6 Δεκεμβρίου 2019
 
 
σελίδα υποδοχής
ταυτότητα
αρχείο υλικών
θέσεις - απόψεις
έμμισθοι συνεργάτες   και ασκούμενοι
εισηγήσεις ημερίδαςσυνδικαλιστική   επικαιρότητα
πολιτική επικαιρότητα
ημερολόγιο
σύνδεσμοι
επικοινωνίαΣυμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε το μηνιαίο newsletter:
rss

πολιτική επικαιρότητα 2019

στείλτε αυτή τη σελίδα εκτύπωση

5 Δεκεμβρίου 2019

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Ψήφισμα αλληλεγγύης στους 4 αγωνιστές του κινήματος υπεράσπισης των Αγράφων


Το μεσημέρι της Παρασκευής 22/11, άντρες της αστυνομίας πήγαν στα σπίτια 4 αγωνιστών για να τους παραδώσουν την κλήση για εξηγήσεις, με αναφορά σε 2 κατηγορίες, για την κινητοποίηση έξω από το Δημαρχείο της Καρδίτσας στις 22 Αυγούστου. Οι κατηγορίες προσάπτονται εξαιτίας των καταθέσεων 3 αστυνομικών που υποτίθεται ότι αναγνώρισαν τους συγκεκριμένους αγωνιστές.

Στις 22 Αυγούστου, στο Δημαρχείο της Καρδίτσας, ήταν προγραμματισμένη η οικονομική επιτροπή που θα επικύρωνε την δημοπρασία 10 δημοτικών δασικών τεμαχίων προκειμένου να περάσουν οι υποδομές μεταφοράς ρεύματος από τα αιολικά εργοστάσια, που θέλουν να κατασκευάσουν, προς τον Θεσσαλικό κάμπο. Η δημοπρασία είχε πραγματοποιηθεί λίγες μέρες πριν την οικονομική επιτροπή και μόλις λίγες μέρες πριν αλλάξει η δημοτική αρχή, με κλειστές τις πόρτες του Δημαρχείου, με αστυνομοκρατία σε όλη την πόλη και καταστολή με ξύλο και χημικά απέναντι στους κατοίκους, τους εργαζόμενους, τους φοιτητές και τους μαθητές που επιχείρησαν να παρευρεθούν σε μια υποτιθέμενη ανοιχτή διαδικασία. Στις 22 Αυγούστου ο κόσμος που συγκεντρώθηκε στο Δημαρχείο βρέθηκε αντιμέτωπος για ακόμα μια φορά με ξύλο και χημικά αλλά κατάφερε να σταματήσει τη διεξαγωγή της οικονομικής επιτροπής.

Η τακτική των διώξεων με στόχο την τρομοκράτηση και την εξόντωση των αγωνιστών δεν μας είναι άγνωστη. Δεκάδες άλλοι αγωνιστές και κινήματα έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τις δυνάμεις καταστολής και τις διώξεις. Φοιτητές, εργαζόμενοι και αρκετοί άνθρωποι του αγώνα έχουν βρεθεί πολλές φορές αντιμέτωποι με το μένος των δυνάμεων καταστολής και της δικαστικής εξουσίας.

Άλλωστε και στην Καρδίτσα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Αγράφων, οι αγωνιστές βρίσκονται αντιμέτωπο με την αστυνομοκρατία, το ξύλο, τα χημικά και τα δακρυγόνα. Το δημαρχείο έχει περικυκλωθεί 2 φορές από τις δυνάμεις των ΜΑΤ ώστε γίνουν οι συνεδριάσεις, την ίδια ώρα που ασφαλίτες, ΟΠΚΕ και ΜΑΤ βρίσκονται παντού στο βουνό και κάνουν εξακριβώσεις στοιχείων σε όσους περνάνε.

Οι κλήσεις αυτές εντάσσονται στην κατασταλτική εκστρατεία του κράτους και στο δόγμα «νόμος, τάξη και επενδύσεις» που επιχειρεί να επιβάλλει. Από το λοκ-άουτ στην ΑΣΟΕΕ, τις συλλήψεις φοιτητών, τις διώξεις σε συνδικαλιστές εργαζόμενους μέχρι τις εκκενώσεις των καταλήψεων και τις αναίτιες επιθέσεις στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων.

