Πρόταση κινητοποίησης προς την Ολομέλεια των Προέδρων, τα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων και κάθε συναδέλφισσα/συνάδελφο δικηγόρο (15/6/2020)
Τα μέτρα για την πανδημία σταδιακά αίρονται, αλλά κανείς δεν μπορεί στα σοβαρά να ισχυριστεί ότι επιστρέψαμε στην κανονικότητα. Τα ποινικά ακροατήρια επανεκκινούν στις 22 Ιουνίου: συμπληρώνονται δηλαδή πάνω από τρεις μήνες αναστολής λειτουργίας των ποινικών δικαστηρίων – δίπλα στους δυομιση μήνες όλων των ακροατηρίων – που αποτελούν τη βασική πηγή βιοπορισμού χιλιάδων συναδελφισσών και συναδέλφων. Η καθημερινότητα της δικηγορίας έχει χειροτερέψει δραματικά: η παραμικρή εργασία απαιτεί πλέον πολλαπλάσια προσπάθεια, οργάνωση και αναμονή από ό,τι στο παρελθόν. Η ίδια η δικηγορική ύλη είναι δραματικά μειωμένη.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η κυβέρνηση ενέπαιξε βάναυσα τους δικηγόρους. Τα μέτρα στήριξης που τελικά αποφασίστηκαν ήταν ασπιρίνες: μια αναστολή πληρωμής κάποιων υποχρεώσεων που θα τις βρούμε μπροστά μας μέσα στη χρονιά, μια προσωρινή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών – αφού αυτές είχαν αυξηθεί (!) με το ασφαλιστικό Βρούτση – και αυτό μόνο για όσες/ους μπόρεσαν να τις πληρώσουν εμπρόθεσμα, μια δίμηνη μείωση ενοικίου. Και ως οικονομική ενίσχυση για τρεις μήνες, λάβαμε τελικά τα 600 ευρώ του εκπαιδευτικού επιδόματος με την παρωδία των voucher. Αν και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί δύο φορές τη χορήγηση της αποζημίωσης των 800 ευρώ, σε τηλεοπτικό διάγγελμα για τους μήνες Μάρτιο-Απρίλιο και στην Βουλή για τον μήνα Μάιο, οι υποσχέσεις αυτές αποδείχτηκαν λόγια του αέρα.
Η ηγεσία της Ολομέλειας των Προέδρων αρνήθηκε συστηματικά, σε σχετικά αιτήματα που υποβλήθηκαν στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, να απευθυνθεί στη βάση του δικηγορικού σώματος και να καλέσει κινητοποιήσεις για την υλοποίηση του διεκδικητικού μας πλαισίου. Η προβαλλόμενη αιτιολογία ήταν πάντα ο φόβος διασποράς του ιού εν μέσω πανδημίας και οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας και συγκεντρώσεων. Σήμερα, κάθε τέτοια αιτιολογία είναι πλέον αβάσιμη. Ως δικηγόροι, θα πρέπει να διεκδικήσουμε μαζικά τα αιτήματα που περιλαμβάνονται στο από 31/3 διεκδικητικό πλαίσιο της Ολομέλειας και να απαιτήσουμε τις υποσχεθείσες χρηματικές αποζημιώσεις που είναι απαραίτητες προκειμένου χιλιάδες συναδέλφισσες και συνάδελφοι να ανταποκριθούν σε άμεσα πιεστικά έξοδα εν μέσω πανδημίας και δυσπραγίας.
Καλούμε την Ολομέλεια των Προέδρων και τα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων να αποφασίσουν πανελλαδική κινητοποίηση – παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας και στο Μέγαρο Μαξίμου για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Καλούμε κάθε σύμβουλο-μέλος Διοικητικού Συμβουλίου να θέσει το αίτημα αυτής της κινητοποίησης στην ημερήσια διάταξη, ξεπερνώντας την αδράνεια και τη φοβικότητα της ηγεσίας μας. Αν η Ολομέλεια ή το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών αρνηθούν, η παράσταση διαμαρτυρίας μπορεί να οργανωθεί από Συλλόγους και συμβούλους που θα το επιλέξουν.
-
- n
-
- Θανάσης Καμπαγιάννης, σύμβουλος ΔΣ ΔΣΑ
n
-
- Χαράλαμπος Κουρουνδής, σύμβουλος ΔΣ ΔΣΘ
n
-
- Αρετή Σκουνάκη, σύμβουλος ΔΣ ΔΣΘ.
n
n