περιφερειακών πρωτοδικείων και εισαγγελιών.
Αλλά και για τους λοιπούς λειτουργούς της δικαιοσύνης η καθημερινή μετακίνηση στον Ασπρόπυργο η σε οποιαδήποτε άλλη εξορία θα προκαλέσει υποβάθμιση, ταλαιπωρία και εξόντωση. Οι φορείς τους δεν πρέπει να το παραβλέψουν.
Όχι άλλη σιωπή λοιπόν για όσους δεν θέλουν να δουν όλα τα παραπάνω να γίνονται πράξη!
Αθήνα, 17/2/2021
Κώστας Παπαδάκης
n