Ως "Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή", καταδικάζουμε οποιαδήποτε προσπάθεια ποινικοποίησης του αγώνα ενάντια στην λεηλασία και την καταστροφή των Αγράφων από τα επενδυτικά σχέδια. Στεκόμαστε στο πλευρό των αγωνιστών και απαιτούμε να παύσει κάθε δίωξη. Υπερασπιζόμαστε τις ελευθερίες των ανθρώπων και το δικαίωμα στο να διαδηλώνουν, να αντιστέκονται και να διεκδικούν.

 
   
   
   
   
21 Νοεμβρίου 2019

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Ψήφισμα καταδίκης της σκευωρίας κατά της Ειρήνης Εμινίδου, του Ζήση Σούρλα και των συλληφθέντων της 17/11 στην Αθήνα


Ακολουθεί ψήφισμα της "Εναλλακτικής Παρέμβασης-Δικηγορικής Ανατροπής" για τις συλλήψεις μετά τη μεγάλη φετινή πορεία της 17 Νοεμβρίου στην Αθήνα. Καταδικάζουμε τις αυθαίρετες αστυνομικές πρακτικές και την κυβερνητική πολιτική της καταστολής, στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε όσους αγωνίζονται εναντίον της και ζητάμε την άμεση απόσυρση των κατηγοριών.

"Καταδικάζουμε την σκευωρία που έχει στηθεί από την αστυνομία κατά των Ειρήνη Εμινίδου, Ζήση Σούρλα και άλλων ατόμων που συνελήφθησαν από τα ΜΑΤ στην πλατεία Εξαρχείων το βράδυ της Κυριακής 17/11.

Οι φοιτητές Ειρήνη Εμινίδου και Ζήσης Σούρλας, μέλη της «Διεθνιστικής Σοσιαλιστικής Οργάνωσης – Ξεκίνημα», κατευθύνονταν μετά την μαζική πορεία του Πολυτεχνείου σε φιλικό τους σπίτι στην περιοχή των Εξαρχείων. Εκεί τα ΜΑΤ τους επιτέθηκαν, τους χτύπησαν και τους συνέλαβαν. Πριν τους μεταφέρουν στη ΓΑΔΑ τους πήγαν σε ένα γκαράζ για να τους φωτογραφήσουν ώστε να «αναγνωριστούν» μετά από τους ίδιους ή άλλους συναδέλφους τους, ενώ από την ώρα που έφτασαν στη ΓΑΔΑ και για πολλές ώρες δεν τους επέτρεπαν να έχουν επαφή με τους δικηγόρους τους.

Το «σενάριο» που έχει στηθεί, είναι πως η Ειρήνη και ο Ζήσης συμμετείχαν σε ομάδα ατόμων, που επιτέθηκε στην αστυνομία με βόμβες μολότοφ. Η αρχική προσπάθεια να τους φορτώσουν βαριά κακουργήματα ήδη κατέπεσε, καθώς δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο να την στηρίξει και καθώς αναπτύχθηκε άμεσα μαζική εκστρατεία καταδίκης της αστυνομικής αυθαιρεσίας. Έτσι, ο εισαγγελέας τους παρέπεμψε σε δίκη για τα πλημμελήματα της «εξύβρισης», της «αντίστασης κατά της αρχής», «απλής σωματικής βλάβης» και «απόπειρα πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης». Ακόμα και αυτά τα πλημμελήματα είναι τελείως ψευδή και κατασκευασμένα.

Η σύλληψη τους εντάσσεται στα πλαίσια της εκστρατείας της κυβέρνησης που βρίσκεται σε εξέλιξη όλο το τελευταίο διάστημα και σκοπό έχει να τρομοκρατήσει κάθε άνθρωπο που αγωνίζεται, αλλά πάνω απ’ όλα τη νεολαία που αμφισβητεί και βγαίνει στους δρόμους!

Καταδικάζουμε τις αυθαίρετες αστυνομικές πρακτικές και την κυβερνητική πολιτική της καταστολής, στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε όσους αγωνίζονται εναντίον της και ζητάμε την άμεση απόσυρση των κατηγοριών."

 
   
   
   
   
19 Νοεμβρίου 2019

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του συναδέλφου Γιάννη Γουσέτη


Ως Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή, εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για τον θάνατο του συναδέλφου δικηγόρου Γιάννη Γουσέτη.

Ο Γ. Γουσέτης είχε διατελέσει επί χρόνια μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ και υποψήφιος πρόεδρος με τη στήριξη του Κομμουνιστικού Κόμματος, μέλος των Διοικήσεων του Ταμείου Νομικών και Πρόεδρος της ΔΕ Νομικών του ΕΤΑΑ, καθώς και Πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων Δικηγόρων.

Τα μέλη της Εναλλακτικής Παρέμβασης που, είτε βρέθηκαν μαζί του στο Δικηγορικό Συμβούλιο είτε τον γνώρισαν σε κοινούς αγώνες, θυμούνται έναν ευγενικό συνάδελφο, με βαθιά γνώση των ζητημάτων του κλάδου, αλλά και με περίσσευμα συνείδησης για όλα τα ζητήματα της κοινωνίας, στην αλλαγή της οποίας παρέμεινε μέχρι τέλους στρατευμένος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΟ Δικαιοσύνης της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, η κηδεία του θα είναι πολιτική και θα γίνει την Τετάρτη 20/11/2019, ώρα 3 μ.μ. στο Α΄ Νεκροταφείο της Αθήνας.

Στους συντρόφους και τους οικείους του, εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια.

 
   
   
   
   
18 Νοεμβρίου 2019

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Ξύλο και στην Ευελπίδων! Καταγγελία για την επίθεση ΜΑΤ μέσα στα δικαστήρια (Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή)


Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη, παράνομη και απάνθρωπη ενέργεια της Αστυνομίας, η οποία με δεκάδες πάνοπλους άντρες των ΜΑΤ και ΥΜΕΤ, μέσα στον προαύλιο χώρο των Δικαστηρίων περικύκλωσε, επιτέθηκε, ξυλοφόρτωσε και απώθησε στο δρόμο (όπου κυκλοφορούσαν κανονικά αυτοκίνητα) δεκάδες συγγενείς, συνηγόρους και αλληλέγγυους των συλληφθέντων της 17ης Νοεμβρίου, οι οποίοι διέπραξαν το έγκλημα να περιμένουν ειρηνικά τους συλληφθέντες που μεταφέρονταν στον Εισαγγελέα.

Η ενέργεια αυτή, η οποία έχει καταγραφεί σε βίντεο, οργανώθηκε και εκτελέστηκε από τους άντρες των δυνάμεων ΜΑΤ, ΟΠΚΕ και ΥΜΕΤ που βρίσκονταν στο χώρο ενώ δεν συνέβαινε απολύτως τίποτα. Δεν έλαβαν απολύτως καμία εντολή από τη Διοίκηση του Πρωτοδικείου να εκκενώσουν το χώρο, δεν έλαβαν καμία εντολή από οποιονδήποτε παριστάμενο δικαστικό λειτουργό. Ενήργησαν προσχεδιασμένα και χωρίς οποιαδήποτε "αφορμή" με μόνο σκοπό την κατατρομοκράτηση των συγκεντρωμένων, με κίνδυνο μάλιστα της ζωής τους αφού εκδιώχθηκαν κλωτσηδόν προς την οδό Ευελπίδων όπου κυκλοφορούσαν κανονικά τα αυτοκίνητα. Ήταν δε χαρακτηριστική η εντολή που ακουγόταν στους ασυρμάτους: "όχι συλλήψεις, μόνο ξύλο". Άλλωστε οι συγκεντρωμένοι το μόνο που έκαναν ήταν να στέκονται όρθιοι στο προαύλιο των Δικαστηρίων.

Η επίθεση αυτή έρχεται σε σειρά δεκάδων απόλυτα παράνομων, απάνθρωπων και τρομοκρατικών ενεργειών της ΕΛ.ΑΣ. τις τελευταίες εβδομάδες (ΑΣΟΕΕ, ξυλοδαρμοί, "απαγωγές" κ.ο.κ), οι οποίες καταδεικνύουν ότι ένα νέο δόγμα εφαρμόζεται από το Υπουργείο ΠροΠο, αυτό την άμεσης, φυσικής, εξοντωντικής καταστολής, της κρατικής τρομοκρατίας, της επικράτησης οποιουδήποτε προσχήματος για την καταπάτηση ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών.

Είναι απολύτως αναγκαίος κάθε φορέας να καταδικάσει αυτή την εξέλιξη, προκειμένου να μην νομιμοποιηθεί και να μην γίνει συνήθεια ο απόλυτος αυταρχισμός, η υπεράνω του νόμου συμπεριφορά της αστυνομίας, η παραβίαση κάθε νομιμότητας και δημοκρατικού δικαιώματος.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας οφείλει να καταδικάσει το γεγονός και να αναλάβει πρωτοβουλίες μέσω των αρμόδιων επιτροπών του.

Η ανεξάρτητη αρχή Εθνική Επιτροπή για τα δικαιώματα του Ανθρώπου οφείλει να ενεργοποιηθεί και να παρέμβει, υπηρετώντας το ρόλο της, και να μη σιωπά.

Η Διοίκηση του Πρωτοδικείου Αθηνών και της Εισαγγελίας οφείλει να δώσει εξηγήσεις, για το ποιος έδωσε την εντολή για την επίθεση της Αστυνομίας μέσα στην Ευελπίδων, για ποιο λόγο και για ποιο σκοπό.

Από την πλευρά μας, θα σταθούμε απέναντι σε κάθε τέτοιου είδους ενέργεια με κάθε τρόπο.

Αθήνα, 18/11/2019,

Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή.

 
   
   
   
   
14 Νοεμβρίου 2019

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Καταγγελία της αστυνομικής βίας στην ΑΣΟΕΕ (11/11/2019)


Ανακοίνωση-κάλεσμα της "Εναλλακτικής Παρέμβασης - Δικηγορικής Ανατροπής".

Καταγγέλλουμε την απρόκλητη επίθεση της αστυνομίας στις φοιτήτριες και τους φοιτητές της ΑΣΟΕΕ τη Δευτέρα 11/11, την ώρα που προσέρχονταν στη σχολή τους για την αποφασισθείσα Γενική Συνέλευσή του Συλλόγου, σε πείσμα της πραξικοπηματικής απόφασης της Διοίκησης του Πανεπιστημίου για βδομαδιάτικο λουκέτο στη σχολή. Τα ΜΑΤ εισέβαλαν στο προαύλιο του Πανεπιστημίου και επιτέθηκαν στους φοιτητές με δακρυγόνα και ξύλο, παρεμποδίζοντας ταυτόχρονα φοιτητές άλλων σχολών που συγκεντρώθηκαν κατόπιν έκκλησης των συναδέλφων τους για συμπαράσταση. Αποδείχτηκε έτσι ότι η καταργηση του ασύλου, που νομοθέτησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν στοχεύει ούτε την "εγκληματικότητα" ούτε την "ανομία" όπως λέει η Κεραμέως, αλλά τις δημοκρατικές διαδικασίες των φοιτητικών Συλλόγων που παλεύουν για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας.

Στη διάρκεια της αστυνομικής επίθεσης, προσήχθη και στη συνέχεια συνελήφθη φοιτητης της Ιατρικής, μέλος της ΕΑΑΚ και της ΝΚΑ. Μέλη της Εναλλακτικής Παρέμβασης-Δικηγορικής Ανατροπής ήταν ανάμεσα στους συναδέλφους που προσήλθαν σε νομική συμπαράσταση του φοιτητή, ο οποίος κρατείται και θα οδηγηθεί αύριο στον Εισαγγελέα. Καλούμε και εμείς στη συγκέντρωση συμπαράστασης την Τρίτη 12/11, στις 11:30πμ, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών (κτίριο 16).

Η κρατική τρομοκρατία δεν θα περάσει! Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φέρει ακέραια τη ευθύνη για την προσχεδιασμένη πρόκληση των ΜΑΤ. Οι αγώνες του φοιτητικού κινήματος είναι δίκαιοι και κάθε προσπάθεια καταστολής θα γυρίσει μπούμερανγκ στους εμπνευστές της.

 
   
   
   
   
14 Νοεμβρίου 2019

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Αποστολή στην Τουρκία, 13-15 Οκτωβρίου 2019, ενημέρωση του Π. Πατρικουνάκου (μέλους της Εναλλακτικής)


Ενημέρωση του μέλους της Εναλλακτικής Παρέμβασης - Δικηγορικής Ανατροπής συναδέλφου Πατρίκιου Πατρικουνάκου από την αποστολή στην Τουρκία, 13-15 Οκτωβρίου 2019:

"Στις 13 έως 15 Οκτωβρίου 2019, πραγματοποιήθηκε αποστολή ευρωπαίων παρατηρητών δικηγόρων στην Τουρκία, με σκοπό τη διερεύνηση των συνθηκών που οδήγησαν στην καταδίκη 18 Τούρκων δικηγόρων, μελών της Ένωσης Προοδευτικών Δικηγόρων (CHD) και του Δικηγορικού Γραφείου του Λαού (HHB).

Ειδικότερα, οι συνάδελφοι δικηγόροι καταδικαστήκαν ως μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης, λόγω της ενάσκησης των καθηκόντων υπεράσπισης σε ποινικές δίκες. Έως σήμερα, κρατούνται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, εκτίοντας ποινές φυλάκισης έως πολυετούς κάθειρξης, από 3-18 χρόνια. Ο πρόεδρος της Ένωσης, Σελτζούκ Κοζαάτσλι, εκτίει ποινή κάθειρξης 11 ετών και 3 μηνών, λόγω της υπεράσπισης και της στάσης αλληλεγγύης στους συναδέλφους του.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από πολλούς συνηγόρους υπεράσπισης και άλλων υποθέσεων πολιτικών κρατουμένων όπως αυτή του συμπροέδρου του Kόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Σελαχεντίν Ντεμιρτας, της υπόθεσης καταδίκης πολυετούς κάθειρξης δημοσιογράφων εφημερίδων από όλη την Τουρκική επικράτεια καθώς και Πανεπιστημιακών καθηγητών.

Η αποστολή πραγματοποίησε επίσκεψη στις φυλακές της Σηλυβρίας όπου κρατούνται ορισμένοι από τους συναδέλφους δικηγόρους, όπως ο Σελτζούκ Κοζαάτσλι, η Μπαρκιν Τιμτίκ και ο Μπεχίτσ Ατσί, εκφράζοντας αλληλεγύη και συμπαράσταση, διερευνώντας παράλληλα και τις συνθήκες κράτησης.

Επιπλέον, την 15η Οκτωβρίου, διενεργήθηκε συνέντευξη τύπου στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Κωνσταντινούπολης και συνάντηση με τον πρόεδρο του Δ.Σ.

Τις επόμενες εβδομάδες θα ολοκληρωθεί και θα κατατεθεί η αναφορά και τα συμπεράσματα σχετικά με τις παραβιάσεις του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου, ιδιαίτερα όσον αφορά το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη, την αρχή ne bis in idem, όπως και το δικαίωμα στην υπεράσπιση.

Εκπροσωπούμενοι Δικηγορικοί Σύλλογοι και Ενώσεις Δικηγόρων ήταν, το Συμβούλιο των Δικηγορικών Συλλόγων Γαλλίας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Παρισιού, ο Δικηγορικός Σύλλογος Βαρκελώνης, ο Δικηγορικός Σύλλογος Βερολίνου, ο Δικηγορικός Σύλλογος Βρυξελλών (Γαλλόφωνος και Ολλανδόφωνος), ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιταλίας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Λιέγης, ο Δικηγορικός Σύλλογος Βιέννης, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, η Ένωση Ιταλών Ποινικολόγων, η «Ένωση Ευρωπαίων Δικηγόρων για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ELDH)», oι «Ευρωπαίοι Δημοκράτες Δικηγόροι (AED-EDL)», το ινστιτούτο «The Day of the Endangered Lawyer», η «Διεθνής Ένωση Δημοκρατών Δικηγόρων (IADL), το «Δίκτυο Προοδευτικών Δικηγόρων (PLN), το «Διεθνές Παρατηρητήριο για τους Δικηγόρους σε κίνδυνο», η Διεθνής Ένωση Δικηγόρων (UIA)."